Honkytonk Jukebox 64: Neříkejte nám, jak máme žít!

Honkytonk Jukebox 64: Neříkejte nám, jak máme žít!

Hvězda vidláckého country-rocku Kid Rock vítězí v soutěži o to, jak co nejrychlejc nasrat co nejvíc lidí, kapela 49 Winchester má talent, odvahu i štěstí a honkytonkový pankáč Colby Acuff vám pustí do nohou elektrickej proud.


Dolů

Dnešní díl Honkytonk Jukeboxu je trochu zvláštní. Natáčím ho totiž doslova a do písmene uprostřed krabic. Vesměs od banánů. Nebojte, z Rádia Dixie se nestala banda houmlesáků, je to přesně naopak. Konečně se s celým tím naším cirkusem stěhujeme. Už popátý. Na nové adrese Štrossova 154 Pardubice nám bude dobře, a pokud budete mít cestu kolem, bude tam fajn určitě i vám. Hlavně už nebudu muset tahat ty bedny s trikama do třetího patra bez vejtahu… Takže se pohodlně usaďte, nalejte si něco dobrýho (pokud nás ovšem neposloucháte za volantem svý káry) a dopřejte si svou vrchovatou dávku pořádný vidlácký americký muziky. Dneska začneme vopravdu zvostra.

Takhle dneska vypadá prvoligová americká country. Na novou desku Lukea Combse se podrobnějc koukneme příště.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 64 – Neříkejte nám, jak máme žít!

Kid Rock – Neříkejte nám, jak máme žít!

V soutěži o to, jak co nejrychlejc nasrat co nejvíc lidí, by jedenapadesátiletý rapper a v současnosti hvězda vidláckého country-rocku Kid Rock nepochybně obsadil nějaký přední místo. S prachama, který za svou megaúspěšnou kariéru vydělal, si může dělat, říkat, zpívat a hrát jen to, co opravdu chce. A jelikož to má hozený fakt hodně doprava, není divu, že si na svý nový desce vydaný po čtyřletý pauze nebere žádný servítky. Do prdele posílá svým nezaměnitelným floutkovským stylem celou generaci zhýčkaných sněhových vloček a přiteplených mileniálů, dělá si srandu ze svých politicky uvědomělých kolegů v čele se samotným Bruce Springsteenem a prostým vidláctvem narvané stadiony bouřlivě aplaudují. 

„Hlavně nám neříkejte, jak máme žít.“ A vo tom to celý je. Táhněte do hajzlu s tou pořád sílící buzerací, klidně si chcípněte na svůj environmentální žal, vymyslete si třeba stopadesát pohlaví, ale u nás v Alabamě máme pořád svý pickupy a brokovnice a moc dobře víme proč. Po hudební stránce se nic zásadně nového nekoná. Kid Rock se evidentně nejlíp cítí ve velkolepém bigbandovém zvuku spojujícím to nejlepší z odkazu southern-rockových klasiků a psaneckých country hrdinů, občasné rapově nasrané vložky mě osobně nijak neruší ani neuráží, některá pomalejší čísla bych z konečného výběru songů nemilosrdně vyhodil, ale i tak jako celek album nenudí a posluchač dostane plus minus to, co od svého miláčka očekává. A špatnou pověst ať si levičáci nabouchaj víte kam. Let´s go, Brandon!

Kid Rock – Bad Reputation
21.3.2022
Top Dog Records
https://kidrock.com/

Letní výprodej na našem vidláckém eshopu DixieGear.cz je v plném proudu. Jukněte SEM a možná ještě něco ulovíte…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 64 – Neříkejte nám, jak máme žít!

49 Winchester – Štěstí přeje odvážným

49 Winchester je místní, lokální kapela, která se prostě povedla. Z malinkého městečka v Russell County ve Virginii to neúnavným hraním za pár šupů a benzín do nádrže otřískané dodávky dotáhli až ke smlouvě s renomovaným labelem New West Records, hrají na velkých festivalech a jejich jméno se skloňuje jako jedna z nejžhavějších kapel, které jsou v současnosti na vzestupu v nezávislé country a roots music. Štěstí opravdu přeje odvážným, v tom má název jejich čtvrtého alba nepochybně pravdu, ale kromě toho je k úspěchu potřeba ještě leccos dalšího. Živelnost, energie, vzájemná chemie na pódiu i při skládání písní, vytrvalost a samozřejmě talent. 

Hudební recept na úspěch tvoří v případě 49 Winchester amalgám zvuků typicky jižanských, obratně klouzajících od jižanského rocku k syrové country, pak k blues a trochu i k bluegrassovým kořenům. Téhle kapele je prostě zábava fandit. Ale ve skutečnosti je to především lehce oduševnělý hlas frontmana a kytaristy Isaaca Gibsona, který dělá z 49 Winchester mnohem víc než jen další pohodovou country kapelu. Gibson je sice vousatý a poďobaný chlapík z Virginie, ale když se do toho opře, slyšíte (podobně jako u Chrise Stapletona) některého ze starých černých svatých. Držíme palce, pánové!

49 Winchester – Fortune Favors The Bold
13.5.2022
New West Records
https://49winchester.com/

Colby Acuff – Honkytonk jak řemen

Dámy a pánové, jestli jste jméno Colby Acuff ještě nezaregistrovali, je nejvyšší čas to změnit. Tedy pokud máte rádi country jak řemen. Takovou, která vám do nohou pustí plnotučných dvěstědvacet a přinutí vás podupávat do rytmu, či ještě lépe rovnou vtrhnout na taneční parket. Že tu dámu jste před čtvrt hodinou ještě vůbec neznali? A co má být? Tohle je honky tonk! A kromě skočných rytmů a pijáckých morytátů k tomu všemu neodmyslitelně patří i dostatečná dávka sladkobolných lamentací o ztracených láskách, špatných rozhodnutích a zlých zvycích v těžkých časech. Smích i slzy, housle a steelkytary, pár akordů a pravda. 

Přesně takhle to má Colby Acuff. Jeho první desku smáznul i se všemi úsporami v roce 2020 covid, ale rodák z Idaha to nevzdal. Druhé nezávislé album If I Were A Devil (2021) zaznamenalo během prvních šesti měsíců přes 6 milionů stáhnutí a dostalo ho i do renomovaných médií jako magazínu Whiskey Riff či televize CMT. Letošní novinkou Colby Acuff pevně obsadil své místo ve světě tradiční, ale současně i aktuální a moderní honkytonkové country muziky, a vzhledem k jeho nasazení a talentu je jen otázkou času, kdy si ho všimne nějaký velký label. Tenhle hoch to totiž dokáže…

Colby Acuff – Honky Tonk Heaven
3.6.2022
Colby Acuff
https://colbyacuff.com/

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 64 – Neříkejte nám, jak máme žít!

Playlist:
Kid Rock – My Kind Of Country
Kid Rock – Cold Beer
Kid Rock – Ala-Fuckin´-Bama
Kid Rock – Don´t Tell Me How To Live
49 Winchester – Last Call
49 Winchester – All I Need
49 Winchester – Second Chance
49 Winchester – Russell County Line
Colby Acuff – Honky Tonk Heaven
Colby Acuff – Once In A Lifetime
Colby Acuff – Bad Day To Be A Beer
Colby Acuff – Whiskey Over You


Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Martin Pešek , Na nových albech vám Blackberry Smoke vysvětlí, jak to máme u nás dole na Jihu, Billy F Gibbons podá hlášení z výletu do pouště a ze záhrobí se ozve praotec swamp-rocku Tony Joe White. Bude to místy docela nářez, ale i ucho countrymana bude dozajista spokojeno.

Moonshine Jam 15: Zastřel ten jukebox!

Moonshine Jam 15: Zastřel ten jukebox!

Martin Pešek , Nadupaná jízda po nejžhavějších novinkách americké country-rockové muziky. Budou se trhat struny, cestovat časem a střílet do jukeboxu. Na svědomí to budou mít Travis Tritt, Cody Jinks, American Aquarium a řada dalších.

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Petr Mečíř , Country kříží s rapem kdekdo, ale Kid Rock byl první. A dneska je z něj buran jak poleno.