Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

V devadesátých letech byla velkou country hvězdou a „tiskovou mluvčí nezadaných amerických třicítek“. Dnes je velice uznávanou folk-rockovou písničkářkou. Už máte její novou letošní desku?


Dolů

Mary Chapin Carpenter je písničkářkou, která začátkem 90. let udělala díru do světa country music a stále drží rekord v počtu nepřetržitých vítězství na Grammy, když dostala cenu pro nejlepší country zpěvačku roku čtyřikrát za sebou. Nedávno vydala nové album, což je dobrý důvod, abychom se s její zajímavou tvorbou blíže seznámili.

Dříve nás však čeká přehled novinek ze zámořské country scény za poslední měsíc.

Poslouchejte: Mary Chapin Carpenter a Country zprávy listopad 2020

Letošní podzim je ve znamení předávání cen a kvůli přeložených termínů z jara se sešly hned tři ceremoniály za sebou. Po záříjových ACM Awards, o kterých jsme informovali minule, proběhly v druhé polovině října CMT Music Awards. V této anketě se hodnotí hudební videoklipy a hlavním vítězem se stala Carrie Underwood s klipem Drinking Alone. I tato show musela proběhnout bez diváků a jedním z nejlepších momentů večera bylo vystoupení Lukea Combse spolu s Brooks & Dunn


V posledních týdnech country music ztratila dvě výrazné ikony – 23. října ve věku 78 let zemřel texasský písničkář Jerry Jeff Walker, který napsal hity jako Mr. Bojangles nebo Desperados Waiting For The Train a byl také jednou z klíčových osobností hnutí outlaws.

Pouhých pět dní po Walkerovi zemřel legendární Billy Joe Shaver, jehož písně v 70. letech proslavil Waylon Jennings a který se dočkal slávy až na stará kolena, když koncem 80. let začal vystupovat spolu se svým synem Eddym. Shaver byl aktivní až do samého konce a zemřel na následky mrtvice ve věku 81 let.


Jerry Jeff Walker a Billy Joe Shaver

11. listopadu proběhlo předávání cen CMA Awards. Show proběhla v komorním prostředí, kde vybraní umělci seděli při stolovém uspořádáním. Program se do poslední chvíle měnil, když kvůli nákazou covidem postupně odpadli Lee Brice, Lady A (dříve Lady Antebellum) a Florida Georgia Line. Umělcem roku se stal Eric Church, zpěvačkou roku Maren Morris a zpěvákem roku již druhým rokem po sobě Luke Combs, který také vyhrál cenu za nejlepší album roku za svou kolekci What You See Is What You Get. Nejlepšími momenty večera byla hudební vystoupení, kterými se vzdal hold hvězdám, které letos zemřely: Dierks Bentley, Ashley McBryde, Brothers Osborne a Jason Aldean uctili památku Charlieho Danielse, Jon Pardi vzpomenul na Joea Diffieho, Little Big Town na Kennyho Rogerse a moderátoři večera Reba McEntire a Darius Rucker zazpívali duet na počest Maca Davise.


Eagles vydali po 15 letech nový živák nazvaný Live From The Forum MMXVIII. Show byla natočena v roce 2018 a jedná se o první album kapely v obnoveném složení, kde zesnulého Glenna Freye nahradili jeho syn Deacon a Vince Gill. Kolekce se skládá ze dvou CD a jednoho blueray disku s kompletním videozáznamem a pro sběratele je k dispozici i verze se 4 LP.


Nové album po letech vydává i Collin Raye, jehož deska s názvem Scars vychází 20. listopadu. Na titulní písní si zazpíval s Mirandou Lambert a mezi dalšími hosty na desce se objeví i Vince Gill.

Luke Combs vydal rozšířenou verzi své úspěšné loňské desky What You See Is What You Get. Deluxe verze obsahuje bonusový disk s šesti novými písněmi, z nichž se některé jako např. Six Feet Apart tematicky týkají současné pandemie. Rozšířené album se s odkazem na všudypřítomné nošení roušek prodává pod vtipně upraveným názvem What You See Ain’t Always What You Get


Poslouchejte: Mary Chapin Carpenter a Country zprávy listopad 2020

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Mary Chapin Carpenter se narodila roku 1958 v New Jersey. Jako náctiletá prožila tři roky v Japonsku a její rodina se následně usadila ve Washingtonu D.C. Prakticky celou střední školu žila jen muzikou a  kytaru nedala z ruky. Jak Mary po letech vzpomínala, spolubydlící na koleji ji tehdy vyhrožovaly, že jí přestřihnou struny, pokud se opováží ještě jednou zahrát Leaving On A Jet Plane


Po promoci na univerzitě na Rhode Islandu hrála po klubech v okolí Washingtonu, kde se potkala s muzikantem Johnem Jenningsem. Ten ji přesvědčil, aby se místo coververzí zaměřila na vlastní tvorbu a oba dva spolu začali psát texty a vystupovat. Jennings v roce 1987 produkoval její debutové album Hometown Girl, které bychom z dnešního pohledu označili spíš za folk. Deska sice nepřinesla žádný hit, ale zaujala vedení společnosti Columbia Records, které Mary nabídlo nahrávací smlouvu. Columbia hodlala Mary propagovat coby country zpěvačku, což ona nesla velmi rozpačitě. Jako mnoho jiných umělců se totiž velmi nerada škatulkuje do konkrétního žánru - zkrátka zpívá písně, které má na srdci a žánrové rozdělení příliš neřeší. Její druhé album State Of The Heart však bylo oficiálně country a přineslo Top 10 hity Never Had It So Good a Quittin' Time.


Když Mary na podzim 1990 dokončovala práce na třetím albu, ozvali se jí producenti z předávání cen CMA Awards, zda by na chystaném ceremoniálu nevystoupila s jednou písní, kterou hraje naživo. Po prvotním šoku Mary na jejich nabídku kývla - jednalo se o skladbu Opening Act, ve které vtipně popisuje velmi nedůstojné zacházení s předskokany, které otevírají koncerty velkým hvězdám. Pro vystoupení v televizi však musela některé peprné pasáže zjemnit. Její vystoupení se stalo historickou událostí - relativně nová a stále nepříliš známá zpěvačka se uvedla s velmi provokující písní v hlavním vysílacím čase v televizi, sklidila ohromný úspěch a pořádně tím svou kariéru nakopla. 


Mary danou píseň napsala na základě vlastní negativní zkušenosti, ale nikdy neprozradila, kdo tím nafoukaným „pitomcem“ byl. Mnozí spekulovali, že to bude buď Ricky Van Shelton nebo Dwight Yoakam, kterým Mary o rok dříve dělala předskokanku, ale zpěvačka jméno nikdy neprozradila.

(Když jsem před lety točil rozhovor s Vincem Gillem, který moderoval dvanáct ročníků CMA Awards po sobě, a zeptal se ho na jeho nejoblíbenější okamžik z dob jeho působení v této show, Vince bez váhání jmenoval právě toto vystoupení Mary Chapin Carpenter s písní Opening Act!)


Třetí album Shooting Straight In The Dark přineslo obří cajunový hit Down At The Twist And Shout a zpěvačka za něj dostala svou první Grammy. Deska byla velmi úspěšná a prodalo se jí přes milion kopií. Ještě větší slávu však přineslo čtvrté album Come On Come On z roku 1992. Úvodní singl I Feel Lucky se stal obřím hitem a jeho popularitě jistě přispěly i hravým způsobem prozrazené zpěvaččiny erotické fantazie, kdy v textu opakovaně zmiňuje Dwighta Yoakama a Lylea Lovetta, kteří v té době v country music platili za největší hezouny (Lovett se pak krátce na to oženil s herečkou Julií Roberts). Úspěšný byl i duet s Joem Diffie - Not Too Much To Ask nebo písně The Hard Way nebo Passionate Kisses, který prorazil i do popové hitparády a přinesl Mary velký multižánrový hit.


Alba Come On Come On se prodalo úctyhodné čtyři milionů kusů a Mary byla v letech 1992 a 1993 vyhlášená zpěvačkou roku na CMA Awards. Na vrcholu své slávy byla úplně na roztrhání – kromě vlastní kariéry psala písně i pro jiné umělce (napsala obří hit Girls With Guitars pro Wynonnu a další její písně nahráli Trisha Yearwood, Tony Rice nebo Cyndi Lauper) a také ve studiu zpívala doprovodné vokály na albech svých kolegů (např. pro Dolly Parton nebo Radneyho Fostera). Mary byla v té době často v hledáčku médií, která stále řešila její osobní život a nemohla rozdýchat, že nemá stálého partnera. Některé magazíny jí dokonce daly nálepku „tisková mluvčí všech nezadaných třicítek“. 



V roce 1993 se točil ambiciózní dokument Women Of Country, který zachycoval rozhovory s desítkami slavných country zpěvaček z minulosti i současnosti, a tyto rozhovory se prolínaly s hudebními vstupy z velkolepého koncertu, jehož hlavním protagonistkou byla právě Mary Chapin Carpenter. Jedním ze zlatých hřebů toho večera byla její píseň, kterou napsala jako reakci na televizní reklamu ze 70. let, kde muž vychvaluje svou ženu, která v domácnosti zastává veškeré práce, stará se o děti i svůj zevnějšek a muž nakonec na její adresu dodá: „Myslím, že si ji nechám.“ Mary v mládí tato reklama šíleně štvala a inspirovala ji k napsání písně He Thinks He’ll Keep Her.   


Další úspěšné album se jmenovalo Stones In The Road a Mary na něm zabodovala s peckou Shut Up And Kiss Me, která opět překročila hranice country a stala se jejím dalším crossoverovým hitem. Elektrickou kytaru na této skladbě nahrál Lee Roy Parnell, který si zahrál i ve videoklipu a Mary v této písni v televizních vystoupeních několikrát doprovodil i naživo. O dva roky později Mary vydala desku A Place In The World, kde se zaměřila na hlubší texty a po umělecké stránce bylo toto album jejím nejlepším. Bohužel se však také jednalo o její poslední komerční úspěch. Singly z této desky se začaly propadat čím dál hlouběji mimo žebříček Top 40 a kariéra Mary zažila prudký sešup. 


O tři roky později vydala Columbia výběr jejích hitů nazvaný Party Doll And Other Favorites, který byl pojat poněkud netradičně a polovina písní zde byla zařazena v podobě živých verzí z nejrůznějších událostí jako byly Super Bowl nebo koncert v Rymanově Auditoriu. V roce 2001 se Mary přihlásila s první novou desku po pěti letech, která se jmenovala Time*Sex*Love a která představovala velký odklon od country směrem k folk-rocku, se kterým Mary kdysi začínala. Deska úplně propadla a Mary později přiznala, že v několika písních viděla slušný potenciál pro hraní v rádiích, ale realita byla bohužel jiná.


Jelikož komerční dráha Mary Chapin Carpenter byla v novém miléniu již minulostí, zpěvačka se tak mohla po umělecké stránce mnohem více realizovat. V dalších letech natočila alba jako Between Here And Gone a The Calling, na kterých se vyjadřovala k nejrůznějších společenských a politickým otázkám, jako byly útoky 11. září nebo hurikán Katrina. Z novodobé tvorby se Mary své někdejší countryové produkci nejvíce přiblížila v roce 2010 zdařilou deskou The Age Of Miracles, na kterou o dva roky později navázala kolekcí Ashes And Roses.


Svým odklonem od country Mary Chapin Carpenter také významně změnila své publikum a v posledních letech vystupuje spíše na folkových festivalech nebo případně na festivalech keltské muziky. V roce 2013 vydala album Songs From The Movie, na kterém se nechala doprovodit velkým symfonickým orchestrem a za zmínku stojí i kolekce Sometimes Just The Sky z roku 2018, na které nahrála po jedné písní z každé své předchozí desky, avšak ve zcela novém aranžmá.


Dnes je Mary Chapin Carpenter 62 let a letošní pandemii tráví na své farmě ve Virginii, kde využila čas k psaní nových písní, ze kterých vzniklo její zatím poslední album The Dirt And The Stars, které vydala v srpnu. Přestože do country muziky již dnes prakticky nezasahuje, stále je velmi uznávanou písničkářkou. 


Poslouchejte: Mary Chapin Carpenter a Country zprávy listopad 2020

PLAYLIST:
Luke Combs - 1, 2 Many (featuring Brooks & Dunn)
Jerry Jeff Walker - Mr. Bojangles
Billy Joe Shaver - Live Forever
Eric Church - Drink In My Hand
Eagles - Don't Let Our Love Start Slippin' Away (live)
Collin Raye - Bad Storm Coming Tonight
Luke Combs - My Kinda Folk
Mary Chapin Carpenter - Quittin' Time
Mary Chapin Carpenter - Down At The Twist And Shout
Mary Chapin Carpenter - Passionate Kisses
Mary Chapin Carpenter - Shut Up and Kiss Me
Mary Chapin Carpenter - Let Me Into Your Heart
Mary Chapin Carpenter - I Put My Ring Back On
Mary Chapin Carpenter - Secret Keepers

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Petr Mečíř , Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček 90. let urazila dlouhou cestu, než se vymanila ze stínu svého slavného otce Mela Tillise. Její nejnovější album Looking For A Feeling určitě nepřehlédněte!

Shania Twain – Kanadská královna na cestě do Prahy

Shania Twain – Kanadská královna na cestě do Prahy

Petr Mečíř , Shania Twain je nejprodávanější country zpěvačkou v historii a 6.10.2018 ji uvidíme i v Praze. Což je důvod podívat se na její kariéru zblízka.