Patty Loveless: Zázračná pěnice z Kentucky

Patty Loveless: Zázračná pěnice z Kentucky

Jedna z nejúspěšnějších country zpěvaček 90. let je dodnes vyhledávanou vokalistkou, a i když pracuje s největšími hvězdami jako Alan Jackson, George Strait nebo Vince Gill, nadčasová zůstanou především její alba s milovaným bluegrassem.

Dolů

Pokud jste country zpěvačkou a borci jako Alan Jackson, George Strait nebo Vince Gill vám volají, kdykoliv potřebují natočit ženský hlas na nějakou nahrávku, tak víte, že něco sakra děláte dobře. Patty Loveless byla jednou z nejúspěšnějších zpěvaček 90. let a dodnes je vyhledávanou vokalistkou pro nejrůznější kolaborace. Její dráhu si podrobně představíme v dnešním profilovém článku.

Na samý úvod si však jako vždy nejprve zrekapitulujeme novinky ze zámořské country scény. 

Poslouchejte: Patty Loveless  a Country zprávy duben 2022

Country zprávy – květen 2022

Luke Combs dokončil své třetí dlouho očekávané studiové album, které ponese název Growin‘ Up. Novinka vyjde 24. června a Luke z ní nedávno zveřejnil nový singl s názvem Tomorrow Me. Combs letos v létě také podniká své první turné po obřích amerických stadionech, které obvykle dokážou vyprodat jen hvězdy typu Gartha Brookse nebo George Straita.  

Luke Combs

Markovi Chesnuttovi se stále nedaří zotavit po náročné operaci zad a byl nucen zrušit všechny své koncerty již druhý rok po sobě. Načasování je to opravdu nešťastné, protože spolu s nucenou 18-měsíční přestávkou v koncertování kvůli covidu to již činí tři a půl roku, kdy nemůže hrát. Mark Chesnutt je jednou z největších hvězd 90. let a mezi jeho hity patří pecky jako Too Cold At Home, Brother Jukebox, Gonna Get A Life nebo Bubba Shot The Jukebox.   

Mark Chesnutt

Ve věku 93 let zemřel Billy Dale Fries, reklamní specialista a marketér, který začátkem 70. let vymyslel a ztvárnil roli fiktivního zpívajícího řidiče kamionů jménem C. W. McCall pro sérii televizních reklam na chleba. Pod jménem tohoto alter ega pak vydal několik alb a roku 1975 zabodoval s překvapivým hitem Convoy, jehož vtip byl v tom, že celá píseň byla namluvena do vysílačky kamionu. S touto skladbou vyhrál multižánrovou hitparádu Billboard Hot 100 a na motivy písně byl roku 1978 natočen stejnojmenný film s Krisem Kristoffersonem v hlavní roli. 

Ve věku 86 let zemřel legendární Mickey Gilley, který od začátku 70. let v texaské Pasadeně vlastnil honkytonkový klub Gilley’s Club, svého času největší honkytonkovou tančírnu na světě. Její parket měl rozlohu fotbalového hřiště a v klubu byl natočen nespočet živých alb. Sám Gilley se v polovině 70. let vydal na úspěšnou pěveckou dráhu a postupně zabodoval dvacítkou #1 hitů.  V roce 1980 se jeho klub stal dějištěm kultovního filmu Urban Cowboy s Johnem Travoltou v hlavní roli a ohromný úspěch měl i soundtrack k filmu, který Gilleymu přinesl další hity. Navzdory vysokému věku byl aktivní až do samého konce a poslední koncerty odehrál jen pár týdnů před svou smrtí.   

Mickey Gilley

Ve věku 76 let zemřela Naomi Judd, polovina countryového dua matky a dcery The Judds. Stalo se tak 30. dubna, pouhý den před slavnostním ceremoniálem, kdy bylo duo The Judds uvedeno do Country Music Hall of Fame a jen několik měsíců před začátkem plánovaného rozlučkového turné The Judds. Naomi Judd léta trpěla depresemi, a jak vyšlo později najevo, svůj život ukončila dobrovolně za pomoci střelné zbraně. 

Naomi Judd

V srpnu vyjde kolaborativní album k poctě Johna Andersona. Projekt se bude jmenovat Something Borrowed, Something New: A Tribute to John Anderson a jeho písně si zde zazpívali např. Luke Combs (Seminole Wind), Ashley McBryde (Straight Tequila Night) nebo Eric Church (Mississippi Moon). Z připravované desky byla zatím zveřejněna píseň I Just Came Home To Count The Memories, kterou nazpívali Gillian Welch a David Rawlings.

Mezi žhavými novinkami našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz se určitě najde něco slušivého i pro posluchače Country Servisu. Co třeba tohle?

Poslouchejte: Patty Loveless  a Country zprávy duben 2022

Patty Loveless: Zázračná pěnice z Kentucky

Patty Loveless se narodila jako Patricia Lee Ramey v Kentucky roku 1957 jako šesté ze sedmi dětí. Její starší sestra Dottie vystupovala s bratrem Rogerem coby Swinging Rameys a Patty se již v útlém věku rozhodla, že bude zpěvačkou jako její sestra. Když se Dottie roku 1969 vdala a pověsila zpívání na hřebík, Patty se ve svých 12 letech chopila příležitosti a začala vystupovat se svým bratrem v okolí Louisville. Bratr Roger se roku 1970 přestěhoval do Nashvillu, kde začal pracovat jako producent pro show Portera Wagonera, a Patty ho následovala o rok později. Bratr ji poté představil Wagonerovi, který Patty okamžitě angažoval, avšak jen o víkendech, jelikož jeho podmínkou bylo, že Patty musí nejprve dokončit školu. Patty tak od svých 14 let víkend co víkend cestovala a vystupovala spolu s Porterem Wagonerem a Dolly Parton.


Od roku 1973 Patty působila jako zpěvačka v souboru Wilburn Brothers, a když zrovna nebyli na turné, frontman kapely Doyle Wilburn, schopný podnikatel, ji zaměstnával jako servírku v některé ze svých restaurací nebo prodavačku v obchodě s hudebninami. Po dokončení školy o dva roky později se Patty stala členkou tohoto souboru na plný úvazek. Ve stejné době však do skupiny nastoupil nový bubeník Terry Lovelace, se kterým si Patty zanedlouho začala románek. Když to zjistil Doyle Wilburn, chtěl tomu učinit přítrž, ale rebelující puberťačka si postavila hlavu, odešla ze souboru, se svým novým přítelem se odstěhovala do jeho rodné Severní Karolíny a začátkem roku 1976 se za něho provdala. Zároveň přerušila kontakty se svou rodinou, která sňatek neschvalovala.

Patty (tehdy ještě Ramey) s Teddy Wilburnem někdy v první půli sedmdesátých let

Léta strávená v Severní Karolíně však nebyla pro Patty příliš šťastná. Vystupovala po malých zaplivaných barech a zpívala rock ve stylu Lindy Ronstadt a Bonnie Raitt. Zároveň po svatbě přijala umělecké jméno Patty Loveless, aby manželovo příjmení Lovelace nevyvolávalo asociace s tehdy populární pornoherečkou Lindou Lovelace. Manželství se nakonec po deseti letech zhroutilo a Patty poté kontaktovala svého bratra Rogera, jestli by jí nepomohl s návratem do Nashvillu a zároveň s návratem ke country hudbě.

Patty v roce 1985

Patty za pomoci svého bratra natočila demo s pěticí písní, a jak už to bývá, postupně je odmítlo každé vydavatelství ve městě. Frustrovaný Roger poté jednoho dne bez ohlášení nakráčel do kanceláře Tonyho Browna v MCA a trval na tom, že údajně zastupuje nejlepší zpěvačku, která kdy přišla do Nashvillu. Brown řekl, že mu dá 30 vteřin svého času, ale nakonec si poslechl všech pět písní a následně zavolal prezidentovi labelu, a rozhodli se dát Patty šanci, i když prozatím jen v podobě krátkodobého kontraktu na bázi vydávání jednotlivých singlů.

Brown poté Patty přiřadil špičkového producenta Emoryho Gordy Jr., který kdysi na koncertech doprovázel Elvise, ve studiu nahrál basu na některé jeho nahrávky včetně ikonické Burning Love a později se stal jedním ze zakládajících členů Hot Bandu zpěvačky Emmylou Harris. Gordy Jr. pak s Patty natočil řadu písní a v prosinci 1985 vypustili do rádií debutový singl Lonely Days, Lonely Nights

Jako druhý singl pak byla vydána skladba I Did, kterou Patty napsala ještě jako náctiletá a která byla též první z demo nahrávek, které jí pomohly získat nahrávací smlouvu. Pár týdnů po vydání písně si prezident MCA zavolal Patty do kanceláře s tím, že musí její píseň stáhnout z rádií, jelikož se jí daří až moc dobře a zastiňuje tak čtyři hlavní hvězdy ze stáje MCA. Na oplátku jí nabídl kontrakt na vydání plnohodnotné desky s tím, že danou skladbu pak mohou vydat až jako oficiální singl z alba. Debutové album nazvané Patty Loveless vyšlo na jaře 1987, a ačkoliv se žádná z písní nestala hitem, jednotlivé nahrávky se těšily slušné hranosti v rádiích, což labelu MCA stačilo k vydání další desky.

Druhé album If My Heart Had Windows představilo Patty Loveless širšímu publiku. Titulní skladba byla cover verzí staršího hitu George Jonese a v podání Patty se na hitparádě dostala do Top 10. Zpěvačka byla přijata za stálou členku souboru Grand Ole Opry a na koncertních šnůrách otevírala koncerty George Jonese, George Straita a Reby McEntire. Role producenta její třetí desky Honky Tonk Angel se zhostil sám Tony Brown a teprve tímto albem Patty skutečně prorazila. S písněmi Timber, I’m Fallin‘ In Love a Chains si připsala své první dva #1 hity a tři další písně z alba se dostaly do Top 5. V únoru 1989 se Patty Loveless tajně provdala za producenta Emeryho Gordy Jr. a svůj sňatek veřejně oznámili až o rok a půl později.

Patty Loveless pro vydavatelství MCA vydala ještě alba On Down The Line a Up Against My Heart, na kterých zabodovala s hity I’m That Kind Of Girl, Hurt Me Bad In A Real Good Way a Jealous Bone. Ačkoliv její písně měly v rádiích slušnou odezvu, prodeje alb nebyly nikterak závratné, a Patty a její manžel cítili, že její kariéra by byla úplně někde jinde, kdyby se vydavatelství MCA věnovalo propagaci její muziky se stejnou péčí, jakou vkládalo do svých hlavních hvězd, kterými tehdy byly Reba McEntire, Trisha Yearwood a Wynonna. Nakonec se odhodlali k nepopulárnímu kroku a v druhé polovině roku 1992 požádali o rozvázání smlouvy s MCA.

Novou domácí stájí se měl pro Patty Loveless stát label Epic z divize Sony. Patty ihned zamířila do nahrávacího studia, ale kvůli potížím s hlasivkami musela vyhledat lékaře. Vyšetření ukázalo nebezpečné nárůstky na hlasivkách, jež vyžadovaly akutní náročnou operaci, a v případě jejího nezdaru mohla nadobro přijít o hlas. 


Podzimní turné roku 1992 muselo být zrušeno a Patty podstoupila chirurgický zákrok. Jelikož následujících devět týdnů nesměla mluvit, pro dorozumívání se svým manželem používala morseovku. Nakonec se však zcela uzdravila a v den svých 36. narozenin, 4. ledna 1993, oslavila svůj návrat na koncertní pódia vystoupením v Grand Ole Opry. Barva jejího hlasu se však po operaci změnila a nyní byl výraznější a posazený níže. Ve studiu během jara pak museli znovu přetočit všechny nahrávky z předchozího podzimu a první album u vydavatelství Epic s názvem Only What I Feel vyšlo v dubnu 1993. 

Zatímco u vydavatelství MCA byla Patty až na nějaké čtvrté koleji, pro label Epic se stala prioritou číslo jedna, a jejich úsilí ohledně její propagace brzy přineslo své ovoce. První singl Blame It On Your Heart vyletěl na 1. místo hitparády, alba se prodalo přes milion kusů a zpěvačce vynesl dvě nominace na předávání cen CMA Awards. Následující album When Fallen Angels Fly z roku 1994 bylo ještě úspěšnější a je považováno za vrchol její dráhy. Deska byla o rok později na CMA Awards vyhlášena nejlepším albem roku, prodeje opět přesáhly milion kopií a Patty na něm zabodovala s obřím hitem I Try To Think About Elvis. Další úspěšnou deskou byla kolekce The Trouble With The Truth, která přinesla dva #1 hity You Can Feel Bad a Lonely Too Long a roku 1996 vynesla Patty titul nejlepší zpěvačky roku na CMA Awards i na konkurenčních ACM Awards.

Komerčního úspěchu se Patty Loveless těšila až do roku 1997, kdy na ACM Awards obhájila titul nejlepší zpěvačky roku, jenže pak již začala její sláva slábnout. Mainstream se v té době výrazně posunul ke country-popu a hitparádám začaly dominovat zpěvačky v čele s Shaniou Twain a Faith Hill. Když se z nových desek Long Stretch Of Lonesome (1997) a Strong Heart (2000) ani jedna z písní neprobojovala ani do Top 10, Patty udělala rázný krok a přeorientovala se na bluegrass. Roku 2001 vydala desku tradičního bluegrassu nazvanou Mountain Soul, která byla kritikou velmi dobře přijata. 

Ačkoliv bluegrass nebyl žánrem, kterému by se v hlavním proudu country dostávalo mnoho pozornosti, videoklip k duetu Out Of Control Raging Fire s Travisem Trittem se na countryových kabelovkách CMT a GAC vysílal překvapivě často. Patty Loveless v rámci této odbočky natočila i bluegrassově stylizované vánoční album Bluegrass & Snow White: A Mountain Christmas, které vyšlo o rok později.

V roce 2003 se Patty vrátila ke country muzice deskou On Your Way Home, na které zazářila s předělávkou Rodneyho CrowellaLovin‘ All Night, se kterou tehdy i živě vystoupila na předávání cen CMA Awards. O dva roky později natočila album Dreaming My Dreams With You. Ačkoliv titulní píseň byla vypůjčena z katalogu Waylona Jenningse, zbytek desky obsahoval původní nahrávky. Prodeje desky však velmi vázly, a když pak vydavatelství Epic zavřelo svou nashvillskou divizi, Patty zůstala bez nahrávací smlouvy. Když krátce na to zemřela její matka, Patty se na celé dva roky stáhla do ústraní a věnovala se pouze rodině. 

Roku 2008 pak podepsala smlouvu s nezávislým labelem Saguaro Road Records, pro který natočila album Sleepless Nights, které obsahovalo cover verze klasických country hitů jako Why Baby Why, He Thinks I Still Care, Crazy Arms nebo Cold, Cold Heart. O rok později se pak na skok vrátila k bluegrassu albem Mountain Soul II, za který obdržela Grammy za nejlepší bluegrassové album.

Kromě své sólové produkce je Patty Loveless od samého počátku své dráhy také velmi vyhledávanou studiovou zpěvačkou a spolu s Lee Ann Womack jsou považovány za dvě nejlepší současné vokalistky tradiční country.  Patty během let nazpívala řadu duetů s partnery jako George Jones, Dwight Yoakam, Vince Gill, Travis Tritt nebo Alan Jackson a ty největší hvězdy si ji rovněž často najímají na nahrávání doprovodných vokálů.

Dnes je Patty Loveless 65 let a se svým manželem žije v Georgii. Od roku 2009 žádnou vlastní desku nenatočila a řadu let již ani nekoncertuje. Několikrát ročně se však stále tu a tam objeví v Grand Ole Opry, a nezbývá než doufat, že se zase brzy ukáže v nahrávacím studiu, protože zpěvaček s takovým countryovým hlasem je v country muzice jako šafránu.  

Poslouchejte: Patty Loveless  a Country zprávy duben 2022

PLAYLIST:
Luke Combs - Tomorrow Me
Mark Chesnutt - Goin' Through The Big D
C. W. McCall – Convoy
Mickey Gilley - Stand By Me
The Judds - Why Not Me
John Anderson – Years
Patty Loveless - I Did
Patty Loveless - Timber I'm Falling In Love
Patty Loveless - Hurt Me Bad (In A Real Good Way)
Patty Loveless - Blame It On Your Heart
Patty Loveless - I Try To Think About Elvis
Patty Loveless - Pretty Little Miss
Patty Loveless - Lovin' All Night
Patty Loveless - Drive

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Petr Mečíř , Po koketování s popem se vrátila zpět ke country, její desky jsou stále lepší a jako parťačku do duetů jí berou i hvězdy jako Alan Jackson nebo George Strait.

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Petr Mečíř , V devadesátých letech byla velkou country hvězdou a „tiskovou mluvčí nezadaných amerických třicítek“. Dnes je velice uznávanou folk-rockovou písničkářkou. Už máte její novou letošní desku?

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Petr Mečíř , Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček 90. let urazila dlouhou cestu, než se vymanila ze stínu svého slavného otce Mela Tillise. Její nejnovější album Looking For A Feeling určitě nepřehlédněte!