Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Bluegrassový Top Gun v zádech hrdiny alt-country Sturgilla Simpsona, tryskový písničkář Tennessee Jet s hlavou plnou metalu a country srdcem a nakonec osvěžující australská pěnice Arna Georgia. Trojici nových desek, které by neměly minout vaše ušní boltce, vybírá principál Rádia Dixie Marty.


Dolů

V příštím životě si to zařídím tak, abych vždycky všechno stíhal. No, to se mi určitě nikdy nesplní, i kdyby nějakej posmrtnej život fakt existoval. Já se znám. Sezení na vícero židlích najednou se sice zvládnout dá, ale když se začnou blížit Vánoce, tak to prostě nefunguje. Do toho ten zkurvenej koronáč, kvůli kterýmu se z logistiky našeho řepáckého eshopu DixieGear.cz stává občas až noční můra (bohužel nikoliv ta Bemanova) a tak holt na muziku teďka toho času moc nezbejvá. Ještě že je tady časopis Chrom a plameny, do kterého musím jednou za dva měsíce dodat trojici recenzí novejch desek – to mě k tomuhle Jukeboxu vyloženě dokopalo. Takže tady to máte a už se fakt těším, až se ten vánoční blázinec trochu uklidní a budu moct nahrát a napsat těch asi 6 dalších dílů Honkytonk Jukeboxu a Moonshine Jamu, který mám v šupleti už skoro připravený. Užijte si to a fakt sorry za tu odmlku. Štve mě to možná ještě víc než vás…

Na nové album Chrise Stapletona se určitě podrobnějc podívám v příštím Honkytonk Jukeboxu

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 54 – O toulavých psech a zahradních sekačkách

Sturgill Simpson – Bluegrassový Top Gun

Jméno Sturgilla Simpsona (42) je jedním z těch, která téměř vždycky padnou, když dojde na nejvýznamnější současné umělce z oblasti nezávislé, psanecké či alternativní country muziky. Má toho za sebou už docela dost, za album A Sailor's Guide to Earth (2017) má doma i gramofónek Grammy, a nejrůznější ceny a nominace už asi ani nijak zvlášť nepočítá. Jeho alba a písně přinesly do country muziky nový, čerstvý vítr a zvuk a je pro ně typické, že se úspěšně vzpírají pokusům zařadit je do nějaké žánrové škatulky. Je to prostě americká muzika, a jestli je to víc bigbít, tradiční haggardovská či waylonovská country anebo občas poněkud zvláštní napůl elektronická psychedelie, to je kus od kusu pokaždé jiné. Tenhle chlapík mě prostě nepřestává bavit a svým novým letošním přírůstkem do diskografie mi pásnul do ucha úplně přesně.

Deska Cuttin´ Grass Vol.1 je totiž hudebním návratem k tomu, co je prazákladem jeho muziky. K tradičnímu bluegrassu a horalské hudbě apalačského pohoří. Rodák z Kentucky se prostě nezapře. Obklopen eskadronou těch největších es mezi bluegrassovými muzikanty (Sierra Hull, Tim O´Brien, Stuart Duncan atd.atd.) poskládal Simpson na album dvacítku svých starších písní (ne, žádné novinky se opravdu nekonají) od velkých hitů po neprávem pozapomenuté kusy a společně je nahráli znovu. Tak, jak možná měly původně znít. Nic proti rockujícímu soundu, ale tohle je prostě nějak víc přirozené a víc od srdce. A ty pozitivní vibrace, které se z celého alba nevtíravě linou, jsou přesně to, co je v dnešní době potřeba. Jedna z nejlepších desek letošního roku a už se těším na další pokračování. Napřesrok?

Sturgill Simpson – Cuttin´ Grass Vol.1
16.10.2020
High Top Mountain Records
https://www.sturgillsimpson.com/

Buďme optimisti. Svět se sice řítí mílovými kroky do prdele, ale poctivá country muzika je nesmrtelná. Triko s tímhle motivem najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Stačí kliknout na ten vobrázek nebo sem.  

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 54 – O toulavých psech a zahradních sekačkách

Tennessee Jet – Metal v hlavě, country v srdci

Když prožijete dětství v obytným přívěsu a stovkách lacinejch motelů po celejch Státech, protože váš táta i máma obrážejí štaci za štací jako profesionální jezdci rodea, nějak vás to poznamenat prostě musí. A když se přidá talent a láska k muzice, je vymalováno. Možná, že oklahomský mládenec, který si říká „Tryskáč z Tennessee“, sbírá na svých cestách s kytarou přes rameno náměty na velkej americkej román, kterej jednou třeba napíše. Zatím ale píše písničky a vydává desky. Ta letošní je už třetí a je jednoznačně nejlepší. A není to jenom zásluhou skvělých muzikantů z doprovodné kapely Dwighta Yoakama nebo dneska už docela slavných hostů u mikrofonu (Cody Jinks, Elizabeth Cook, Paul Cauthen nebo Willieho dvorní foukačkář Mickey Raphael).

Písně, které na albu The Country najdeme, nejsou ve své podstatě zas až tak úplně country, dokázal bych si je představit i v podstatně drsnějším pouštně-rockovém aranžmá, ostatně sám Tennessee Jet to vystihl slovy „Mám hlavu plnou metalu, ale srdce napěchovaný country klasikou“. Největšími peckami desky jsou jednoznačně šlapavá road-movie Stray Dogs, osudem Johnny Hortona inspirovaný cobainovský nářez Johnny a potěší i příjemný cover nesmrtelného hitu Pancho&Lefty s přehlídkou již výše zmíněných hostů. Dobrá práce, Tryskáči. Příště zase víc bigbítu?

Tennessee Jet – The Country
25.6.2020
Tennessee Jet Music, LLC
https://tennesseejet.com/

Arna Georgia – Svěží vítr z Austrálie

Je libo pořádnou porci té nejčerstvější country? Co třeba zkusit něco od protinožců. Děvče z města, které má ale venkov a poctivou tradiční muziku hluboko pod kůží. Rodačka z australského Sydney na to šla od lesa. Country muziku a veřejné vystupování má vystudovanou na tamější CMAA Akademii, následovaly čtyři roky objíždění festivalů doma i v USA, první singl pro rádia i první videoklip se chytly docela úspěšně a tak došlo na natočení debutového alba. A kam jinam jet natáčet, než do Nashvillu. Album Yes Girl debutovalo jako číslo 2 na oficiálním mezinárodním iTunes country žebříčku a recenzenti s úsměvem stříhají ušima.

Producent Nash Chambers (ano, jsme doma, brácha i v USA známé australské pěnice Kasey Chambers) zajistil písním, které jsou povětšinou z vlastní autorské tvorby Arny Georgie, zvuk, ke kterému se asi nejvíc hodí slova „svěží“ nebo „čerstvý“. Zajímavé příběhy v nápaditě vystavěných textech doplňuje muzika, jenž sice není od americké tradiční country až zas tak vzdálená, ale má v sobě cosi jedinečného a originálního. Jemné vyhrávky keltské flétny, mandolínové riffy, které by bluegrassoví experti z Kentucky nebo Karolíny určitě zahráli trochu jinak, prostě hledejte a naleznete. Celé album je velice příjemná záležitost, která vás naladí do té správné venkovské pohody v houpacím křesle, s nohama hozenýma na zábradlí dřevěné verandy a se džbánem něčeho studeného pěkně po ruce. Tak si to užijte a zapamatujte si tohle jméno – Arna Georgia z Austrálie.

Arna Georgia – Yes Girl
17.6.2020
Arna Georgia
https://www.arnageorgia.com/

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 54 – O toulavých psech a zahradních sekačkách

Playlist:
Sturgill Simpson - All The Pretty Colors
Sturgill Simpson - Breakers Roar
Sturgill Simpson - Just Let Go
Sturgill Simpson - Long White Line
Tennessee Jet - Stray Dogs
Tennessee Jet - Hands On You
Tennessee Jet - Johnny
Tennessee Jet - She Talks To Angels
Arna Georgia - Passing Through
Arna Georgia - Blues On A City Street
Arna Georgia - Story For The Kids
Arna Georgia - Holding On To Never Letting Go

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Country Heroes 11 – Psanci i tradicionalisté na Tønder Festivalu

Country Heroes 11 – Psanci i tradicionalisté na Tønder Festivalu

Evžen Müller , Paul Cauthen, Mandoline Orange, Charley Crockett aneb Ohlédnutí za letošním ročníkem festivalu v dánském Tønderu. 

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Petr Mečíř , Kytary, cadillaky, honkytonk tančírny a tradiční country – to jsou lásky Dwighta Yoakama. A když sundá klobouk, s potěšením si zahraje úlisného padoucha v nějakém hollywoodském filmu.

Honkytonk Jukebox 49: Na dálnici číhá Satan

Honkytonk Jukebox 49: Na dálnici číhá Satan

Martin Pešek , Cody Jinks krmí vlky a bourá hitparády, pankáči z The Franklin County Trucking Company osedlali kamióny a satan ze slepičí farmy The Last Knife Fighter vymyslel nový žánr – outlaw folk.