Nitty Gritty Dirt Band: Dokud se kruh nerozpojí

Nitty Gritty Dirt Band: Dokud se kruh nerozpojí

Padesát let dlouhá cesta kapely Nitty Gritty Dirt Band byla klikatá a někdy trnitá, ale stálo to za to. Neříkejte, že neznáte aspoň jejich projekt Will The Circle Be Unbroken s legendami country a horalské muziky…


Dolů

V dubnovém Country Servisu si blíže představíme partu Nitty Gritty Dirt Band, která je součástí country scény již přes padesát let a která svými ambiciózními projekty opakované dokázala propojit několik generací umělců. Nejprve však přehled posledních novinek ze zámoří.

Nitty Gritty Dirt Band

Country zprávy duben 2019 

V Las Vegas proběhlo předávání cen 54. ročníku cen Academy of Country Music. V hlavních kategoriích se zpěvákem roku stal Thomas Rhett, zpevačkou roku Kacey Musgraves (ta tím Mirandě Lambert přerušila řetěz osmi nepřetržitých výher), skupinou roku jsou Old Dominion a nejvyšší cenu pro umělce roku převzal Keith Urban.

Keith Urban

King George Strait vydal 29. března dlouho očekávanou novou desku Honky Tonk Time Machine. Dvanáct svěžích nahrávek je doplněno duetem s Williem Nelsonem - Sing One With Willie. Strait se navíc překonal o po dlouhých deseti letech natočil nový videoklip.

O týden později pak vydala novou desku Reba McEntire. Její nové album se jmenuje Stronger Than The Truth a bylo prezentované jako její dosavadní nejcountryovější počin. Kdo si desku koupí v obchodním řetězci Target, získá navíc dva bonusové tracky navíc včetně Ain’t Got Notnin‘ On My Pain, kterou napsal Chris Stapleton.

Reba McEntire

A ve stejný den jako Reba vydali novou desku také Brooks & Dunn, kteří se po desetileté pauze dali zase oficiálně dohromady. Album Reboot obsahuje 12 jejich hitů v duetech se současnou nashvillskou elitou včetně Kacey Musgraves nebo Brothers Osborne a to ve zcela nových (a občas nezvyklých) aranžích.

V nashvillské Bridgestone aréně proběhl slavnostní koncert u příležitosti 87. narozenin Loretty Lynn. Mezi hosty nechyběl Garth Brooks, George Strait a Alan Jackson a také Keith Urban, který v rámci překvapení pro Lorettu vyskočil z dortu. Na samém finále se podia zhostila i sama Loretta a zazpívala svůj nejznámější hit Coal Miner’s Daughter.

Loretta Lynn

Nakonec to vypadá, že poflakování se po Los Angeles a porotcování soutěže The Voice Blakea Sheltona zase tak nezkazilo. Jeho nový singl God’s Country z připravované desky je pořádná muzika, za kterou se nemusí stydět. Posuďte sami!

Poslouchejte: Nitty Gritty Dirt Band a Country zprávy duben 2019

Z muziky kapely Nitty Gritty Dirt Band by měl starej Hank asi radost... Tričko s legendou country muziky Hankem Williamsem najdete v eshopu naší outfitové značky DixieGear

Nitty Gritty Dirt Band: Dokud se kruh nerozpojí

Kapela Nitty Gritty Dirt Band vznikla v Kalifornii roku 1966, když kytarista Jeff Hanna obměnil a profesionalizoval svou klukovskou kapelu ze střední školy. Kromě bubeníka Jimmyho Faddena v původním složení hrál také Jackson Browne, který později stál u zrodu The Eagles a poté započal vlastní úspěšnou dráhu. Browne však kapelu brzy opustil a nahradil ho John McEuen. Brzy se jim podařilo získat nahrávací smlouvu a již následujícího roku 1967 vydali debutovou desku The Nitty Gritty Dirt Band. 

Nitty Gritty Dirt Band na začátku své dráhy v kytičkových šedesátkách

Díky vystoupení v televizní show Johnnyho Carsona se jim dostalo trochu publicity, ale díru do světa zatím ještě neudělali. Následující tři desky pak byly propadáky, a když pak půl roku v kuse nesehnali ani jeden kšeft, kapelu opustilo několik členů. Zlom nastal v roce 1970, kdy do kapely přišel Jimmy Ibbotson na pozici hlavního zpěváka. Na následující desce představili svůj nový tradičnější zvuk s prvky bluegrassu a ještě téhož roku zabodovali s písní Jerryho Jeffa Walkera Mr. Bojangles, která se dostala do Top 10.

V roce 1972 požádal John McEuen veterány Earla Scruggse a Doca Watsona, zda by si s nimi nezahráli a po jejich souhlasu ke spolupráci se Nitty Gritty Dirt Band vydali do Nashvillu. Slovo dalo slovo a za pomoci Scruggse se brzy začaly zapojovat další legendy včetně Mother Maybelle Carter, Roye Accuffa, Jimmyho Martina nebo Merlea Travise. Výsledkem bylo ambiziózní trojalbum Will The Circle Be Unbroken, který byl otiskem historie country hudby a na kterém se představily tři generace interpretů. Pro zvýšení autenticity byly na albu ponechány dialogy ze studia na konci některých stop. Zajímavostí také je, že jedinou legendou, která se odmítla projektu zúčastnit, byl tehdy šedesátiletý Bill Monroe. Album bylo úspěšně, prodalo se ho přes milion kusů a dostalo dvě nominace na Grammy. Ze strany Nitty Gritty Dirt Band šlo o velmi odvážný počin, uvážíme-li, že většině členů v té době bylo pouhých 25 let.

Mother Maybelle Carter při natáčení legendárního trojalba Will The Circle Be Unbroken

Roku 1974 vykulminovaly spory mezi Hannou, který se chtěl více zaměřit na pop-rock, a Ibbotsonem, který chtěl sound zachovat více akustický a tradičnější. Poslední kapkou bylo, když Hanna nechal ve studiu odmazat část Ibbotsonovy skladby Ripplin' Waters, kterou přitom Ibbotson prý považoval za to nejlepší, co kdy nahráli. Ibbotson tedy odešel a kapela se pak vypravila na velké turné po Sovětském svazu, kde odehráli 28 koncertů. Po návratu do Ameriky vydali výběr hitů, název kapely zkrátili na Dirt Band a přeorientovali se na pop-rock. Roku 1981 zabodovali v popové hitparádě s písní Make A Little Magic.

Ibbotson se mezitím vrátil do rodného Colorada, kde natíral domy, chlastal, propadal depresím a nakonec přišel na mizinu. Jeden večer v televizi viděl vystupovat mladíka, který k němu dříve vzhlížel, pravidelně chodil na Ibotsonovy show v Coloradu a také svou doprovodnou kapelu sestavil po vzoru Nitty Gritty Dirt Bandu. Byl to John Denver. Frustrovaný Ibbotson vypnul televizi, ale po chvíli se vrátil a znovu ji zapnul ve chvíli, když Denver zrovna říkal: „Teď zahraju skladbu, kterou bych si přál, abych napsal já.“ Byla to Ibbotsonova Ripplin‘ Waters

Oficiální foto kapely z osmdesátých let

Tento impuls Ibbotsona přiměl, aby se přestěhoval do Aspenu a začal zase pravidelně hrát. Těšil se velkému zájmu publika a občas si s ním jako host přijel zahrát i Jeff Hanna, který ho nakonec domluvil, aby se vrátil do kapely. Roku 1982 se kapela vrátila k původnímu názvu Nitty Gritty Dirt Band, Ibbotson se vrátil do role hlavního zpěváka a svým zaměřením se opět vrátili ke kořenům country. A tím se začíná psát nejslavnější období kapely.

Silnou stránkou kapely byly vždy kvalitní texty. Když se Ibbotson dozvěděl, že se jeho bývalka Sandy rozvedla se svým druhým manželem, napsal pro ni píseň Dance Little Jean, protože tajně doufal, že by to mohli dát zase dohromady. Jean byla jejich malá společná dcera, která vždy tancovala, když její otec hrál na kytaru. A tato píseň je právě o dívce jménem Jean, která tančí na svatbě svých rodičů, kteří se k sobě po odloučení vrátili a opět se vzali. 

Když tuto píseň své bývalce poprvé zahrál, malá Jean při ní opět tancovala, jenže Sandina reakce byla zcela jiná, než Ibbotson čekal. Řekla mu totiž, že ten song je opravdu skvělý, protože z něj bude hit a on se pak už nebude moct vymlouvat ohledně placení alimentů. A měla pravdu. Dance Little Jean se dostal do Top 10 a kapela měla po dlouhých třinácti letech opět hit, který vrátil její muziku do rádií a otevřel dveře jejich dalším nahrávkám.

V následujícím roce 1984 se pak jejich singl Long Hard Road dostal na 1. místo hitparády a Nitty Gritty Dirt Band po téměř dvaceti letech na scéně slavili první žebříčkové vítězství. Roku 1986 vydali album Partners, Brothers And Friends, jehož titulní skladba byla autobiografickým příběhem kapely. V její čtvrté sloce Ibbotson svérázným způsobem zpívá o již zmiňované skladbě Dance Little Jean: „Kapela nemůže vystát můj poslední song, protože je prý moc osobní / Ale druhé manželství mé první ženy krachlo a ona chce ten zatracený sňatek anulovat / A jestli tohle není něco, o čem by se mělo zpívat, tak mi řeknete, co to pak je / Napíšem k tomu nějakou melodii, pošlem to do rádia a možná budem mít další hit.“

Roku 1987 zabodovali s dalším obřím hitem Fishin‘ In The Dark, který opět vyhrál hitparádu a stal se jednou z jejich nejznámějších nahrávek vůbec. O další dva roky později se pak opět vypravili do Nashvillu, kde natočili pokračování Will The Circle Be Unbroken, Volume II. Kromě Earla Scruggse a Roye Accuffa z původního projektu se k nim připojili také Johnny Cash, Emmylou Harris, Ricky Skaggs a celá řada dalších. Album pak v následujícím roce získalo dvě Grammy.

V roce 1991 pak vydali nadupaný živák Live Two Five. Ačkoliv pokračovali v činnosti i během 90. let, jejich tvorba již byla zcela zastíněna novými kapelami jako Little Texas, Diamond Rio nebo The Mavericks. Od roku 1989 se jim už nepodařilo dostat žádný singl ani do Top 40. Na desku Acoustic z roku 1994 napsal Jeff Hanna píseň Bless The Broken Road, která se o deset let později stala obřím hitem v podání Rascal Flatts.

Roku 2002, při výročí třiceti let od Will The Circle Be Unbroken, pak dali dokupy třetí pokračování. Z původního projektu se opět účastnili Earl Scruggs, Doc Watson a Jimmy Martin, ke kterým se připojila řada dalších včetně Willieho Nelsona, Toma Pettyho nebo Dwighta Yoakama. Zároveň šlo o jeden z posledních projektů, na kterých se podíleli Johnny Cash a jeho žena June Carter Cash. Deska však byla posluchačskou veřejností bohužel téměř ignorována a po komerční stránce byla silně neúspěšná. Roku 2004 kapelu opustil Jimmy Ibbotson a nahradil ho Jim Photoglo, jeden z autorů třicet let staré pecky Fishin‘ In The Dark

Zatím posledním významným počinem Nitty Gritty Dirt Band byl slavnostní koncert k 50. výročí kapely, který proběhl roku 2016 v Rymanově auditoriu v Nashvillu. Během večera vystoupila řada hostů včetně Jacksona Brownea, Vince Gilla a Johna Prinea a na několik songů se už jen jako host připojil i Ibbotson. Záznam z koncertu pak vyšel na CD a DVD pod názvem Circlin’ Back: Celebrating 50 Years. Poslední personální změna pak potkala kapelu předloni, kdy John McEuen odešel do hudebního důchodu a omlazená sestava včetně původní dvojice Hanna-Fadden koncertuje dodnes.

Poslouchejte: Nitty Gritty Dirt Band a Country zprávy duben 2019

PLAYLIST:
Old Dominion – Make It Sweet
George Strait – Every Little Honky Tonk Bar
Brooks & Dunn – Hard Working Man (feat. Brothers Osborne)
Reba McEntire – No U In Oklahoma
Alan Jackson & Martina McBride – Lousiana Woman, Mississippi Man
Blake Shelton – God’s Country
Nitty Gritty Dirt Band - Mr. Bojangles
Nitty Gritty Dirt Band - Dark As A Dungeon (feat. Merle Travis)
Nitty Gritty Dirt Band - Make A Little Magic
Nitty Gritty Dirt Band - Long Hard Road
Nitty Gritty Dirt Band - Partners, Brothers & Friends
Nitty Gritty Dirt Band - Face On The Cutting Room Floor
Nitty Gritty Dirt Band - Bang Bang Bang
Nitty Gritty Dirt Band - Fishin' In The Dark (live)

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Eagles: Nesmrtelná legenda opět na pódiu

Petr Mečíř , Kalifornská country-rocková legenda jménem Eagles posílená Vince Gillem vyráží na turné a do Mnichova se chystají Shooter Jennings a Dale Watson.

George Jones: Rolls-Royce mezi country zpěváky

George Jones: Rolls-Royce mezi country zpěváky

Petr Mečíř , Bezdomovec, ochlasta, násilník a jeden z největších country umělců všech dob. Tím vším byl George Jones.

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Petr Mečíř , Miranda Lambert, Ashley Monroe a Angaleena Presley. Příběh hvězdného tria pokračuje novou kapitolou.