Hurá na Jih 108: Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Hurá na Jih 108: Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Po delší době přineseme Drbárnu, protože se nám seběhlo několik novinek a s tou první si připomeneme i jednu smutnou událost. Hlavním tématem pak budou ukázky z nejlépe hodnocených amerických southern rockových alb. Kromě klasiků žánru uslyšíte Blackberry Smoke, britské Sons of Liberty a novinku rožnovského Stetsonu. Go, Staříčku, go!


Dolů

Poslouchejte: Hurá na Jih 108 - Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Dališova Drbárna

Začátkem března jsme mohli na sociálních sítích najít informaci od kapely Blackberry Smoke. „S nejhlubším zármutkem všem oznamujeme, že náš bratr Brit Turner odešel z tohoto života. Pokud jste měli tu čest poznat Brita na jakékoli úrovni, víte, že to byl ten nejstarostlivější, nejempatičtější, nejmotivovanější a nejroztomilejší chlápek, jakého kdy člověk mohl doufat, že potká. Brit byl Blackberry Smoke’s True North, kompas, který zavedl ideologii, která bude i nadále vést tuto kapelu. Prosíme o modlitby za jeho rodinu a bratry z kapely.“

Brit Turner

Bubeník Blackberry Smoke Brit Turner podlehl 3.března 2024 agresivnímu nádoru mozku, se kterým bojoval od podzimu roku 2022, kdy mu byl diagnostikován. Shodou okolností teď na začátku roku vyšlo nové album Blackberry Smoke Be Right Here, jehož nahrávání se ještě Brit zúčastnil a z něhož si zahrajeme jednu ukázku.

V závěru minulého roku vydali naši staří známí, britští jižani Sons Of Liberty, své nové, v pořadí třetí studiové album The Detail Is In Devil. V minulosti jsem se snažil dostat je k nám na festival Southern Rock & Blues Kolín. Nakonec se to sice nepovedlo, ale zůstali jsme alespoň v kontaktu. Kapelu dnes tvoří Russ Grimmett (zpěv), Fred Hale a Andy Muse (kytary), Mark Thomas (baskytara) and Steve Byrne (bicí). 

Sons Of Liberty

Víc si o kapele můžete přečíst nebo poslechnout v odkazu na 68. díl Hurá na Jih a my si teď poslechneme ukázku z nového alba. Není to sice ten pravý americký Jih, jak ho známe a máme rádi, ale tihle angláni to do svého hard & heavy stylu taky umí krásně naroubovat. Ostatně poslechněte si to sami.

V srpnu roku 2022, v 89. dílu našeho speciálu Hurá na Jih jsem vám představil nové album Can We Get A Witness, od, pro mě nové, kapely The Georgia Thunderbolts. Byla to pro mě pecka z čistého nebe. Album bylo naprosto dokonalé a nenašel jsem na něm žádnou slabší písničku. Vrátit k tomu dílu se můžete tímto odkazem ZDE a také si o kapele něco přečíst. Odkud pocházejí, jaká byla jejich cesta atd. 

The Georgia Thunderbolts

Pro nás je dnes důležité, že The Georgia Thunderbolts vydali teď v únoru nový singl, který by měl naladit posluchače na nové album kapely, které by mělo vyjít někdy letos na podzim. No a my si tady a teď tu novou písničku zahrajeme.

Pavel Goláň, řečený Staříček je duší a osudem rožnovského boogie, blues a rockandrollu – kapely Stetson. Ve 20. dílu Hurá na Jih jsem dělal rozhovor s kapelníkem, kytaristou, zpěvákem a autorem většiny repertoáru Stetsonu Staříčkem a bubeníkem kapely Richardem Paprskářem, řečeném Tashunka. Najdete ho TADY. Úroveň kapely Stetson stála a padala s pohodou a nepohodou Staříčka. Stetsonem prošla celá řada výborných muzikantů, ale je pravda, že málokdo z nich vydržel Staříčkovy špatné dny. 

Pavel Staříček Goláň

Po prvních pěti albech z let 1995, 1998, 1999, 2001 a 2003 si Staříček dal delší tvůrčí pauzu, během které kapela v různém složení koncertovala jen sporadicky nebo vůbec ne. Až teprve v roce 2021 přišel Staříček s novou sestavou muzikantů a novým albem To pravé z Valašska. Ve tvůrčím přetlaku pak Staříček pokračoval, když o rok později spatřilo světlo světa další album Dajte jim kapky. Mimochodem poslední dvě alba bylo ještě nedávno možné koupit i na e-shopu Rádia Dixie. Staříček ale nelení a nezahálí. Poměrně nedávno mi poslal svou novinku, kterou si nahrál sám doma ve svém studiu. Není to vůbec špatné, v audio verzi pořadu můžete posoudit sami. Pro mě klasický Stetson a palec nahoru. Video tady dole je posledním oficiálním videoklipem, který doprovázel vydání alba To pravé z Valašska.

Nějaký triko naší vidlácký značky DixieGear už určitě doma máte. Tak nezapomeňte říct svejm kámošům, kde jste ho koupili. Čím větší obrat v eshopu DixieGear.cz, tím víc muziky na Rádiu Dixie a v našich podcastech. Díky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 108 - Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Dnes konečně dostane prostor téma, které jsem si před několik lety uložil do svého archivu, když jsem na internetu úplnou náhodou narazil na web UltimateClassicRock.com od Townsquare Media NY. 25 nejlepších southern rockových alb. Vůbec netuším, podle jakých kritérií a jakým způsobem ten žebříček vznikl, ale když už ho Nick DeRiso sestavil, dáme mu šanci v audio verzi a vy sami, naši posluchači, pak můžete posoudit, jestli se vám autor trefil do vašeho vkusu. Půjdeme pěkně popořadě od posledního 25. místa a co nestihneme dnes, k tomu se vrátíme někdy příště.

25. Georgia Satellites - Georgia Satellites (1986)

Georgia Satellites neměli být zázrakem jednoho hitu, protože pozdější album Open All Night z roku 1988 bylo také hodně dobré. Nicméně, stejnojmenný albový debut Georgia Satellites zůstává jejich nejlepším a nejslavnějším albem. V té době byl tento druh domáckého kořeněného rocku tak vzácný, jak byl nutně potřeba. Jejich vtipná pecka č. 2 Keep Your Hands to Yourself působila velmi nově a velmi svěže, i když to byl těžký a syrový rock´n´roll.  Brzy se rozešli, aby se později zreformovali v sestavě, ve které už ale nebyl frontman Dana Baird.

24. Wet Willie - Keep On Smilin (1974)

Kapele Wet Willie se až na svém třetím albu konečně podařilo najít své publikum. Album, příhodně pojmenované Keep On Smilin', se téměř probojovalo do Top 40 v žebříčku alb Billboardu, což je vůbec nejvyšší dosažené místo z alb Wet Willie. Titulní skladba byla jejich velkým hitem, který se dostal až na 10. místo žebříčku, a který prohnal country rock přes reggae filtr. Wet Willie nakonec zaznamenali dva další singly v Top 40, ale Keep on Smilin' bude vždy jejich charakteristickou písní.

23. Gregg Allman - Laid Back (1973)

Název zde mluví za vše, protože Gregg Allman přichází z nabíjejícího se fusion blues Allman Brothers Band do něčeho uvolněnějšího a přímějšího. To je nejlépe slyšet na jeho snovém přepracování písně Midnight Rider, které se poprvé objevilo na desce Idlewild South. Album bylo nahráno v době, kdy Dickey Betts začal přebírat vůdčí roli v projektu alba Brothers and Sisters, a působí stejně osobně. Laid Back je Allmanovo nejlepší sólové album, které také rozšiřuje jeho zvuk o vlivy R&B a gospelu, které ho obklopovaly jako dítě na Floridě.

22. Kentucky Headhunters - Pickin' on Nashville (1989)

Žebříčky Billboard (kde se z Pickin' on Nashville dostaly čtyři singly do Top 40, včetně jejich 8. místa písně Oh Lonesome Me od Dona Gibsona) a předávání cen měly tendenci zaškatulkovat Kentucky Headhunters jako countryové, ale oni byli dál. Víc než to. Toto album je zařadilo do první ligy k jižanskými rockovým skupinám, jako byl např. Marshall Tucker Band. Bohužel původní sestava Kentucky Headhunters vydržela pouze jedno další album, než se bratři Doug a Ricky Lee Phelpsovi vydali na sólovou dráhu v roce 1992. 

21. Black Oak Arkansas - High on the Hog (1973)

Black Oak Arkansas by pravděpodobně byli mnohem slavnější, kdyby se někdy usadili na jednom definitivním stylu jižanské muziky. To by už ovšem nebyli Black Oak Arkansas. Také na tomto albu napínají každý hudební sval a styl, i když albu bude vždy dominovat jejich dupající cover R&B klasiky Jim Dandy. Ke každému klasickému jižanskému rockovému momentu, jako je Red Hot Lovin', přidávají odbočky doleva, jako je hromový funk Swimmin' in Quicksand, instrumentálka Moonshine Sonata a country houkání Back to the Land. Je to divoká a zábavná jízda.

20. Gov't Mule - Dose (1998)

Očekáváte atmosféru Allman Brothers Band, a to díky spojením z pozdního období s Warrenem Haynesem a Allenem Woodym. Zajímavé bylo, jak tentokrát Gov't Mule zahráli muziku, která byla najednou temnější než jejich debut, detailnější a mnohem hudebně ambicióznější. Začali ukazovat, že jižanský rock může fungovat ve formátu power tria. Od tohoto alba byli připraveni pokračovat dále – mnohem dále. A jen tak mimochodem. Tuto písničku můžete znát i od jiných interpretů. Naposledy třeba od Larkin Poe.

19. Blackfoot - Strikes (1979)

 
První působení Rickeyho Medlocka u Lynyrd Skynyrd skončilo, když se rozhodl vrátit se k Blackfoot, možná nejtvrdší a nejostřejší z jižanských rockových kapel klasické éry. Nejdříve to byl špatný tah. Hvězda Skynyrd rychle stoupala, zatímco Blackfoot strávil většinu 70. let vydáváním alb bez větší odezvy. Na konci dekády se však jejich osudy změnily. Kariéra Skynyrd se zdála ztracená poté, co letadlo s kapelou spadlo, a Blackfoot konečně našli ten správný hudební mix na albu Strikes. Začali písní Road Fever, ale nebyl to jen kovový blesk. Upřímná Left Turn on a Red Light je osamělým potěšením a hned pak sebevědomě zabočují do pruhu Skynyrd na Highway Song. Pak je tu bluesová Train, Train, ve které Rickeyho dědeček Shorty Medlocke hraje na divokou harmoniku. Prostě skvělé album.

18. Jason Isbell - Southeastern (2013)

Abych se přiznal, tak tento človíček mi absolutně nic neříká. Márty někde vyštrachal, že by to měl být nějaký poblázněný levičák … Nevím. Když už je v tomto žebříčku uvedený, tak mu dáme na jednu písničku šanci a názor si na to udělejte sami. 

Poznámka šéfredaktora Martyho: Jason Isbell je fakt hóóódně doleva, ale to vem čert, i na jeho deskách se dají najít kousky, které do ucha průměrného posluchače Dališova Hurá na Jih spolehlivě padnou. Každopádně je to jeden z nejtalentovanějších současných amerických písničkářů, a když vám jeho sólovky nepůjdou pod fousy, zkuste staré desky alternativně rockových Drive-By Truckers a budete potěšeně stříhat ušima.

17. Molly Hatchet, 'Molly Hatchet' (1978)

Molly Hatchet je debutové eponymní studiové album skupiny Molly Hatchet, vydané v roce 1978. Po děsivé letecké havárii Lynyrd Skynyrd se zpočátku zdálo, že by Molly Hatchet mohli zaplnit prázdnotu po Skynyrdech. Tříkytarová sestava, místo původu Jacksonville, floridské kořeny, dlouhé vlasy - to vše by odpovídalo. Co je ale odlišovalo, byla jejich záliba v rychlých, a hlavně tvrdších kytarových rifech. Úvodní píseň alba, kterou máte i ve videu dole, si neklade žádné nesplnitelné cíle a v oné přímočarosti tkví její kouzlo nechtěného. Je to správně šťavnatý a odpíchnutý bigbít, který sleduje primární hudební linku, na níž nechybí přiostřené kytary, pulsující basa a nic nekomplikující rytmika. Prostě tvrdá a ostrá jižárna, jak ji máme rádi.

Pro dnešek je čas končit. Děkuji za pozornost a přeji příjemný poslech tohoto dílu našeho hudebního speciálu a za měsíc opět HURÁ NA JIH!

Poslouchejte: Hurá na Jih 108 - Top 25 Southern Rock Albums poprvé

Playlist:
Blackberry Smoke - Hammer And The Nail                       
Sons Of Liberty - Turn This Tide                                         
The Georgia Thunderbolts - Rise Above It All                     
Stetson - Patriot 
Georgia Satellites -  Keep Your Hands To Yourself
Wet Willie - Keep On Smilin' 
Greg Allman - Midnight Rider 
Kentucky Headhunters - Oh, Lonesome Me 
Black Oak Arkansas - Back To The Land 
Gov´t Mule - John The Relevator 
Blackfoot - Road Fever 
Jason Isbell - Flying Over Water 
Molly Hatchet - Bounty Hunter 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Hurá na Jih 68: Britský southern rock? Hell Yeah!

Dalibor Mierva , Sons Of Liberty – britský příspěvek k southern rocku. Vzpomínka na Lynyrd Skynyrd, novinky na domácích albech a hudebních (internetových) tiskovinách.  

Hurá na Jih 71:  Stetson aneb Stále živé boogie zpod Radhošťa

Hurá na Jih 71: Stetson aneb Stále živé boogie zpod Radhošťa

Dalibor Mierva , Na Valašsku se opět probouzí tamní southern rocková legenda, kapela Stetson. Chystá se na vystoupení v Kolíně, nahrála nové album a její velký profil je hlavní náplní dalšího jižanského speciálu.  

The Kentucky Headhunters: Vlasatí divoši, co vykopli devadesátky

The Kentucky Headhunters: Vlasatí divoši, co vykopli devadesátky

Petr Mečíř , Tak dlouho míchali country s rockem, až je vyhodili ze všech vydavatelství ve městě. Od té doby to mají vidláci z Kentucky na háku. I když nejsou slavní jako zamlada, stále aktivně koncertují a točí novou muziku. Výbornou…