Sawyer Brown – Nejdivočejší band v country music

Sawyer Brown – Nejdivočejší band v country music

Kapelu Sawyer Brown už sice v rádiích nehrajou, ale už 35 let patří mezi největší koncertní atrakce americké country. Na jejich staré fotky se ale radši ani nekoukejte...

Dolů

V srpnovém Country servisu si blíže představíme kapelu Sawyer Brown, která už 35 let patří největší koncertní atrakce americké country music. Na starých fotkách sice vypadají jako součást stáje Franty Janečka, ale tak to prostě v osmdesátkách bylo, no... Nejprve je tu ale tradiční přehled novinek přímo z Nashvillu.

Sawyer Brown

Country zprávy srpen 2018

Vince Gill letos koncertuje jako hostující člen obnovených Eagles a velká podia mu zřejmě zachutnala, protože nyní oznámil velké sólové turné. Od srpna do listopadu odehraje celkem 28 zastávek a na koncertech ho doprovodí špičkoví muzikanti z Nashvillu včetně Paula Franklina, Glenna Worfa nebo Toma Bukovace.

Rodney Crowell vydal album Acoustic Classics, na které natočil akustické verze svých songů. Najdeme tu jak jeho vlastní hity jako Lovin‘ All Night nebo Earthbound, tak rovněž skladby, které napsal pro jiné umělce, například Ain’t Livin‘ Long Like This (Waylon Jennings) nebo Leaving Louisiana In The Broad Daylight (Oak Ridge Boys).

Rodney Crowell

Anita Cochran v současnosti bojuje s rakovinou a svým přístupem projevuje stejné koule jako během posledních dvaceti let své kariéry. Svědčí o tom i její velmi působivý a svým způsobem i docela odvážný nový klip Fight Like A Girl

Ronnie Dunn se posledních pár let aktivně věnuje fotografování v divočině a nyní se o své poznatky rozhodl podělit s ostatními. Za pouhých 4000-5000 dolarů se můžete přidat k malé skupince fotografů a pod Dunnovým vedením strávit tři dny pořizováním snímků v Údolí smrti v Nevadě, ve skalách v Utahu nebo na Aljašce. Svůj nový počin Ronnie Dunn pojmenoval The Lensmen Project.

Velmi zajímavá deska vyšla pod názvem Forever Words. Johnny Cash totiž také napsal řadu básní a nyní bylo osloveno několik umělců, aby Cashovy texty zhudebnili a po svém je natočili. Na působivém albu tak můžeme slyšet slova Muže v černém v podání Alison Krauss, Elvise Costello, Johna Mellencampa, Jameyho Johnsona a dalších.

Man In Black – Johhny Cash

Ačkoliv se české scéně obvykle nevěnujeme, tentokrát uděláme výjimku. V neděli 5. srpna v brzkých ranních hodinách totiž nečekaně zemřel nejlepší český bubeník Martin Melničenko – dlouholetý člen kapel Fešáci, Přímá linka a Double Eagle. Pro českou country scénu je to obrovská ztráta - Martinovi bylo pouhých 54 let a byl ohromně aktivní. Kromě muzicírování byl také špičkovým instruktorem horolezectví a rovněž měl hluboké znalosti v řadě oborů od kultury a umění až po historii. A v současné době dokonce dálkově studoval filozofii na Karlovce. RIP Mates.

Poslouchejte: Sawyer Brown a Country zprávy srpen 2018

Sawyer Brown – Nejdivočejší band v country music

Sawyer Brown píší svoji historii od roku 1981, kdy se na Floridě dala dohromady parta muzikantů, aby vytvořili doprovodnou kapelu pro country-popového zpěváka Dona Kinga. King se však po pár měsících na koncertování vykašlal a kapela se poté rozhodla zůstat pohromadě, přičemž frontmanem stal excentrický šílenec Mark Miller. Kapela vystupovala šest dní v týdnu pod názvem Savanna, jenže pak se objevila jiná kapela se stejným názvem a Millerova parta si uvědomila, že pokud chtějí skutečně prorazit, potřebují originálnější název. Jednoho dne se sešli v kanceláři svého manažera v Nashvillu, otevřeli telefonní seznam a někdo prstem naslepo ukázal na Sawyer Brown Road. A název byl na světě. (Vtipné je, že i dnes si občas někdo myslí, že Sawyer Brown je skutečné jméno frontmana Millera.)

A neříkejte, že jsme vás nevarovali. Tady chybí už jen Pepa Melen...

Roku 1983 se Sawyer Brown přihlásili do talentové soutěže Star Search, od které si slibovali získání videokazety s profesionálně natočeným vystoupením, které by mohli dále využít pro svou propagaci. Nakonec celou soutěž vyhráli, získali šek na 100 tisíc dolarů a nahrávací smlouvu. (Miller na koncertech vypráví, že když se svým pubertálním potomkům snažil vysvětlit, že se svou kapelou byli úplně prvními celebritami typu American Idol, jeho děti ho setřely slovy „Ale to víš že jo, tati, jasně...“)

Svou profesní dráhu zahájili ve složení Mark Miller - zpěv, Bobby Randall - kytara, Hobie Hubbard - klávesy, Jim Scholten - basa a Joe Smyth - bicí. První deska s názvem Sawyer Brown vyšla roku 1984 a hned druhý singl z ní - Step That Step - vyletěl na 1. místo hitparády. V druhé polovině 80. let vydávali pravidelně desky orientované na country-pop a zaznamenali několik dalších menších hitovek, ze kterých roku 1990 vydali svůj první výběr hitů. Velký zlom měl ale teprve přijít.

Roku 1991 prošla kapela zásadní proměnou. Zaměřili se čistě na country a místo rokenrolů a popových srandiček přešli na country balady a pořádné vypalovačky. Také ze sestavy odešel Randall a na elektrickou kytaru ho vystřídal Duncan Cameron, čímž se kapele vlila úplně nová síla do žil. A třetím důležitým faktorem pak byla spolupráce s textařem a hudebníkem Macem McAnallym, díky čemuž vzrostla kvalita jejich textů. Svůj zbrusu nový zvuk kapela představila výbornou deskou The Dirt Road a Sawyer Brown se rázem vyšvihli mezi nejlepší country kapely na tehdejší scéně.

Další úspěšné desky se jmenovaly Cafe On The Corner, Outskirts Of Town a This Thing Called Wantin' And Havin' It All. Na předávání cen TNN/Music City Awards byli Sawyer Brown vyhlášeni nejlepší country kapelou v letech 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 a 1998. Kromě kvalitní muziky jsou Sawyer Brown známí také pro neuvěřitelně energické show, což je velká zásluha především zběsilých tanečních kreací Marka Millera, který se během koncertu nezastaví a v jednom kuse křepčí.


Před pár lety jsem se se Sawyer Brown potkal na koncertě v Pigeon Forge, kde jsem pořídil rozhovor s Millerovou pravou rukou - klávesákem Hobiem, kteří spolu tvoří tandem píšící většinu textů. Hobieho jsem se ptal, zda je Millerova originální choreografie nějak promyšlena a zda jsou jeho taneční pohyby na každém koncertě stejné. Hobie potvrdil, že tyto kreace jsou pokaždé jiné a zároveň dodal: „Nejsem si jistý, že se v jeho případě dá mluvit o tanečních pohybech. Myslím, že tím bys mu hodně lichotil!“

V druhé polovině 90. let začala komerční popularita kapely slábnout, přestože stále vydávali solidní desky jako Six Days On The Road, Drive Me Wild a Can You Hear Me Now. V roce 2000 vydali velmi nadupaný živák The Hits Live, na kterém divokou atmosféru svých show představili divákům po celém světě. Současně s deskou vydali i koncertní DVD, které ačkoliv má stopáž pouhých 39 minut, nabízí famózní podívanou, kterou člověk jen tak nevidí. V roce 2004 prošla kapela další personální změnou, kdy kytarista Duncan Cameron odešel, aby si splnil životní sen stát se pilotem letecké společnosti Southwest Airlines. Na jeho místo nastoupil Shayne Hill, kterého kapela poprvé představila na další výborné desce Mission Temple Fireworks Stand.

Přestože dnes už Sawyer Brown na mainstreamovém rádiu prakticky neuslyšíte, kapela po 35 letech existence stále intenzívně koncertuje a v současnosti hrají nějakých 80 show ročně. A stejně tak stále tvoří novou muziku. O nahrávací smlouvu u svého dlouholetého labelu Curb Records kvůli propadu komerční úspěšnosti sice už přišli, ale Miller rychle založil vlastní nezávislý label, pod jehož hlavičkou Sawyer Brown natáčí v současnosti. Zatím posledním albem se přihlásili v roce 2011, které dostalo název po autobiografické skladbě kapely Travelin‘ Band

Úspěch Sawyer Brown vždy stál zejména na osobnosti Marka Millera. Ten je znám tím, že skoro nespí a každý den ihned po rozbřesku buď běhá venku, nebo dře v posilovně. A kromě vedení kapely je také úspěšným producentem. Před lety udělal hvězdu se začínajícího country zpěváka Buckyho Covingtona, jemuž produkoval debutovou desku a rovněž objevil křesťanskou kapelu Casting Crows, kterým rovněž produkoval všechna dosavadní alba a za jedno z nich dokonce dostal Grammy. V roce 2013 pak napsal scénář k filmu Ring The Bell, který také produkoval a ve kterém si střihl malou roli.

Na závěr máme jednu lahůdku - Sawyer Brown před časem pověsili na youtube svůj koncertní živák, takže atmosféru jejich živých show můžete posoudit sami!

PLAYLIST:
Vince Gill - You Better Think Twice
Rodney Crowell - Leaving Louisiana In The Broad Daylight
Anita Cochran - Fight Like A Girl
Ronnie Dunn - Let The Cowboy Rock
John Mellencamp - Them Double Blues
Fešáci - No tak dělej!
Sawyer Brown - Smokin' In The Rockies
Sawyer Brown - The Race Is On
Sawyer Brown - Some Girls Do
Sawyer Brown - (This Thing Called) Wantin' And Havin' It All
Sawyer Brown - The Boys And Me (live)
Sawyer Brown - Mission Temple Fireworks Stand
Sawyer Brown - Smokin' Hot Wife
Dierks Bentley – Goodbye In Telluride
Jason Aldean – Dirt To Dust

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Petr Mečíř , Padesát let na scéně, desítky hitů, pozornost bulvárních médií, ale hlavně spoustu výborné muziky má za sebou Dolly Parton. Čím nás překvapí příště?

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

Petr Mečíř , 33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Hurá na Jih 41: Ti s jednou deskou podruhé

Hurá na Jih 41: Ti s jednou deskou podruhé

Dalibor Mierva , Profil skupiny .38 Special a další pátrání po kapelách, které po prvním albu zmizely beze stop.