Kid Rock a jeho sbírka automobilových snů každého rednecka

Kid Rock a jeho sbírka automobilových snů každého rednecka

Od pistolového Pontiaku z dílny Nudieho Cohna až po Generala Lee je garáž Kida Rocka snem každého správného Jižana.

Dolů

Jižanský rocker a country rapper Kid Rock by mohl být ztělesněním toho, co si většina z nás představuje pod pojmem 'redneck' a co sofistikovanější část obyvatel amerického Severovýchodu či Kalifornie označuje nelichotivým pojmem 'white trash'. Songy Kida Rocka promlouvají hlavně k těm, jejichž domovem je mobilní dům, dopravním prostředkem starý pickup nebo Camaro a hlavní zábavou NASCAR či americký fotbal. 

Vtipné na tom je, že Kid Rock sám má k této společnosti tak daleko, jak to je jen možné. A tím nemáme na mysli jen fakt, že je dnes jako každá pořádná rocková hvězda multimilionářem, který bydlí v luxusním sídle a místo otřískaného trucku se nejspíš obvykle přepravuje kombinací limuzíny s řidičem a soukromého tryskáče. 

Kid Rock nebyl ten chudý kluk ze špatné čtvrti vůbec nikdy. Podobně jako Bruce Springsteen, který ve své hudbě dokázal skvěle vystihnout životní úděl americké pracující třídy, aniž by někdy delší dobu pracoval jinak než s kytarou v ruce, Kid Rock se dokáže vcítit do duše obyvatele čtvrti mobilních domů, aniž tam někdy žil.

Otec Roberta Jamese Ritchieho, jak zní Kidovo občanské jméno, byl totiž úspěšným prodejcem automobilů. A tím nemyslíme toho nebožáka, který se vám snaží nutit příplatkové gumové koberečky za $100 a ochranný nástřik proti korozi za další padesátku. On byl tím, pro koho tito nebožáci pracovali. William 'Bill' Ritchie byl majitelem sítě několika dealerství značek Ford, Lincoln a Mercury. Mezi povinnosti mladého Roberta patřilo krmit koně v rodinných stájích, trhat jablka v několikaakrovém sadu nebo sekat trávník.

A jeho první auto nejspíš nebyl otřískaný pickup.

Jeho dnešní kolekce ostatně s tím, co si může pořídit typický chudý redneck, nemá také nic společného. Ale je přesnou ukázkou toho, co by si chudý redneck pořídil, kdyby mohl. Nemluvíme teď samozřejmě o autech pro každodenní ježdění, ale o hračkách a sbírkových kusech.

Pontiac Bonneville 'Nudie Mobile'

O tomhle autě už jsme jednou psali a tak jen ve stručnosti zopakujeme to nejdůležitější. Jeho tvůrcem byl krejčí countryových hvězd Nudie Cohn, který se rozhodl své křiklavé, kýčovité a třásněmi pošité obleky doplnit i o podobně ujetá auta. Vytvořil několik exemplářů, většinou pro slavné muzikanty. 

Původním majitelem tohoto Pontiaku byl Hank Williams Jr., který ho používal spíše jako propagační předmět než jako dopravní prostředek. Ostatně, kdo by jezdil na nákup autem posázeným stříbrnými dolary, pistolemi a puškami, se sedlem mezi předními sedačkami a kvérem místo řadící páky? 

Pro Kida Rocka, který se od svých rapperských začátků čím dál víc posunuje právě ke country a southern rocku, to však je perfektní vůz. A tak to byl právě on, kdo za něj před pár lety zaplatil nemalou sumu $225,000. Dnes tohle auto potkáte s největší pravděpodobností na nějaké výstavě či na focení Kidových propagačních fotek.

'62 Chevrolet Impala lowrider


Asi nikoho nepřekvapí, že mezi kamarády Kid Rocka patří i Jesse James, se kterým sdílí nejen zálibu ženit se s hollywoodskými kráskami, ale i náklonnost k 'buranským' silným strojům. Právě z Jesseho dílny pochází stroj, který sice možná tolik nesedí ke countryové a jižanské stránce Kidovy osobnosti, ale zato dobře připomíná jeho rapperskou stránku. Co se může k rapu, hudbě původně převážně afroamerické a latinské komunity, hodit víc než klasický lowrider? A co může být klasičtější lowrider než Impala z roku 1962 na obrovských drátěných kolech?

General Lee

Co by byl správný redneck bez toho nejvíc redneckého auta všech dob? Kid Rock má očividně bratrance Dukeovy hodně rád a tak si pořídil i jeden exemplář proslulého Generala Lee - tedy oranžového Chargeru R/T z roku 1969, s jižanskou vlajkou na střeše a nápisy General Lee. Nejde ale o originál, použitý v natáčení filmu Dukes of Hazzard (o kterém jsme nedávno psali) nebo dokonce původního seriálu, přestože Rock auto koupil od Johna Schneidera, představitele Bo Dukea z originálního seriálu.

Pontiac Trans Am 10th Anniversary

I poslední ze známých aut sbírky Kida Rocka  má filmovou historii - ale tentokrát se o ni postaral zpěvák sám. Se 'čtyřokým' Trans Amem 10th Anniversary z roku 1979 se totiž sám objevil v buranské komedii Joe Dirt (Joe Špína), kterou si nejspíš budete pamatovat podle otlučeného Dodge Chargeru Daytona. Nepodařilo se nám s jistotou zjistit, jestli se exemplář v Kidově sbírce totožný s autem z filmu, ale tak či onak je druhá generace Trans Amu ztělesněním auta pravého rednecka. Už od sedmdesátých let jsou tahle relativně dostupná placatá auta oblíbencem všech, kteří kašlou na 'sofistikovanost' evropských sporťáků a chtějí působivý vzhled, velký motor a velké auto, to všechno s poctivou detroitskou technikou....

Ještě víc klasických amerik ale uvidíte v Kidových videoklipech, jako je třeba letošní First Kiss:

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

7 šílených bouraček z amerických závodů

7 šílených bouraček z amerických závodů

Vojta Dobeš , K závodění patří i nehody. A i když by většina diváků přísahala, že kvůli nim přece závody nesleduje, nebývá to tak úplně pravda. My pro vás máme sedmičku opravdu vypečených crashů.

Soumrak V8 aneb proč úsporné osmiválce ustupují malým turbomotorům?

Soumrak V8 aneb proč úsporné osmiválce ustupují malým turbomotorům?

Vojta Dobeš , Osmiválce po dekády neodmyslitelně patřily k americkým vozům. Dnes ale rychle ubývají a oturbené šestiválce je dokonce nahrazují i ve velkých pickupech. Proč se to děje? Je to jen ekologií, nebo to dává i jiný smysl?

Tajný závod aneb Dělová koule napříč Amerikou

Tajný závod aneb Dělová koule napříč Amerikou

Vojta Dobeš , Vzpomínáte si na dvojici komedií o zběsilé honičce z New Yorku do L.A., které u nás byly uváděny pod názvem Tajný závod? A věděli jste, že byly natočeny víceméně podle skutečné události?