Don Williams – Něžný obr se sametovým hlasem

Don Williams – Něžný obr se sametovým hlasem

Za ohromnou popularitou Dona Williamse stála jednak unikátní a velmi příjemná barva jeho hlasu, ale i originální styl hry na kytaru. Spousta jeho hitů má i své české verze.

Dolů

Málokdo se může pyšnit takovým celosvětovým věhlasem, z jakého se mohl těšit Don Williams. Zpěvák se sametovým hlasem se proslavil v mnoha zemích a i u nás má spousta jeho hitů své české verze. Jeho hudební dráhu si podrobněji představíme v dnešním Country servisu. Nejprve nás ale čeká obvyklý přehled novinek ze zámoří za uplynulý měsíc.

Poslouchejte: Don Williams a Country zprávy březen 2020

Country zprávy – březen 2020

Nashvillem se 4. března prohnalo obří tornádo, které za sebou nechalo 24 mrtvých a zcela zničilo desítky budov. O svůj domov přišel i bubeník z doprovodné kapely Dierkse Bentleyho. Celá nashvillská komunita se nyní semknula a všude se pořádají charitativní akce a telethony na výběr prostředků na rozsáhlé opravy.

Bluegrassová diva Rhonda Vincent se stane nejnovějším členem Grand Ole Opry. Během jejího vystoupení v tomto svatostánku country music na konci února ji pozvánkou do exklusivního klubu překvapila legenda Opry Jeannie Seely. Slavnostní uvedení za členku Grand Ole Opry proběhne 24. března. 

Rhonda Vincent

Hot Country Knights, vedlejší projekt Dierkse Bentleyho parodující 90. léta, válí už třetí měsíc po sobě. Debutové album této sranda kapely vychází 1. května a jmenuje se The K Is Silent. Zároveň také zveřejnili nový klip k písní Moose Knuckle Shuffle, kterou vzdávají hold klasice Watermelon Crawl od Tracyho Byrda z roku 1994.

Českými médii nedávno proběhla zpráva, že Dolly Parton hodlá ve svých 75 letech pózovat pro Playboy. Dolly je známá svým svérázným humorem a podobné košilaté vtípky trousí na každém kroku. V minulosti třeba prohlásila, že se nechá fotit nahá, až jí bude sto let, nebo že její manžel sní o trojce s ní a Jennifer Aniston. Dvojnásobně vtipné potom je, když nějaký přitroublý novinář nepochopí nadsázku a její vtipy následně vydává jako vážně míněnou zprávu.

Dolly Parton

Loni v lednu se v Nashvillu konal velký koncert k poctě Willieho Nelsona, na kterém vystoupila řada hostů včetně George Straita, Jimmyho Buffetta, Chrise Stapletona nebo Davea Matthewse. Televizní záznam z tého show nyní míří na obrazovky a 12. dubna bude uveden na stanici A&E pod názvem Willie Nelson: American Outlaw.  

Willie Nelson

Dívčí duo Maddie & Tae se proslavilo v roce 2014 humorným songem A Girl In A Country Song, který poukazoval na různá klišé ohledně typického vykreslení dívek v country songech. Po dlouhých šesti letech vrací se nyní Maddie & Tae vrací se svojí druhou deskou, na které si samy napsaly 14 z celkových 15 písní. Novinka The Way It Feels vychází 10. dubna. 

Poslouchejte: Don Williams a Country zprávy březen 2020

Don Williams – Něžný obr se sametovým hlasem

Don Williams se narodil roku 1939 v malém městečku Portland v jihovýchodním Texasu. Po střední škole nastoupil do armády, kde sloužil dva roky. Začátkem 60. let začal v okolí mexických hranic vystupovat se svým kámošem Loftonem Klinem jako folkové duo The Strangers Two. Časem k sobě přibrali zpěvačku Susan Taylor a utvořili trio Pozo-Seco Singers

Na značně Columbia natočili čtyři desky a do Top 50 popové hitparády dostali skladbu Time. Williams v roce 1969 skupinu opustil a následně pracoval v Texasu v obchodě svého dědečka. Když ale jeho bývalá spoluhráčka Susan Taylor vydala sólové album, Williamse to přimělo, aby přesídlil do Nashvillu a opět to s muzikou zkusil. Na sólovou dráhu si zatím netroufal, a proto se rozhodl pro práci textaře. 

Pozo-Seco Singers

Věci pak ale nabraly rychlý spád, roku 1972 už měl Don vlastní nahrávací smlouvu a posílal do rádií vlastní nahrávky. Hned první dva singly se dostaly do Top 20. Na B straně druhého z nich se objevila skladba Amanda z pera Boba McDilla. Ačkoliv ve své době velký úspěch nezaznamenala, během dalších let se z toho stal jeden z Williamsových největších hitů a až do jeho smrti se bez ní neobešel žádný koncert.

Relativní úspěch jeho prvních dvou alb Williamsovi pomohl k lepší nahrávací smlouvě s větší společností a roku 1974 vyšlo jeho třetí album Don Williams Vol. III, na kterém se objevil jeho první #1 hit s písní I Wouldn't Want To Live If You Didn't Love Me. Tím se otevřela stavidla a přední příčky hitparád pak Williamsovy hity opanovaly celých dalších 15 let. Jmenujme např. You're My Best Friend, Some Broken Hearts Never Mend, It Must Be Love nebo Good Ole Boys Like Me. V roce 1976 byl Don Williams na předávání cen CMA vyhlášen zpěvákem roku a tuto cennou trofej pak v dalších letech obdržel ještě čtyřikrát.  

Za ohromnou popularitou Dona Williamse stála jednak jeho unikátní a velmi příjemná barva hlasu, ale i stejně tak jeho originální styl hry na kytaru. V dokumentu z natáčení desky And So It Goes z roku 2012 Vince Gill vypověděl, že Don Williams vytvořil zcela specifický a jasně rozpoznatelný zvuk hry na kytaru, podobně jako byl zvuk Bucka Owense, Waylona Jenningse nebo Merlea Haggarda. Roku 1978 Williams natočil nadčasovou skladbu Tulsa Time, která svým rytmem předběhla svou dobu o mnoho let a dodnes je jednou z nejčastěji přebíraných skladeb jinými kapelami. 

Don Williams byl jiný než všichni ostatní a jeho osobnost byla navíc opředena jistou tajuplností. Velmi přísně si totiž střežil své soukromí, prakticky nedával rozhovory a většinu času trávil v ústraní mimo dění showbyznysu. V pravidelném přísunu hitů na přední příčky hitparád pokračoval i celá 80. léta a svůj katalog rozšířil o další pecky jako I Believe In You, Lord I Hope This Day Is Good, Listen To The Radio, If Hollywood Don't Need You (Honey I Still Do) a I've Been Loved By The Best.

Don Williams během poměrně krátké doby nashromáždil úctyhodné množství hitů - mezi lety 1974 a 1991 vydal 46 singlů, ze kterých se pouhé 4 nedostaly do Top 10. Když po roce 1992 jeho komerční úspěch opadl, Williams velmi zredukoval množství svých vystoupení a většinu času trávil na své farmě v Tennessee. Pokračoval však v pravidelném vydávání nových desek, ze kterých můžeme jmenovat alba Currents, Borrowed Tales, Flattlands a I Turn The Page. Pozoruhodná byla především deska Borrowed Tales, na kterou natočil cover verze řady známých písní i mimo oblast country, jako např. Lay Down Sally (Eric Clapton), If You Could Read My Mind (Gordon Lightfoot) nebo Games People Play (Joe South).

Jen málokterý country zpěvák se může pochlubit celosvětovou slávou, z jaké se těšil právě Don Williams. Obrovskou posluchačskou základnu měl již od 70. let v Anglii a v Německu. Jeho mezinárodní věhlas se dostal i k nám a řada jeho písní tak má své české verze. Jeho hity nahráli třeba Karel Gott (Už dávno dal jsem ti klíč), Petr Spálený (Věřím tvým snům), Pavel Bobek (Pojď dál a zpívej, Amanda, Country boy) nebo František Nedvěd (Rejdivá).

Williams byl dlouhá léta nejpopulárnějším country zpěvákem dokonce i v Africe, kam se v polovině 90. let vypravil na turné a záznam jeho koncertu ze Zimbabwe nazvaný Into Africa pak roku 1997 vyšel na VHS a DVD. Na pozoruhodnou oblibu jeho písní na černém kontinentě, kde lidé sborově zpívají každé slovo úplně stejně jako v ostatních částech světa, se můžete podívat v této ukázce:

Roku 2004 vydal Williams po delší přestávce nové vymazlené album My Heart To You, na které natočil vlastní verzi Claptonovy balady Wonderful Tonight. O dva roky později oznámil, že hodlá kariéru pověsit na hřebík, a odjede poslední celosvětové rozlučkové turné. Po několika letech na zaslouženém odpočinku se ale však nechal přemluvit, aby odehrál ještě jeden koncert v Rymanově Auditoriu. Reakce diváků vlily Williamsovi novou krev do žil, který se tak vrátil do studia a roku 2012 vydal další krásné album And So It Goes, na kterém si zahráli i Keith Urban a Alison Krauss. V rámci propagace alba podnikl další rozsáhlé turné, během kterého zavítal i do Evropy. 

O dva roky později potom vydal další nové album s názvem Reflections, které opět podpořil řadou koncertů. Začátkem roku 2016 se začalo Williamsovi zhoršovat zdraví a ten byl nakonec donucen zrušit všechny koncerty a definitivně ukončit kariéru. Nakonec zemřel v rodinném kruhu doma v Alabamě v září 2017 ve věku 78 let.

Poslouchejte: Don Williams a Country zprávy březen 2020

PLAYLIST:
Little Big Town - Tornado
Rhonda Vincent - Up This Hill And Down (with Daryle Singletary)
Hot Country Knights - Moose Knuckle Shuffle
Dolly Parton - Drives Me Crazy
Willie Nelson - Still Not Dead
Maddie & Tae - Bathroom Floor
Don Williams - Come Early Morning
Don Williams - Good Ole Boys Like Me
Don Williams- Tulsa Time
Don Williams - Lord I Hope This Day Is Good
Don Williams - Lord Have Mercy On A Country Boy
Don Williams - If You Could Read My Mind
Don Williams - What If It Worked Like That
Don Williams - You're My Best Friend (live)

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Petr Mečíř , Padesát let na scéně, desítky hitů, pozornost bulvárních médií, ale hlavně spoustu výborné muziky má za sebou Dolly Parton. Čím nás překvapí příště?

George Jones: Rolls-Royce mezi country zpěváky

George Jones: Rolls-Royce mezi country zpěváky

Petr Mečíř , Bezdomovec, ochlasta, násilník a jeden z největších country umělců všech dob. Tím vším byl George Jones.

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Petr Mečíř , Po 60 letech v showbyznysu a 165 milionech prodaných desek je čas na poslední koncert.