Nejbohatší country hvězdy aneb Milionáři za mikrofonem

Nejbohatší country hvězdy aneb Milionáři za mikrofonem

V americké country music se pořád točí slušné peníze a velké hvězdy tak jsou v pořádném balíku. Schválně si tipněte: Kdo z nich vydělává nejvíc?

Dolů

Není tajemstvím, že když někdo prorazí na vrchol country scény, okamžitě se stává milionářem. Vysoké prodeje desek s sebou totiž až donedávna nesly pohádkové příjmy a honoráře za koncerty největších hvězd se pohybují v řádech statisíců dolarů, a v případě Gartha Brookse i přes milion dolarů za jediný večer. 

Schopnost dlouhodobě vydělávat balíky peněz a zároveň si je dokázat udržet jsou však dvě odlišné dovednosti. Mohli bychom najít řadu hvězd, které byly před desítkami let na vrcholu a užívaly si luxus, a nyní ve svém stáří prakticky živoří.

Ronnie Dunn musel málem prodat svoje auto

A v některých případech jsou na tom ještě hůře – stačí připomenout ve své době mediálně hojně propírané osobní bankroty Dottie West, Sammyho Kershawa nebo Neala McCoye. A daleko od krachu nebyl ani Ronnie Dunn, který jako polovina dua Brooks & Dunn dlouhých dvacet let patřil mezi nejlépe placené zpěváky v showbyznysu. Když po ukončení činnosti dua vydal první sólové album, odešel od společnosti Sony a začal vést podivnou zákopovou válku proti systému a konglomerátům nahrávacích společností a rádií. Když připravoval nezávislé vydání své druhé sólové desky Peace, Love And Country Music, na jeho Facebooku se objevilo zoufalé prohlášení, že pokud deska nebude úspěšná, bude muset prodat své auto (tento příspěvek pak ještě téhož dne smazal). Když o pár měsíců později přišla nabídka na pravidelné účinkování ve výpravné show v Las Vegas s jeho bývalým kolegou Kixem Brooksem a Rebou McEntire, bylo to pro něho vysvobození. 

Dnes se podíváme na přehled country hvězd, které nejenže dokáží vydělat velké jmění, ale zároveň si ho jsou schopny udržet a neustále navyšovat.

#9-10 Brad Paisley – 46 let – 95 milionů USD

Brad Paisley se proslavil svojí druhou deskou z roku 2002 a dalších deset let se pak těšil značné popularitě. Paisleyho doménou jsou koncerty a v tomto ohledu je velkým inovátorem, který rád experimentuje s technologiemi a rád zkouší neustále něco nového, ať už to jsou do posledního detailu promyšlené animace na velkých obrazovkách pro každý song nebo virtuální partneři k duetům ve formě hologramu. V době největší slávy si svými koncertními turné vydělal vždy přes 20 milionů dolarů ročně a aspoň půl milionu dolarů za každou show si vydělá dodnes.

#9-10 Reba McEntire – 63 let – 95 milionů USD

Reba McEntire je prominentní celebritou od začátku 80. let a od té doby je prakticky na roztrhání. Kromě natáčení ve studiu a intenzivního koncertování hraje ve filmech, v seriálech a dokonce má za sebou i hlavní roli v muzikálu na Broadway. Kvůli nabitému harmonogramu musela v polovině 90. let dokonce odmítnout i roli v Cameronově Titaniku. Ačkoliv ve Státech jde o jednu z nejznámějších zpěvaček vůbec, u nás je známá především díky sitcomu Reba, který se dočkal šesti sérií a v Čechách se vysílal pod názvem Deník vysloužilé matky. Značné příjmy Rebě plynou také z nesčetných reklam, z nichž tou poslední je série spotů pro KFC, kde jako první žena v historii ztvárnila jejich zakladatele Colonela Sanderse.

Nevím jak vy, ale já bych Rebu v žertovném převleku za plukovníka Sanderse rozhodně nepoznal

#8 Luke Bryan – 42 let – 120 milionů USD

Luke Bryan je oblíbencem především nejmladší generace posluchačů a jeho tzv. bro-country styl, do kterého se nebojí míchat i hip-hop, mu získal popularitu teenagerů, jež běžně preferují jiné žánry. Kromě velkých koncertů díky tomu tvoří významnou část jeho příjmů i prodej digitální muziky, čímž se jeho starší kolegové zas tolik pochlubit nemohou. Luke Bryan své jmění nabyl až v posledních deseti letech a i v dnešní době je stále v kurzu.

#7 Kenny Chesney – 50 let – 225 milionů USD

Přestože Kenny Chesney vydával desky už od začátku 90. let, velmi dlouho si ho nikdo nevšiml a na vrchol se propracoval až po téměř 15 letech na scéně. Ačkoliv prodal desítky milionů alb, Chesneyho silnou stránkou jsou především živá vystoupení, díky kterým byl již několikrát v různých anketách vyhlášen Umělcem roku.

#6 Kenny Rogers – 80 let – 250 milionů USD

Kenny Rogers se stal jednou z nejznámějších celebrit na světě a jeho tvář zná skoro každý i mimo oblast country. Za svou šedesátiletou dráhu celosvětově prodal přes 100 milionů alb, kromě country hitparády několikrát zabodoval i na popové scéně a rovněž si zahrál v řadě filmů a seriálů. Řadu let vlastnil produkční společnost, která vyrobila množství filmů pro televizi – např. slavnou sérii filmů o Gamblerovi. Pravidelně koncertoval až do velmi pokročilého věku a na zasloužený odpočinek odešel teprve předloni.

A starej Hank se na to dívá odněkud seshora a myslí si svoje. Poslední kousky z limitované edice triček s tímto motivem najdete v našem eshopu DixieGear.cz

#5 George Strait – 66 let – 300 milionů USD

George Strait se udržel na vrcholu country scény neuvěřitelných 35 let a během této doby 33 jeho alb dosáhlo platinové certifikace. Roku 2014 pověsil pravidelné koncertování na hřebík a nyní absolvuje jen několik koncertů ročně v Las Vegas, které vždy vzbudí velký rozruch. Pohádkové příjmy z prodejů desek a koncertních šňůr investoval do pozemků v Texasu a nedávno také na trh uvedl vlastní značku tequily v názvem Codigo.

#4 Garth Brooks – 57 let – 310 milionů USD

Garth Brooks během 90. let prodal více desek než jakýkoliv jiný umělec nebo kapela v historii. Než ve svých 39 letech odešel do důchodu, odkoupil od Capitolu všechny své master nahrávky a od té doby si distribuci a prodeje svých desek řídí sám. Aktuálně má v USA prodáno 148 milionů alb, čím překonal i Elvise a je z něj nejprodávanější sólový umělec v historii (více desek prodali už jen Beatles). Roku 2014 se vrátil na koncertní podia a jeho monumentální megakoncerty nyní trhají jím nastavené 20 let staré rekordy v tržbách a návštěvnosti  – jelikož Brooks nemá v hudební branži konkurenci, může překonávat jen sám sebe.

#3 Shania Twain – 53 let – 400 milionů USD

Shania Twain se po vydání desky Come On Over stala celosvětovou megahvězdou, alb prodávala po desítkách milionů a rovněž absolvovala několik obřích turné po celém světě. Roku 2004 se přestěhovala do Švýcarska a na mnoho let se stáhla do ústraní. Narozdíl od ostatních hvězd na našem seznamu boháčů Shania vydělala své jmění během relativně krátké doby a dále vedla skromný život prakticky v izolaci. V prosinci 2012 začala vystupovat s úspěšnou show v Las Vegas a rovněž podnikla dvě velmi výnosná koncertní turné (narozdíl od neúspěšné nové desky Now, ze které nebyl comeback, ale spíš propadák).

#2 Toby Keith – 57 let – 450 milionů USD

Toby Keith se dostal na výsluní na začátku nového tisiciletí a svou slávu se rozhodl vzít do vlastních rukou. Založil vlastní nezávislý label, k čemuž se obvykle jinak uchylují jen zpěváci, o které nikdo jiný nemá zájem. Tobymu se však podařilo uspět a jako jediný nezávislý umělec v celé branži i nadále dosahoval milionových prodejů a své hity dostával do čela hitparády. Podnikatelské aktivity začal postupně rozšiřovat – natočil několik filmů (ty moc úspěšné nebyly), do své nahrávací společnosti přivzal další umělce včetně Trace Adkinse nebo Joea Nicholse (s proměnlivým úspěchem) a začal budovat řetězec restaurací Toby Keith’s Bar And Grill (té se náramně daří a stále expanduje). Roku 2013 časopis Forbes ocenil Keithův majetek na půl miliardy dolarů. Dnešní odhad je o něco nižší, i když stále úctyhodný – 450 milionů dolarů.

Toby Keith má k restauračním zařízením zjevně velice pozitivní vztah, možná i proto mu jeho síť barů pěkně prosperuje

#1 Dolly Parton – 73 let – 600 milionů USD

Když se Dolly Parton v 70. letech proslavila, své vysoké příjmy dokázala chytře investovat. Již desítky let na východě Tennessee provozuje zábavní park Dollywood, k tomu má řadu restaurací, vydává knihy, hraje ve filmech a seriálech a v poslední době produkuje i vlastní filmy. A kromě toho je jedním z mála veteránů, která i po 50 letech na scéně dokáže vyprodat velkou koncertní halu, kamkoliv přijede. Díky tomu všemu je nejbohatší country hvězdou, jejíž jmění se odhaduje na 600 milionů dolarů.

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Petr Mečíř , Párky George Jonese? OK. Alan Jackson a trucky od Forda? Fajn. Johnny Cash a mast na hemeroidy? Cože???

Pivo pro mý koně aneb Countrymani v Hollywoodu

Pivo pro mý koně aneb Countrymani v Hollywoodu

Petr Mečíř , Nějaký film s Krisem Kristoffersonem jste už určitě viděli. Ve filmových studiích se ale pohybují i další hvězdy country music. Kromě totálních bejkáren občas natočí i film, na který se dá koukat.

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Petr Mečíř , Koláče, polka a pivo. Bez Čechů a Češek by to nebyl Texas a Texasani to dobře vědí.