Honkytonk Jukebox 44: Domácí úroda

Honkytonk Jukebox 44: Domácí úroda

Travisu Trittovi se urodil novej a nadupanej živák, vycházející hvězda Tyler Childers dělá spíš do houbiček a modrooký desperát Matt Woods udělal ze své roadtrip-country pořádnej bigbít.


Dolů

Ten srpen nám v tom zase dělá pěknej bordel. Místo toho, aby jako normální, spořádanej měsíc, měl pěkně čtyři čtvrtky, musí jich mít letos pět. A protože máme momentálně v Radiu Dixie čtyři pravidelně se střídající hudební speciály, některý z nich si musel dát srpnový dabl. A na koho to padlo, to už víte. Samozřejmě na Honkytonk Jukebox. Aspoň trošku smáznu ten dluh, který u vás mám z května, kdy na přípravu pořadu kvůli Dixie On The Road 2019 fakt nebyl čas.

Tyler Childers má venku novou desku a tohle video, co k ní patří, si fakt pusťte. Apallačský hillbilly na muchomůrkách… K albu Country Squire se dostaneme ve druhé hodině dnešního Jukeboxu.


Ještě než se v první hodině dnešního Honkytonk Jukeboxu dostaneme k nejžhavějším novinkám z americké muziky mezi country a beatem, dovolím si vás pozvat na předposlední srpnový víkend do dánského městečka Tønder. Když jsem uviděl lineup tamního festivalu, který pojede od čtvrtka 22. do neděle 25.8., okamžitě jsem se vrhnul do svého kalendáře zablokovat si termín. Ovšem kratičkou fázi nadšení vystřídala o mnoho delší fáze zklamání. Krucifix, proč to musí bejt, zrovna když je Hradecká Véosmička???!!! 

Další položka na seznamu „Tak tam jsem taky…nebyl“. Snad příště.

Nicméně o zážitek z Tønder Festu 2019 ochuzeni nebudete. Náš redakční kolega Evžen Müller, kterýžto mě na tuhle akci upozornil, tam chybět nebude a o své dojmy se s vámi zcela jistě podělí v některém z nových dílů jeho pořadu Country Heroes. Jeho pozvánku na Tønder Fest 2019 najdete ZDE a my si teď jako předkrm dáme pár kousků od umělců, které Evžen rozhodně nepropásne. Kromě již zmíněného Tylera Childerse bude východní Kentucky reprezentovat další vycházející písničkářská hvězda Ian Noe. Jeho debutovému albu Between The Country jsme dali prostor v minulém dílu Honkytonk Jukeboxu a tohle video ho vystihuje asi nejlíp.

Oklahomský písničkář John Moreland je postava vskutku nepřehlédnutelná, ale především nepřeslechnutelná. S nebožtíkem Townesem Van Zandtem by si měli určitě o čem povídat...

A když už jsme u těch písničkářů, hbitě přeskočíme do nejaktuálnější současnosti a zase se vrátíme do Kentucky. Kultovní apallačský autor a můj velký oblíbenec Chris Knight vydává letos po letech odmlky novou desku Almost Daylight. Wow! V dnešním Jukeboxu si z ní pustíme první singl a jelikož oficiální video ještě není venku, vrátíme se do roku 1997, do Texasu na Willieho festival Farm Aid. Živáky jsou stejně nejlepší...

Z nového alba i u nás oblíbené Sheryl Crow si pustíme singl nazpívaný s jednou z největších současných country hvězd, Chrisem Stapletonem (mimochodem taky z Kentucky) a k němu je k mání i tohle video. Text písně je do něj, podle mého názoru, zakomponován velice nápaditě.

Kapela Confederate Railroad je další z „obětí“ tažení americké levice proti všemu normálnímu. Na festivalu, který pořádalo ministerstvo zemědělství státu Illinois, měli být za hlavní hvězdu, avšak ouha. Z programu byli vyškrtnuti. Důvod? Slovo „konfederační“ v názvu skupiny. Co mi to jenom připomíná... Nicméně kapele, která už v posledních letech žije spíš ze své bývalé slávy, to neuškodilo, přímo naopak. Nabídek k vystoupení mají teď víc než můžou stíhat. Ne každý pořadatel je zaslepený multikulti trotl. Zaplaťpámbů. Tak si dáme jedno konfederační retro z hlubokých devadesátek.

A nakonec Tanya Tucker. Letos se vrací po dlouhých letech zpět s novou deskou While I´m Livin´ a zdá se, že to bude fakt událost. Schválně jukněte na tohle video. Jejími parťáky při pokeru jsou Brandi Carlile a Shooter Jennings – producenti Tániny novinky a asi se mnou budete souhlasit. Ta baba je démon a mnohem větší outlaw než většina těch, co to o sobě hrdě prohlašujou. Mimochodem loni jí bylo šedesát.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 38 – Country na výletě k vikingům

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 44 – Domácí úroda


Vidlácká revoluce může začínat různě. Třeba nákupem originálního trika z nabídky naší značky DixieGear.

Travis Tritt – Co se doma urodilo

Přiznám se bez mučení – pro Travise Tritta mám prostě slabost. Jeho pojetí country muziky říznuté pořádnou dávkou jižanského rocku, boogie a blues mi vždycky sedělo a klidně mu odpustím, že poslední nové písně vydal víc než před deseti lety. Ovšem práce má i tak nad hlavu. Často je vidět na (bohužel jen amerických) TV obrazovkách, naposled jako porotce v hudební talentové soutěži Real Country, k tomu intenzivně koncertuje, teď právě třeba jezdí s Charlie Danielsem na společném Outlaws And Renegades Tour. Trittovy koncerty jsou spolehlivě vyprodané a to jak show s jeho doprovodnou kapelou, tak i vystoupení, která hraje sólo, jen s kytarou. A s přehledem zvládá obojí. Jeho písničkářskou tvář nejlíp zachytilo CD A Man And His Guitar z roku 2016 a jeho přirozeným pokračováním v plnokrevné bigbandové podobě je právě album Homegrown, natočené pro AXS-TV loni v Augustě v Travisově rodné Georgii.

Travis Tritt je mimo jiné i vynikající kytarista, který utáhne sám celou dvouhodinouvou show, což na albu Homegrown dokazuje třeba v písni Whiskey On Ice, ale nejlíp je mu s velkou rockovou kapelou za zády. Elektrické kytary se proplétají přes sebe, steelkytara se ve vyhrávkách střídá s klávesami, rytmika to celé žene nekompromisně vpřed a doprovodné vokalistky zdobí muziku přesně tak, jak je to potřeba. Trittovy velké hity tak dostávají téměř southern-rockový obal a drive a Travis si roli frontmana zjevně užívá naplno. Song za songem, hit za hitem plynule odsejpají za nadšeného ohlasu publika, všichni v sále se skvěle baví a platí to i o chvílích, kdy se Tritt rozpovídá o svých aktivitách ve prospěch amerických válečných veteránů nebo o přátelství s Waylonem Jenningsem. Sledovat při práci profíky jako jsou Travis Tritt a jeho kapela, je prostě jedna veliká radost. Jedna z největších country hvězd devadesátých let pořád září a to je príma. Jo a jestli můžu, nějakou novou desku bych časem prosil. Díky!

Travis Tritt – Homegrown
31.5.2019
Post Oak Recordings
http://travistritt.com/

Tyler Childers – Všední den ve východním Kentucky

Jedním z nejtalentovanějších umělců, kteří se v žánrech, které na Radiu Dixie hrajeme, v posledních letech objevili, je bezesporu Tyler Childers. Horalská muzika 21.století – sice je to trošku klišé, ale jeho písně to vystihuje dle mého názoru poměrně přesně. Stejně jako řada dalších skvělých autorů a muzikantů pochází osmadvacetiletý Childers z východního Kentucky, přímo ze srdce Appalačského pohoří, z míst, kde život je tvrdý, často mrazivý, vzduch je cítit zápachem z papíren, prachem z uhelných dolů a načerno pálenou domácí kořalkou. V roce 2017 debutoval první regulérní deskou Purgatory produkovanou slavným Sturgillem Simpsonem a v odborných kruzích i mezi fanoušky country hudby to zašumělo. Album vylétlo na horní příčky žebříčků, začalo sbírání nejrůznějších ocenění a samozřejmě odstartovala nekonečná šňůra vystoupení na štacích po celých Státech. Zrodila se hvězda? Zdá se, že ano.

Tyler Childers má nezpochybnitelné charisma, přesvědčivost a především vzácný dar přetavit záblesky zdánlivě obyčejných momentů a zážitků z běžného života tam nahoře v kopcích do textů svých písní. A přesně toho se dočkáte i na nové desce, která vyšla doslova před pár dny pod záštitou RCA Records, přesněji nashvillské pobočky koncernu Sony. Producentský tým i sestava prvotřídních studiových muzikantů, to vše zůstalo beze změny. Výsledný sound vychází z těch nejlepších tradic horalského bluegrassu či folku doplněných moderně údernou či jen tak v pozadí nevtíravě podupávající rytmikou a sóly elektrických kytar a steelky, ale to hlavní je Childersův hlas. 

Podle mě největší hit z Childersovy nové desky. A ta tancující dvojice je prostě boží.

Zpívá tak, jako by to mělo být naposledy, nezaměnitelně s kýmkoliv jiným, bez zbytečných manýrů a kudrlinek, rovnou na komoru. V jeho písních znovu ožívají příběhy a lidské osudy, posbírané po kopcích východního Kentucky. Možná se něco podobného stalo i vám nebo vašim sousedům, ale „pan textař“ Tyler Childers je dokáže podat tak, jako málokdo jiný. A na závěr jedno přání – příští deska by mohla být pro změnu natočená naživo s jeho doprovodnou kapelou The Food Stamps. To by byl teprve nářez. Schválně zapátrejte na youtube…

Tyler Childers – Country Squire
2.8.2019
Hickman Holler Records/RCA Records
https://tylerchildersmusic.com

Matt Woods – Přírodní katastrofy na cestách

Muzikant si v dnešní době může na chléb vezdejší vydělávat různě. Desky už nevydělávají ani zlomek toho, co kdysi, sebelepší merch to většinou nevytrhne a tak naprosté většině těch, kteří se chtějí muzice věnovat na 100%, nezbývá než harcovat od města k městu, od jednoho klubu, baru či sálu ke druhému a živit se hraním. V Americe je to stejné jako u nás doma, jen ty vzdálenosti jsou podstatně brutálnější a tenhle způsob života je tam mnohem víc vysilující než tady. Matt Woods je dneska už jedním ze zasloužilých tuláckých veteránů. Míle naježděné po celých Státech by za ta léta těžko někdo spočítal, bujný vlas i vous začíná prokvétat šedinami, desky si pořád vydává nezávisle vlastním nákladem a své čtvrté album věnoval tomu, co zná do největších detailů, v dobrém i ve zlém. Životu muzikanta na cestách. 

V člověku se to prostě pere. Vždycky chce přesně to, co právě teď nemá nebo nemůže mít. Na opuštěné dálnici nebo v ošuntělém motelu toužíte po někom blízkém, koho jste (v tom lepším případě) nechali někde daleko doma. Ale vyhřívat se u rodinného krbu není řešení. Je pořád tolik cest, které je potřeba prošlapat, tolik prachu, do kterého je potřeba obtisknout stopy pneumatik otřískané dodávky či sešlapaných kovbojských bot, tolik písní, které je potřeba napsat a zazpívat, tolik cizích lidí, kteří se můžou stát vašimi přáteli a tolik příběhů, které nasbíráte jen a jen na cestě. Stačí jen naslouchat.

Matt Woods to umí. Oproti svým minulým albům podstatně přitvrdil zvuk své doprovodné kapely, zmizelo kvílení steelkytary a nahradil ho sound, který by měl potěšit ucho přísahající spíš na southern-rockové desperáty. Vnímám to jako jednoznačné pozitivum, Mattovy songy tak získaly na důrazu a čitelnosti a šance, že zaujmou další a další posluchače, je zase o level výš. Za Radio Dixie palec nahoru.

Matt Woods – Natural Disasters
28.6.2019
Lonely Ones Records
https://therealmattwoods.com/

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 38 – Country na výletě k vikingům

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 44 – Domácí úroda

Playlist Z jukeboxu do playlistu 38 – Country na výletě k vikingům
Tyler Childers – House Fire
Paul Cauthen – Holy Ghost Fire
John Moreland – Lies I Chose To Believe
Ian Noe – Between The Country
Chris Knight – I´m William Callahan
Justin Moore – Why We Drink
Confederate Railroad – Queen Of Memphis
Gethen Jenkins – Restless Ways
Tanya Tucker – Hard Luck
Sheryl Crow, Chris Stapleton – Tell Me When It´s Over
Lori McKenna – Bible Song
Matt Mason – Behind The Train

Playlist Honkytonk Jukebox 44 – Domácí úroda
Travis Tritt – Put Some Drive In Your Country
Travis Tritt – Ten Feet Tall And Bulletproof
Travis Tritt – Whiskey On Ice
Travis Tritt – T-R-O-U-B-L-E
Tyler Childers – Country Squire
Tyler Childers – Bus Route
Tyler Childers – Gemini
Tyler Childers – House Fire
Matt Woods – The Dream
Matt Woods – Hey, Heartbreaker
Matt Woods – Cold Civil War
Matt Woods – Jailbird Song

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Martin Pešek , Seveřanský redneck Aaron Lewis, Kerrouacův a Cashův kámoš Tom Russell a Ian Noe, písničkář bez růžových brýlí, mají nové desky. A nejen oni...

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Petr Mečíř , V šesti letech už hrál s Billem Monroem, užil si slávu velké country hvězdy a dnes sbírá se svým bluegrassem jednu cenu za druhou.

Tønder Fest 2019 – nevšední prázdninová nadílka té nejlepší americké muziky

Tønder Fest 2019 – nevšední prázdninová nadílka té nejlepší americké muziky

Evžen Müller , Plejádu legend i aktuálně zářících hvězd nabízí festival v dánském městečku Tønder od čtvrtka 22.do neděle 25.srpna.