Noční Můra 52: Ženský hlas v temnotách V

Noční Můra 52: Ženský hlas v temnotách V

Nebude to moc veselé, ale bude to krásné. Cat Clyde, DeCamp Sisters a Jesca Hoop. Autor tohoto pořadu je okouzlen a rád by toto okouzlení sdílel s vámi.


Dolů

Podzim již tradičně svým naturelem vede ke vzpomínkám na nejen letošní léto. A na co také nejraději vzpomínat než na ženy, které jsme během léta potkali, byť by to bylo pouze setkání letmé a navíc zprostředkované pomocí hudby. O to intimnější může takové setkání být. A proto je Noční Můra v tomto ročním období pravidelně věnována pouze ženám. Ani letos tomu nebude jinak. Tři zajímavá jména a čtyři zajímavé hlasy, zhruba dvanáct skladeb a nadto pár informací a jedno milé překvapení na závěr. Vítejte v padesáté druhé Noční Můře.

Libby DeCamp

Poslouchejte: Noční Můra 52 - Ženský hlas v temnotách V

Cat Clyde - Lovecké blues

Rodačka ze Stratfordu v kanadském Ontariu Cat Clyde je takovým malým severským tajemstvím, ale my o ní víme! Nejen proto, že podobný talent je v dnešním globálně propojeném světě problém utajit, ale nadto ani její letošní pražské vystoupení nezůstalo bez odezvy. Svým lehce nakřáplým hlasem a s kytarou v ruce mísí staré a nové, blues s rockem a folk s jazzem. Reprezentuje jakési propojení století minulého a toho stávajícího. S bluesovým naturelem se nebojí experimentovat ani s formou ani s obsahem, přesně jak to současné publikum žádá. 

První album Ivory Castanets vydala v roce 2017 a od té doby se nezastavila. Na evropském turné předskakovala například Shakey Gravesovi. Její zbrusu nová deska se jmenuje Hunters Trance a Cat trochu přitvrdila. Kromě tradičních nástrojů je slyšet i pestrá paleta nejrůznějších, těžko identifikovatelných zvuků a ruchů. Poslech desky tím činí poněkud obtížnějším, ale zase na druhou stranu máte stále co objevovat. Apropo, mezi svými koníčky uvádí Cat sledování klasických westernů. To je holka!

DeCamp Sisters – Sesterská tajemství

Sestry Libby a Riley DeCampovy jsou zajímavá sesterská dvojice, která pomocí standartní horalské hudební sestavy, tedy banja a kytary a samozřejmě dvou krásně sladěných vokálů, dokáže neuvěřitelně něžnou formou zprostředkovat řádně drsný obsah. Jejich nové EP Quick, Effient and Deadly, tedy Rychlé, efektivní a smrtící, obsahuje skladby jako např. Smrt ve vodě nebo Krev na perutích. Právě tento kontrast maximálně něžné hudby a brutálních textů z jejich poslechu činí opravdu neobvyklý zážitek. 

Popravdě, sehnat o děvčatech nějaké relevantní informace je úkol nad moje síly. Jisté je, že pocházejí z Romea v Michiganu a Libby je ta hudebně aktivnější, protože má i svou sólovou kariéru. Čím míň toho většinou vím, tím víc se většinou bavím tou muzikou. Zkuste to!

Jesca Hoop – Plavání v nočním jezeře

Děvče ze Santa Rosa v Kalifornii má za sebou velmi zajímavý životní příběh. Její rodiče ji vychovávali v mormonské víře až do jejích čtrnácti, kdy se rozešli a Jesca byla vlastně konečně duchovně svobodná. Ve Wyomingu žila nějaký čas v jurtě uprostřed hippie komunity, ve dvaceti se živila jako instruktorka přežití v Arizoně a trávila celé týdny v lesích. V roce 2000 se přestěhovala do Los Angeles a nastoupila jako chůva v rodině Toma Waitse. A byl to právě tento klasik (no, toho žánru, který hraje, ať už mu říkáme jakkoliv), který objevil hudební talent této svojí zaměstnankyně. Díky Tomově pomoci se seznámila s producentem Lionelem Conwayem a Dj Nicem Harcourtem ze stanice KCRW. Její první nahrávka Seed of Wonder se stala velmi populární a zajistila jí možnost koncertování zatím v okolí LA. První desku Kismet produkoval další důležitý muž její rané kariéry, Tony Berg. Deska vyšla v roce 2007 u labelu 3 Record.

Na materiálu na druhé album pracovala Jesca ve Velké Británii, kam se přestěhovala nejprve do Manchesteru a potom do blízkého Chorltonu. Po osmnácti měsících spatřilo světlo světa album Hunting My Dress. Pokud to vezmu trochu hoopem, Jesca dosud vydala sedm alb, včetně dvou živáků a jedno společné se Samem Beamem ze skupiny Iron And Wine. Hudba Joscy Hoop by se dala charakterizovat jako ponurý alternativní folk. Je to muzika velmi barvitá, vyžívající se ve střídání nálad a užívání netradičních harmonických postupů. Posluchač může snadno získat dojem, že nic podobného předtím ještě neslyšel a nebude to dojem úplně mylný. 

Tom Waits její hudbu popsal jako plavání v nočním jezeře a autorku samotnou jako čtyřstrannou minci. Je to stará duše, černá perla, dobrá čarodějnice a rudý měsíc. A teď to slíbené překvapení.

Jesca Hoop vystoupí v Praze přesně za dva týdny! Tedy za předpokladu, že článek čtete v den, kdy se objeví na webu Rádia Dixie. Konkrétně je to 24. 10. v pražském Café v Lese. Tomu říkám timing! Pokud máte rádi neobvyklou, hodně pocitovou muziku, je tohle tip přesně pro Vás!

Tolik první samostatná Noční Můra. Venku se mezitím rychleji stmívá, více prší a síla slunečních paprsků slábne. Přichází rudé období, období Noční Můry. Za měsíc se budu opět těšit na shledanou.

Poslouchejte: Noční Můra 52 - Ženský hlas v temnotách V

Playlist Noční Můra 52: Ženský hlas v temnotách V
Cat Clyde – Like A Wave
Cat Clyde – So Cold
Cat Clyde – Crazy
Cat Clyde – Mama Said
DeCamp Sisters – Blood Red Roses
DeCamp Sisters – Vernal Sway
Libby DeCamp – Off The Wagon
Libby De Camp – On The Range
Jesca Hoop – Pegasi
Jesca Hoop – Born To
Jesca Hoop – Tulip
Jesca Hoop – The Lost Sky

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Noční můra 24: Listí z javoru podruhé

Noční můra 24: Listí z javoru podruhé

Mr. Beman , Irská tancovačka pokračuje a po ní nebezpečně pohledná Lindi Ortega, hraničáři v podvlíkačkách Deep Dark Woods a den ode dne temnější The Sadies.

Noční Můra 40: Ženský hlas v temnotách IV

Noční Můra 40: Ženský hlas v temnotách IV

Mr. Beman , Hvězdný muzikantský grupáč Sary Watkins, královna horalského clawhammer banja Ola Belle Reed a pochmurný norsko-švédský folk Ane Brun.

Noční Můra 46: Dámská jízda

Noční Můra 46: Dámská jízda

Mr. Beman , Sluníčkářské duo Rising Appalachia zachraňuje svět, díky Alice Phoebe Lou vám možná prasknou bubínky a nebezpečně zvlhnou bulvy a etiopská Finka Mirel Wagner věští sněhovou apokalypsu.