Trisha Yearwood: Zlatá slavice z Georgie

Trisha Yearwood: Zlatá slavice z Georgie

Jedna z nejuznávanějších nashvillských vokalistek to umí rozpálit v kuchyni stejně jako za mikrofonem. Její partner Garth Brooks má prostě štěstí.

Dolů

Obecně platí, že ti nejslavnější zpěváci nejsou nutně těmi úplně nejlepšími. Největšími hvězdami posledních 30 let jsou sice Garth Brooks a George Strait, ale za nejlepší vokalisty po technické stránce jsou považování spíše Ronnie Dunn a Joe Diffie. A stejné je to i u zpěvaček – na výsluní sice dlouhá léta byly Shania Twain a Miranda Lambert, avšak za ty „nejlepší“ zpěvačky jsou rovněž považovány docela jiné. A jednou z těch absolutně nejuznávanějších vokalistek je Trisha Yearwood, rodačka z Georgie, jejíž pěveckou dráhu si dnes podrobně rozebereme.

Nejprve si však zrekapitulujeme novinky ze zámořské scény za poslední měsíc.

Poslouchejte: Trisha Yearwood a Country zprávy leden 2022

Country zprávy – leden 2022

Casey Chesnutt kráčí ve šlépějích svého slavného otce Marka Chesnutta, který je jednou z největších hvězd 90. let. Casey již řadu let hraje po barech v okolí Texasu a právě vydal svůj debutový maxisingl nazvaný Down Mexico Way.

Casey Chesnutt

V polovině ledna vyšla knižní biografie Merle Haggarda nazvaná THE HAG: The Life, Times, and Music of Merle Haggard. Jejím autorem je Marc Elliot, který již publikoval biografie o Eagles nebo Clintovi Eastwoodovi. Kniha o Haggardovi je sestavena na základě rozhovorů se stovkou jeho blízkých přátel a spolupracovníků včetně Dwighta Yoakama, Martyho Stuarta či členů jeho doprovodné kapely The Strangers.  

Merle Haggard

Miranda Lambert zveřejnila videoklip ke svému aktuálnímu singlu If I Was A Cowboy. Jedná se o první singl z její dlouho očekávané osmé studiové desky, která by měla vyjít v průběhu letošního roku. V loňském roce vydala dva vedlejší projekty – vánoční album se svým triem Pistol Annies a dále spontánně natočené společné album The Marfa Tapes, na kterém spolupracovala s Jackem Ingramem a Jonem Randallem.

Morgan Wallen se pomalu ale jistě vrací na scénu. Nejrychleji stoupající hvězda roku 2020 dostala začátkem loňského roku stopku, když byl natočen, jak někde v noci zcela opilý řekl svému bílému kámošovi „negře“, což je prohřešek, za který v dnešní Americe hrozí minimálně ukřižování. Během hysterické smrště během dalších 24 hodin dostal totální ban v rádiích, přišel o nahrávací smlouvu, agenta i možnost nominací na jakékoliv ceny. Zkrátka cancel culture v plné kráse. Minulý víkend se nečekaně objevil na podiu Grand Ole Opry, kde doprovodil začínajícího umělce Ernesta, což je sice první vlaštovka jeho pozvolného návratu, ale i tak se zvedla vlna nových protestů od liberálních potrefených hus v čele s Jasonem Isbellem, kteří se na kauze opět snaží zviditelnit. Jak je vidět, Morgan Wallen má před sebou ještě dlouhou cestu.   

Morgan Wallen

Loni v srpnu zemřel legendární textař a zpěvák Tom T. Hall ve věku 85 let. Až nyní však vyšla najevo přesná příčina jeho smrti, kterou je sebevražda, a Hall tak podle všeho ukončil svůj život dobrovolně za pomoci střelné zbraně. Tom T. Hall byl na vrcholu slávy na přelomu 60. a 70. let a roku 2008 byl uveden do Country Music Hall of Fame.

Tom T. Hall

Začínající zpěvačka Hailey Whitters je na současné country scéně tak trochu zjevením. Ostatní nové zpěvačky jsou prakticky všechny vyzáblé blondýny, které vypadají i znějí na chlup stejně. Hailey má pár kil navíc a její muzika je zcela svěží a to včetně spousty tradičních nástrojů. Loni slavila úspěchy s duety s Little Big Town (Fillin‘ My Cup) a Trishou Yearwood (How Far Can It Go?) a nyní představila zbrusu novou píseň Everything She Ain’t, která se objeví na jejím novém albu Raised, které vyjde 18. března.

Audiospeciál Country servis Petra Mečíře, stejně jako celé vysílání Radia Dixie, existuje jen díky vašim objednávkám v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky moc a jdeme dál!

Poslouchejte: Trisha Yearwood a Country zprávy leden 2022

Trisha Yearwood – Zlatá slavice z Georgie

Trisha Yearwood se narodila v roce 1964 v městečku Monticello v Georgii. O zpěv projevovala zájem již od útlého věku a během školních let nevynechala jedinou příležitost k vystupování, ať už se jednalo o kostelní mše, městské slavnosti nebo různé talentové soutěže. Studium na vysoké škole v Georgii zanechala hned po prvním roce a roku 1985 se přestěhovala do Nashvillu, kde začala studovat obchodní stránku hudebního průmyslu na Belmont University. 

V rámci studia nastoupila jako stážistka do MTM Records, kde začala točit demonahrávky pro jiné umělce. Při této práci se blízce spřátelila s mladým obtloustlým mladíkem jménem Garth Brooks, který jí slíbil, že pokud se jeho kariéra rozjede, určitě jí pomůže. A svůj slib splnil do puntíku – když začátkem 90. let vypukla „garthmánie“, Brooks nechal Trishu zpívat na svém druhém albu No Fences, propojil ji se správnými lidmi, díky čemuž získala nahrávací smlouvu s MCA, a také ji vzal v roce 1991 jako předskokanku na své turné.

Trisha s Garthem v dobách svých začátků

Debutové album jednoduše nazvané Trisha Yearwood vyšlo v létě 1991 a hned úvodní singl She’s In Love With The Boy se stal obřím hitem a prvním vítězstvím na hitparádě. Trisha na album nahrála také dvě Brooksovy písně (v obou si zazpíval i jejich autor) a jedna z nich, Like We Never Had A Broken Heart, byla vydána jako druhý singl a rovněž se z ní stal hit. Této debutové desky se nakonec prodalo přes dva miliony kusů a Trisha byla na ACM Awards 1991 vyhlášena nejlepší novou zpěvačkou roku.

Druhé album Hearts In Armor následovalo hned následující rok a jednalo se o mnohem temnější muziku. Trisha si v té době totiž procházela nepříjemným rozvodem se svým prvním manželem, a jejím velmi hořkým pocitům také odpovídal výběr písní. Na albu si také zazpívala Emmylou Harris, která je pro Trishu největším celoživotním vzorem, Raul Malo – sólový zpěvák z The Mavericks, a Don Henley. A právě duet s Henleym – Walkaway Joe – se stal největším hitem celého alba. Deska byla velmi úspěšná a prodeje rychle přesáhly milion kusů.

Na tklivé balady Trisha vsadila i na třetí desce The Song Remembers When a její titulní song jen o fous minul vrchol hitparády. Následujícího roku Trisha natočila vánoční desku The Sweetest Gift a téhož roku se provdala za Roberta Reynoldse, basáka z The Mavericks. S toutou kapelou pak blíže spolupracovala a s jejím frontmanem Raulem Malo na jejich desku natočila předělávku od Franka Sinatry - Something Stupid. A také si čím dál častěji zkoušela roli herečky. Objevila se v epizodních rolích seriálů jako např. Doktorka Quinnová a stálou roli armádní právničky pak dostala v seriálu JAG, který se vysílal i u nás.

Poznáte hubeného mladíčka v tomhle videu? Je to pozdější hollywoodská star Matthew McConaughey! 

S novým studiovým albem se pak Trisha přihlásila roku 1995. Jmenovalo se Thinking About You a oproti pomalým baladám na předchozích deskách se na něm zpěvačka představila s lehce modernějším a říznějším zvukem. První singl XXX's And OOO's (An American Girl) měl velký úspěch a brzy se z něj stal #1 hit a stejný osud pak následoval i titulní skladbu Thinking About You. Podobný sound pak mělo i následující album Everybody Knows, které zabodovalo #1 hitem Believe Me Baby (I Lied).

Zajímavý zvrat pak přišel v roce 1997. Textařka Diane Warren, která si postavila kariéru na psaní písní do filmů (mimo jiné napsala i I Don’t Want To Miss A Thing, kterou nahráli Aerosmith do Armageddonu nebo There’ll You Be, kterou natočila Faith Hill do Pearl Harboru), napsala skladbu How Do I Live, která se měla objevit v chystaném akčním filmu Con Air s Nicolasem Cagem. Vybrala si pro ni zpěvačku LeAnn Rimes, která ji také nazpívala, jenže filmovému studiu se nelíbilo, že nahrávka zní příliš popově a navíc, že se nehodí, aby malá holka zpívala tak milostné věci (LeAnn v té době bylo pouhých 14 let). Najali proto Trishu Yearwood, která píseň nazpívala v countryové verzi a ta se také objevila ve filmu.

Trisha Yearwood a LeAnn Rimes. Čí verzi hitu How Do I Live dáváte přednost vy?

Autorka Diane Warren ovšem stála kopala za LeAnn Rimes a přesvědčila její label, aby její verzi uvolnil do rádií jako singl. A tak se stalo, že ve stejný den 23. května 1997 byly obě dvě verze vydány jako singly, z obou dvou se staly obří hity a posluchači se ihned rozdělili na dva tábory, z nichž část adorovala verzi Trishy Yearwood a ostatní zase tu od LeAnn Rimes. Na předávání cen Grammy se pak poprvé v historii stalo, že dvě různé zpěvačky byly ve stejné kategorii nominovány za stejnou píseň a na vlastním slavnostním ceremoniálu pak došlo k absurdní situaci, kdy LeAnn Rimes s písní How Do I Live vystoupila naživo a pak ze zákulisí sledovala, jak za ni Grammy přebírá Trisha Yearwood.

Skladba How Do I Live vyšla na výběru hitů Trishy Yearwood s názvem (Songbook) A Collection Of Hits, který byl vydán v roce 1997. Další novou písní, která se na této výběrovce objevila, pak byl duet s Garthem Brooksem - In Another’s Eyes, ze kterého se stal rovněž obří hit, Trisha a Garth za něj dostali další Grammy a celkově je tato skladba dodnes považována za jeden z nejlepších countryových duetů v historii. Třetí novinkou na Trishině výběru hitů pak byla píseň Perfect Love, kterou proměnila v další #1 hit. S celkovými prodeji přes čtyři miliony kusů se výběrovka Songbook pro Trishu Yearwood stala nejprodávanější deskou její kariéry.

Trisha poté začala spolupracovat s producentem Tonym Brownem a jejich první deskou byla kolekce Where Your Road Leads z roku 1998. Na tomto albu zabodovala s hity There Goes My Baby a Powerful Thing, a titulní skladba desky pak nabídla nový duet s Garthem Brooksem. V roce 2000 se Trisha podruhé rozváděla a její citové rozpoložení pak významně ovlivnilo následující desku Real Live Woman, která obsahovala temnější balady podobně jako její druhé album Hearts In Armor, když se rozváděla poprvé.

Roku 2001 pak vyšlo nové album Inside Out, kde si jako hosté zazpívali Rosanne Cash, Vince Gill a opět Don Henley. V témže roce Trisha natočila další duet s Garthem Brooksem - Squeeze Me In, který vyšel na jeho rozlučkovém albu Scarecrow, kterým na mnoho let pozastavil svou kariéru. Téhož roku se Brooks rozvedl, o rok později začali s Trishou tvořit oficiální pár a na podzim 2005 se vzali. 

Jeden z nejslavnějších párů v historii country hudby – Trisha & Garth

Od vydání desky Inside Out se pak Trisha následující čtyři roky věnovala především rodině a novou muziku připravila až roku 2005, kdy vydala album Jasper County. Jednalo se o symbolický návrat ke kořenům – deska se jmenuje po okresu v Georgii, kde Trisha vyrůstala, a také na něm obnovila spolupráci s Garthem Fundisem, který produkoval její alba na začátku 90. let. Alba se prodalo přes půl milionu kusů a Trisha si na něm připsala menší hit s písní Georgia Rain. Poté požádala o rozvázání své nahrávací smlouvy u MCA a nahrávací společnost pak podnikla logický krok a vydala její novou výběrovku Greatest Hits mapující její více než desetileté působení v barvách této stáje.

Trisha mezitím podepsala smlouvu s nezávislým labelem Big Machine Records, s jehož šéfem Scottem Borchettou se znala už od svého působení v MTM Records na konci 80. let, a roku 2007 u nich vydala album Heaven, Heartache And The Power Of Love. Po vydání této desky se pak na řadu let od muziky odmlčela a věnovala se jiným projektům. Trisha je totiž také vášnivou kuchařkou, v televizi má už řadu let úspěšný pořad o vaření Trisha’s Southern Kitchen a rovněž je autorkou několika kuchařek.

V kuchyni se Trisha Yearwood otáčí velice zdatně

V roce 2014 se po mnohaleté odmlce vrátil na koncertní podia Garth Brooks a logickým krokem bylo, že se do centra dění vrátí i Trisha. Na podzim 2014 vyšlo její nové album Prizefighter, které obsahovalo nové verze jejích největších hitů a k tomu šest nových nahrávek. Titulní skladba Prizefighter pak byla duetem s Kelly Clarkson. Trisha začala doprovázet svého manžela na turné po obřích stadionech, kde si pravidelně také zazpívala několik svých hitů. V roce 2016 pak vydali společné vánoční album Christmas Together.

Garth Brooks urputně blokuje svou muziku na Youtube, takže z duetů s Trishou si můžeme dát maximálně jejich vystoupení na CMA Awards 2016.

Trisha Yearwood patří dlouhodobě mezi nejuznávanější zpěvačky a je proto také vyhledávanou vokalistkou pro nejrůznější projekty od soundtracků, tribute desky nebo duety. Sama je pak známá tím, že podobně jako Vince Gill velmi hlasitě odmítá jakékoliv úpravy vokálů pomocí autotune a raději na desku vždy vloží autentické surové nahrávky.  

V roce 2017 se vydala mimo vody country a natočila album s písněmi Franka Sinatry nazvané Let’s Be Frank. Své zatím poslední countryové album pak natočila roku 2019, kdy vyšla nádherná kolekce Every Girl. V loňském roce pak vyšla rozšířená deluxe verze tohoto alba, která navíc obsahuje i nový duet s Garthem BrooksemShallow (skladby z filmu A Star Is Born, kde zazněla v původním podání od Lady Gaga a Bradleyho Coopera) a také novou verzi její debutové písně She’s In Love With The Boy, který byla natočena u příležitosti 30. let výročí její kariéry.

Poslouchejte: Trisha Yearwood a Country zprávy leden 2022

PLAYLIST:
Casey Chesnutt - Even Texas Couldn’t Hold Her
Merle Haggard - I Take A Lot Of Pride In What I Am
Miranda Lambert - If I Was A Cowboy
Morgan Wallen - Sand In My Boots
Tom T. Hall - Little Bitty
Hailey Whitters - Everything She Ain’t
Trisha Yearwood - She's In Love With The Boy
Trisha Yearwood - The Wrong Side Of Memphis
Trisha Yearwood - XXX's And OOO's (An American Girl)
Trisha Yearwood - How Do I Live
Trisha Yearwood - Squeeze Me In (with Garth Brooks)
Trisha Yearwood - Heaven, Heartache and The Power Of Love
Trisha Yearwood - Forever's As Far As I'll Go
Trisha Yearwood - Something Kinda Like It

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Martina McBride – Nenápadná stálice country music

Martina McBride – Nenápadná stálice country music

Petr Mečíř , Jedna ze dvou nejvíce oceňovaných zpěvaček v historii country si vždy bedlivě hlídala soukromí a zůstala mámou od rodiny, i když kvůli tomu přišla o miliony dolarů.

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Mary Chapin Carpenter: Největší poetička countryových devadesátek

Petr Mečíř , V devadesátých letech byla velkou country hvězdou a „tiskovou mluvčí nezadaných amerických třicítek“. Dnes je velice uznávanou folk-rockovou písničkářkou. Už máte její novou letošní desku?

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Pam Tillis: Pokračovatelka rodinné tradice

Petr Mečíř , Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček 90. let urazila dlouhou cestu, než se vymanila ze stínu svého slavného otce Mela Tillise. Její nejnovější album Looking For A Feeling určitě nepřehlédněte!