Mládí vpřed: Budoucnost country music není vůbec černá!

Mládí vpřed: Budoucnost country music není vůbec černá!

Že je pravá americká country už dávno mrtvá? Omyl! Přesvědčí vás o tom Petr Mečíř a smečka mladých vlčáků s nadějnou budoucností. William Michael Morgan, Mo Pitney, Randall King a Jake Worthington. 


Dolů

Tento měsíc se nám na Radiu Dixie shodou okolností sešly dva tématicky podobné články. Minulý týden Evžen Müller představil novou generaci aspirujících hvězd vycházejících z old-time tradiční country a dnes vám nabídneme úplně jinou partu mladých koní. Tito kluci míchají tradiční prvky se zcela novým zvukem, a jelikož má jejich muzika i jistý komerční potenciál, tu a tam je zahrají i v rádiu. Mezi začínající borce, které si dnes představíme, patří William Michael Morgan, Mo Pitney, Randall King a Jake Worthington.

Jednoho z dnešních mladých vlčáků, Randalla Kinga, si vzal pod křídla sám Garth Brooks. A dobře ví, co dělá…

Nejdřív si ale dáme přehled novinek z Nashvillu za poslední měsíc.

Poslouchejte: Mládí vpřed a Country zprávy červenec 2020

Country zprávy - červenec 2020

Tou nejzásadnější zprávou posledních dnů je úmrtí legendárního Charlieho Danielse, který zemřel 6. července ve věku 83 let. Této mimořádné události jsme věnovali samostatný článek, kde jsme rovněž publikovali dříve nezveřejněný exkluzivní rozhovor se samotným Charliem. 

R.I.P. Charlie…

Josh Turner na konci srpna vydá desku coververzí a pojmenoval ji po titulní písni Country State Of Mind, kterou si vypůjčil z katalogu Bocephuse. Těšit se můžeme na pecky jako I'm No Stranger To The Rain (Keith Whitley), Forever And Ever Amen (Randy Travis) nebo Midnight In Montgomery (Alan Jackson)!

Josh Turner

Jimmy Buffett na konci května vydal novou desku po sedmi letech, kterou pojmenoval Life On The Flip Side. Po několika deskách s větším důrazem na country-rock se nyní vrátil ke svému vlastnímu unikátnímu zvuku, který ho kdysi proslavil. A reakce jsou přímo nadšené! Podle kritiků jde o jeho nejlepší album minimálně od slavné kolekce Fruitcakes z roku 1994. 

Minulý měsíc vyšlo dlouho očekávané nové album Clinta Blacka - Out Of Sane. Kromě pomalého patriotického songu America (Still In Love With You) deska obsahuje skoro samé parádní kytarovky v rychlejším tempu. K jedenácti původním písním Clint přidal jednu coververzi, kterou je slavná hitovka Everybody's Talking z filmu Půlnoční kovboj, kterou však natočil ve zbrusu novém aranžmá.   

Clint Black

Zatímco náš život se už téměř vrátil k normálu, ve Státech virus řádí čím dál víc a po čtyřech měsících v karanténě tam už lidem začíná slušně hrabat. Ani Terri Clark už roupama neví coby a z dlouhé chvíle nyní přezpívala popový flák od Britney Spears. A tím největším paradoxem přitom je, že ono to zní sakra dobře! (P.S. Když jsem toto video sdílel na Facebooku, manažer Marka Chesnutta k tomu ironicky poznamenal: „Právě se snažíme Chesnutta přesvědčit, aby nazpíval Bye Bye Bye od *NSYNC.“)

Současný hysterický hon na čarodějnice, který v Americe nebere konce, dohnal některé ustrašené a liberálněji smýšlející kapely ke změně názvu. A samozřejmě jde hlavně o ty, které měly ve svých názvech „závadná“ slova vztahující se k americkému jihu. Lady Antebellum se v červnu oficiálně přejmenovali na Lady A a z The Dixie Chicks jsou nyní už jen The Chicks (a to se technicky vzato ani nepojmenovaly po Dixie, ale po písni Dixie Chicken od kapely Little Feat...) Co k tomu dodat? Jen doufejme, že naši chlapci z Confederate Railroad toto šílenství přežijí bez ztráty kytičky.

Confederate Railroad opět bojují za svůj název – vydržte kluci!

Nesmrtelný Willie Nelson, který nedávno oslavil 87. narozeniny, vydal začátkem července svoje 94. studiové album nazvané First Rose Of Spring a zároveň z něj zveřejnil videoklip k písni We Are The Cowboys. Další novinkou od Willíka potom je, že právě se svojí starší sestrou - 89-letou Bobbie Nelson, která v jeho doprovodné kapele hraje na klávesy - pracuje na životopisné knize mapující osudy klanu Nelsonů.

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Country servis Petra Mečíře existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky a Stay tuned!

Poslouchejte: Mládí vpřed a Country zprávy červenec 2020

Mládí vpřed: Budoucnost country music není vůbec černá!

Když si přečtete pár životopisů jakýchkoliv slavných country zpěváků, najdete jedno společné vodítko - jen málokomu to vyjde hned napoprvé a start kariéry obvykle připomíná jízdu na horské dráze s mnoha pády a novými pokusy. V branži se tomu říká „paying dues“, kdy si mladý zpěvák musí odehrát své roky v zaplivaných barech, aby se obrousil jako diamant a své místo na výsluní si zasloužil. A toto platí dnes úplně stejně jako za starých časů. Aby se někdo stal hvězdou přes noc a svou slávu si udržel, to v country muzice moc nefunguje. 

Jake Worthington s Blakem Sheltonem v talentové soutěži The Voice

Například Chris Young v roce 2006 s přehledem vyhrál talentovou soutěž Nashville Star a zazářil svým debutovým albem, jenže pak mu několik singlů za sebou vyhořelo a než se vypracoval na dnešní superhvězdu, pěkných pár let to trvalo. Scotty McCreery zase ve svých 17 letech vyhrál American Idol, a když sláva spojená s jeho vítězstvím v televizi pominula, několik let se šíleně plácal. A podívejte se na něj dnes - nyní mu je 26 let a jeho aktuální hit In Between se stal už jeho třetím #1 hitem v řadě. U začínajících zpěváků zkrátka nějakou dobu trvá, než se otrkají a vyzrají.

Následující čtveřice mladých borců, které vám dnes představujeme, spadá do stejné kategorie. Všichni si již zažili menší či větší úspěch a všichni rovněž mají nezbytné předpoklady k úspěchu včetně výborného hlasu, obrovské píle a ctižádosti, takže o nich v budoucnu ještě jistě dost uslyšíme.

William Michael Morgan

William Michael Morgan se ze všech mlaďochů v našem přehledu dostal zatím nejdál. Pochází z Mississippi a už ve svých 22 letech se mu podařilo získat exkluzivní nahrávací smlouvu s Warner Brothers. Roku 2015 zabodoval Top 10 hitem I Met A Girl o o rok později vyšla vymazlená deska Vinyl podpořená masivní propagací velkého labelu, což je něco, o čem se jiným začínajícím mladíkům může nechat jen zdát.

Když začínáte v hudebním průmyslu, pochopitelně chvíli trvá, než se trochu zorientujete a s každým se seznámíte. Morganovi se druhý rok jeho kariéry povedl pěkný trapas. Byl jedním z účinkujících na festivalu v Kansasu a v zákulisí přistoupil k Brothers Osborne, aby se jich zeptal, který z nich je manažerem Codyho Johnsona. Oops! No, od té doby si slavné kolegy už aspoň pamatuje. 

Když jeho třetí singl z debutové desky propadl, následoval nevyhnutelný vyhazov od Warnerů. Od té doby Morgan vytrvale vydává novou muziku nezávisle - a to včetně profesionálně točených klipů - a čeká na svou druhou velkou šanci.

Mo Pitney

Zatímco se spousta mladíků snaží hrát si na tvrďáky a někteří, jako třeba před lety Justin Moore, dokonce sami sebe dost trapným způsobem nálepkují jako psance, Mo Pitney je naprostým opakem. Je to hodný chlapeček, který miluje boha, svou rodinu a country muziku. Ve svém debutovém songu Country spojil dohromady všechny významy tohoto slova v angličtině. Když se pak na konci písně ještě vytasí s mrtvými vojáky, co se nevrátili domů, skoro to zní jako parodie od Hot Country Knights. Chyba lávky! Spoluautorem písně je legendární Bill Anderson a vše je myšleno smrtelně vážně. Říkáte, že je to šílený kýč a patos? No jasně, a přesně tohle Amíci přímo zbožňují! 

Pitney má v sobě tradiční muziku zkrátka hluboce zakořeněnou. Na kytaru začal hrát ve svých 12 letech a to tak, že se naučil zahrát kompletní desku Johnny Cash At San Quentin. Není divu, že se brzy po vydání své debutové desky Behind This Guitar stal miláčkem Grand Ole Opry a ochrannou ruku nad ním převzali tamější hvězdní veteráni. Mo Pitney patří mezi šťastlivce, který má nahrávací smlouvu s Curb Records a může pracovat s legendárním producentem Tonym Brownem, který je jinak už desítky let dvorním producentem George Straita a Reby McEntire. Příští měsíc Mo Pitney vydá svoji druhou desku nazvanou Ain't Lookin' Back.  

Randall King

Randall King je další nadějný borec, který má navíc požehnání od toho nejvyššího! A jelikož King narozdíl od Pitneyho není žádný pánbíčkář, tím nejvyšším myslíme Gartha Brookse, který Kinga vychvaluje a doporučuje na každém kroku. Tento rodák ze západního Texasu pochází z rodiny kamioňáků a po rozpadu své první kapely se rozhodl vystupovat sólově. Svůj debutový maxisingl Another Bullet vydal roku 2016. 

Muzika Randalla Kinga vůbec nezní jako většina ostatní produkce z Texasu. Jeho zvuk je mnohem čistší a spíš připomíná jeho devadesátkové idoly George Straita a Alana Jacksona. King je natolik odhodlaný strávit zbytek života děláním muziky, že dokonce na vysoké škole vystudoval na zvukového inženýra, aby si byl sám schopen míchat a produkovat nahrávky. Roku 2018 vydal své první plnohodnotné nezávislé album nazvané Randall King a nejčastěji ho můžete vidět vystupovat v klubech v Texasu nebo okolních státech. 

Jake Worthington

Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, aby takový oplácaný řízek jako Jake Worthington vůbec pomýšlel na kariéru v showbusinessu. Jenže poté, co všechny stereotypy ohledně vzhledu zboural Luke Combs, jsou dnes dveře do Nashvillu otevřeny mnohem více lidem. Jake na sebe upozornil v roce 2014 v talentové soutěži The Voice, když mu bylo pouhých 18 let. Na konkurzu zahrál Don't Close Your Eyes od Keitha Whitleyho a následně se o něj poprali hned tři porotci. Pod vedením Blakea Sheltona (jak jinak) to pak dotáhl na 2. místo.

Díky úspěchu v televizi Worthington nasbíral statisíce fanoušků na sociálních sítích, pro které v letech 2016 a 2017 vydal dva maxisingly. V současné době koncertuje v okolí Texasu a zároveň pracuje na své debutové desce. Mezi Worthingtonovy vzory patří honkytonkoví veteráni Mark Chesnutt a Tracy Byrd, a jelikož v jeho nakřáplém hlasu můžeme slyšet i trochu Stapletona, který je stále v kurzu, jeho šance prorazit jsou docela slušné. 

Poslouchejte: Mládí vpřed a Country zprávy červenec 2020

PLAYLIST:
Josh Turner - Country State Of Mind (feat. Chris Janson)
Jimmy Buffett - Mailbox Money
Clint Black - Everybody's Talkin'
Terri Clark - Baby One More Time
Confederate Railroad - Bill´s Laundromat Bar And Grill
Willie Nelson - I'm The Only Hell My Mama Ever Raised
William Michael Morgan - Missing
William Michael Morgan – Cowboy Cool
Mo Pitney - Country
Mo Pitney - Ain't Lookin' Back
Randall King - Dent In It
Randall King - She Gone
Jake Worthington - That's When
Jake Worthington - How Do You Honky Tonk

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Country Heroes 13 – Noví hrdinové přicházejí

Country Heroes 13 – Noví hrdinové přicházejí

Evžen Müller , Evžen Müller při pátrání po nových jménech narazil na spoustu pozoruhodné muziky vycházející z těch nejlepších tradic country. Uslyšíme například Nicka Shoulderse, Joshua Ray Walkera a nevynecháme ani největší objev poslední doby – Jesse Daniela.

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Gretchen Wilson: Nefalšovaná buranka tělem i duší

Petr Mečíř , Tuhle redneck woman byste v baru rozhodně naštvat nechtěli. A její muzika má prostě koule.

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Petr Mečíř , Rozhovor s jedním z otců zakladatelů jižanského rocku jen tak nějaké evropské médium nemá. Radio Dixie ano. Díky Petru Mečířovi.