Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Má už za sebou šestej křížek, ale tahle baba je furt ta největší outlaw lady ve městě. A po letech má venku novou desku!


Dolů

V srpnovém Country Servisu si blíže představíme outlaw lady Tanyu Tucker, která na country scéně zazářila v pouhých 13 letech a která se jakožto stále tak nespoutaná dáma v letech právě tento týden vrací s novou deskou. Nejprve nás ale čeká přehled novinek z Nashvillu za poslední měsíc. 

Tanya Tucker

Country zprávy srpen 2019 

Blake Shelton minulý měsíc vystoupil na koncertě Gartha Brookse v Idahu, kde společně zahráli jejich aktuální hit Dive Bar. Zároveň unikly informace ohledně vzniku nahrávky – Brooks prý v den natáčení zaspal a do studia přiběhl se zpožděním jen v ponožkách a s botama v rukou, kde na něj už čekal Shelton, který vstával o pět hodin dřív, aby se ze svého ranče v Oklahomě dostal do Nashvillu včas. Jejich duet se objeví na Brooksově připravované desce Fun.

Garth Brooks a Blake Shelton

Glen Campbell se v příštím roce dočká v Nashvillu vlastního muzea. Vdova po slavném zpěvákovi se inspirovala u muzea George Jonese a i v tomto případě se zařízení každý večer promění v klub s živou muzikou. Glen Campbell zemřel po dlouhém boji s Alzheimerem v srpnu 2017.

Glen Campbell

Scotty McCreery, vítěz American Idol z roku 2011, se chystá na své první turné do Evropy. 23. října vystoupí v Berlíně, 24. října v Kolíně nad Rýnem a pak se přesouvá na několik dalších termínů do Anglie. V loňském roce se Scotty s písní Five More Minutes stal prvním nezávislým country zpěvákem v historii, který se dostal na vrchol hitparády bez jakékoliv podpory nahrávací společnosti.

Jak mnozí zasvěcení vědí, Vince Gill už deset let vystupuje s western-swingovou kapelou The Time Jumpers a téměř každé pondělí je s nimi k vidění v nashvillském klubu 3rd & Lindsley. Na začátku srpna však nastydl a přišel o hlas, takže mohl pouze hrát na kytaru a jako improvizovaný záskok na zpěv si proto přivedl parťáka, kterým nebyl nikdo menší než James Taylor! Kromě toho Vince Gill letos absolvuje turné jako hostující člen Eagles a již 23. srpna vydává svou novou desku Okie

Vince Gill

Willieho Nelsona trápí respirační potíže a byl nucen zrušit řadu chystaných koncertů. O závažnosti jeho stavu vypovídá fakt, že prozatím bylo zrušeno turné na celý nadcházející měsíc a dále se uvidí podle jeho zdravotního stavu. Podle jeho manažera je však stále plánovaná Nelsonova účast na benefičním festivalu Farm Aid na konci září. Williemu Nelsonovi je 86 let a v červnu vydal novou desku Ride Me Back Home.

Drž se, Willie!

Jak se zdá, letošní rok je ve znamení Brooks & Dunn. Slavné duo vydalo novou desku po 10 letech s názvem Reboot, v muzeu při Country Music Hall of Fame byla právě otevřena nová expozice jejich veleúspěšné dráhy a letos na podzim pak budou do této síně slávy uvedeni. Zde je jejich vystoupení spolu s Brothers Osborne z červnového CMA Music Festu:

V nabídce naší značky DixieGear - Original Redneck Outfit najdete kromě hudebních motivů a pořádnou porci vlajek se třinácti bílými hvězdami...

Poslouchejte: Tanya Tucker a Country zprávy srpen 2019

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Tanya Tucker se narodila roku 1958 v Texasu jako nejmladší ze čtyř dětí. Její otec se živil jako jeřábník a kvůli jeho práci se rodina často stěhovala po Texasu, Arizoně a Utahu. Jako tisíce jiných dětí před ní, Tanya ve svých v osmi letech rodičům oznámila, že až jednou vyroste, bude country zpěvačkou. Nikdo si jí ale moc nevšímal, protože všichni věnovali pozornost hudebnímu nadání její starší sestry LaCosty. Tanya se tak musela naučit už od útlého věku bojovat o své místo pod sluncem, což se jí později mnohokrát vyplatilo. 

Když jí bylo 11, objevil ji Mel Tillis, koktající superhvězda Grand Ole Opry, a nechal ji vystoupit během své show. To už rodiče pochopili, že jejich nejmladší dítko má také talent, a nechali jí natočit demokazetu. Ta se nakonec dostala až do Nashvillu k Billymu Sherrillovi, šefovi CBS, který s Tanyou uzavřel nahrávací smlouvu. Když roku 1972 vydali její první singl Delta Dawn, nahrávací společnost se snažila příliš nepropagovat skutečnost, že je Tanye pouhých 13 let. Její chraplavý hlas totiž nevzbuzoval žádné podezření, ale když nakonec prosáklo do médií, že zpěvačkou aktuálního hitu v rádiu je ve skutečnosti malá holka, stala se z Tanyi hotová senzace.

Z Delta Dawn se stal obrovský hit a přestože píseň nejvýše dosáhla jen na 6. místo hitparády, dodnes se jedná o nejslavnější hit celé její kariéry. Následující skladba rovněž zabodovala a třetí singl What's Your Mama's Name poprvé dobyl vrchol žebříčku. Tanya přidala několik dalších hitů a rázem z ní byla velká hvězda. V roce 1978 se rozhodla radikálně změnit svoji image i hudební styl a vydala rockově orientovanější desku s názvem TNT, na který nafotila na tehdejší dobu lehce vyzývavý obal, který tehdy vzbudil hodně kontroverzí. I přes spoustu negativního ohlasu z toho však byl hit, Tanya měla na kontě další zlatou desku a s písní Texas (When I Die) slavila další výrazný hit.

Na konci 70. let se začaly prodeje jejích desek propadat, a když ani třetí deska v řadě nebyla úspěšná, nahrávací společnost ukončila Tanye smlouvu. Do své stáje si jí potom ukořistila společnost Arista, vydali jí jednu desku, ale byl z toho ještě větší průšvih. Žádný ze singlů se nedostal ani do Top 40 a Tanya dostala další vyhazov. Bylo jí 22 let, měla pověst nespoutané rebelky a stalo se jí prakticky totéž, co o 30 let později Taylor Swift. Všichni řešili jen její aféry a randění se slavnými milenci a o její muziku se skoro nikdo nestaral. 

Tanya Tucker s Glenem Campbellem

Po krátkém románku s o hodně starším Merleem Haggardem chvíli chodila s hercem Donem Johnsonem, zpěvákem Andym Gibbem z Bee Gees a nakonec v její síti skončil o 22 let starší Glen Campbell. Jejich vztah byl mediálně velmi propíraný a tento nesourodý pár v té době natočil několik duetů, díky čemuž Tanya po delší době opět získala pro její kariéru velmi potřebnou publicitu, která souvisela s muzikou. 

Po rozchodu s Campbellem v roce 1983 upadla Tanya do depresí. Byla bez nahrávací smlouvy, nikdo o ni nestál a rádia žádné její skladby nehrála. Řešení se snažila hledat na dně lahví a její bezútěšné delirium se nakonec protáhlo na několik let. Teprve v roce 1986 si ji pod svá křídla vzalo vydavatelství Capitol Records, u kterých Tanya natočila desku Girls Like Me. Stal se z toho nečekaný úspěch, několik písní zabodovalo v rádiu a skladba Just Another Love vyletěla na 1. místo žebříčku, což pro zpěvačku znamenalo první hitparádové vítězství po dlouhých deseti letech. Tanya stála na prahu třicítky a mohla se těšit z comebacku. 

Tanyu znovunabytý úspěch zase nakopnul a pochopila, že si musí dát život do pořádku. Přistoupila tedy na naléhání rodiny, aby nastoupila do protialkoholní léčebny Betty Fordové. Po návratu se pilně pustila do práce v nahrávacím studiu a její následující tři desky byly rovněž celkem úspěšné. Tanya tak v plné parádě přivítala příchod 90. let a s nimi spojenou revoluci v country hudbě a nástup nových tradicionalistů. 

V obrovské konkurenci nových zpěvaček na scéně se Tanye najednou hodilo používání ostrých loktů, jež se naučila v mládí, díky čemuž se dokázala prosadit a roku 1991 dosáhla na samý vrchol své kariéry. Její desky What Do I Do With Me se prodalo přes milion kusů a Tanya byla na podzim na předávání cen CMA Awards vyhlášena nejlepší zpěvačkou roku. Paradoxem bylo, že u největšího úspěchu své kariéry nemohla být přítomná, protože ve chvíli vyhlašování cen zrovna v nemocnici rodila své druhé dítě. V roce 1994 se jí také dostalo pocty vystoupit během poločasu při finále Superbowlu – o rok dříve se té samé role zhostil Michael Jackson

Tanya Tucker byla po komerční stránce úspěšná až do roku 1997, kdy navštívila hitparádovou Top 10 naposledy, a to s písní Little Things. Bylo jí téměř 40, což je pro zpěvačku podle neúprosných zvyklostí showbyznysu věk, kdy musí vyklidit pole mladším. Rádia ji pomalu přestala hrát a Tanya časem přestala být vidět. Aby mohla tvořit i nadále, podnikla typický krok pro postarší hvězdy – založila si vlastní nezávislý label Tuckertime Records a roku 2002 vydala novou desku s názvem Tanya. V roce 2009 pak přijala jednorázovou nabídku od společnosti Timelife a natočila album My Turn, jenž obsahovalo coververze starých country hitů v novém kabátě jako např. Lovesick Blues, Ramblin‘ Fever nebo Oh Lonesome Me

Dnes je Tanya Tucker uznávanou legendou, stále koncertuje a často navštěvuje společenské akce se svým aktuálním přítelem, hercem Dennisem Quaidem. Letos v lednu se po desetileté přestávce opět vrátila do nahrávacího studia a pod taktovkou country-rockera Shootera Jenningse a folkařky Brandi Carlile připravila své první album s novým materiálem po 17 letech. Deska se jmenuje While I’m Livin‘ a vychází 23. srpna. 

Tanya malou ochutnávku nabídka již v dubnu, kdy na megakoncertě k 87. narozeninám Loretty Lynn slavné oslavenkyni zazpívala novinku Bring My Flowers Now. Prvním oficiálním singlem z desky je částečně autobiografická skladba Hard Luck, ke které Tanya po mnoha letech natočila videoklip. Jak můžete v klipu sami vidět, ačkoliv Tanya Tucker loni oslavila šedesátku, pořád má ten stejný drive, jako když byla náctiletou bouřlivačkou.

PLAYLIST:
​Garth Brooks & Blake Shelton - Dive Bar
Glen Campbell - Cowpoke
Scotty Mccreery - Five More Minutes
Vince Gill - I Don't Wanna Ride The Rails No More
Willie Nelson - Its Hard To Be Humble
Brooks & Dunn - Red Dirt Road (with Cody Johnson)
Tanya Tucker - Delta Dawn
Tanya Tucker - Texas (When I Die)
Tanya Tucker - Dream Lover (with Glen Campbell)
Tanya Tucker - Just Another Love
Tanya Tucker - Some Kind Of Trouble
Tanya Tucker - Already Gone
Tanya Tucker - Ramblin' Fever
Tanya Tucker - Hard Luck

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Petr Mečíř , Tuhle redneck woman byste v baru rozhodně naštvat nechtěli. A její muzika má prostě koule.

Nejbohatší country hvězdy aneb Milionáři za mikrofonem

Nejbohatší country hvězdy aneb Milionáři za mikrofonem

Petr Mečíř , V americké country music se pořád točí slušné peníze a velké hvězdy tak jsou v pořádném balíku. Schválně si tipněte: Kdo z nich vydělává nejvíc?

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Za potomky Čechů do Texasu aneb Když tě kovboj zdraví „Jak sa maš?“

Petr Mečíř , Koláče, polka a pivo. Bez Čechů a Češek by to nebyl Texas a Texasani to dobře vědí.