Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Pravdivý a neobyčejný příběh o tom, jak se profesionální jezdec rodea stal přes noc country hvězdou. 


Dolů

Country zpěváci se vždy snažili stylizovat do role kovbojů, a přitom tím jediným skutečným byl Chris LeDoux, který byl řadu let profesionálním jezdcem rodea. Po dvaceti letech vydávání nezávislé muziky se pak stal přes noc hvězdou, když jeho jméno v jedné písni zmínil Garth Brooks. Neobyčejný příběh Chrise LeDouxe si dnes blíže představíme.

Nejprve nás však čeká přehled novinek za poslední měsíc.

Poslouchejte: Chris LeDoux a Country zprávy leden 2021

Country zprávy leden 2021

Pořádnou kontroverzi způsobila nová píseň Blake SheltonaMinimum Wage, na kterou se snesla řada útoků upozorňujících na údajné pokrytectví, že multimilionář nemůže zpívat o životě na minimální mzdě. Na Sheltonovu obranu velmi ostře vystoupil Ronnie Dunn, který prohlásil, že všichni zpěváci si svůj úspěch tvrdě vydřeli a že i on sám pochází z velmi chudých poměrů. Dunn byl totiž na mizině ještě ve svých 35 letech, a kdyby mu na konci 80. let Johnny Cash neposkytl ubytování a oblečení, nikdy by ani nemohl zkusit v Nashvillu prorazit.

Blake Shelton

Ve věku 81 let zemřel veterán Ed Bruce. Ten jako sólový zpěvák zabodoval s několika hity začátkem 80. let, ale do historie country hudby se zapsal především jako autor veleúspěšných písní Texas (When I Die) a Mamas Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys.

Ed Bruce

Když se nějakého Amíka zeptáte, kdo je aktuálně největší hvězdou v country music, většina bez váhání odpoví, že Morgan Wallen. Ačkoliv v Evropě dosud prakticky neznámé jméno, tento kluk byl v Americe minulý rok opravdu všude a stal se miláčkem fanoušků i médií. Letos 8. ledna vydal dlouho očekávané nové dvojalbum Dangerous se 30 novými písněmi, se kterými bude nyní pěkně dlouho zásobovat rozhlasové stanice.  

Vydání nového studiového alba Gartha Brookse s názvem Fun v závěru roku zcela zastínilo vydání jeho rozšířeného živáku Triple Live, který vyšel ve stejný den. Brooksovo epochální album Double Live z roku 1998 je nejprodávanějších živákem všech dob a nová verze rozšířená o jeden disk obsahuje 12 nových písní z posledních let. 

Garth Brooks

28. prosince proběhlo poslední rozloučení s Joem Diffiem, který zemřel loni na konci března na koronavirus a v country žánru se tak stal první obětí pandemie. Nejenže v té době nebyl možný slavnostní pohřeb v Grand Ole Opry, který byl legendě Diffieho formátu příslušel, ale rodině kvůli restrikcím nebyl umožněn ani malý soukromý obřad. Rozloučení tak proběhlo až na konci roku u příležitosti Diffieho nedožitých 62. narozenin. Zavzpomínalo na něj několik přátel a Joeovi naposledy zazpíval kolega z Grand Ole Opry Mark Wills

Joe Diffie

Barry Gibb, poslední žijící člen The Bee Gees, natočil nové country album s názvem Greenfields. Deska obsahuje písně, které Gibb kdysi zpíval se svými bratry, a nyní je nahrál v countryovém aranžmá se spoustou hostů včetně Dolly Parton, Keitha Urbana, Alison Krauss nebo Sheryl Crow.

Věčná otázka: Co by asi na dnešní country muziku říkal starej Hank? Stylové tričko s originálním designem Old Hank najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky za vaše objednávky – jen díky nim můžeme vysílat a připravovat pro vás speciální pořady jako třeba Country servis Petra Mečíře.

Poslouchejte: Chris LeDoux a Country zprávy leden 2021

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Chris LeDoux se narodil roku 1948 ve státě Mississippi a jelikož jeho otec sloužil u letectva, rodina se musela často stěhovat. Každé léto pak Chris trávil na farmě svých prarodičů ve Wyomingu, kde získal lásku ke koním. Ve svých 13 letech se poprvé účastnil rodea a brzy začal vyhrávat všechny juniorské soutěže v okolí. Rodina se nakonec ve Wyomingu usadila a Chris během studií na střední škole vyhrál třikrát za sebou mistrovství v ježdění bez sedla. Roku 1970 se stal profesionálním jezdcem rodea a začal objíždět soutěže po celých Spojených státech. Aby měl na zaplacení cestovních výdajů, začal o svém způsobu života psát písně. 

Roku 1972 spolu se svým otcem založil nezávislý label American Cowboy Songs a začali vyrábět Chrisovy první nahrávky. Do sklepa si pořídili přístroj na rozmnožování magnetofonových kazet a brzy vydali první album Songs Of Rodeo Life. Chris pak tyto kazety prodával přímo ze svého auta na všech akcích, kde soutěžil v rodeu. Své písně na kazetách vydával se železnou pravidelností a na každý rok připravil alespoň jedno nové album. V té době se v country hudbě mnoho písní točilo kolem řidičů kamionů a barů a Chrisova tvorba o romantice divokého západu, koních, rodeu a kovbojích bylo něco nového, díky čemuž se jeho nahrávky těšily veliké oblibě. Většinu písní si psal sám a k tomu si tu a tam vypůjčil nějaký countryový hit s kovbojskou tématikou, jako např. Rhinestone Cowboy od Glena Campbella nebo Someday Soon od Lynn Anderson.

Jezdecká kariéra Chrise LeDouxe dosáhla vrcholu roku 1976, když vyhrál mistrovství světa v Oklahoma City. Získání tohoto titulu také hodně pomohlo popularitě u jeho hudebních fanoušků, kteří tak získali potvrzení o autenticitě jeho písní a viděli, že o čem zpívá, také skutečně žije. Během let Chris dostal řadu nabídek od nahrávacích společností, ale všechny vždy odmítl, protože si chtěl ponechat kreativní kontrolu nad svou tvorbou a zároveň se ani nechtěl dělit o zisky. Jeho vlastní systém totiž fungoval velmi obstojně – do konce 80. let za pomoci svého otce natočili 22 různých alb a za přímý prodej kazet postupně utržili úctyhodných 14 milionů dolarů.

Roku 1984 nakumulovaná zranění donutila Chrise pověsit jezdeckou dráhu na hřebík. Se svou manželkou a pěti dětmi koupili farmu v Kaycee ve Wyomingu a Chris se začal více věnovat hudební kariéře. Také začal pořádat ucelené koncerty, což do té doby nedělal. Jeho show se vyznačovaly ohromnou energií umocněnou pyroefekty a jízdou na mechanickém býkovi. Podobnou show v country music nikdo jiný nepředváděl a byla to právě Chrisova hudební vystoupení, která inspirovala Gartha Brookse k jeho pozdějším bombastickým stadionovým show v 90. letech.

Garth Brooks roku 1989 vydal svůj debutový singl Much Too Young (To Feel This Damn Old), v jehož textu zmínil „ohranou kazetu Chrise LeDouxe“. Když se pak z Brookse stala superhvězda, lidé se najednou začali ptát, kdo je to ten LeDoux, o kterém zpívá. Tento náhlý zájem přiměl společnost Liberty, aby Chrisovi nabídla exkluzivní nahrávací smlouvu, což byla nabídka, kterou Chris nemohl odmítnout. Roku 1991 tak vyšlo jeho první komerční album Western Underground (pojmenované po jeho doprovodné kapele), kterého se rychle prodalo přes sto tisíc kusů. Takový výsledek překvapil i společnost Liberty, která následně od Chrise odkoupila práva na všech jeho 22 dříve vydaných alb a postupně je všechny vydala na CD. Chrisovo následující album se jmenovalo Whatcha Gonna Do With A Cowboy a titulní píseň byla duetem s Garthem Brooksem. Skladba měla úspěch a dostala se na 9. místo hitparády. 

Chris LeDoux pokračoval ve vydávání výborných desek a jeho fanoušci se těšili z hitů jako Cadillac Ranch, Look At You Girl, For Your Love, Honky Tonk World nebo Tougher Than The Rest. Když však mluvíme o jeho „hitech“, nalijme si čistého vína: Chris LeDoux to do první ligy nikdy nedotáhl a všechny jeho písně se na hitparádách umísťovaly kolem 50.-70. místa. Jeho jediným Top 10 hitem byl duet s Garthem Brooksem a za jeho úspěchem stála především účast Brookse. Přestože se Chris nedostal na špici, i tak měl početné zástupy věrných fanoušků, které nasbíral poctivou prací za předchozích dvacet let.

Chris LeDoux ve své muzice držel krok s moderními trendy a svoji tvorbu dotáhl k dokonalosti na albech Haywire (1994), Stampede (1996) a One Road Man (1998). Na posledním jmenovaném se objevil i jeho duet s Jonem Bon JoviBang A Drum, což byla ve své době docela událost. 

V roce 2000 Chris LeDoux spojil síly s Macem McAnally, který pro něj produkoval album Cowboy. Místo nových písni zde oprášili Chrisovy starší kovbojské skladby, které napsal během 70. a 80. let. Krátce po vydání alba se však u Chrise objevily vážné zdravotní problémy – konkrétně šlo o sklerózní cholangitidu, která si žádala akutní transplantaci jater. Jako dárce se tehdy přihlásil sám Garth Brooks, ale po zdravotním vyšetření se ukázalo, že Brooksova játra nejsou vhodná. Ačkoliv doktoři Chrisovi nedávali moc velkou šanci, ten vhodného dárce nakonec našel a absolvoval úspěšnou operaci. Po zotavení se pak vítězoslavně vrátil na koncertní podia. Důkazem, že je opět plný sil, bylo jeho triumfální vystoupení na předávání cen CMT Music Awards v červenci 2001, kdy mu na pomoc přišli i Keith Urban a Charlie Daniels, jak se níže můžete mrknout i na unikátním videu.

Chris LeDoux se následně vrátil i do nahrávacího studia a natočil dvě alba s novou muzikou After The Storm (2002) a Horsepower (2003). Na podzim 2004 mu pak byla diagnostikována rakovina žlučovodu. Léčba však už příliš nepomohla a Chris bohužel v březnu 2005 ve věku 56 let zemřel. Garth  Brooks, který v té době už pět let nevystupoval, se výjimečně vrátil do studia a jako poctu Chrisovi nahrál píseň Good Ride Cowboy. S tou pak vystoupil společně s LeDouxovou doprovodnou kapelou na předávání cen CMA Awards, které se ten rok experimentálně konaly v New Yorku a Brooksovo vystoupení bylo natáčeno přímo uprostřed Times Square, kde bylo kvůli této jediné písni postaveno obří podium.

Dráha Chrise LeDouxe sice skončila předčasně, ale jeho hlas přesto stále můžeme slyšet v nových nahrávkách. V jeho šlépějích totiž kráčí jeho syn Ned LeDoux, jehož hlas zní naprosto stejně jako Chrisův. Ned zatím vydal dvě desky a stejně jako kdysi jeho otec, i on zatím sbírá fanoušky v okolí rodného Wyomingu.

Poslouchejte: Chris LeDoux a Country zprávy leden 2021

Playlist:
Blake Shelton - Minimum Wage
Ed Bruce - Mamas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys
Morgan Wallen - Silverado For Sale
Garth Brooks - Cold Like That (live)
Joe Diffie - Nothin' But The Radio
Barry Gibb - I’ve Gotta Get A Message To You (feat. Keith Urban)
Chris LeDoux - Copenhagen
Chris LeDoux - Little Long-Haired Outlaw
Chris LeDoux - Country Fair
Chris Ledoux - Watcha Gonna Do With A Cowboy (feat. Garth Brooks)
Chris Ledoux - Tougher Than The Rest
Chris Ledoux - Life Is A Highway
Chris Ledoux - For Your Love
Chris LeDoux - Rodeo Moon

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Petr Mečíř , Kytary, cadillaky, honkytonk tančírny a tradiční country – to jsou lásky Dwighta Yoakama. A když sundá klobouk, s potěšením si zahraje úlisného padoucha v nějakém hollywoodském filmu.

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Petr Mečíř , Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Keith Whitley: Tragický příběh talentovaného pijáka

Keith Whitley: Tragický příběh talentovaného pijáka

Petr Mečíř , Neuvěřitelný talent, vynikající písně, předčasné úmrtí kvůli alkoholismu – je skoro až s podivem, že o novodobém Hanku Williamsovi dosud nebyl natočen žádný film.