Country Heroes 12 – Charley Crockett, vycházející hvězda ze země osamělé hvězdy

Country Heroes 12 – Charley Crockett, vycházející hvězda ze země osamělé hvězdy

Dvanáctý díl Country Heroes se zaměří na nové album Charleyho Crocketta a nabídne bohatou nadílku novinek. 


Dolů

Dneska začneme aktuálním albem The Valley texaského countrymana Charleho Crocketta. A protože se během podzimu s pozoruhodnými novinkami doslova roztrhl pytel, nabídne dnešní díl Country Heroes slušnou dávku ukázek. Chybět nebudou The Mavericks, Cody Jinks, Miranda Lambert či Wayne Hancock


Countryová superstar Miranda Lambert i na nové desce Wildcard zůstává věčně provokující rebelkou a také skvělou autorkou

Jednou z nepřehlédnutelných tváří, které se objevily v posledních letech na scéně country muziky, je rodilý Texasan Charley Crockett. Usměvavý chlapík, jehož country vstřebalo veškerou muziku amerického Jihu, letos dorazil i do Evropy a na festivalu v dánském Tønderu odehrál dva strhující koncerty. 

Charley Crockett vydával v posledních letech alba v doslova divokém tempu, jako by závodil s časem. Zcela jistě v tom hrál roli i jeho boj s vrozenou srdeční vadou. Brzy poté, co v roce 2018 absolvoval vyčerpávající turné na podporu těchto alb, se začaly zdravotní problémy stupňovat. Těsně před tím, než absolvoval řadu díkybohu úspěšných operací, nahrál desku The Valley


Na albu s podtitulem „…a další autobiografické melodie“ se Crockett hojně obrací do minulosti a časů svého dětství. Při poslechu písní, z nichž doslova sálá cosi neuchopitelně hřejivého a nechybí typický Charleyho humor, vás ani nenapadne, že v průběhu natáčení zpěvák prožíval těžké období plné obav, zda z vážných zdravotních problémů vyvázne živý. Ať už zpívá své vlastní písně, nebo se sobě vlastním citem sáhne do pradávných zpěvníků, vždy působí naprosto přesvědčivě a autenticky. 


Přestože Crockett vychází z dřevní americké muziky a jeho mix country, blues, honkytonku, cajunu, western swingu a dalších letitých ingrediencí nepřináší na první pohled nic nového, dokáže překvapivě zaujmout i nejmladší generaci včetně těch, co o country jinak ani nezavadí. Charisma osobnosti, neobvyklé frázování, výrazný hlas a nezdolný životní optimismus osloví prostě každého, ke komu se songy Charlyho Crocketta donesou.


Charley Crockett s kapelou – foto Evžen Müller, Tønder Festival 2019

Několik alb, která se poslední dobou objevila, bylo poskládáno z písní převzatých. Kapela The Mavericks založená v Miami na Floridě skvěle kombinuje Tex-Mex, tradiční country i rockabilly a letos slaví již tři desetiletí své existence. Novinka Play The Hits přináší jedenáct cover verzí známých písní autorů Harlana Howarda (Blame It on Your Heart), Hanka Cochrana (Don't You Ever Get Tired, Why Can't She Be You), Johna Andersona (Swingin’)  či Bruce Springsteena (Hungry Heart) a dalších. Zní tu písně z repertoáru Elvise Presleyho (Don’t Be Cruel) a Willieho Nelsona (Blue Eyes Cryin’ In the Rain). Možná nejlepší dvouakordovou píseň všech dob Are You Sure Hank Done It This Way Waylona Jenningse navíc doprovází více než povedený videoklip.

Desku s osmi báječnými covery natočil také Kanaďan Corb Lund. Od úvodního hitu Lee Hazelwooda These Boots Are Made for Walkin’ až po závěrečnou dylanovku I Shall Be Released si můžete vychutnat šťavnaté a místy až punkově odpíchnuté verze známých songů. Na Lundově desce Cover Your Tracks se mimo jiné objevil i legendární, dnes již šestaosmdesátiletý kanadský písničkář Ian Tyson.


Také Old Crow Medicine Show na svůj aktuální živák Live at the Ryman zařadili několik převzatých kousků, vedle klasiky Sixteens Tons je možno vychutnat si třeba velký hit Conwaye Twittyho a Loretty Lynn Louisiana Woman Mississippi Man, v němž se ke kapele přidává zpěvačka Margo Price

Husarský kousek se letos na podzim podařil devětatřicetiletému texaskému countryovému bardovi Cody Jinksovi – v rozestupu pouhého týdne vydal dvě nové desky a obě – jak After The Fire tak i The Wanting – okamžitě vylétly na první místo žebříčku prodejnosti country alb. Přitom Cody Jinks podobně jako třeba Tyler Childers se svojí zemitou muzikou i nevšedním image rozhodně nepatří k těm, kteří by se chtěli nějak prvoplánově zalíbit širokým vrstvám posluchačů. Kvalita se v tomto případě, stejně jako za dávných časů prvních outlaws, prostě zase jednou prosadila. Cody Jinks má na svém albu After The Fire i písničku svého kamaráda Paula Cauthena Dreamed With One.


Cody Jinks

Mladíček Colter Wall z kanadského Saskatchewanu letos ve svých čtyřiadvaceti vydal už třetí desku Colter Wall and the Scary Prairie Boys a představuje se na ní jako naprosto suverénní countryový tradicionalista. Pokud tohodle klučinu příliš neznáte, mrkněte na YouTube – za pouhých několik let dokázal nahrát neuvěřitelnou spoustu skvělé muziky. V mnoha videích si Colter Wall vystačí s jen kytarou jako skvělý důkaz faktu, že v jednoduchosti se často skrývá čirá krása. A navíc – kytarové vyhrávky i hlas Coltera Walla si s nikým jiným nespletete. Jak je vidět a slyšet, country přes svoji zdánlivou jednoduchost a uzavřenost se stále vyvíjí a posouvá a dokáže rodit stále a stále nové a jedinečné osobnosti.


Kolem čtveřice dam říkajících si The Highwomen je poslední dobou setsakramentsky rušno. Brandi Carlile, Amanda Shires, Maren Morris a Natalie Hemby spojily své síly a vytvořily superskupinu v tom nejlepším slova smyslu. Předělávka dávného hitu Cashe, Nelsona, Jenningse a Kristoffersona The Highwayman dala nejen jméno jejich seskupení, ale také albu, které je mnohem víc, než komerčně zaměřeným produktem. 


Vedle řady skvělých muzikantů (Jason Isbell, Dave Cobb) se na nahrávce objevují i písničkářka Sheryl Crow a britská country-soulová zpěvačka Yola. Tucet písní představuje dámy ve skvělé autorské i interpretační formě a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se během letošního podzimu v country muzice urodilo.


Nové album má také Miranda Lambert. Countryová superstar i na desce s názvem Wildcard zůstává věčně provokující rebelkou a také skvělou autorkou – větší či menší podíl má na všech ze 14 skladeb.  Na svém sedmém albu Miranda se srdcem na dlani odhaluje svůj občas chaotický vnitřní život. Písně jsou vtipné a hřejí a uklidňují – podobně jako když do sebe kopnete panáka tequily. Ostatně o tequile se tu také zpívá …


Na závěr Wayne Hancock a s ním i návrat do Texasu. Jen málokdo ze současných countrymanů má tak blízko ke starému dobrému country Hanka Williamse Sr. jako právě tenhle chlapík přezdívaný ‚Wayne the Train‘. Na kompilačním albu Man Of the Road s podtitulem The Early Bloodshot Years si můžeme vychutnat jeho typický mix honky-tonku, western swingu a rockabilly. Je trošku paradoxem, že to s touhle směsicí dřevních stylů dotáhl až do škatulky alt-country. Hancock je prostě natolik sveřepý tradicionalista, že na současné country scéně působí doslova exoticky. Mimochodem, na desce nabízející reprezentativní výběr z Hancockových počátků najdete i song Thunderstorms and Neon Signs, který si jeho kámoš Hank III, vnuk Hanka Williamse Sr., vypůjčil na svoje první album Risin' Outlaw


Dnešní díl Country Heroes kriticky rozebral nové songy Charleyho Crocketta a důkladně se probral aktuálními novinkami. V příštím dílu se ohlédneme za rokem 2019 a pustíme si i pár kousků z českých a moravských pastvin a prérií.

Playlist:
Charley Crockett – The Valley 
Charley Crockett – Borrowed Time 
Charley Crockett – The Way I’m Livin’ 
Charley Crockett – If Not The Fool 
Charley Crockett – Motel Time Again 
The Mavericks – Are You Sure Hank Done It This Way
Corb Lund – These Boots Are Made For Walkin’ 
Old Crow Medicine Show – Louisiana Woman Mississippi Man
Cody Jinks – Dreamed With One
Paul Cauthen – Freak 
Miranda Lambert – It All Comes Out in the Wash
Colter Wall – Happy Reunion
The Highwomen – Don’t Call Me
Allison Moorer – Cold Cold Earth
Wayne Hancock – Shootin’ Star From Texas

Evžen Müller

Evžen Müller

Jako dítě mě chytla Dylanova Blowin' In the Wind. V pubertě přišel Johnny Cash, v osmnácti Waylon s Williem a karty byly rozdány.

Všechny články autora

Country Heroes 11 – Psanci i tradicionalisté na Tønder Festivalu

Country Heroes 11 – Psanci i tradicionalisté na Tønder Festivalu

Evžen Müller , Paul Cauthen, Mandoline Orange, Charley Crockett aneb Ohlédnutí za letošním ročníkem festivalu v dánském Tønderu. 

Honkytonk Jukebox 49: Na dálnici číhá Satan

Honkytonk Jukebox 49: Na dálnici číhá Satan

Martin Pešek , Cody Jinks krmí vlky a bourá hitparády, pankáči z The Franklin County Trucking Company osedlali kamióny a satan ze slepičí farmy The Last Knife Fighter vymyslel nový žánr – outlaw folk.

John Denver - Tragický příběh nejslavnějšího folkaře v country music

John Denver - Tragický příběh nejslavnějšího folkaře v country music

Petr Mečíř , Milovník divoké přírody, ekologický aktivista, vášnivý lyžař a pilot, alkoholik, feťák a násilník, ale především skvělý zpěvák a autor písní. Tím vším stačil být John Denver.