Little Texas: Zázrační vlasáči zlatých devadesátek

Little Texas: Zázrační vlasáči zlatých devadesátek

Kapela Little Texas byla fenoménem začátku 90. let a jejich pecku God Bless Texas zná snad každý. Vydrželi spolu jen 4 roky, ale o to bouřlivější to byla jízda. O muzice ani nemluvě…


Dolů

Little Texas byli fenoménem začátku 90. let a jejich pecku God Bless Texas zná snad každý. Šestice mimořádných talentů měla mezi sebou úžasnou chemii a točili skvělou muziku. Jenže jak už to u silných osobností bývá, kvůli bouřlivému mládí a osobní hrdosti jim spolupráce vydržela pouhé čtyři roky. Přestože jsou všichni původní členové dosud aktivní, na někdejší úspěchy již nenavázali. Příběh kapely Little Texas si dnes blíže představíme v podrobném článku. 

Nejprve si však shrneme nejzajímavější novinky ze světa country music za poslední měsíc.

Poslouchejte: Little Texas a Country zprávy říjen 2021

Country zprávy – říjen 2021

Skupina Old Dominion přiznala, že se během pandemie málem rozpadla. Ačkoliv uplynulé roky strávili prakticky nonstop spolu v autobuse, náhlé zastavení koncertů a domácí izolace se prý na jednotlivých členech dosti podepsalo a následná neosobní komunikace na dálku pak vyvolala nejednu bouři. Nakonec prý kapelu zachránilo natáčení jejich čtvrté desky, kdy se konečně mohli opět sejít ve studiu a pustit se do tvůrčí činnosti. Výsledkem je novinkové album příhodně nazvané Tequila, Time & Therapy, které vyšlo 8. října. 

Old Dominion

Alan Jackson oznámil, že již léta trpí dědičnou neuropatií Charcot-Marie-Tooth, která ho začíná pohybově omezovat a časem mu přivodí úplné ochrnutí. Nemoc, kterou trpěl jeho otec a kterou trpí i jeho starší sestry, ho prý již nějakou dobu omezuje při koncertech, takže nyní již jen stojí za mikrofonem a pohyb na jevišti omezuje na minimum. Jelikož jsou na něm symptomy choroby čím dál patrnější, rozhodl se nyní svou diagnózu zveřejnit, aby včas předešel fámám, že jeho občasné vrávorání snad způsobuje opilost. Alan Jackson letos vydal vymazlené album s dvacítkou nových písní a k titulní skladbě Where Have You Gone nyní natočil stylový videoklip v Rymanově auditoriu. 

Kapela Rascal Flatts před časem oznámila ukončení činnosti po dvaceti letech. Plánovali monumentální rozlučkové turné a poslední společné nahrávky, jenže covid nakonec všechno zastavil a jejich rozchod tak vyšel úplně do ztracena. Frontman Gary LeVox nyní nastínil, odkud vítr fouká, a sice že kytarista Jon Don Rooney kapelu už dříve opustil a se svými dvěma partáky již nějakou dobu nekomunikuje. LeVox mezitím rozjel sólovou dráhu, kde se chce věnovat především křesťanské tvorbě.    

Kapela Rascal Flatts je dnes již minulostí. Zleva: Jay DeMarcus, Gary Levox a Jon Don Rooney) 

Reba McEntire na konci léta vydala třídiskový boxset nazvaný Revived, Remixed, Revisited. Se svou doprovodnou kapelou na něj nahrála třicet skladeb, přičemž první disk obsahuje desítku jejích hitů v novém aranžmá, na druhém disku jsou dosti brutální disco remixy (WTF?) a třetí disk pak obsahuje akustické verze. U příležitosti vydání kompletu Reba také oprášila svůj ikonický duet Does He Love You z roku 1993, který tehdy nazpívala s Lindou Davis. Nyní ho nově nahrála  s Dolly Parton, a obě dámy k němu natočily i videoklip.   

Zpěvačka Mandy Barnett, která je dlouholetou stálicí tradiční country, se stane nejnovější členkou souboru Grand Ole Opry. Upozornila na sebe už v polovině 90. let hlavní rolí v muzikálu o Patsy Cline, kde také sama zpívala všechny její písně. Již čtvrt století patří mezi zpěvačky, které nesou pochodeň tradiční muziky, a na svém kontě má již přes čtyři sta vystoupení v Grand Ole Opry. Po mnoha letech nyní přišlo zadostiučinění a Mandy Barnett se tak stane oficiální členkou tohoto svatostánku country music.  

Mandy Barnett

Chris Janson pracuje na svém čtvrtém studiovém albu a právě z něj zveřejnil první singl nazvaný Bye Mom. Sentimentální balada má velký ohlas u fanoušků, kteří mezi sebou ihned začali sdílet vlastní příběhy a vzpomínky.  

Nevíte, čím svoji drahou polovičku překvapit pod stromečkem? Hoďte voko do našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz na nejnovější kolekci dámských triček a tílek. Zároveň tak podpoříte i vysílání našeho internetového Rádia Dixie i svoji (doufejme) oblíbenou podcastovou sérii Country Servis Petra Mečíře. Díky!

Poslouchejte: Little Texas a Country zprávy říjen 2021

Little Texas: Zázrační vlasáči zlatých devadesátek

Historie kapely Little Texas se začala psát v polovině 80. let, kdy se tři dvojice mladých muzikantů protloukaly barovými scénami po celých Spojených státech. Dvě z nich - kámoši Tim Rushlow a Dwayne O'Brien a spolužáci Porter Howell a Duane Propes se roku 1986 potkali v Nashvillu, spojili své síly a pod názvem The Varsities hráli v zábavním parku Opryland oldies vykopávky z 50. let. V roce 1988 vyjeli na šňůru po severních státech a na jedné ze zastávek se setkali s mladíky Bradym Sealsem a Delem Grayem. Slovo dalo slovo a šestice se domluvila na zformování nové kapely a přeorientování na moderní country. Krátce na to o ně projevilo zájem vydavatelství Warner Brothers, ale místo nabídky nahrávací smlouvy je poslalo na turné, aby se otrkali, nabrali zkušenosti a vybrousili svůj sound. V té době byli totiž všichni ještě stále mladíčci - průměrný věk v kapele byl 22 a benjamínkovi Sealsovi bylo pouze 19 let. 

Kapela tedy vyjela na turné v oprýskaném vanu s nefunkční klimatizací a další dva roky hrála více než tři sta show ročně. Tento krok se Warnerům vyplatil - na konci roku 1991 již Little Texas byli připravení vydat se na komerční dráhu a hned první singl Some Guys Have All The Love se na hitparádě dostal do Top 10. 

Rozložení sil v kapele bylo následující: Tim Rushlow - hlavní vokál, kytara, Brady Seals - vokál, klávesy, Dwayne O'Brien - vokál, akustická kytara, Porter Howell - elektrická kytara, Duane Propes - basa, Del Gray - bicí. Little Texas byli mladí, draví a namyšlení a hrdě prohlašovali, že jejich hlavní publikum tvoří mladí fanoušci (a především fanynky), kteří country dříve neposlouchali. A měli pravdu - jejich úspěch se opíral o miliony nových posluchačů, které na začátku 90. let ke country muzice přivedl Garth Brooks.

Na jaře 1992 vyšlo jejich debutové album nazvané First Time For Everything, kterého se brzy prodalo půl milionu. Little Texas se rychle stali senzací a skoro pořád vystupovali v televizi. Srdce příznivců si však získávali hlavně svými strhujícími koncerty, které během předchozích let vybrousili k naprosté dokonalosti. Debutová deska přinesla pět menších hitů, ale to nejlepší mělo teprve přijít.

Před pár lety jsem s někdejším frontmanem Timem Rushlowem dělal v Nashvillu rozhovor a ten mi prozradil, že jednou jel s rodinou na návštěvu ke známým do Německa, a když už byli v Evropě, na několik dní si odskočili na návštěvu Prahy. Když se večer chystali jet na večeři a před hotelem sedli do taxíku, z rádia zrovna hrála píseň First Time For Everything od Little Texas. Tim řekl, že se na sebe s manželkou podívali a pak se nenápadně zeptal taxíkáře, jestli má puštěné rádio nebo přehrává kazetu. Kazeta to ale nebyla a Tim nemohl uvěřit, že v malé evropské zemičce slyší sám sebe z rádia.

V květnu 1993 Little Texas vydali druhé album Big Time, které se právem řadí mezi ikonické desky 90. let. Po obřím hitu s písní What Might Have Been, ke které byl natočen velmi působivý videoklip, vyšla fenomenální pecka God Bless Texas, která se rázem stala jedním z nejslavnějších šlágrů pro line dance. Doprovodný bombastický videoklip se točil na legendárním ranči South Fork, který proslul jako sídlo rodiny Ewingů v seriálu Dallas a chybět pochopitelně nemohly ani roztleskávačky Dallas Cowboys. (U nás pak tento song známe pod názvem Harley od skupiny Cadillac v podání Pavla Brümera.)

Následující píseň My Love se sólovým zpěvem Bradyho Sealse se stala dalším velkým hitem a na hitparádě vyletěla na 1. místo. (V české verzi tuto píseň opět nahrál Cadillac jako Hledám se sólovým zpěvem Tomáše Linky.) Alba Big Time se prodalo dva miliony kusů a na jaře 1994 byli Little Texas na předávání cen ACM Awards vyhlášeni nejlepší kapelou roku. Krátce na to zamířili zpět do nahrávacího studia a na podzim vydali své třetí album Kick A Little, na kterém zabodovali s titulní písní a další velký hit si připsali se songem Amy’s Back In Austin.

Nic však nemůže trvat věčně – krátce po vydání desky Kick A Little z kapely odešel Brady Seals, aby se mohl věnovat sólové dráze, a dále již následoval sešup. Uvolněné místo na klávesy obsadil Jeff Huskins, který přišel z doprovodné kapely Clinta Blacka. Roku 1995 Little Texas nahráli dvě nové písně na svůj výběr hitů Greatest Hits, kterým se také uzavírá jejich zlatá éra. Kapela pak v roce 1997 natočila ještě své čtvrté album nazvané jednoduše Little Texas, ale bez Sealse už bylo původní kouzlo pryč. Žádný z vydaných singlů se nedostal ani do Top 40 a kapela se krátce po vydání této desky rozpadla.

Přestože Little Texas nahráli v původním složení jen tři desky, zůstala po nich také řada dalších nahrávek, které natočili pro nejrůznější kompilace. Jmenovat můžeme třeba soundtrack k Disneyho filmu Malá mořská víla nebo řadu různých tribute desek, na kterých country zpěváci vzdávali hold slavným kapelám a Little Texas na ně nahráli Peaceful Easy Feeling od Eagles, Help! od The Beatles nebo Beast Od Burden od The Rolling Stones

V roce 2004 se znovu spojili původní členové Duane Propes, Del Gray, Porter Howell a Dwayne O’Brien a chtěli kapelu obnovit. Tim Rushlow se jim pokusil právní cestou zabránit užívání názvu Little Texas, avšak neúspěšně. Jelikož ani jeden z muzikantů nepovažoval zpěv za svou silnou stránku, najali jako nového hlavního zpěváka Stevena Troye. Vůbec to však nefungovalo a Troy po dvou letech odešel. Když pak obnovení Little Texas získali novou nahrávací smlouvu, vedení labelu je přesvědčilo, aby se zpěvu ujal kytarista Howell. Prvním albem byl celkem zdařilý živák The Very Best of Little Texas: Live And Loud, který vyšel v květnu 2007 a pouhý měsíc po jeho vydání pak následovalo nové studiové album nazvané Missing Years

Přestože Little Texas v tomto obnoveném složení vystupují dodnes a roku 2015 vydali další nové album Young For A Long Time, celkově dnes působí jako spíše nějaký revival band. V podstatě jsou takovými Creedence Clearwater Revival v country music – několik let jim to šlapalo jako dokonale namazaný stroj, ale současná sestava bez hlavních hvězd Rushlowa a Sealse je jako dnešní nástupnická formace Creedance Clearwater Revisited bez Fogertyho. Původní doprovodní muzikanti se sice mohou snažit sebevíc, ale bez někdejších zpěváků a autorů písní, kteří za nesmrtelnými hity stáli, to již zkrátka nefunguje.

Brady Seals

Sledujme však nyní další osudy někdejších sólových zpěváků. Jako první kapelu opustil Brady Seals, který byl vždy jejím největším sexy symbolem – byl nejmladší, měl nejnačechranější trvalou a často si při hraní sundával košili. Po odchodu z Little Texas natočil dvě sólová alba a pak založil kapelu Hot Apple Pie, se kterou roku 2005 vydal stejnojmenné album. Po jejím rozpadu natočil zdařilé album Play Time, které vyšlo roku 2009. Dnes hraje ve dvou kapelách – s formací Seals & Crofts 2 se zaměřují na rockové klasiky ze 70. let a dále je zpěvákem v tribute bandu The Petty Junkies, která hraje hity Toma Pettyho

Tim Rushlow

Tim Rushlow se po rozpadu Little Texas v roce 1997 vydal na sólovou dráhu. Roku 2001 představil svoje sólové album Tim Rushlow a zabodoval s Top 10 hitem She Misses Him. Poté zformoval kapelu Rushlow, se kterou vydal album Right Now a po jejím rozpadu pak několik dalších let vystupoval  se svým bratrancem jako duo Rushlow Harris. Tim pak následoval svou lásku pro swing a s velkým orchestrem natočil vánoční desku Classic Christmas, živák Tim Rushlow & His Big Band a nové studiové album Date Nite. V posledních letech pak vystupuje s formací Frontmen of Country, kde spojil síly s Richiem McDonaldem (bývalým frontmanem Lonestar) a Larrym Stewartem (sólovým zpěvákem z Restless Heart). V lednu 2017 vystoupili na inauguračním koncertu Donalda Trumpa a od té doby koncertují s repertoárem složeným z hitů svých bývalých slavných kapel. 

Všichni členové Little Texas dnes žijí ze své bývalé slávy, což platí jak pro současnou sestavu kapely, tak pro bývalé zpěváky Tima Rushlowa a Bradyho Sealse. A na závěr tu máme perličku – sami můžete posoudit, jak nejznámější hit God Bless Texas zní v různém podání původních členů. Jako první video tu máme aktuální sestavu Little Texas, která v loňském roce vydala novou verzi písně nahranou na dálku „z karantény“ se sólovým zpěvem kytaristy Portera Howella.

Původní zpěvák této pecky, Tim Rushlow, dnes hraje God Bless Texas ve třech různých úpravách. S formací Frontmen of Country ji hrají s celou kapelou, na samostatných koncertech ji hraje sám akusticky a se svým big bandem pak dokonce nahrál i její originální swingovou verzi. Celkem paradoxní je, že samotný Rushlow na kytaru je větší odvaz než celí dnešní Little Texas, nemyslíte?

A konečně pozadu nemohl zůstat ani druhý původní zpěvák a spoluautor písně, Brady Seals. Ten v roce 2020 nahrál svoji vlastní studiovou verzi a také vydal knižní životopis nazvaný God Bless Texas & Me Too.


Poslouchejte: Little Texas a Country zprávy říjen 2021

Playlist:
Old Dominion - I Wanna Live In A House With You Forever
Alan Jackson - Beer 10
Rascal Flatts – Banjo
Reba McEntire - The Fear Of Being Alone
Mandy Barnett - Help Me Make It Through The Night
Chris Janson - Bye Mom
Little Texas - First Time For Everything
Little Texas - God Bless Texas
Little Texas - My Love
Little Texas - Amy's Back In Austin
Little Texas - Your Mama Won't Let Me
Little Texas - Hello Again (live)
Brady Seals - Eeny Meny Miny Moe
Tim Rushlow - Crazy Life

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 60: Zpátky k poctivé country

Honkytonk Jukebox 60: Zpátky k poctivé country

Martin Pešek , Novinky, na které jsme dlouho čekali. Alan Jackson vrací zpět s poctivou devadesátkovou country, Travis Tritt by rád v barech zase povolil kouření a Eric Church putuje od srdce k duši a zase zpátky.  

Joe Diffie: Devadesátkový superman odletěl na svou planetu

Joe Diffie: Devadesátkový superman odletěl na svou planetu

Petr Mečíř , Chuck Norris country muziky devadesátých let svým účesem možná inspiroval i Jardu Jágra. Joe Diffie byl ale především skvělý zpěvák, muzikant a príma chlap. Vzpomínka Petra Mečíře je tentokrát hodně osobní.

Toby Keith – Nejzazobanější buran v country music

Toby Keith – Nejzazobanější buran v country music

Petr Mečíř , Na volné noze už vydělal přes půl miliardy dolarů a jeho úspěch mu závidí i největší nahrávací společnosti. Jak to jen dělá?