Americana Express 4 – S kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé

Americana Express 4 – S kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé

Na dánský Tønder Festival letos míří silná dámská sestava. Mary Gauthier, The Secret Sisters a možná i Rhiannon Giddens. Dnešní Americana Express bude tudíž bez chlapů...


Dolů

První tři díly Americana Expressu poněkud zanedbávaly ženy a já se to tentokrát pokusím alespoň trochu napravit. Často jsem se v minulých dílech vracel k loňskému Tønder Festivalu, akci, na níž lze potkat americanu doslova na každém kroku.  A protože program letošního ročníku doslova překypuje dámskými „americana“ osobnostmi, zaměřím se dnes zejména na ně. 

Poslouchejte: Americana Express 4 - S kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé 

Tak, jak je to pro tento dánský festival typické, vrátí se do tohoto malebného městečka poblíž německých hranic i několik loňských vystupujících. O největších hvězdách festivalu se zatím stále spekuluje, je ale docela pravděpodobné, že jednou z nich by možná mohla být skupina Our Native Daughters. Dvě členky z této čtveřice jsou již jisté – Kanaďanka Allison Russell se do Tønderu vrací jako součást projektu Birds Of Chicago a dorazí i banjistka a zpěvačka Amythyst Kiah. A právě její píseň Black Myself se stala titulní písní loňského oceňovaného alba Songs of  Our Native Daughters.

Kvarteto Our Native DaughtersRhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla a Allison Russell –vypráví příběhy černošských žen, dávné i současné. Na obalu alba stojí všechny čtyři členky s banjem, zástupným symbolem dávných prebluegrassových časů, kdy na tento nástroj afrického původu hráli především černošští muzikanti. Album je hudebně velice pestré a autorsky se na něm vyřádily všechny čtyři zúčastněné hudebnice.

Málo se ví, že legendární železniční úderník John Henry měl za ženu jistou Polly Ann. Rhiannon Giddens a Amythyst Kiah se zamyslely nad příběhem „ženy s kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé“ a napsaly text, v němž ukazují nezdolnou ženskou sílu na straně jedné a velikou touhu se té nesmírné dřiny zbavit na straně druhé.

Svoji premiéru zažije na festivalu Amythyst Kyah z Tennessee, nevšední autorka i zpěvačka mocného hlasu v jedné osobě čerpající inspiraci v muzice dávných časů, ale také v alternativním rocku, folku, country a blues. Ať už se Amythyst doprovází na banjo nebo akustickou kytaru, či hraje s početnější kapelou, vždy zaujme svým zpěvem, vyvolávajícím ozvěny čehosi tajemného a dávno minulého.

Allison Russell vloni v Tønderu jako součást Birds Of Chicago doslova uhranula. Jádro kapely Birds Of Chicago tvoří vedle Allison Russell její manžel JT Nero. Žijí spolu v Chicagu od roku 2009, o tři roky později rozjeli i svůj společný hudební projekt. Allison Russell do té doby působila v kanadské folkové kapele Po’ Girl, JT Nero měl vlastní band JT and The Clouds. Rozjezd Birds of Chicago příliš nezbrzdilo ani narození dcery, které přišlo nedlouho po svatbě v roce 2013. Producentem jejich prvního společného alba Real Midnight (2015) se stal Joe Henry, který už tehdy přivedl na natáčení do studia Rhiannon Giddens

Birds of Chicago 

Deska American Flowers (EP) z roku 2017 nabídla i stejnojmenný hymnus, který stejně jako minule určitě nebude ani letos chybět na jejich koncertě. Vloni se v refrénu téhle písně, vzdáleně parafrázující slavnou Guthrieho This Land Is Your Land, přidával snad každý návštěvník koncertního stanu. Písně Birds of Chicago znovu a znovu překvapují nezvyklým spojením folku a dřevní muziky na jedné straně a rocku a popu na straně druhé. Vedle toho i milostná témata v jejich textech představují i jistý druh protestsongu. Album Love in Wartime (2018) lze chápat jako oslavu lásky v nejistých dobách.

Poslouchejte: Americana Express 4 - S kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé

Skupinu Lula Wiles tvoří talentovaná trojice děvčat Isa Burke, Eleanor Buckland a Mali Obomsawin. Ač často řazeny kamsi mezi folk a country, přináší kapela ryzí akustickou variantu americany. Vloni Lula Wiles natočily úspěšný albový debut What Will We Do, který zaujal nejen jasným hudebním názorem, ale také nekompromisností, s jakou před své posluchače vrší řadu často docela nepříjemných otázek a témat. Jazzem odkojená hráčka na kontrabas indiánka (z národa Abenaků) Mali Obomsawin se třeba ve skladbě Shaking As It Turns ptá:

Je tahle země tvoje? Je moje? 
Prolomené linie se bortí a pěsti létají,
V žáru noci se dotknu padající oblohy
Příběh je to tak starý jako vlajka na dvoře
Peněz je málo a práce příliš tvrdá
víš, bejby, kdo jsou tví skuteční nepřátelé?
A svět, ten zpívá
A svět, ten hoří
Cítím, jak se svět otřásá, když se otáčí
Cítím, jak se svět otřásá, když se otáčí

Možná je té politiky v písních pro někoho až příliš, ale hudebnice opravdu cítí to, o čem zpívají a stojí si za tím. Ostatně, třeba v tomto článku Mali Obomsawin podrobně popisuje a vysvětluje mnohé souvislosti. Ve zhuštěné podobě pak nabízí její názory song Good Old American Values plný sarkasmů a narážek na časy osidlování Ameriky evropskými kolonizátory:

Staré dobré americké obrázky
Indiáni, kovbojové a saloony
Už je to dávná historie
A přesto stále držíme pero a kreslíme další staré dobré americké obrázky

Mary Gauthier

Na festival se po několika letech vrátí písničkářka Mary Gauthier, rodačka z New Orleans sdílející ve svých písních vlastní životní příběh. Žila v sirotčinci, byla adoptována, v patnácti od rodiny utekla, aby se pak její nejbližší společnicí stal alkohol. Na Rádiu Dixie se Mary Gauthier neobjevuje poprvé – ve článku Žalozpěvy opilého anděla a střízlivé kuchařky jsou její drsné životní zkušenosti detailně popsány. 

Poslední album Rifles & Rosary Beads z roku 2018 nabízí ale poněkud pestřejší spektrum příběhů. Jedenáct písní alba bylo napsáno s americkými válečnými veterány a vypráví o jejich osobních zkušenostech, bojových traumatech, solidaritě, kamarádství i problémech s návratem domů. Album Rifles & Rosary Beads přineslo Mary Gauthier řadu ocenění, mimo jiné také cenu za Nejlepší album roku na International Folk Awards 2019. Mary Gauthier je dnes ve svých osmapadesáti považována vedle Lucindy Williams za jednu z nejvýraznějších písničkářek současné Ameriky.

The Secret Sisters

Po dvou letech zavítají do Tønderu i sestry Laura a Lydia Randers, známé jako The Secret Sisters. Jejich nedlouhá, desetiletí dlouhá hudební kariéra, připomíná jízdu na horské dráze.  V roce 2010 duo vydalo v produkci Dave Cobba a T Bone Burnetta debutové album The Secret Sisters a rázem si získalo přízeň řady kolegů z branže, mezi nimiž nechyběli třeba Ray LaMontagne, Levon Helm či Bob Dylan. Druhá deska Put Your Needle Down, která vyšla v roce 2014, ale zcela propadla. Laura a Lydia Randers se poté spojily s písničkářkou Brandi Carlile coby producentkou a s albem You Don’t Own Me Anymore (2017) se opět vrátily na vrchol.

I letošní deska Saturn Return vznikla ve spolupráci s Brandi Carlile. Na rozdíl od alb minulých, není postavena pouze na jejich typických vokálních harmoniích odkazujících například k The Everly Brothers. V desítce autorských písní sester Randersových zní jejich hlasy i sólově a snad poprvé odhalují jejich skutečný pěvecký talent. 

Irish Mythen

Kanaďanka Irish Mythen s irskými kořeny má za sebou hraní na hlavních festivalových pódiích po celém světě a řadu ocenění. Vystupovala s Rodem Stewartem, Gordonem Lightfootem či Lucindou Williams. V roce 2007 se přestěhovala na ostrov Prince Edwarda. V roce 2016 získala cenu Songwriter of the Year Award za píseň Gypsy Dancer

Irish Mythen je ale nejen skvělá autorka, ale také žena nepřeslechnutelného hlasu a nezvykle razantní kytaristka. Na pódiu k tomu všemu přidává svůj typický humor a vtípky – kdyby nebyla natolik skvělou písničkářkou, hravě by zvládla i roli komika. Ostatně drsné fóry nechybí ani v jejich textech, ať už se jedná o hity jako Tullamore Blues, Take Me To The Water nebo třeba Jesus. A pokud se vám někdy poštěstí navštívit její koncert, dopředu počítejte s tím, že budete jako o život zpívat i vy.

Dnešní díl Americana Expressu představil několik dámských osobností, které letos vystoupí na sklonku letních prázdnin na Tønder Festivalu ve stejnojmenném dánském městečku nedaleko německých hranic. V době přípravy tohoto dílu nebyl ale program festivalu ještě kompletní a je velice pravděpodobné, že se na něm objeví ještě další osobnosti našeho žánru. Ostatně tak tomu na této čtyřdenní akci s podtitulem „Festival of Folk, Roots, Traditional music and Americana“ v posledních letech bývá.

Co přinese příští, v pořadí už pátý díl, není v tuto chvíli zdaleka definitivní. Jisté ale již je, že se ohlédneme za dosavadní tvorbou písničkářky Patty Griffin a dopodrobna rozebereme novou desku Šárky Adámkové neboli Sarah & The Adams

Poslouchejte: Americana Express 4 - S kladivem v jedné ruce a dítětem v druhé

Playlist:
Our Native Daughters – Black Myself
Our Native Daughters – Poly Ann’s Hammer   
Amythyst Kyah – Darling Corey
Birds Of Chicago – American Flowers
Birds Of Chicago – Roll Away
Lula Wiles – Shaking As It Turns  
Lula Wiles - Good Old American Values
Mary Gauthier – I Drink
Mary Gauthier – Bullet Holes in the Sky
The Secret Sisters – You Don't Own Me Anymore
The Secret Sisters – Late Bloomer
Irish Mythen – Gypsy Dancer
Irish Mythen – Take Me To the Water

Evžen Müller

Evžen Müller

Jako dítě mě chytla Dylanova Blowin' In the Wind. V pubertě přišel Johnny Cash, v osmnácti Waylon s Williem a karty byly rozdány.

Všechny články autora

Americana Express 2 – The Band, toulky Českem a letošní ceny AMA

Americana Express 2 – The Band, toulky Českem a letošní ceny AMA

Evžen Müller , Druhý díl nového pořadu Evžena Müllera nahlédne do počátků kapely The Band, zapátrá po americaně v české kotlině, překvapí jednou raritkou a představí letošní vítěze cen Americana Music Association.

Country Heroes 12 – Charley Crockett, vycházející hvězda ze země osamělé hvězdy

Country Heroes 12 – Charley Crockett, vycházející hvězda ze země osamělé hvězdy

Evžen Müller , Dvanáctý díl Country Heroes se zaměří na nové album Charleyho Crocketta a nabídne bohatou nadílku novinek. 

Noční Můra 52: Ženský hlas v temnotách V

Noční Můra 52: Ženský hlas v temnotách V

Mr. Beman , Nebude to moc veselé, ale bude to krásné. Cat Clyde, DeCamp Sisters a Jesca Hoop. Autor tohoto pořadu je okouzlen a rád by toto okouzlení sdílel s vámi.