Toby Keith – Nejzazobanější buran v country music

Toby Keith – Nejzazobanější buran v country music

Na volné noze už vydělal přes půl miliardy dolarů a jeho úspěch mu závidí i největší nahrávací společnosti. Jak to jen dělá?


Dolů

V dnešním Country servisu se podíváme na dráhu Tobyho Keitha – nejúspěšnějšího nezávislého countrymana, jehož vystupování na volné noze mu už přihrálo více než 500 milionů dolarů. Nejdřív nás ale čekají hudební novinky ze zámoří z posledního měsíce.  

Toby Keith

Country zprávy září 2019

Ronnie Dunn si natočil desku jen tak pro radost. Jedna se o kolekci předělávek rockových a countryových klasik, které ho provázejí po většinu života a které kdysi hrával po zaplivaných barech. Mezi 24 nahrávkami najdeme i pecky jako Wonderful Tonight, Peaceful Easy Feeling, I Won’t Back Down nebo Brown Eyed Girl. Deska s vtipným názvem RE-DUNN vyjde v lednu.

Ronnie Dunn

Rodney Crowell vydal další vymazlenou desku nazvanou Texas. Vystupuje na ní řada hostů včetně Steva Earla, Ringo Starra, Vince Gilla nebo Lyla Lovetta. K nahrávce 56 Fury si pozval jednoho starého vousatého kytaristu:

Trisha Yearwood letos vydala už druhou desku – po kolekci předělávek písní Franka Sinatry s názvem Let’s Be Frank na konci srpna vydala svou první country desku s novým materiálem po 12 let. Jmenuje se Every Girl a opravdu se Trishe povedla. A snad ani nemusíme zmiňovat samozřejmost, že na několika skladbách je slyšet její manžel Garth Brooks.

Trisha Yearwood

Sheryl Crow si nadělila nové album duetů. Deska se jmenuje Threads a najdeme na ní i takové kapacity jako jsou Eric Clapton, James Taylor nebo Keith Richards. Jednou z významných nahrávek je tu duet s Johnnym Cashem – protiválečný song Redemption Day, který Sheryl napsala v roce 1996 a který Cash natočil krátce před smrtí. Jednou ze zveřejněných nových songů je pak duet s Joem WalshemStill The Good Ole Days.

Když jsme tu před pár měsíci vyzdvihovali prďácký nový song Blakea SheltonaGod’s Country, zřejmě jsme ho přechválili. Jeho nový duet s Tracem AdkinsemHell Right je bohužel další tuctovou bro-country vatou připomínající starší Sheltonův počin Boys Round Here. Blake Shelton také právě dotočil videoklip k duetu Dive Bar s Garthem Brooksem, který by měl mít premiéru během následujících pár týdnů.

Chlapi, Hillbilly Bone se vám minule povedlo víc!

Luke Combs je jednou z nejvýraznějších vycházejících hvězd a také nejnovějším přírůstkem souboru Grand Ole Opry. Nedávno slavil svůj další #1 hit s písní Beer Never Broke My Heart a kromě toho se jeho nový duet s Brooks & Dunn – v předělávce jejich klasiky Brand New Man – stal prvním singlem jejich comebackové desky Reboot. Službičku, kterou svým idolům prokázal, si nyní vybral zpět a Brooks & Dunn tak zpívají na jeho aktuálním songu 1, 2 Many, který se v listopadu objeví na jeho nové desce a jejíž videoklip byl právě zveřejněn.

Poslouchejte: Toby Keith a Country zprávy září 2019

 

V nabídce originálních a v limitovaných sériích vyráběných triček naší vidlácké outfitové značky DixieGear najdete samozřejmě i hudební tématiku. Poslední novinkou je nesmrtelný Man In Black.

Toby Keith – Nejzazobanější buran v country music

Toby Keith se narodil roku 1961 v Oklahomě. Jeho babička provozovala honkytonkový bar, takže malý Toby vyrůstal v prostředí country klubu, kde pomáhal s nejrůznějšími pracemi a denně sledoval kapely na podiu. Vlastní band si založil už na střední škole a začal vystupovat po okolí. Pracoval přitom na ropné věži, kde se z řadového dělníka vypracoval až na vedoucího provozu. V roce 1982 ale ropný průmysl v Oklahomě zasáhla krize a Toby zůstal bez práce. 

Pokusil se dostat do fotbalového týmu Oklahoma Outlaws a po odmítnutí se rozhodl věnovat se naplno country muzice. Po čase odjel do Nashvillu, kde však velmi tvrdě narazil, jelikož o jeho služby nikdo nestál. Až po delší době se jeho demokazeta dostala k šéfovi společnosti Mercury a Toby získal vytouženou nahrávací smlouvu. Hned první singl, autobiografický song Should've Been A Cowboy vyletěl na #1 hitparády. 

Hned z prvního songu byl neskutečný úspěch a zanedlouho vyšla debutová deska nazvaná jednoduše Toby Keith. Toby pak vyrazil na společné turné tří začínajících zpěváků ze stáje Mercury, které mělo všem odstartovat kariéry. Kromě Johna Brannera se ho ještě účastnila jistá začínající zpěvačka z Kanady jménem Shania Twain.

Následující desky Boomtown se opět prodalo přes milion kusů a skladba Who's That Man vyhrála hitparádu. V momentě, kdy se Toby stále snažil propacovat mezi elitu, pak jeho label přišel s nezvyklým požadavkem, aby jeho třetí deska byla vánočním albem. Roku 1995 tedy vyšla kolekce Christmas To Christmas, která pochopitelně hned po Vánocích zapadla, a v Tobym to ohledně jeho nahrávací společnosti zaselo první pochybnosti. 

Další deska s názvem Blue Moon byla opět úspěšná a vzešly z ní tři úspěšné singly. Společnost Mercury pak ale Tobyho donutila, aby natočil duet se Stingem s jeho písní I'm So Happy I Can't Stop Crying, se kterou pak naživo vystoupili na předávání cen CMA Awards v roce 1997. Toby tuto píseň nenáviděl a natočil ji jen s velkým sebezapřením. Song se sice vyšplhal na 2. místo hitparády, ale vztahy mezi vedením Mercury a Tobym Keithem tím byly velmi pošramocené. 

V roce 1998 Toby natočil desku How Do You Like Me Now, kde titulní písní byl příběh o sladké pomstě, kdy to hrdina po dosažení úspěchu v showbyznysu natře dívce, která ho před mnoha lety odmítla. Manažeři v Mercury ale odmítli album vydat s tím, že je vůči ženám příliš urážlivé. Z natočené desky si vybrali pouze dva songy a místo nové desky vydali výběr hitů, na které tyto dvě nové písně zařadili jako novinky a Tobymu jednoduše oznámili, ať jde natočit jinou desku. Ač nerad, pustil se do práce na nové muzice, ale i když mu i následující dva songy vedení Mercury odmítlo, došla Tobymu trpělivost a požádal o vyvázání ze smlouvy. 

Přitom si vybojoval odkoupení master nahrávek k nevydané desce How Do You Like Me Now. Poté přešel ke společnosti DreamWorks založenou Stevenem Spielbergem a následujícího roku album How Do You Like Me Now konečně vydal. Titulní píseň se dostala na 1. místo hitparády, kde se udržela pět týdnů za sebou, a Toby měl na kontě obří hit, kterým se rovněž začala psát jeho nejslavnější éra. 

V roce 2001 získal Toby svou první trofej pro nejlepšího zpěváka roku na předávání cen ACM Awards. Z následující desky Pull My Chain se všechny singly dostaly na vrchol žebříčku. Mimořádně úspěšnou byla zejména I Wanna Talk About Me, kterou napsal legendární Bobby Braddock, autor He Stopped Loving Her Today pro George Jonese. Jednalo se o vtipný country-rap, který byl osvěžující odlehčenou parodií dlouho předtím, než se míchání rapu a country stalo těžkopádným zlozvykem prznícím žánr. 

Toby & Willie

Po útocích 11. září napsal Toby patriotický song Courtesy Of The Red, White, & Blue (The Angry American), který měl hotový za 20 minut a který vyšel na desce Unleashed. Byl z toho další obří hit a právě tato song také spustila Tobyho onen nechvalně proslulý skandál s Dixie Chicks. Song ihned vyletěl na 1. místo žebříčku, stejně jako i následující hitovka Who's Your Daddy. Absolutně největší úspěch z desky Unleashed však měl Tobyho duet s Williem Nelsonem Beer For My Horses, který se na špici žebříčku udržel šest týdnů. 

Poslední Keithovou deskou pro DreamWorks bylo album Honkytonk University z roku 2005, na kterém se objevil další megahit As Good As I Once Was, ke kterému se opět natočil geniální videoklip. Po několika letech markantního úspěchu Tobymu dost narostl hřebínek a naplno se projevila jeho celkem arogantní a sebestředná povaha. Odešel z DreamWorks a založil si vlastní nezávislý label Show Dog Records. Napsal film Broken Bridges, ve kterém ztvárnil hlavní roli a který také produkoval. 

Ve své rodné Oklahomě otevřel restauraci Toby Keith's I Love This Bar & Grill, pojmenované po dalším z jeho mnoha hitů, a z tohoto podniku se postupem času stala velmi úspěšná síť, která dnes čítá 14 restaurací a stále příbývají další.

Kromě toho Toby také začal veřejně bojkotovat předávání cen CMA Awards. Jak po letech přiznal, velmi ho naštvalo, že mu z 24 nominací, které získal během tří let po sobě, nedali ani jednu cenu. „V té době jsem byl #1 v prodeji koncertních vstupenek, #1 v prodeji desek a během čtyř let po sobě jsem byl 51 týdnů na 1. místě na hitparády Billboardu. A z 24 nominací byla 0? Usoudil jsem proto, že jejich politikaření nestojí za můj čas“, řekl Toby v roce 2015 na adresu Country Music Association. 

Keithovo osamostatnění však nebylo ani v nejmenším přešlap. Díky zkušenostem, pracovnímu nasazení a v neposlední řadě i dostatečnému vlastnímu kapitálu začal na trh nadále pravidelně rok co rok uvádět nové solidní desky, které v prodejích i hitparádových výsledcích hrdě konkurovaly velkým konglomerátům. Desky White Trash With Money se prodalo přes milion kusů a velmi úspěšná byla i následující alba Big Dog Daddy, That Don't Make Me A Bad Guy, American Ride, Bullets In The Gun a Clancy's Tavern

V celé country muzice není nikdo jiný, kdo by byl schopen tak úctyhodných výsledků na volné noze. Miliony dolarů se jen hrnuly, a tak Toby začal na svůj label přibírat další umělce a to včetně takových hvězd jako jsou Trace Adkins nebo Joe Nichols.  Roku 2013 se Toby Keith objevil na obálce časopisu Forbes, když jeho jmění přesáhlo hranici 500 milionů dolarů a kdy svými pravidelnými ročními výdělky překonával i největší popové hvězdy jako Beyoncé nebo Jay-Z.

Dnes je Toby Keith již žijící legendou. Stále si jde nekompromisně za svým, což platí i pro jeho politické postoje. Velmi často vystupuje pro americké vojáky, aktivně podporoval prezidenta Bushe ml. a předloni v lednu byl hlavní hvězdou inauguračního koncertu Donalda Trumpa.

V posledních letech už Toby s vydáváním desek trochu zvolnil. Jeho posledním řadovým albem bylo 35 MPH Town z roku 2015. Předloni vydal kompilaci The Bus Songs, na které se objevily dvě novinky, a na jedné z nich – Wacky Tobaccy – si opět zazpíval Willie Nelson. A zapomenout nesmíme ani na působivý song Don‘t Let The Old Man In, který Toby Keith loni natočil jako soundtrack k poslednímu filmu Clinta EastwoodaThe Mule (Pašerák). V současné době Toby Keith pracuje na své nové desce, ze které již zveřejnil první singl That's Country Bro. Přestože už za dva roky oslaví šedesátku, stále má ještě co říct a rozhodně se ho vyplatí sledovat.

Poslouchejte: Toby Keith a Country zprávy září 2019

PLAYLIST:
Ronnie Dunn - Long Cool Woman (In a Black Dress)
Rodney Crowell - You're Only Happy When You're Miserable (feat. Ringo Starr)
Trisha Yearwood - Something Kinda Like It
Sheryl Crow - Still The Good Old Days (with Joe Walsh)
Blake Shelton - Hell Right (feat. Trace Adkins))
Luke Combs - 1, 2 Many (feat. Brooks & Dunn)
Toby Keith - Should've Been A Cowboy
Toby Keith - You Ain't Much Fun
Toby Keith - I'm So Happy I Can't Stop Crying (with Sting)
Toby Keith - How Do You Like Me Now
Toby Keith - Courtesy Of The Red, White And Blue (The Angry American)
Toby Keith - Beer For My Horses (with Willie Nelson)
Toby Keith - Beers Ago
Toby Keith - Wacky Tobaccy

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Petr Mečíř , Charismatický zpěvák, excelentní kytatista a neúnavný showman Brad Paisley míchá country s rockem a bojuje za práva válečných veteránů.

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Petr Mečíř , Životní dobrodružství drsňáka Trace Adkinse a aktuality z americké country scény.

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Petr Mečíř , Konec experimentů, zpátky ke kořenům. Zac Brown Band jsou zpět z divokého výletu. A k tomu obvyklý přehled country novinek ze zámoří za poslední měsíc.