Country písně s vůní střelného prachu aneb Od Vietnamu po Alamo

Country písně s vůní střelného prachu aneb Od Vietnamu po Alamo

Slavné i méně známé country písně s vojenskou tématikou. Samozřejmě se nedostalo na všechny – tak schválně, která vám v našem přehledu chybí?


Dolů

Zhruba před rokem jsme nabídli přehled country písní s válečnou tematikou, které se týkaly především podpory americkým vojákům na zahraničních misích během konfliktů z poslední doby. Dnes se podíváme na písně, které pojednávají o událostech z ještě starších konfliktů. Aby byl náš přehled co nejpestřejší, nabízíme po dvou skladbách z různého období – začneme válkou ve Vietnamu a Koreji a přes druhou a první světovou válku se dostaneme až k válce Severu proti Jihu a pak ještě dále ke konfliktům z první poloviny 19. století.

1) VIETNAM

8th Of November (>>1965)

Válečný song 8th Of November od dua Big & Rich je příběhem vojáka Nilese Harrise, který bojoval proti Vietkongu v operaci Hump 8. listopadu 1965. Na Američany tehdy zaútočila těžká přesila čítající přes 1200 Vietnamčíků a v krvavém kontaktním boji tehdy zahynulo 49 Američanů a 403 příslušníků Vietkongu. Harris byl raněn a přežil díky medikovi Lawrencovi Joelovi, který jako první černošský voják po téměř sedmdesáti letech dostal Medaili cti. Song od Big & Rich s úvodem od Krise Kristoffersona se stal hitem v roce 2006 a byl nominován na Grammy.

Ruby, Don't Take Your Love To Town (>> po Korei/Vietnamu)

Zdaleka ne všechny písně pojednávají o hrdinských skutcích na bojišti. Velká část se jich věnuje strádání veteránů po návratu domů, jejich integraci do běžného života se všemi problémy včetně postraumatického syndromu. Jedním z těch nejznámějších je song od Mela Tillise z roku 1966, který poprvé nazpíval Waylon Jennings, ale interpretem nejslavněšjí verze se stal o pár let později Kenny Rogers. Jedná se o skladbu Ruby, Don't Take Your Love To Town, která pojednává o válečném veteránovi, který se domů vrátil jako mrzák a zatímco je upoutaný na invalidní křeslo, tak mu trhá srdce, když sleduje svou ženu, jak se parádí na večerní zábavu ve městě, zatímco on bude sedět doma a žárlit. Přestože skladba implicitně nezmiňuje Vietnam, lze ji vztáhnout i na veterány z Korejské války.

2) DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

The Ballad Of Ira Hayes (>>1945)

Balada o Irovi Hayesovi vypráví příběh příslušníka indiánského kmene Pima z jihu Arizony, který byl jedním z šesti mariňáků, kteří v únoru 1945 vztyčili americkou vlajku na Iwo Jimě a fotografie z této události se pak stala jedním z ikonických symbolů války. V písni jsou zachyceny jeho další osudy, když se po návratu do Ameriky nedočkal žádného uznání a stal se z něho alkoholik, který se ve věku 32 let upil k smrti. Nejslavnější verzi této skladby nazpíval Johnny Cash v roce 1964, ale najít můžete i verze od Boba Dylana, Petea Seegera nebo Krise Kristoffersona.

PT-109 (>>1943)

Song Jimmyho Deana vypráví o slavném bitevním člunu PT-109 , na kterém za války sloužil pozdější prezident John F. Kennedy. V dubnu 1943 loď zasáhl letecký úder, při kterém zahynul kapitán, čímž se do velení dostal právě Kennedy. Na začátku srpna 1943 u Šalamounových ostrovů člun PT-109 zcela zničil a potopil japonský torpédoborec. Posádka včetně Kennedyho se zahránila skokem do vody a po dvou dnech čekání na blízkém neobydleném ostrově byli zachráněni. Píseň PT-109 v podání Jimmyho Deana se stala hitem v roce 1962, zatímco byl Kennedy stále ještě v Oválné pracovně.

Na jméno Johnnyho Cashe jsme v tomto článku narazili hned několikrát a tak se není čemu divit, že trička s nesmrtelným Mužem v černém najdete i v našem eshopu DixieGear.cz

3) 1. SVĚTOVÁ VÁLKA

How Ya Gonna Keep 'em Down on the Farm (After They've Seen Paree)? (>>1919)

Ačkoliv naprostá většina válečných songů je napsána dlouho po daných událostech, nyní si představíme jeden dobový song, i když nepatří vyloženě do country. Následující píseň se stala hitem v roce 1919, kdy ji nezávisle na sobě nazpívali Nora Bayes a Billy Murray. Popisuje tehdejší situaci ve společnosti, kdy se do Ameriky z 1. světové války vrátily přes dva miliony vojáků sloužících v zámoří. Kromě problémů s vysokou nezaměstnaností a rasovými nepokoji hrál významnou roli také fakt, že spousta mladých mužů se po návratu z Evropy už nechtěla vrátit na rodný venkov a začali se usazovat ve městech. A přesně o tom pojednává i song How Ya Gonna Keep 'em Down On The Farm (After They've Seen Paree)? (Jak je chcete udržet na farmě poté, co viděli Paříž?).

Obliba tohoto songu se vrátila i během 2. světové války a z té doby pochází i následující ukázka z filmu For Me And My Gal, kde tento song nazpívala Judy Garland. (Pro zajímavost: tento film vznikl pouhé tři roky poté, co Judy Garland ztvárnila Dorotku v nejslavněšjím filmovém zpracování Čaroděje ze Země Oz).

It Could Happen Again (>>1914)

Píseň Collina Raye z roku 1996 vypráví o skutečné události, ke které došlo na Štědrý den 1914 u belgického města Ypres. Němečtí vojáci začali zpívat koledy a počali vycházet ven. Britští a francouzští vojáci se k nim připojili a na několik dní vzniklo neoficiální příměří, do kterého se zapojilo skoro sto tisíc vojáků. Během této spontánní události si vojáci ze znepřátelených stran vyměňovali dárky, zpívali koledy, hráli fotbal a došlo i k výměně zajatců a společnému pohřbívání padlých. V dalších letech už k něčemu podobnému nedošlo a to jednak kvůli zákazu příměří z vyšších míst a také proto, že po krvavých bojích u Verdunu a po použití bojového plynu na nějaké další sbližování už nebyla nálada. Collin Raye píseň It Could Happen Again natočil na své vánoční album a úvodní recitaci mu nahrál Johnny Cash.

4) SEVER PROTI JIHU

Marching Through Georgia (>>1864)

Odkaz občanské války je v Americe zejména v jižanských státech stále živý a tehdejší symboly Konfererace dodnes představují rebelství a touhu po svobodě. Repertoárem písní z války Severu proti Jihu se nejvíce proslavil Tennessee Ernie Ford a zatímco naprostá většina moderních songů o tomto období oslavuje Jih, Ford to vyřešil šalamounsky a nahrával písně z obou táborů. Pochodová píseň Marching Through Georgia vznikla už v roce 1865 a oslavuje tažení generála Shermana napříč Georgií, kde po cestě osvobozoval otroky a trestal přívržence Konfederace. Píseň byla po válce velmi oblíbená mezi unijními veterány a během 20. století byla použita v řadě westernů. Verze Tennessee Ernieho Forda pochází z roku 1961.

Dixie (>>1850)

Dixie je nejslavnějším jižanským popěvkem a ve své době sloužil i jako neoficiální hymna Konfederace, ale jeho původní verze paradoxně oslavuje Sever. Podle legendy newyorský otrokář jménem John Dixie zjistil, že mu jsou otroci přes zimu k ničemu, a tak je kolem roku 1850 vyslal na jih a v Charlestonu je prodal. Na jihu je čekala mnohem těžší práce a mnozí proto vzpomínali na zlaté časy na Dixieho pozemcích, a tak se zrodila balada s textem „I sure wish we was back on Dixie's land“. Tuto ranou verzi si velmi oblíbil i Abraham Lincoln, který ji nechával hrát na volebních mítincích. Později se Dixie začalo říkat jižanským státům podle demarkační čáry Mason-Dixon, které rozdělovala Sever a Jih, a pozdější verze balady Dixie už ve svých textech oslavují jižanské státy. Zde je jedna z moderních verzí v podání Boxcara Willieho:

5) VÁLKA S MEXIKEM / BRITSKO-AMERICKÉ VÁLKY

The Ballad Of The Alamo (>>1836)

Jednou z trpkých porážek v americké historii je slavná bitva o Alamo poblíž San Antonia, kde se během texasské revoluce bránilo 185 amerických vojáků obrovské přesile čítající pět tisíc Mexičanů. Po třináctidenním obléhání došlo k rozhodující bitvě, ve které padla většina Američanů včetně legendárního Davyho Crocketta a přeživší Američané byli na místě popraveni. O této nechvalně proslulé porážce z roku 1836 byla natočena řada westernů a písní, např. Remember The Alamo od Johnnyho Cashe, The Ballad Of Davy Crockett od Tennessee Ernieho Forda nebo The Ballad Of The Alamo od Martyho Robbinse.

The Battle Of New Orleans (>>1814)

Johnny Horton se proslavil celou řadou válečných songů – v písni Sink The Bismark zpíval o potopení německé bitevní lodi v květnu 1941 a hit Jim Bridger byl zase o bitvě u Little Big Hornu v roce 1876. Jeho nejslavnější píseň však pojednává o jiné a ještě starší bitvě, a sice bitvě u New Orleans z ledna 1815. V ní tehdy Američané pod vedením Andrewa Jacksona drtivě porazili Brity a Jackson si díky tomu získal popularitu, která mu později přinesla prezidentský úřad. Píseň The Battle Of New Orleans je humorným popisem bitvy z pohledu amerického vojáka. Stala se velkým hitem v roce 1959 a po Hortonovi ji nazpívala ještě řada dalších zpěváků včetně Johnnyho Cashe, Leona Russella nebo Dolly Parton.

Country či country-rockových songů s military tématikou je samozřejmě spousta. A to jsme ani náznakem nezabrousili do českých luhů a hájů. Tak schválně, které písni, na kterou jsme „zapomněli“, dáváte přednost vy? Druhý díl tohoto článku třeba sestavíme jen z vašich tipů…

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Country zpěváci ve válce aneb Aby vojákům nebylo smutno

Country zpěváci ve válce aneb Aby vojákům nebylo smutno

Petr Mečíř , Každý rok pro americké vojáky na zahraničích misích vystoupí desítky country umělců. A občas po nich i někdo střílí...

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Jan Korbel , Tažení unionistických vojsk generála Shermana Georgií a Karolínou odstartovalo v roce 1864 věk válečných konfliktů, ve kterých definitivně zmizel rozdíl mezi frontou a týlem, mezi vojáky a civilisty. Vítejte v pekle.

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Petr Mečíř , Párky George Jonese? OK. Alan Jackson a trucky od Forda? Fajn. Johnny Cash a mast na hemeroidy? Cože???