John Anderson: Nesmrtelný Highlander

John Anderson: Nesmrtelný Highlander

Elixír nesmrtelnosti? Smlouva s ďáblem? I po 40 letech na vrcholu i v zaprášených zákoutích country scény zní John Anderson stále stejně dobře.


Dolů

John Anderson je stálicí country scény již přes 40 let a po celou tuto dobu překvapivě prakticky vypadá i zní stále stejně. Jeho dráhu, během které si zažil nevyhnutelné vzestupy i pády, si dnes blíže představíme. Dříve si však zrekapitulujeme novinky ze světa country music za poslední měsíc.

Poslouchejte: John Anderson a Country zprávy září 2021

Country zprávy – září 2021

Alison Krauss a Robert Plant se po 14 letech rozhodli navázat na jejich veleúspěšné společné album Raising Sand z roku 2007, za které tehdy dostali šest cen Grammy. Jejich novinka se bude jmenovat Raise The Roof a vyjde 19. listopadu na Rounder Records. Z větší části půjde o covery hitů od legend jako byli Merle Haggard nebo Everly Brothers, a všechny nahrávky opět produkoval T. Bone Burnett.

Alison Krauss a Robert Plant

Scotty McCreery, který v roce 2011 jako sedmnáctiletý poďobaný mladík vyhrál American Idol, vytrvale rozvíjí svou kariéru a sbírá čím dál větší úspěchy a hity na hitparádách. V polovině září vydal své dlouho očekávané čtvrté studiové album Same Truck, na které natočil i aktuální singl s originálním názvem Damn Strait.  

Hudební byznys je neúprosný a pro mnoho hvězd je těžké se v něm dlouhodobě uživit. Kromě nahrávání a koncertování tak musí i jinak zvučná jména občas vzít civilní zaměstnání bokem. Chad Brock a Ken Melons tak třeba již léta dělají v Nashvillu policajty a hvězda Grand Ole Opry Teea Goans je zase přes den učitelkou ve školce. Nyní si civilní zaměstnání našel i Billy Yates, který se přestěhoval zpět do rodného Missouri, kde bude dělat realiťáka. Yates se proslavil jako autor hitů George Jonese - I Don't Need Your Rockin' Chair a Choices, sám je úspěšným zpěvákem, který si získal spoustu příznivců v Evropě, a v posledních letech Billy boduje i jako producent - točil např. nové album Michaela Petersona nebo poslední dvě alba Charleyho Pridea.

Billy Yates

Čtyři roky po smrti parťáka Troye Gentryho vydal Eddie Montgomery svůj první oficiální singl coby sólový umělec. Nahrávka se jmenuje Alive And Well a Eddie v ní bilancuje nad uplynulými léty, kdy to opravdu neměl lehké. Kromě svého partnera z Montgomery Gentry musel před pár lety pochovat i svého 19-letého syna, když zkrachovala jeho restaurace v Kentucky, musel vyhlásit bankrot a kromě toho si prošel i rakovinou a rozvodem.

Alan Jackson natočil novou píseň Racing The Dark jako podporu u příležitosti vydání knihy své dcery Mattie. Jacksonova nejstarší dcera se před třemi lety vdala a pouhých 11 měsíců po svatbě její manžel tragicky zahynul při pádu. Tato rodinná tragédie je rovněž důvodem, proč jsme na nové album Alana Jacksona čekali šest let. Mattie Jackson napsala inspirativní knížku o nalezení vnitřního míru nazvanou Lemons On Friday, ale případné zájemce raději předem varujeme, že téměř na každé stránce budou číst o Ježíšovi... Nová píseň Alana Jacksona je po omezenou dobu dostupná jako bonus ke stažení pro všechny předplatitele knihy.    

Alan Jackson s dcerou Mattie

V druhé polovině léta do věčných lovišť odešla pěkná řádka hudebníků: ve věku 82 let zemřel hitmaker ze začátku 80. let Razzy Bailey, ve věku 68 skonala písničkářka Nancy Griffith, ve věku 85 let legendární textař a zpěvák Tom T. Hall, ve věku 84 let polovina úspěšného dua The Everly Brothers - Don Everly, a konečně ve věku 72 let zemřel Dusty Hill, vousatý baskytarista ze ZZ Top.

Tush – největší hit ZZ Top, který sólově zpíval Dusty Hill

Co by asi tak současnou podobu country music říkal starej Hank? Tričko s originálním motivem OLD HANK si můžete koupit v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz a přispějete tak na provoz internetového Radia Dixie a na výrobu audiospeciálů jako je třeba váš (doufejme) oblíbený Country Servis Petra Mečíře. Díky!

Poslouchejte: John Anderson a Country zprávy září 2021

John Anderson: Nesmrtelný Highlander 

John Anderson se narodil roku 1954 v městečku Apopka na Floridě. Jako puberťák byl poblázněný muzikou Jimiho Hendrixe a hrál v rockové kapele, ale když pak ve svých 15 letech objevil George Jonese a Merlea Haggarda, jeho další kariéra byla daná. Jako 18-letý mladíček si pak sbalil svých pár švestek a odjel do Nashvillu, kde se bez ohlášení nakvartýroval do bytu své starší sestry. Přes den chodil na nejrůznější brigády a po nocích hrál po barech. V jednu chvíli dokonce pokládal tašky na střechu právě budovaného Grand Ole Opry House, kam se Opry stěhovala z Rymana. Johnův nevšední výrazný hlas mu pomalu ale jistě získával stále více příznivců a Anderson během let natočil několik nezávislých singlů. 

Vytrvalé úsilí Johna Andersona se nakonec zúročilo po šesti letech, když získal nahrávací smlouvu s Warner Brothers. Jeho debutová deska John Anderson vyšla v roce 1980 a všech pět postupně vydaných singlů se dostalo do Top 40, přičemž z písně 1959 se stal dokonce Top 10 hit, což značilo rozjezd slibné dráhy. Následující dvě desky přinesly několik dalších Top 10 hitů včetně dodnes populární Chicken Truck

Zlom však přišel až se čtvrtou deskou Wild And Blue, jejíž titulní píseň se v roce 1982 stala Andersonovým prvním #1 hitem. Stále to však nebylo nic v porovnání s tím, co přišlo o rok později po vydání písně Swingin‘. Tento song okamžitě ovládl vrcholky hitparád a stal se crossover hitem po celém světě. John Anderson za něj obdržel pět nominací na CMA Awards, ze kterých ve vítězství proměnil kategorie objev roku a singl roku. Píseň Swingin‘ se stala nejprodávanějším singlem v historii Warner Brothers a Andersonovým nejznámějším hitem.  

V návaznosti na úspěch písně Swingin‘ zaznamenal John další #1 hit s písní Black Sheep. Ačkoliv se jeho další písně stále dostávaly do Top 20, prodeje jeho desek čím dál víc slábly. V roce 1986 vydal album Countrified, které bylo v country music celkem ignorováno, ale musíme se o něm zmínit, protože právě díky němu se John Anderson dostal do povědomí českých posluchačů. Dvě jeho písně – titulní Countrified a Honky Tonk Crowd – totiž u nás vyšly na legendárním výběru Mirka Černého - Dvorana country 5. V Americe však tato deska byla propadákem a Anderson po jejím vydání přišel o nahrávací smlouvu.

Anderson následně podepsal nahrávací smlouvu s MCA Nashvillle a natočil u nich dvě alba. Žádná píseň na nich však nezabodovala a John o nahrávací smlouvu opět přišel. Následoval pokus u Capitolu, kde roku 1990 vydal album Too Tough To Tame, ale opět s mizivým výsledkem a label se po tomto neúspěchu s Andersonem zase rozloučil. V té době již naplno nastoupila nová generace zpěváků, hitparádám dominovali Garth Brooks, Alan Jackson a Clint Black a nebylo příliš myslitelné, že by rádia chtěla hrát veterána, který bodoval už v 70 letech. 

Přesně v tomto momentě mnohé komerční kariéry nekompromisně skončily. John Anderson to však nevzdal a v roce 1991 do třetice zkusil štěstí u labelu BNA, kde začal pracovat se slavným producentem Jamesem Stroudem. O rok později vyšlo album Seminole Wind, jehož titulní píseň se stala obřím hitem a následující singl Straight Tequila Night dokonce ještě větším.

Alba Seminole Wind se prodalo přes dva miliony a John Anderson se rázem mohl těšit z parádního comebacku. Následující rok byl nominován na tři ceny CMA včetně kategorie zpěváka roku, což znamenalo, že po dlouhých deseti letech se opět vyšvihl do pětice nejlepších country zpěváků. Úspěch desky Seminole Wind vlil Andersonovi čerstvou mízu do žil, který následujícího roku zabodoval s albem Solid Ground, kde si připsal velký #1 hit s písní Money In The Bank. John Anderson se tak zařadil po bok hrstky zpěváků jako jsou George Strait nebo Randy Travis, kteří se dokázali dokonale adaptovat na 90. léta a prosadit se i v extrémní nové konkurenci.  

Anderson si znovunalezenou slávu náramně užíval a vydal další úspěšné desky jako Country 'Til I Die, Paradise a Takin' The Country Back. Druhá vlna jeho popularity začala slábnout až koncem 90. let, kdy se začaly prodlužovat i přestávky mezi jeho vydávanými deskami. John Anderson však šel s dobou a i v moderních časech zůstal relevantní - za pozornost stojí třeba jeho výborná deska Easy Money z roku 2007. Pozoruhodné je, že jeho fyzická vizáž se během let téměř nezměnila – už od svých třiceti let je to ten samý sympatický prošedivělý kozel. V posledních letech se Andersonovi dostává velké podpory od Blakea Sheltona, který s ním natočil duet a rovněž ho s sebou bere jako předskokana na své turné, díky čemuž se John na stará opět dostal před mnohatisícové davy. 

V roce 2019 John Anderson vydal výroční dvojalbum 40 Years & Still Swinging a poté se vrhl na přípravu nové muziky. Když začátkem roku 2020 připravoval nové album Years, nahrával ho s vědomím, že může být jeho posledním. O několik měsíců dříve se u něj totiž objevily vážné zdravotní problémy, které tajil dokonce i před svou doprovodnou kapelou a jejichž povahu nikdy nezveřejnil. Musel absolvovat vážnou operaci, po které se pak od své ženy dozvěděl, že v jejím průběhu třikrát zemřel na operačním stole a lékaři ho vždy dokázali nahodit zpět. 

Když měl pak zakrátko podstoupit podobný zákrok znovu, snažil se všechny vokály na chystanou desku dotočit před nástupem na operaci, protože věděl, že se z ní již nemusí probrat. Operace se zdařila a Anderson se nadále zotavuje. Vědomí možného brzkého konce se ovšem podepsalo na celém albu, které tím získalo nový rozměr a mnohem větší hloubku, a zejména mluvené intro k titulní písni Years je velmi autentické.

John Anderson je legendou, které je dnes 66 let a která navzdory svým zdravotním obtížím ještě neřekla poslední slovo. Jeho stav se stále zlepšuje a Anderson již věří, že jeho poslední deska tou úplně poslední nakonec možná být nemusí. Držme mu palce. 

Poslouchejte: John Anderson a Country zprávy září 2021

Playlist
Scotty McCreery – Damn Strait
Alison Krauss & Robert Plant - Can't Let Go
Billy Yates - Just Be You
Eddie Montgomery - Alive And Well
Alan Jackson - A Man Who Never Cries
Tom T. Hall - Faster Horses
John Anderson - She Just Started Liking Cheatin' Songs
John Anderson - Swingin'
John Anderson - Honky Tonk Crowd
John Anderson - Straight Tequila Night
John Anderson - I've Got It Made
John Anderson - Small Town
John Anderson - Easy Money
John Anderson - Years

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

George Hamilton IV: Mezinárodní velvyslanec country hudby

George Hamilton IV: Mezinárodní velvyslanec country hudby

Petr Mečíř , V roce 1974 se stal prvním americkým country umělcem, který kdy vystoupil na východ od Berlínské zdi, a to v Praze za doprovodu Country Beatu Jiřího Brabce.

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Chris LeDoux: Jediný opravdový kovboj v country music

Petr Mečíř , Pravdivý a neobyčejný příběh o tom, jak se profesionální jezdec rodea stal přes noc country hvězdou. 

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Lee Ann Womack: První dáma tradiční country

Petr Mečíř , Po koketování s popem se vrátila zpět ke country, její desky jsou stále lepší a jako parťačku do duetů jí berou i hvězdy jako Alan Jackson nebo George Strait.