Když Nashville válčil s virem aneb Country music v čase pandemie

Když Nashville válčil s virem aneb Country music v čase pandemie

Na seznamu obětí čínského koronaviru se objevila jména country hvězd jako Joe Diffie nebo John Prine, ruší se koncerty a umělci prchají do divočiny nebo streamují své domácí show.


Dolů

Současná bláznivá situace uvěznila lidi po celém světě ve svých domovech a to včetně všech zpěváků a muzikantů. V dnešním přehledu se proto podíváme, jak koronavirus zasáhl hudební průmysl a jak country hvězdy tráví čas v době, kdy jsou všechna koncertní turné zrušená.

R.I.P. Joe Diffie

Na úplný úvod si pojďme odbýt špatné zprávy. Jako první pozitivní výsledek testu na koronavirus oznámila zpěvačka Laura Bell Bundy. O týden později 27. března nákazu virem oznámil legendární Joe Diffie, který mu o dva dny později bohužel podlehl. Náhlé úmrtí tohoto 61-letého hitmakera celý countryový svět hluboce zasáhl a jeho památce budeme věnovat příští Country servis. Diffie byl právě na turné s Markem Chesnuttem a na letošní rok připravoval novou desku. Dva týdny s virem bojoval i slavný písničkář John Prine, který na komplikace spojené s koronavirem zemřel 10. dubna ve věku 73 let. Mezi nakaženými je i Ray Benson, frontman kapely Asleep at the Wheel, který se však celkem drží a s velkou pravděpodobností se z nemoci vylíže.   

R.I.P. John Prine

Jelikož country zpěváci v současnosti nemohou hrát naživo, spousta z nich se alespoň snaží zkrátit svým fanouškům dlouhou chvíli v karanténě prostřednictvým live streamů. Své online koncerty ze svých domovů již odehráli například Garth Brooks se svou ženou Trishou Yearwood, Luke Combs, Scotty McCreery nebo Pam Tillis, přičemž technická kvalita zvuku a videa bývá v domácích podmínkách často dosti omezená. Nejdále v tomto směru zašel Keith Urban, který za asistence své manželky Nicole Kidman vysílá docela slušné show přímo ze skladiště své koncertní aparatury. 

Kromě koncertních šňur se ruší a postupně přesouvají i festivaly a všechny hromadné akce. Velkým bolestným rozhodnutím bylo zrušení CMA Music Festivalu, který za svoji 48-letou historii letos poprvé neproběhne a uskuteční se až příští rok. A přesouvá se i televizní předávání hudebních cen - dubnové ACM Awards byly přesunuty na říjen a červnové ceny CMT Music Awards na září. 

Nákazu virem COVID-19 oznámil i Sturgill Simpson

Náš vidlácký eshop DixieGear.cz samozřejmě funguje dál, virus nevirus. Písková trika s legendárním Johnny Cashem jsou teď dokonce v akci za 180 Kč

Academy of Country Music namísto slavnostního ceremoniálu vyzvala umělce, aby natočili nějaké aktuální songy ze svých domovů a v hlavním vysílacím čase na CBS pak místo předávání cen běžel pořad složený z těchto vstupů na dálku. Jednotlivá videa si také můžete vyhledat na Youtube pomocí hesla „ACM Presents“. Řada umělců se při volbě svých písní snaží předat poselství, aby lidé v této době zůstávali doma, a to včetně Shanii Twain, jejíž dvě slavné pecky jste v takovéto akustické podobě zaručeně ještě neslyšeli:

Omezení se pochopitelně nevyhnula ani Grand Ole Opry, která svoje show nepřetržitě vysílá již od roku 1925 a představuje tak nejdéle vysílanou rozhlasovou show na světě. Za svoji 95-letou tradici zatím vynechali jen jediné představení, a to když v dubnu 1968 vypukly civilní nepokoje po zavraždění Martina Luthera Kinga Jr. v sousedním Memphisu. Jinak žádné jiné představení Opry nikdy zrušeno nebylo, a to ani při povodních v roce 2010, kdy byl Grand Ole Opry House zcela zatopen a vysílalo se z náhradních prostor. A stejně tak tomu je i teď, protože prostě show must go on! 

Grand Ole Opry jede dál. I když bez diváků je to takové smutné…

Tradiční sobotní show nyní probíhají i nadále, akorát bez diváků v hledišti, a vše je streamováno online. V prvním týdnu karantény zahráli Vince Gill, Marty Stuart a Brad Paisley, o týden později se Gill vrátil a odehrál show se svou manželkou Amy Grant a dcerou Jenny Gill, třetí víkend pak patřil dámám Terri Clark, Ashley McBride a Lauren Alaina a o zatím poslední show se postarali Trace Adkins a T. Graham Brown.

Kvůli zrušeným koncertům nezůstali bez příjmu jen samotní umělci, ale také členové doprovodných kapel, zvukaři, osvětlovači, bedňáci, řidiči a všichni ostatní roadies. Za tímto účelem byla spuštěna celá řada sbírek a charitativních akcí. Brooks & Dunn například podporují benefiční sbírku #CrewNation a jiní jako Tracy Byrd zase pořádají charitativní online show, kde 20 dolarů z každé vstupenky putuje rodinám muzikantů. 

V aukci #MusicMatters se zase dražily artefakty jako podepsané kytary Van Morissona a Bon Joviho nebo výjimečné zážitky jako lekce vaření s Lorrie Morgan, setkání s kapelou Alabama nebo celý den strávený s Randym Travisem na jeho ranči. A pokud by vás zajímaly vítězné částky pro případ, že by se podobná příležitost naskytla někdy znovu, tak k pořízení kytar slavných rockerů byste si museli sáhnout do peněženky pro 2500 dolarů, za setkání s Alabamou vysolíte 6000 dolarů a za den s Randym Travisem dáte celých 8700 dolarů!

Do charitativní akce #MusicMatters se zapojil i Randy Travis

Se svérázným způsobem jak přispět své doprovodné kapele a jejich rodinám přišel Ward Davis. Ten oznámil, že v aukci vydraží jeden ze svých obrazů, který namaluje při živém vysílání na Facebooku. Na to by nebylo až tak nic neobvyklého, až na to, že Davis není žádným malířem. Během streamovaného přenosu tak vznikla infantilní dětská patlanice, kterou pak Davis skutečně vystavil na eBay a jeho příznivci ji pak vydražili za 580 dolarů (samozřejmě spíše kvůli jeho ušlechtilému motivu než pro uměleckou hodnotu Davisova „díla“).

Ward Davis a jeho umělecké „dílo“

Jelikož umělci nyní musí sedět doma, mají dlouhou chvíli stejně jako kdokoliv jiný. Ray Scott například prozradil, že z nudy napsal parodii na Jolene od Dolly Parton, kterou však nikdy nepůjde publikovat. Tu a tam se také objeví více či méně zdařilá parodie na koronavirus (i když ruku na srdce, tyto parodie často stojí za prd a spíše se jimi snaží zviditelnit no name zpěváci). Z renomovaných hvězd v tomto ohledu zašli nejdále pánové Big & Rich, kteří zveřejnili studiovou nahrávku na aktuální téma nazvanou Stay Home:


Ronnie Dunn v očekávání apokalypsy

Vzhledem k tomu, že všichni zůstávají zavření v domovech, tak ani nikdo nic neřeší ohledně nějaké image a i hvězdy jako Terri Clark vysílají své akustické live streamy bez makeupu. Stejně jako my ostatní, i oni pomalu ztrácí pojem o čase a velkým svátkem je pro ně vynesení smetí nebo nákup zásob ve Walmartu. Ale jednu výjimku bychom našli. Ronnie Dunn se už začátkem března zabarikádoval ve srubu na svém pozemku. Nedávno na Instagram napsal, že se již měsíc neholil ani nemyl a že psi už k němu ani nechtějí jít. A podle fotky, kterou nedávno zveřejnil, když se po dlouhé době odhodlal na chvíli vylézt z úkrytu, to vypadá, že skutečně vyhlíží apokalypsu. Ale i z jeho příspěvků je pochopitelně cítit nadsázka. 

Tomáš Linka pojal nošení roušky stylově

Až dosud jsme se bavili o situaci v Nashvillu, avšak u nás je pochopitelně úplně stejný stav. Když se podíváme do česko-slovenských luhů a hájů, na nejvyšší úrovni má v tuto chvíli zcela jistě své online koncerty Allan Mikušek, který svá akustická show streamuje prostřednictvím platformy Tootoot. Vstupenky jsou k dispozici v hodnotách 2, 3 a 5 EUR a každý může přispět dle svého uvážení. Termíny koncertů jsou oznamovány na oficiálním facebookovém profilu Allana Mikuška. Představu o těchto online show si můžete udělat prostřednictvím následující ukázky, kterou nám Allan exkluzivně poskytl a za kterou mu děkujeme:

Takový je tedy současný stav na country scéně a nezbývá než doufat, že se vše brzy vrátí do starých kolejí a zas budeme moct vyrazit za pořádnou živou muzikou.


Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Busted! aneb Countrymani za katrem

Busted! aneb Countrymani za katrem

Petr Mečíř , V USA najdete docela dost policajtů, kteří se můžou pochlubit, že nasadili želízka některé populární hvězdě country music. 

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Od auťáků po tacos aneb Countrymani v reklamách

Petr Mečíř , Párky George Jonese? OK. Alan Jackson a trucky od Forda? Fajn. Johnny Cash a mast na hemeroidy? Cože???

Pivo pro mý koně aneb Countrymani v Hollywoodu

Pivo pro mý koně aneb Countrymani v Hollywoodu

Petr Mečíř , Nějaký film s Krisem Kristoffersonem jste už určitě viděli. Ve filmových studiích se ale pohybují i další hvězdy country music. Kromě totálních bejkáren občas natočí i film, na který se dá koukat.