Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Po koketování s popem se vrátila zpět ke country, její desky jsou stále lepší a jako parťačku do duetů jí berou i hvězdy jako Alan Jackson nebo George Strait.


Dolů

Když se zeptáte Alana Jacksona nebo George Straita na jejich nejoblíbenější zpěvačku, oba vám bez rozmýšlení odpoví: Lee Ann Womack! Tato rodačka z Texasu si zažila vrcholy i pády a do dnešního dne je jednou z nejlepších vokalistek v Nashvillu. S její hudební dráhou se dnes blíže seznámíme, ale nejprve si dáme přehled novinek za poslední měsíc.

Poslouchejte: Lee Ann Womack a Country zprávy srpen 2020

Country zprávy – srpen 2020

Country Music Association oznámila tři jména, která v letošním roce rozšíří síň slávy – Country Music Hall of Fame. V kategorii veteránů bude uveden Hank Williams Jr., za moderní éru je to Marty Stuart a ve třetí pohyblivé kategorii vyšel letos slot na textaře a z nich bude oceněn Dean Dillon, dvorní textař George Straita. Slavnostní uvedení do síně slávy proběhne tradičně v listopadu.

Terri Clark oznámila vydání svého prvního vánočního alba, které natočila s western-swingovou partou The Time Jumpers, a na kterém se také objeví řada hostů. Kromě toho Terri pokračuje ve zveřejňování nápaditých cover verzí mimo oblast country a jejím posledním počinem je Kodachrome od Paula Simona. Zda i z těchto předělávek časem vznikne samostatné album, Terri zatím neprozradila.

Úspěšné bratrské duo Brothers Osborne na letošní podzim oznámilo vydání své třetí studiové desky. Ta se bude jmenovat Skeletons a vyjde 9. října. Na všech dvanácti nových písní se opět oba bratři autorsky podíleli a jako první singl vybrali nahrávku All Night

Brothers Osborne

V polovině srpna vyšlo debutové album začínající mladé zpěvačky Caylee Hammack, které si už letos stihla vysloužit dvě nominace na předávání cen ACM Awards. Deska se jmenuje If It Wasn’t For You a jako hosté si na ní zazpívaly Reba McEntire a Ashley McBryde. Caylee Hammack na sebe v uplynulých týdnech také upozornila nahrávkou Dona Williamse Lord, I Hope This Day Is Good, kterou natočila jako duet s Alanem Jacksonem (tato píseň však na její nové desce není).

Caylee Hammack a Alan Jackson

Představte si, že vám zavolá vaše dcera, že ji zastavili policajti za rychlou jízdu a ona se jim vymluvila, že pospíchá za vámi, protože jste se prý zranili při pádu. Říká vám, že ji policie následovala, právě parkují před vaším domem a zoufale vás prosí, abyste okamžitě nafingovali pád, jinak bude mít hrozný malér. Jak se zachováte? Právě takto si Hailey Dunn vystřelila ze svého otce Ronnieho Dunna a na jeho pohotovou reakci se můžete mrknout ve videu:

Mark Chesnutt vydal 14. srpna nový maxisingl Numbers On The Jukebox. Pilířem projektu jsou dvě dříve nevydané vypalovačky I Found Another You (And She Hates Me Too) a Shame, které doplňuje předělávka dávného hitu Tammy WynetteApartment No. 9 a dále tři živé a opět dosud nevydané nahrávky včetně oblíbené hitovky Let It Rain

Mark Chesnutt

Poslední týdny vzbudila hodně pozornosti nová píseň Randyho Travise - Fool's Love Affair, která za několik dní dosáhla víc než milion přehrání. Jedná se o dříve nevydané demo, které bylo natočeno už v roce 1984. Randy Travis je sedm let od operace mozku, během které dostal mrtvici, bohužel stále neschopný vystupovat a jeho aktuální stav můžete vidět na této nedávné návštěvě spolu s Joshem Turnerem v show Bobbyho Bonese.

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Country servis Petra Mečíře existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky a Stay tuned!

Poslouchejte: Lee Ann Womack a Country zprávy srpen 2020

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Lee Ann Womack se narodila v městečku Jacksonville na východě Texasu, kde její otec pracoval jako ředitel střední školy a maminka byla učitelkou. Její táta po večerech dělal DJ v místním rádiu a malou Lee Ann brával často s sebou, která mu pomáhala vybírat nahrávky pro vysílání do éteru. Brzy se naučila hrát na piano a během střední školy hrála v country kapele. Muziku se rozhodla studovat i na vysoké a po prvním roce se svolením rodičů přešla na Belmont University do Nashvillu a začala pracovat jako stážistka u MCA Records. Rok před promocí ale školu nakonec vzdala, a to nikoliv kvůli slibně rozjeté hudební dráze. Lee Ann se totiž ve svých 19 letech provdala za textaře Jasona Sellerse a narodila se jim dcera, takže několik dalších let se pak musela věnovat výhradně rodinným povinnostem.

Jejich manželství se však po pěti letech rozpadlo. Lee Ann se roku 1995 vrátila k muzice a začala točit demonahrávky, z nichž se jedna se dostala k šéfovi MCA Records a o rok později už Lee Ann držela v ruce nahrávací smlouvu. V té době nad ní převzal ochrannou ruku Mark Chesnutt, který byl v polovině 90. let už velkou hvězdou. V roce 1996 ji propašoval do svého videoklipu k písní It's A Little Too Late do role zvědavé sousedky, vzal ji na své turné jako předskokanku a také s ní natočil duet Make Memories With Me, který vyšel o rok později na jejím debutovém albu nazvaném jednoduše Lee Ann Womack.

Deska byla velmi úspěšná a již z prvního singlu Never Again, Again se stal menší hit. Lee Ann se těšila velké oblibě díky svému tradičně znějícímu hlasu a také relevantnímu a přitom stále tradičnímu soundu, čímž se ihned stala oblíbenkyní i veteránů jako byli George Jones a Willie Nelson. První desky se prodalo přes milion kusů a Lee Ann začala být v různých anketách pravidelně nominována na zpěvačku roku, což znamenalo, že již první album ji vystřelilo mezi nejlepších pět zpěvaček v country music. Po letech však Lee Ann přiznala, že mnohem více než všelijaká ocenění pro ni tehdy znamenala slova Alana Jacksona, který ji řekl, že si její první desku koupil hned třikrát, aby ji mohl poslouchat doma, v autě, i ve svém člunu.

Druhá deska Some Things I Know vyšla roku 1998 a první dva singly se shodně dostaly na 2. místo hitparády. Videoklip k písní A Little Past Little Rock se v té době také několikrát vysílal u nás v pořadu Country Express Praha-Nashville. Následujícího roku se Lee Ann provdala za producenta Franka Lidella, který se později stal dvorním producentem Mirandy Lambert, a narodila se jí druhá dcera.

Roku 2000 se Lee Ann rozhodla dramaticky změnit svůj sound a natočila album mnohem více orientované popem, který tehdy dominoval mainstreamové produkci. První singl I Hope You Dance zaznamenal obrovský úspěch, pět týdnů strávil na 1. místě country hitparády a dostal se i na 14. místo multižánrového žebříčku Billboard Hot 100. Pro Lee Ann se jednalo o hodně osobní píseň, a proto také trvala na tom, aby si ve videoklipu zahrály obě její dcery. I Hope You Dance byl na CMA Awards vyhlášen písní roku a singlem roku a Lee Ann byla o rok později vyhlášena zpěvačkou roku. Z alba I Hope You Dance zabodovala také píseň Ashes By Now z pera Rodneyho Crowella a desky se nakonec prodalo přes tři miliony kopií. Titulní skladba I Hope You Dance se později dočkala řady předělávek, z nich nejvýraznější byly ty od Ronana Keatinga a Gladys Knight.

Další úspěch se dostavil roku 2002, když Lee Ann natočila duet Mendocino County Line s Williem Nelsonem. Píseň se objevila na Nelsonově úspěšném albu The Great Divide a ten se díky ní po více než deseti letech opět dostal do hitparády. Přestože song pojednává o okresní hranici v Kalifornii, videoklip k písni se natáčel na Nelsonově pozemku v Texasu. Mendocino County Line posbíralo řadu ocenění včetně dvou cen Grammy.

V druhé polovině roku 2002 vydala Lee Ann svou čtvrtou desku Something Worth Leaving Behind, kterou zkusila svůj sound ještě více posunout do popu. Experiment, který jí o dva roky dříve přinesl ohromný úspěch, však tentokrát už vůbec nefungoval a prodeje se brutálně propadly. Prudký pád následně čekal i celou její kariéru. V MCA Records věděli, že deska je průšvih a po krachu druhého singlu z ní už další nevydali. Za normálních okolností by jiná zpěvačka dostala vyhazov, ale v případě Lee Ann si však vedení labelu dobře uvědomovalo, že mají jednu z nejlepších vokalistek v branži, která má ještě co nabídnout, pokud bude mít správné vedení.

Celý rok 2003 se nedělo vůbec nic a roku 2004 pak MCA Records vydalo výběr jejích hitů. Nakonec se rozhodlo, že Lee Ann dostane nové producenty a musí opustit country-pop. Začalo se pracovat na novém albu a výsledkem byla kolekce There's More Where That Came From, na které se zpěvačka vrátila k tradiční country. A tyto plány se vydařily naprosto skvěle! Na předávání cen CMA Awards 2005 byla Lee Ann nominována na šest cen a polovinu z nich proměnila ve vítězství, a to včetně trofeje za nejlepší desku roku a nejlepší singl roku za píseň I May Hate Myself In The Morning. Právě tato píseň byla tím katalyzátorem, který Lee Ann přinesl kýžený comeback.

V roce 2006 se Lee Ann rozhodla natočit album pro vydavatelství Mercury a vydala u nich jeden singl. Jenže poté se nějak věci sechruly, celý projekt skončil v šuplíku a zpěvačka se opět vrátila k MCA Records, kde začala spolupracovat s legendárním producentem Tonym Brownem. Pod jeho vedením natočila velmi temnou desku Call Me Crazy, která si opět vysloužila nominace na řadu cen.

Mimo svojí vlastní dráhu je Lee Ann také velmi vytížená jako studiová zpěvačka a jakmile nějaká superstar jako již zmiňovaný Alan Jackson nebo George Strait potřebuje partnerku do duetu, Lee Ann Womack je často jejich první volbou. 

Lee Ann si kromě muziky také vyzkoušela i herectví. Na CBS si zahrála v několika epizodách seriálu Policejní okrsek a roku 2008 si zahrála policajtku v thrilleru Temné svědomí

Lee Ann Womack jako policajtka ve filmu Temné svědomí

Se společností MCA Records se Lee Ann Womack nakonec definitivně rozešla v roce 2012 a o dva roky později podepsala smlouvu s nezávislým vydavatelstvím Sugar Hill Records. Pod jejich křídly natočila comebackovou desku The Way I’m Livin‘, která  opět představovala její návrat k tradiční muzice. A opět to byl vydařený tah – nominace na nejrůznější ceny se opět hrnuly a Lee Ann byla po deseti letech zase nominovaná na nejlepší zpěvačku roku na CMA Awards.

Svůj zatím poslední projekt Lee Ann vydala v roce 2017, kdy světlo světa spatřila její další temná kolekce The Lonely, The Lonesome & The Gone, kterou se svým soundem posunula od country blíž ke stylu Americana, ve kterém bylo toto album v loňském roce rovněž nominované na dvě ceny Grammy. 

Na letošní rok Lee Ann plánovala novou desku, ale plány nakonec pozastavila pandemie, takže si na nové nahrávky budeme zatím muset počkat. Jméno Lee Ann Womack je dnes v country muzice opravdu pojem a určitě se tuto zpěvačku vyplatí sledovat i do budoucna. 

Na samý závěr jedna perlička: před pár lety se na hudební dráhu vydala i starší dcera Lee Ann Womack – Aubrie Sellers. Můžete slyšet v jejím hlase nějakou podobnost s její matkou?

Poslouchejte: Lee Ann Womack a Country zprávy srpen 2020

PLAYLIST:
Hank Williams Jr. - Just Call Me Hank
Terri Clark - Too Much Time On My Hands
Brothers Osborne - All Night
Caylee Hammack & Alan Jackson - Lord, I Hope This Day Is Good
Ronnie Dunn - Tattooed Heart
Mark Chesnutt - Shame
Randy Travis - Fool's Love Affair
Lee Ann Womack - You've Got To Talk To Me
Lee Ann Womack - A Little Past Little Rock
Lee Ann Womack - I Hope You Dance
Lee Ann Womack - Something Worth Leaving Behind
Lee Ann Womack - I May Hate Myself In The Morning
Lee Ann Womack - Solitary Thinkin'
Lee Ann Womack - The Way I'm Livin'
Lee Ann Womack - Talking Behind Your Back

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Petr Mečíř , Tuhle redneck woman byste v baru rozhodně naštvat nechtěli. A její muzika má prostě koule.

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Petr Mečíř , Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček 90. let urazila dlouhou cestu, než se vymanila ze stínu svého slavného otce Mela Tillise. Její nejnovější album Looking For A Feeling určitě nepřehlédněte!

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Petr Mečíř , Má už za sebou šestej křížek, ale tahle baba je furt ta největší outlaw lady ve městě. A po letech má venku novou desku!