Blake Shelton – Hillbilly elegán z talentové soutěže

Blake Shelton – Hillbilly elegán z talentové soutěže

Příběh jedné z nejžádanějších a nejlépe placených country hvězd současnosti. A kromě toho je prý zatraceně sexy…


Dolů

V dnešní Country servisu si blíže představíme Blakea Sheltona, jednu z nejžhavějších hvězd současnosti, který už má na kontě pěknou řádků úspěchů, přestože je mu zatím jen 43 let. Nejprve si ale jako vždy shrneme několik zajímavých novinek za poslední měsíc.

Blake Shelton

Country zprávy červen 2019 

Ačkoliv minulý měsíc vyšlo nové album od Brooks & Dunn po 10 letech, na další společné aktivity obou pánů si ještě budeme muset počkat. Ronnie Dunn totiž právě dokončuje čtvrté sólové album, které bude kolekcí předělávek slavných rockových klasik v countryovém aranžmá. Zatím má natočeno 40 písní a je tedy otázkou, které se objeví ve finálním výběru. Mezi hotovými songy je např. I Won’t Back od Toma Pettyho, Long Cool Woman od The Hollies nebo It Never Rains In Southern California od Alberta Hammonda.

Garth Brooks letos plánuje vydat nové studiové album, ze kterého již zveřejnil dva songy a nyní oznámil třetí. Tím bude duet s Blakem Sheltonem nazvaný Dive Bar. Brooks každé pondělí vysílá půlhodinový stream na Facebooku, kde veškeré novinky dávkuje postupně, takže na další informace k chystané desce si musíme ještě počkat. 

Garth Brooks a Blake Shelton

Ashley Campbell, 32-letá dcera Glena Campbella, vydala loni své debutové album Remembering a nyní usilovně pracuje na jeho pokračování. Informace k nové desce zatím tají, ale na Facebooku se již pochlubila, že s ní ve studiu celý den strávil Vince Gill, který ji natočil nějaké kytary a také si s ní na novém albu zazpívá.

Ashley Campbell

Tracy Byrd se po téměř desetileté pauze vrátil k muzice a nyní je uprostřed velkého turné u příležitosti výročí 25 let jeho kariéry. V červnu vystoupí v největším honkytonku na světě – v proslulém Billy Bob’s ve Fort Worthu. Tato show se bude natáčet a v druhé polovině roku z ní pak vyjde záznam na CD.

Tracy Byrd

Vince Gill oznámil nové album, které se bude jmenovat Okie a vzdá jím hold jeho rodné Oklahomě. První ochutnávka z alba se jmenuje A Letter To My Mama, kterou Vince napsal pro svoji 93-letou matku a song byl příhodně zveřejněn ke Dni matek.

Nesmrtelný Willie Nelson na konci dubna oslavil 86. narozeniny a ani tak požehnaný věk mu nebrání v intenzivním koncertování a nahrávání nové muziky. Na konci června vydává novou desku s názvem Ride Me Back Home, jejíž titulní song je zároveň i prvním singlem.

Do neustále se rozšiřující kolekce triček naší značky DixieGear přibylo letos v létě i pár hudebních motivů...

Poslouchejte: Blake Shelton a Country zprávy červen 2019 

Blake Shelton se narodil v malém městečku Ada v Oklahomě v roce 1976. Už jako puberťák se rozhodl, že chce být profesionálním zpěvákem, a tak se v sedmnácti letech ihned po dokončení střední školy odstěhoval do Nashvillu. Po čase tento ambiciózní mladík zaujal legendárního textaře Bobbyho Braddocka (autora He Stopped Loving Her Today pro George Jonese), který mu pomohl k nahrávací smlouvě s Giant Records. 

Jako první singl Blakea Sheltona měl vyjít Braddockův song I Wanna Talk About Me, který byl odlehčenou parodií na rapování, jenže společnost se na poslední chvíli rozhodla, že se jako debutový singl pro nového zpěváka nehodí. Song tedy natočil Toby Keith a okamžitě se s ním dostal na 1. místo hitparády. Blake ale dlouho ohledně promarněné příležitosti smutnět nemusel, protože jeho první singl Austin se rovněž dostal do čela žebříčku, kde se udržel úctyhodných pět týdnů po sobě.

V létě 2001 následovalo vydání debutového alba nazvaného jednoduše Blake Shelton, které produkoval Bobby Braddock, a díky megahitu Austin se ho prodalo přes milion kopií. Na prvním albu se objevila také skladba Ol‘ Red, která ačkoliv se dostala do Top 20, velký hit z ní nebyl. Shelton si ji však zamiloval a dodnes se bez ní neobejde žádný jeho koncert. Jedná se o song o loveckém psu z věznice v Georgii a již dříve ji nazpíval George Jones a Kenny Rogers. Příběh této písně je natolik působivý, že je s podivem, že podle ní ještě nebyl natočen film. Posuďte sami ze Sheltonova videoklipu:

Druhé Sheltonovo album se jmenovalo The Dreamer a vzešel z něj další #1 hit s názvem The Baby. Přestože už měl Shelton na svém kontě prvních pár hitů, stále se ještě nedostal do širšího povědomí posluchačů a lidé si ho často pletli s jiným mladým, vysokým a dlouhovlasým nováčkem – Joem Nicholsem – a lidé se při koncertech obou dvou často omylem dožadovali zahrání hitu z repertoáru toho druhého. (Nichols jednou žertem prohlásil, že klidně zahraje Sheltonovu hitovku The Baby, jakmile Shelton začne hrát zase jeho pecku Brokenheartsville.) 

V roce 2004 pak vyšla třetí deska nazvaná Blake Shelton's Barn & Grill. Na vrchol hitparády se z ní dostala skladba Some Beach, která svým konceptem o snění v zubařském křesle připomíná dávnou hitovku Alana Jacksona I Don’t Even Know Your Name z poloviny 90. let. Ve videoklipu Some Beach si zubaře zahrál Sheltonův producent a slavný textař Bobby Braddock.

V roce 2005 byl Blake Shelton pozván k účinkování do televizního speciálu stanice CMT, která vyhlásila anketu o 100 nejlepších country duetů v historii a dvanáct nejlepších duetů pak bylo představeno naživo během slavnostního koncertu. Shelton byl vybrán, aby zazpíval se začínající zpěvačkou Mirandou Lambert píseň You’re The Reason God Made Oklahoma původně od Shely West a Davida Frizella (v češtině Fešáci: Mám tě rád, když spíš). Blake a Miranda se při této příležitosti setkali vůbec poprvé a silně to mezi nimi zajiskřilo, což je vidět i na záznamu z jejich vystoupení. 

Blake a Miranda při prvním setkání v roce 2005

Miranda pak odvolala svoje zásnuby s tehdejším přítelem, Blake se rozvedl, a společně pak na deset let vytvořili jeden z nejvíce prominentních párů v country music, než se roku 2015 rozvedli. Jejich vztah se těšil velkému zájmu médií (a zejména bulváru) a tato publicita Blakeovi i Mirandě velmi pomohla dostat se do širšího povědomí.

Roku 2007 vyšlo čtvrté Sheltonovo album Pure BS, ze kterého vzešly dva menší hity. Pak někoho napadlo, aby Blake přezpíval aktuální popový hit Home od kanadského zpěváka Michaela Bublého. Sheltonova verze se dostala na 1. místo country hitparády, jenže Blake měl k vydání příští desky ještě daleko a bylo nutné co nejrychleji monetizovat úspěch písně Home, takže byla vydána speciální edice poslední desky Pure BS, na které se navíc objevila tato novinka. Následující album Startin‘ Fires vyšlo na podzim 2008 a hitparádu z něho vyhrála skladba She Wouldn’t Be Gone. O rok později pak zabodoval s duetem s Tracem Adkinsem. Tento redneck song se jmenoval Hibilly Bone, byl podpořený odpovídajícím buranským videoklipem a Blake si tak připsal další vítězný hit na hitparádě.

Kolem roku 2009 se začaly všeobecně drasticky propadat prodeje desek a mnozí tehdy tvrdili, že formát hudebních alb zcela zanikne a budoucností hudebního průmyslu bude stahování jednotlivých písní přes iTunes. Blake Shelton se tehdy jako první v country music pustil do odvážného experimentu a místo vydání klasického alba se rozhodl, že každých šest měsíců vydá maxisingl. Vyšlo tedy EP Hillbilly Bone se šesti skladbami a o půl roku později další EP s názvem All About Tonight, jehož titulní píseň se opět stala velkým hitem. Vydávání maxisinglů se nakonec ukázalo jako slepá cesta a Blake se pak vrátil k vydávání plnohodnotných alb, nicméně odvaha v inovátorství mu upřít nelze.

Desátý rok kariéry Blake Sheltona byl také jeho nejúspěšnější a ten to konečně dosáhl na samý vrchol. Jednak odstartoval sérii jedenácti po sobě jdoucích #1 hitů na singlovém žebříčku, čímž překonal rekord Brada Paisleyho z let 2005-2009, byl pozván, aby se stal členem Grand Ole Opry, na podzim byl na předávání cen CMA Awards vyhlášen nejlepším zpěvákem roku a tuto cennou trofej pak dostal ještě čtyřikrát.

Roku 2011 Blake také poprvé usedl jako porotce v talentové soutěži The Voice, čímž se velmi zviditelnil i mimo oblast country.  Diváky především velmi baví Blakeovo neustálé špičkování s kolegou Adamem Levinem. Během let se z Blakea stal nejoblíbenější porotce této soutěže a účinkování v ní mu vyneslo statut celostátně uznávané celebrity. Aktuálně se připravuje již 17. sezóna soutěže (každý rok proběhnou dvě sezóny) a Shelton v ní stále působí jako ambasador country hudby. I díky tomuto vedlejšáku se tento buran z Oklahomy roku 2017 nějakým záhadným způsobem stal vítězem ankety Sexiest Men Alive časopisu People Magazine (pro srovnání: předchozí dva vítězové byli Dwayne Johnson a David Beckham).

Blake také pro remake filmu Footloose s country zpěvačkou Julianne Hough v hlavní roli také nazpíval nadupanou novou verzi titulní písně, kterou v původním filmu s Kevinem Baconem proslavil její autor Kenny Loggins

I přes velký televizní úspěch se soutěží The Voice Blake Shelton i nadále pokračuje v pravidelném vydávání alb, ačkoliv jeho poslední desky jako Based On A True Story, Bringing Back The Sunshine, If I'm Honest a Texoma Shore jsou žánrově poněkud pestřejší a proti jeho předchozí produkci jde spíše o country-pop, na což má jednak vliv jeho časté působení v Los Angeles a také snaha zaujmout mnohem širší řady posluchačů. Na ryzí country však zcela nezanevřel, o čemž svědčí i nedávný povedený duet Doin‘ It To Country Songs, ve kterém si zazpíval s legendárními The Oak Ridge Boys nebo hit I’ll Name The Dogs, do jehož videoklipu si pozval geniálního kytaristu Jimmyho Olandera z kapely Diamond Rio.

V roce 2015 byl mediálně velmi propírán jeho rozvod s Mirandou Lambert a jeho nový vztah s Gwen Stefani, zpěvačkou kapely No Doubt, se kterou se seznámil během společného porotcování v The Voice.

Aktuálním singlem Blakea Sheltona je jižansky znějící pecka God’s Country, kterou vydal v dubnu. Blake nedávno prohlásil, že již nevidí smysl ve vydávání ucelených desek a spíše bude průběžně digitálně zveřejňovat nové jednotlivé skladby. Nakolik lze jeho slova brát vážně, je však otázkou, protože v minulosti již několikrát oznamoval plány na ukončení kariéry a vždy si to zase brzy rozmyslel. Faktem zůstává, že je Blake Shelton jednou z nejžádanějších a nejlépe placených hvězd současnosti. 

Poslouchejte: Blake Shelton a Country zprávy červen 2019 

PLAYLIST:
Brooks & Dunn - Against The Wind
Ashley Campbell - Better Boyfriend
Tracy Byrd - Ten Rounds With Jose Cuervo (live)
Vince Gill - A Letter To My Mama
Willie Nelson - Ride Me Back Home
Blake Shelton - Playboys Of The Southwestern World
Blake Shelton - Draggin' The River (feat. Miranda Lambert)
Blake Shelton - The More I Drink
Blake Shelton - Kiss My Country Ass
Blake Shelton - All About Tonight
Blake Shelton – Friends
Blake Shelton - God's Country

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Petr Mečíř , Charismatický zpěvák, excelentní kytatista a neúnavný showman Brad Paisley míchá country s rockem a bojuje za práva válečných veteránů.

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Pistol Annies: Nebezpečné pistolnice jsou zpět

Petr Mečíř , Miranda Lambert, Ashley Monroe a Angaleena Presley. Příběh hvězdného tria pokračuje novou kapitolou.

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Trace Adkins: Držkopády a návraty dvoumetrového obra

Petr Mečíř , Životní dobrodružství drsňáka Trace Adkinse a aktuality z americké country scény.