Keith Urban: Superstar od klokanů

Keith Urban: Superstar od klokanů

Nejdřív zboural country žebříčky v rodné Austrálii a totéž zopakoval i v USA. I díky němu se z banja stal sexy nástroj, a i když dneska dělá spíš pop, do speciálu Country Servis rozhodně patří.


Dolů

Keith Urban se vypracoval na největší country hvězdu v Austrálii a po přesunu do Ameriky začínal zase od nuly, aby po deseti letech dobyl vrchol i zde. Jeho pozoruhodnou dráhu od protinožců do Music City USA si představíme v dnešním profilovém článku.

Nejdřív nás ovšem čeká přehled těch nejzajímavějších novinek za poslední měsíc.

Poslouchejte: Keith Urban a Country zprávy duben 2021

Country zprávy – duben 2021

Alan Jackson vydává nové album po šesti letech. Jedná se vlastně o dvojité album – Jackson měl totiž téměř dokončenou novou desku už v roce 2017, jenže po dvou úmrtí v rodině, kdy zemřela jeho matka a o rok později tragicky zahynul jeho zeť - a to necelý rok po svatbě s jeho nejstarší dcerou Mattie - odložil celý projekt na několik let k ledu. Když byl opět připraven tvořit, dokončil nové album s názvem Where Have You Gone, které obsahuje 21 nových písní. Novinka vychází 15. května.

Alan Jackson

V neděli 18. dubna proběhl 56. ročník předávání cen ACM Awards, které již druhý rok v řadě kvůli pandemii vyměnily svou obvyklou baštu Los Angeles za Nashville, aby zpěváci nemuseli nikam cestovat. Slavnostní akce proběhla opět bez diváků a přenos se vysílal z pěti různých lokací za přísných hygienických opatření. V hlavních kategoriích byla albem roku byla vyhlášena kolekce Starting Over Chrise Stapletona, kapelou roku jsou zase Old Dominion, zpěvákem roku Thomas Rhett, zpěvačkou roku Maren Morris a hlavní cenu pro umělce roku letos získal Luke Bryan. Během večera vystoupil i Alan Jackson se směsicí písní Drive, kterou složil před téměř 20 lety, když své malé dcery učil řídit auto, a novou písní You Will Always Be My Baby, kterou jim nyní napsal k jejich svatbám.

V nedávné době umělci jako Miranda Lambert nebo Morgan Wallen vydali nová dvojalba, jenže Eric Church je teď všechny trumfnul a vydal hned trojité album. Jeho nový projekt se jmenuje Heart & Soul a Eric ho vydal po třech částech v rozmezí několika dní. Všechny nové písně napsal během intenzivního měsíčního pobytu v horách Severní Karolíny. Ačkoliv má smlouvu s velkým labelem, k vydávání své muziky Eric používá dosti neortodoxní metody, které někteří hudební kritici dokonce přirovnávají až k hnutí outlaws v čele s Williem a Waylonem v polovině 70. let. Však výmluvný už je jen název prvního singlu: Stick That In Your Country Song.

Eric Church

Clay Walker je jedním z posledních hitmakerů z 90. let, kteří stále pravidelně vydávají nové desky. Po předloňské pohodové kolekci Long Live The Cowboy nyní Walker chystá nové album s názvem Texas To Tennessee, které vyjde 30. července. Desku produkuje Michael Knoxx, jinak dvorní producent Jasona Aldeana, a její moderní zvuk napovídá už úvodní singl Need A Bar Sometimes.

Začátkem dubna vyšla čtvrtá a závěrečná várka písní z projektu Forever Words, což jsou zhudebněné básně Johnnyho Cashe nahrané různými umělci. Iniciátorem je Cashův syn John Carter Cash, který celé album, jež nyní čítá celkem 34 skladeb, rovně produkoval. Mezi pěti nově vydanými nahrávkami zaujme především Outta Site Tonite v podání Ronnieho Dunna a s doprovodem Brada Paisleyho na kytaru.

Johnny Cash

Terri Clark na letošní rok chystá nové album. Bude se jmenovat The Highway a titulní skladba je pro Terri autobiografická, ačkoliv není přímo její autorkou. Píseň před pár lety napsala a natočila Holly Williams, a Terri se s jejím textem okamžitě ztotožnila. A jak sama zpěvačka říká: „Mezi zvukovými zkouškami, ovacemi vestoje, přídavky a dáváním autogramů všichni zažíváme nekonečné hodiny řízení, spaní v mizerných hotelech a konzumace jídla ve věčném spěchu. Se zkušenostmi však přichází i určitá perspektiva a kočovný život se postupně stal mou součástí.“ 

Poctivá country muzika je nesmrtelná. Stylové tričko s originálním designem Country Music Will Never Die najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky za vaše objednávky – jen díky Vám můžeme vysílat a připravovat pro Vás speciální pořady jako třeba Country servis Petra Mečíře.

Poslouchejte: Keith Urban a Country zprávy duben 2021

Keith Urban: Superstar od klokanů

Keith Urban se narodil roku 1967 na Novém Zélandu. Dětství prožil v malém městečku Caboolture v Queenslandu v Austrálii, kde jeho otec vlastnil koloniál. Keith od útlého věku hrál amatérské divadlo a s kytarou objížděl talentové soutěže po okolí. Od svých jedenácti let se pravidelně objevoval v televizi, a to jako sólový umělec i jako člen dětské kapely Kids Country.  

Jedenáctiletý Keith Urban v australské televizi

Postupně se propracoval do popředí australské country scény, roku 1990 získal nahrávací smlouvu s EMI a o rok později v Austrálii vydal své debutové album nazvané Keith Urban. Deska se na domácím trhu těšila velké oblibě a Urban opět často účinkoval v australské televizi. Na místní hudební scéně brzy neměl konkurenci a Australská asociace country hudby ho v roce 1992 vyhlásila zpěvákem roku. Urbanovi však byl zanedlouho australský rybníček příliš malý a na podzim roku 1992 se rozhodl přestěhovat do Nashvillu.

Všichni víme o ďáblovi v Georgii, ale věděli jste, že byl taky v Austrálii?

Když přišel Keith Urban do Ameriky, bylo mu pětadvacet let, a ačkoliv byl největší australskou country hvězdou, v Nashvillu to nic neznamenalo. Musel začínat od píky a postupně se z něj stal vyhledávaný studiový muzikant. Hned následujícího roku 1993 se třeba objevil ve videoklipu Alana Jacksona k písni Mercury Blues. Zároveň se bokem živil i jako textař a jeho písně nahráli například Toby Keith nebo Raybon Brothers. V roce 1997 založil kapelu The Ranch, se kterou se mu podařilo získat smlouvu s Capitol Records, u kterých vyšla jeho první americká deska Keith Urban In The Ranch. Z alba byly vypuštěny dva singly, ale nijak výrazně nezabodovaly. Kapela The Ranch se příliš neprosadila i z důvodu, že Urban již pěknou řádku let slušně ujížděl na kokainu a po kolapsu v roce 1998 nastoupil na léčení.

V roce 1999 Capitol vydal Urbanovo sólové album, které se opět jmenovalo Keith Urban - šlo totiž o jeho sólový debut vydaný v Americe. První singl se na hitparádě jen tak tak dostal do Top 20, ale druhý Your Everything již vystoupal do Top 5 a následující But For The Grace Of God se stal Urbanovým prvním #1 hitem.

Keith Urban však byl stále ještě poměrně neznámým zpěvákem a hrál jen po zaplivaných barech v okolí Nashvillu. Jednoho večera ho v jednom takovém klubu viděl vystupovat Kix Brooks, který mu nabídl post předskokana na svém turné s Brooks & Dunn. Tato příležitost Urbana velmi zviditelnila a ten tak na desetitisícových stadionech získal spousty nových příznivců, kteří se ihned začali dožadovat jeho muziky v rádiích. V roce 2001 byl na předávání cen ACM Awards vyhlášen novým zpěvákem roku a na CMA Awards o pár měsíců později objevem roku.

V roce 2002 pak vyšlo jeho přelomové album Golden Road. Úvodní singl Somebody Like You se stal hotovou senzací a na 1. místě hitparády se udržel šest týdnů v řadě. Tato skladba také způsobila menší revoluci okolo banja, ze kterého se rázem stal sexy nástroj. 

Velmi úspěšné byly i další hity Raining On Sunday, Who Wouldn‘t Wanna Be Me  a také You’ll Think Of Me, za který Urban dostal svou první Grammy. Desky Golden Road se nakonec prodalo přes 3 miliony kusů. V roce 2004 měl Urban natočené nové album Be Here, a tak se Capitol rozhodl nevydávat už další singly z alba Golden Road a veškeré promo zaměřili na novinku Days Go By, která okamžitě vyletěla na 1. místo žebříčku. Další obří hity se staly z písní You’re My Better Half, Making Memories Of Us, Better Life a Tonight I Wanna Cry. Jeho třetí album bylo nakonec ještě úspěšnější a prodeje přesáhly 4 miliony kopií. V letech 2004-2006 byl Urban na absolutním vrcholu a tři roky po sobě byl na CMA Awards vyhlášen zpěvákem roku, přičemž roku 2005 obdržel i tu vůbec nejvyšší poctu pro umělce roku.  

V létě 2005 začal Keith Urban chodit se svou krajankou –  australskou herečkou Nicole Kidman a o rok později se vzali. Pár měsíců na to pak Urban nastoupil do protialkoholní léčebny Betty Fordové v Kalifornii, kde strávil tři měsíce. Cenu pro zpěváka roku za něj v listopadu 2006 přebíral Ronnie Dunn, který v přímém přenosu přečetl Urbanův emotivní omluvný dopis. V době Urbanova léčení mezitím vyšla i jeho nová deska Love, Pain & The Whole Crazy Thing

Australský hvězdný pár – Keith Urban a Nicole Kidman

Keith Urban pak na jaře 2007 vyjel na velké turné za účelem její propagace. Ačkoliv toto album nepřineslo žádný #1 hit, nejvýraznější sladbou zde byla balada Stupid Boy, která Urbanovi vynesla další Grammy. Evropská verze této desky byla z nějakého důvodu ochuzena o tu nejnadupanější pecku celého alba, kterou byl duet s Ronniem DunnemRaise The Barn.

Na podzim 2007 vydala společnost Capitol výběr Urbanových hitů Greatest Hits: 18 Kids a na jaře dalšího roku pak podnikla geniální krok, kdy jako nový singl místo nové písně vydala šest let starou pecku You Look Good In My Shirt. Tato skladba pocházela z alba Golden Road a přestože nebyla oficiálním singlem, žila si vlastním životem a mezi fanoušky se těšila mimořádné oblibě. Byl to skvělý tah a Urban měl na kontě další #1 hit.
 

Mezi zajímavosti také patří, že Keith Urban v roce 2007 zažaloval svého jmenovce – malíře z New Jersey – ohledně užívání domény www.keithurban.com. Keith Urban-muzikant tvrdil, že Keith Urban-malíř zneužívá jeho slavného jména k prodeji svých obrazů a usiloval o získání domény .com pro sebe. Soud ale prohrál, protože Keith Urban-malíř prokázal, že tyto stránky používal ještě dřív, než se Keith Urban-muzikant proslavil. Z toho důvodu měl Keith Urban dlouhá léta své oficiální stránky na adrese www.keithurban.net a doménu s příponou .com se mu podařilo získat až na podzim 2020.

V letech 2009 a 2011 vydal desky Defying Gravity a Get Closer, na kterých si připsal další hity jako Sweet Thing, Put You In A Song, Long Hot Summer a You Gonna Fly.  Na jaře 2012 byl Keith Urban pozván, aby se stal stálým členem souboru Grand Ole Opry.

V roce 2013 Urban vydal album Fuse, na kterém výrazně posunul svůj sound směrem k popu. Při jeho tvorbě se rozhodl pro neobvyklý krok, kdy najal deset různých producentů, což se pochopitelně projevilo i velkou žánrovou diverzitou jednotlivých skladeb. Během dalších let dále experimentoval i dalšími žánry podobně jako jeho kolegové Taylor Swift a Zac Brown. Zatímco ale Taylor Swift přešla oficiálně do popu a stala se globální superhvězdou a Zac Brown si po několika úletech pro své experimentální počiny založil druhou kapelu Sir Roosevelt a jeho Zac Brown Band vydává dále country desky, Keith Urban oproti tomu zůstává nadále zaškatulkován v country music, ačkoliv country na jeho albech z posledních let už prakticky neuslyšíte. 

Když v roce 2016 vydal desku Ripcord, byla to divoká směsice nejrůznějších žánrů včetně funky, disco a hip-hopu. Nutno však podotknout, že komerčně je Urban stále velmi relevantní a jeho alba se pořád skvěle prodávají, za což vděčí i početným novým fanouškům z popu a jiných žánrů. Album Ripcord přineslo obrovský hit s písní Blue Ain’t Your Color, která se udržela dvanáct týdnů v řadě na 1. místě hitparády, a úspěšný byl i jeho duet s Carrie UnderwoodThe Fighter.  

Keith Urban stále pokračuje ve velmi intenzivním koncertování a jeho turné patří k těm nejnavštěvovanějším. V roce 2018 se mu dostalo nečekané mimořádné pocty, když na CMA Awards byl ve svých 51 letech opět vyhlášen umělcem roku. Ve stejném roce vydal další žánrově velmi pestré album Graffiti U a v září loňského roku vyšel zatím jeho poslední počin The Speed Of Now Part 1, na kterém zabodoval dokonce s globálním hitem v podobě duetu se zpěvačkou Pink nazvaného One Too Many

Přestože Keith Urban neustále posouvá hranice své tvořivosti a snaží se oslovovat stále mladší posluchače, příznivci country muziky zřejmě zůstanou věrní spíš jeho starší tvorbě.

Poslouchejte: Keith Urban a Country zprávy duben 2021

PLAYLIST:
Alan Jackson - Things That Matter
Luke Bryan - Most People Are Good
Clay Walker - Easy Goin'
Eric Church - Stick That In Your Country Song
Ronnie Dunn - Outta Site Tonite (feat. Brad Paisley)
Terri Clark - The Highway
Keith Urban - I Never Work On A Sunday
Keith Urban - Walkin' The Country
Keith Urban - Where The Blacktop Ends
Keith Urban - Somebody Like You
Keith Urban - Making Memories Of Us
Keith Urban - Raise The Barn (with Ronnie Dunn)
Keith Urban - Put You In A Song
Keith Urban - Blue Ain't Your Color

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Martin Pešek , Ikonický oranžový Charger jménem General Lee zničil kariéru uznávaného bluesmana. Kenny Wayne Sheperd má smůlu. Je bílej a má rasistickej vkus na auta.

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Moonshine Jam 11: Putyky v plamenech a boty plný prachů

Martin Pešek , Nejaktuálnější country-rockové pecky a singly z nových desek, které chystají Travis Tritt, Blackberry Smoke či The Steel Woods. Řepáckej mejdan v režii principála Radia Dixie Martyho. 

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Petr Mečíř , Životní dobrodružství drsňáka Trace Adkinse a aktuality z americké country scény.