The Bellamy Brothers: Neúnavní velvyslanci country hudby

The Bellamy Brothers: Neúnavní velvyslanci country hudby

S country muzikou se prostě nestárne. Dnes už „dědkovské“ bratrské duo od 70. let až do dnešních dnů stále točí novou muziku a pravidelně koncertují po celém světě. Pamatujete na Intercountry v Praze v roce 1988?


Dolů

Bratrská dvojka The Bellamy Brothers jsou nenápadnou, avšak velmi aktivní stálicí v country music. Od poloviny 70. let až do dnešních dnů stále točí novou muziku a jako jedni z mála pravidelně koncertují po celém světě od častých šňůr po Evropě až po vystoupení v Japonsku či na Srí Lance. S hudební drahou hvězdného bratrského dua se blíže seznámíme v dnešním velkém profilovém článku.

Nejprve nás však čeká obvyklý přehled novinek za poslední měsíc.

Poslouchejte: The Bellamy Brothers a Country zprávy únor 2022

Country zprávy – únor 2022

Ronnie Dunn dokončil své páté studiové album, které ponese název 100 Proof Neon a vyjde v průběhu léta. Podle zpěvákových slov jde o velmi dlouho připravovaný projekt, na kterém se zvukově chtěl přiblížit honkytonkovým tančírnám 80. let, takže samozřejmostí na desce bude spousta houslí, steel kytar a ostrých elektrických kytar. Prvním vydaným singlem z desky je skladba Broken Neon Hearts.

Ronnie Dunn

Talentovaná houslistka a zpěvačka Megan Mullins měla doposud velkou smůlu – za posledních deset let natočila tři desky a vydavatelství se vždy na poslední chvíli rozhodla její album nevydat, takže žádné její album dosud světlo světa nespatřilo. Megan tak poslední roky jezdila především jako doprovodná houslistka a banjistka s Big & Rich, Shakirou, Shaniou Twain a Alabamou. Nedávno se však stala čerstvou maminkou a čas trávený doma využívá k tvorbě nové muziky, takže se snad již brzy dočkáme její první plnohodnotné desky. Zatím do světa vypustila skladby This Good Is Gettin‘ Better a All American Family Band.

Megan Mullins

Začátkem února byly oznámeny nominace na 57. ročník ACM Awards. Překvapením je 7 šancí pro Chrise Younga, kterého si po 15 letech na scéně a dlouhé řadě úspěšných alb a hitů akademie konečně všimla. Důležitým znamením jsou i násobné nominace pro Morgana Wallena, který je tak po ročním bojkotu ze strany hudebního establishmentu opět vzat na milost. Lehce bizární je i fakt, že již třetí rok po sobě není nominován úřadující umělec roku – loni tuto nejvyšší poctu dostal Luke Bryan a letos se neprobojoval ani do první pětky, kde jsou nominováni Eric Church, Luke Combs, Miranda Lambert, Chris Stapleton a Carrie Underwood. Slavnostní ceremoniál předávání cen proběhne 7. března.

Úspěšná deska Famous Friends vynesla Chrisovi Youngovi rekordních 7 nominací na ACM Awards. 

Legendárního Marka Chesnutta už druhý rok trápí potíže ze zády, kvůli kterým již třetí rok za sebou nemůže koncertovat – první rok to bylo kvůli pandemii a jakmile se pak začalo rozvolňovat, musel podstoupit náročnou operaci zad. Její důsledky se však stále komplikují a zpěvák je nucen rušit další a další koncerty. Aktuálně oznámil, že podle doktorů nebude moct hrát ještě aspoň další dva měsíce. Mark Chesnutt patří mezi nejlepší vokalisty zlatých 90. let a držme mu palce, aby byl do letní šňůry fit.   

Mark Chesnutt

Ve věku 88 let zemřel legendární countryový DJ a televizní osobnost Ralph Emery. Byl to on, kdo v roce 1959 vymyslel slavnou přezdívku The Possum (vačice) pro George Jonese a nikdo jiný v celé branži nevyzpovídal častěji hvězdy jako Johnnyho Cashe či Lorettu Lynn. Druhá vlna popularity Ralpha Emeryho přišla začátkem 90. let díky jeho televiznímu pořadu Nashville Now, kterým nakopl kariéru desítek zpěváků, zpěvaček a skupin. Ralph Emery byl od roku 2007 členem Country Music Hall of Fame.

Ralph Emery

10. února měl v USA premiéru nový dokumentární film o Randym Travisovi pojmenovaný More Life podle jeho písně z roku 2011. Snímek se podle očekávání zaměřuje především na posledních devět let, během kterých Randy bojuje se zdravotními problémy, když v létě 2013 málem zemřel na operačním stole během operace mozku. Zpěvák již zřejmě nikdy nebude moct zpívat a jeho management udržuje jeho jméno v médiích příležitostným vydáváním dosud nevydaných nahrávek z archivu. 

Hudebních motivů najdete v nabídce našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz  docela dost. Doufám, že nám triko BORN IN CSA Dwight Yoakam odpustí…

Poslouchejte: The Bellamy Brothers a Country zprávy únor 2022

The Bellamy Brothers - Neúnavní velvyslanci country hudby


Bratři Howard a David Bellamy pochází z městečka Darby na Floridě, kde se Howard narodil roku 1946 a mladší David roku 1950. Jejich otec hrál ve western-swingové kapele a jejich starší sestra doma neustále pouštěla rokenrol, což byly žánry, které oba bratry nejvíce ovlivnily. Sami se naučili hrát na celou řadu nástrojů a postupně začali vystupovat spolu se svým otcem. Roku 1968 se vydali do Atlanty, kde založili kapelu nazvanou Jericho, ale když hraní po barech ani po třech letech stále nikam nevedlo, otrávení bratři to zabalili a vrátili se domů, kde se zaměřili na autorskou tvorbu a nahrávání jinglů pro místní rádia.

Zanedlouho dostali zprávu, že jejich přítel Jim Stafford natočil píseň Spiders & Snakes, kterou napsal spolu s Davidem, a ta se posléze stala Top 3 hitem na multižánrovém žebříčku Billboardu. Pár měsíců na to countryovou verzi této písně natočili Loretta Lynn a Conway Twitty, a utržené peníze za tento song bratrům umožnily přestěhování do Los Angeles, kde se starší Howard stal Staffordovým manažerem. 

Bratři nakonec získali vlastní nahrávací smlouvu s Curb Records roku 1975 a vydali debutový singl se sólovým vokálem Davida, který však zcela zapadl. Na doporučení bubeníka z doprovodné kapely Neila Diamonda natočili píseň Let Your Love Flow s hlavním vokálem Howarda, která se ihned stala obrovským popovým hitem po celém světě. Bellamy Brothers s touto písní obcházeli jeden televizní pořad za druhým a rychle se dostali do povědomí diváků. (Českou verzi této písně natočil v roce 1977 Karel Gott s Jitkou Zelenkovou pod názvem Běž za svou láskou.)

Stejnojmenné album Let Your Love Flow bylo díky titulní písni úspěšné, avšak následující dvě alba, které vydali během dalších dvou let, již nikoliv, a bratři tak poznali pomíjivou slávu na popové scéně. Roku 1979 natočili píseň If I Said You Had A Beautiful Body Would You Hold It Against Me, která měla v popových rádiích celkem dobrou odezvu, ale největšího ohlasu se dostala mezi posluchači country, kde vyletěla na 1. místo hitparády. The Bellamy Brothers se právě díky této písni přeorientovali z popu na country a v tomto žánru již zůstali.

Na countryové scéně se bratrům velmi dařilo a vrcholky hitparád začali plnit pohodovými hity jako Sugar Daddy, Dancin‘ Cowboys, Do You Love As Good As You Look, For All The Wrong Reasons nebo Redneck Girl. The Bellamy Brothers byli také pravidelně nominováni na nejlepší duo roku v anketách CMA a ACM, kde během let vytvořili rekord na nejvíce nominací v této kategorii. Ani jednou však nevyhráli, jelikož 80. létům dominovalo duo The Judds a od 90. let byli zase v kurzu Brooks & Dunn. Bratři se nebáli experimentovat se zvukem a od písně Get Into Reggae Cowboy z roku 1982 občas do své muziky míchají prvky reggae a ostrovní rytmy, čímž se na country scéně velmi odlišili.

The Bellamy Brothers se postupně ve svých textech též začali věnovat sociálním tématům a největší ohlasy měly v tomto směru písně Old Hippie (1985), jenž pojednává o těžkostech života veteránů z Vietnamu, a Kids Of The Baby Boom (1987) o strastech a radostech generace narozené v letech po skončení druhé světové války.

V druhé polovině 80. let bratrské duo bodovalo s hity jako I Need More Of You, Feelin‘ The Feelin‘, Crazy From The Heart nebo Santa Fe. S příchodem 90. let, kdy countryovou scénu vzala útokem mladá generace zpěváků, byly písně The Bellamy Brothers z rádií vytlačeny. V té době již však měli bratři nahromaděno mnoho hitů a po celém světě začaly vycházet nejrůznější kompilace s jejich muzikou. Z bratrů se pak postupně staly ikony žánru, které znal celý svět, podobně jako Kennyho Rogerse či Dolly Parton. Jejich světovému ohlasu také velkým dílem přispělo jejich neúnavné koncertování ve všech koutech planety (v Praze jsme je mohli vidět roku 1988 na 2. ročníku festivalu Intercountry.) 

Roku 1991 The Bellamy Brothers přešli k Atlantic Records, kde vydali jedno album, a následujícího roku si založili vlastní nezávislý label The Bellamy Brothers Records, aby měli nad svojí tvorbou naprostou kontrolu. Tento krok, který je dnes pro mnoho zpěváků běžnou praxí, byl však na začátku 90. let něčím zcela nevídaným. Prvním nezávisle vydaným albem byla kolekce The Latest And The Greatest a videoklip k písni Cowboy Beat obletěl celý svět (u nás byl pravidelně vysílán v pořadu Country Express Praha-Nashville).

Nezávislou novou muziku vydávali i v průběhu 90. let, ačkoliv v obrovské nové konkurenci bylo pro stárnoucí umělce téměř nemožné se prosadit. Jako mnoho jejich vrstevníků již měli nálepku „legend“ a pokud je nějaká rádia hrála, šlo jen o jejich staré hity a o nějaký nový materiál příliš zájem nebyl. V roce 1998 se jim však přece jen zadařilo s předělávkou hitu Dona Williamse Some Broken Hearts Never Mend v lehké country-reggae úpravě, bez které se od té doby neobejde žádný jejich živý koncert.

Největším projektem nového milenia byla pro bratry kolekce Outlaws & Angels, Vol. 1 z roku 2005, kvůli které se na skok vrátili k vydavatelství Curb Records. Jednalo o nové nahrávky jejich hitů v duetech s celou řadou hostů, mezi kterými nechyběli Alan Jackson, Dolly Parton, Charlie Daniels, Montgomery Gentry nebo Tanya Tucker.

Roku 2009 vydali kompilaci The Anthology, Vol. 1, na kterou natočili nové úpravy svých největších hitů doplněné o několik novinek. Jednou z nich tu byla nahrávka Guilty Of The Crime s jiným bratrským duem – The Bacon Brothers, jehož polovinu tvoří hollywoodský herec Kevin Bacon. Kromě toho The Bellamy Brothers nadále vytrvale koncertují po celém světě, kde si během let vybudovali početné posluchačské základny. Velmi častými hosty jsou v Evropě, kde rovněž točí novou muziku ve spolupráci s místními hvězdami, např. s Tomem Astorem v Německu, DJ Ötzim v Rakousku či Gölöu ve Švýcarsku.

Dnes bratři Bellamyovi stále žijí na ranči ve svém rodném městečku Darby na Floridě a stále jsou velmi činní. Jako jedni z mála umělců v jejich věku se mohou pochlubit naprosto plným koncertním diářem, kde každým rokem mají i řadu termínů v Evropě. Jejich posledním albem se 14 novými nahrávkami byla deska Over The Moon z roku 2019 a v loňském roce pak vydali maxisingl Bucket List, kde zabodovali s duetem No Country Music For Old Men s Johnem Andersonem.  

Ve svých textech si The Bellamy Brothers neberou servítky ani na stará kolena, o čemž krásně svědčí např. jejich píseň Jalapeňos z roku 2010, která vyvolala tolik kontroverze, že byla ve většině rádií v USA zakázaná. V jejím textu se totiž naváželi do svobody slova v současné Americe a v refrénu zpívali, že "dnešní život je jak sklenice pálivých papriček jalapeňos, protože co dnes řeknete nebo uděláte, jen tak nezmizí, a druhý den vám to spálí prdel."


Poslouchejte: The Bellamy Brothers a Country zprávy únor 2022

PLAYLIST:
Ronnie Dunn - Broken Neon Hearts
Megan Mullins - This Good Is Gettin' Better
Chris Young - Raised on Country
Mark Chesnutt - Goin' Through The Big D
George Jones - White Lightning
Randy Travis - More Life
The Bellamy Brothers - Let Your Love Flow
The Bellamy Brothers - If I Said You Had A Beautiful Body (Would You Hold It Against Me)
The Bellamy Brothers - Dancin' Cowboys
The Bellamy Brothers - I Need More Of You
The Bellamy Brothers - Some Broken Hearts
The Bellamy Brothers - Guardian Angel (feat. Willie Nelson)
The Bellamy Brothers - Guilty Of The Crime (feat. The Bacon Brothers)
The Bellamy Brothers - No Country Music For Old Men (feat. John Anderson)

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Petr Mečíř , Pravdivý a neobyčejný příběh o tom, jak se profesionální jezdec rodea stal přes noc country hvězdou. 

Joe Diffie: Devadesátkový superman odletěl na svou planetu

Joe Diffie: Devadesátkový superman odletěl na svou planetu

Petr Mečíř , Chuck Norris country muziky devadesátých let svým účesem možná inspiroval i Jardu Jágra. Joe Diffie byl ale především skvělý zpěvák, muzikant a príma chlap. Vzpomínka Petra Mečíře je tentokrát hodně osobní.

Little Texas: Zázrační vlasáči zlatých devadesátek

Little Texas: Zázrační vlasáči zlatých devadesátek

Petr Mečíř , Kapela Little Texas byla fenoménem začátku 90. let a jejich pecku God Bless Texas zná snad každý. Vydrželi spolu jen 4 roky, ale o to bouřlivější to byla jízda. O muzice ani nemluvě…