Tønder Fest 2019 – nevšední prázdninová nadílka té nejlepší americké muziky

Tønder Fest 2019 – nevšední prázdninová nadílka té nejlepší americké muziky

Plejádu legend i aktuálně zářících hvězd nabízí festival v dánském městečku Tønder od čtvrtka 22.do neděle 25.srpna.

Dolů

Šancí potkat během několika málo dnů na jednom festivalu plejádu legend i aktuálně zářících hvězd americké hudby je na evropském kontinentu mírně řečeno poskrovnu. Přesto se pár příležitostí najde, a ta, o níž si něco málo povíme, není zdaleka nedostupná.


Festival v dánském Tønderu, městečku ležícím kousek od německých hranic, každoročně na sklonku srpna nabízí doslova fascinující program. V minulých letech sem zavítali Steve Earle, Jason Isbell, Lucinda Williams, Sturgill Simpson, Colter Wall, Emmylou Harris, Arlo Guthrie, Ramblin' Jack Elliott, Natalie MacMaster, Margo Price, The Lone Bellow, The Avett Brothers, The Mavericks, The Secret Sisters, Parker Milsap a mnozí další. A ani blížící se ročník – letos od čtvrtka 22. 8. do neděle 25. 8. – nezůstává v ničem pozadu.  Následující řádky a odkazy nabízejí malou ochutnávku z bohaté hudební hostiny, která návštěvníky festivalu čeká.


Letošní zásadní hudební legendou, kterou na festivalu uvidíme, bude písničkář John Prine, autor slavného hitu Angel From Montgomery, držitel několika cen Grammy a člen Songwriters Hall of Fame. Přestože mu táhne na třiasedmdesát, stále píše výtečné songy, jeho oceňované loňské album The Tree of Forgiveness přineslo mimo jiné skvost Summer's End.


Další jedinečnou písničkářskou osobností, která letos Tønder Fest navštíví, je Patty Griffin. Její písně hráli Dixie Chicks i Emmylou Harris, jako členka kapely Band of Joy nahrávala a koncertovala s Robertem Plantem. Nejpůsobivější je ale Patty Griffin naživo, ve svých písních, v nichž zrcadlí vlastní život a které vyzařují neuvěřitelnou životní energii. Skvělou ukázkou aktuálního repertoáru Patty je čerstvý koncert vysílaný Austin City Limits TV. 

 
Představitel mladé nashvillské scény Ruston Kelly má za sebou úspěšný albový debut Dying Star a také sňatek s countryovou superstar Kasey Musgraves


Vycházející hvězdy, o kterých určitě budeme brzo často slýchat, reprezentuje Charley Crockett představitel typické americany. Jak jinak označit jeho těžko definovatelnou směsici stylů, country a blues počínaje, cajunem a zydecem konče. No není divu – tenhle charismatický chlapík původem z Texasu začínal svoji hudební dráhu v ulicích New Orleans. 


Někde na pomezí folku, country a rocku se nacházejí Mandolin Orange, kapela ze Severní Karolíny. Hudba téhle partičky vedené dvojicí Andrew Marlin a Emily Frantz vyzařuje tajemnou energii – jejich křehké písně působí až neskutečně pozitivně.


Sympatický mladík s portugalskými i irskýmy kořeny Max Gomez před třemi lety zavítal i do Prahy, kde hrál jako předskokan písničkáře Gilla Landryho, bývalého člena Old Crow Medicine Show. Gomez si vystačí s kytarou a počáteční inspiraci Johnny Cashem či Big Bill Broonzym přetavil do osobitého způsobu vyjádření příběhů a vlastních zážitků.


Gregory Alan Isakov pochází z jihoafrického Jonannesburgu, když mu bylo sedm, rodina emigrovala do USA. Z Pennsylvanie posléze přesídlil do Colorada, jehož krajina a hory se staly častou inspirací jeho písní. San Luis z následujícího klipu leží jen kousek od Denveru, města, které dalo světu alt-country hned několik skvělých kapel – Sixteen Horsepower, Woven Hand, Slim Cessna Auto Club či Denver Broncos.


Texasan Paul Cauthen je jeden z nejhorlivějších propagátorů staré dobré outlaw country music. K hudbě ho přivedl děda, bývalý člen party okolo Buddy Hollyho & The Crickets. Když za držení marihuany skončil Paul ve vězení a následně ho vyrazili i z vysoké školy, dal se mladík na skládání písní. Že udělal to nejlepší, co mohl učinit, dokazuje deska My Gospel.


Strmě stoupající hvězda country a americany Caitlin Canty se do Tønderu vrací po třech letech. Tentokráte vystoupí s bendžistou Noamem Pikelnym, producentem jejího aktuálního alba Motel Bouquet a jinak také členem slavných Punch Brothers.


Další pozoruhodnou osobností, která se představí v Tønderu je hornický synek z Kentucky Tyler Childers. Má za sebou dvě výtečná alba, která mu produkoval krajan a kamarád Sturgill Simpson. Odtud možná pramení i zvláštní psychedelický odér vanoucí z jeho songů.


Z Kentucky pochází také Ian Noe, talentovaný písničkář. Má za sebou support kapel Blackberry Smoke a Son Volt, na letošním turné doprovází Johna Prinea. Produkce jeho alba Between The Country se zhostil věhlasný Dave Cobb.


Máte-li rádi písně Guye Clarka, Townese Van Zandta či Steva Earla, bezpochyby vás v Tønderu nadchne John Moreland. Písničkář z Texasu má za sebou spolupráci s Jasonem Isbellem a Patty Griffin a také sedm alb, na kterých se podíleli i muzikanti z kapel Dawes či Shovels And Rope.


Základ kapely Birds of Chicago tvoří manželský pár, Kanaďan Allison Russell a JT Nero pocházící z amerického Středozápadu. V jejich písních plných optimismu, lásky a naděje se prolíná world music s klasickým americkým „roots“ rockem. 


Uvedený výčet není zdaleka kompletní a nezahrnuje řadu pozoruhodných osobností z briských ostrovů (Kate Rusby, John Smith, Breabach…) a evropského kontinentu, které letos na Tønder Fest dorazí. Pro podrobnější informace o programu, vstupenkách a možnosti ubytování mrkněte na https://tf.dk/en. A neváhejte, do festivalu zbývá necelý měsíc.

Hudební ochutnávku z menu, které pro vás pořadatelé Tønder Festu připravili, uslyšíte ve vysílání Radia Dixie ve čtvrtek 15.8. od 20:00 v pořadu Honkytonk Jukebox. Stay tuned!

Evžen Müller

Evžen Müller

Jako dítě mě chytla Dylanova Blowin' In the Wind. V pubertě přišel Johnny Cash, v osmnácti Waylon s Williem a karty byly rozdány.

Všechny články autora

Bemanova Dupárna Special: Letní jízda

Bemanova Dupárna Special: Letní jízda

Mr. Beman , Místo temných vizí a nočních můr vyrazíme s Mr.Bemanem na rozpálenou letní jízdu po americké akustické muzice a bluegrassu.

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Martin Pešek , Seveřanský redneck Aaron Lewis, Kerrouacův a Cashův kámoš Tom Russell a Ian Noe, písničkář bez růžových brýlí, mají nové desky. A nejen oni...

Noční Můra 48: Pod povrchem

Noční Můra 48: Pod povrchem

Mr. Beman , To nejlepší z produkce labelu Sub Pop. Posmutnělá lo-fi country Blitzen Trapper, Orville Peck – tajemný mstitel ze zatuchlých tančíren a biozahradník s kytarou Gregory Alan Isakov.