Honkytonk Jukebox 50: The Best Of Jukebox 2019

Honkytonk Jukebox 50: The Best Of Jukebox 2019

Nejlepší desky roku 2019 podle ucha principála Rádia Dixie Martyho. Southern-rock, klasická country, outlaw drsoni, posmutnělí písničkáři i špetka punku.


Dolů

Žebříčky jsou ošemetná záležitost. Muzika, to nejsou žádný závody. Objektivně se dá porovnávat tak maximálně prodejnost desek či dneska počet streamování a stažení, ale všechno ostatní je čiročirá dojmologie. Jakýkoliv žebříček tak vypovídá spíš o vkusu a preferencích sestavovatele než o čemkoliv jiném. Takže tenhle tucet desek berte jako sestavu, kterou bych vám za rok 2019 doporučil já osobně. A to proto, že se mi tyhle alba prostě líběj. Z nejrůznějších důvodů. Dopředu prozradím, že absolutního vítěze se nedočkáte, ale TOP 3 ano. Tak si to užijte a pokud se o těhle deskách chcete dozvědět něco víc, stačí kliknout na jejich název ve článku nebo úplně dole v playlistu a jste na příslušném dílu Honkytonk Jukeboxu, který se jim věnuje podrobnějc. No a máte-li jinej názor nebo tip na desku, která tady fakt chybí, tak od toho jdou dole pod článkem ty komentáře...

Tenhle klip s nějakejma TOP albama roku 2019 vůbec, ale vůbec nesouvisí. Přišlo mi to docela vtipný a navíc je to hudebně úplně jinde než to, co dneska v Honkytonk Jukeboxu uslyšíte. Aby taky zazněl nějakej bigbít…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 50 – The Best Of Jukebox 2019

Tom Russell - October In The Railroad Earth

A kde jste byli vy tu noc, kdy zemřel Merle Haggard? Jeden z nejutajenějších pokladů americké muziky, možná nejdůležitější americký písničkář po Bobu Dylanovi, malíř, spisovatel, milovník Starého Západu a vypravěč par-excellence Tom Russell našel přesně to správné místo. Kdesi v Kalifornii, na dálnici 46. 

The Steel Woods – Old News

O budoucnost jižanského rocku v USA se není třeba bát. Jsou tady nashvillští The Steel Woods a na svém posledním albu se zdatně popasovali jak s náloží coververzí klasiků (Black Sabbath, Petty, Van Zandt a.j.), tak se svými vlastními novými písněmi. Socha svobody má při jejich pohledu na dnešní Ameriku občas v očích slzy. V jejím zvonu se objevují praskliny, ale ruku s pochodní pořád drží hrdě vztyčenou. A tak to má být.

Tyler Childers – Country Squire

Tyler Childers, ještě před pár lety jen jeden z řady talentovaných začátečníků a dnes superhvězda současné country a přitom pořád normální chlapík. Má nezpochybnitelné charisma, přesvědčivost a především vzácný dar přetavit záblesky zdánlivě obyčejných momentů a zážitků z běžného života tam nahoře v kopcích Kentucky do textů svých písní. Horalský bluegrass či folk pro 21.století. 

Cody Jinks – The Wanting

Dvě nová alba s premiérami týden po sobě a obě hned na vrcholu žebříčků prodejnosti. Bez smlouvy s jakýmkoliv labelem, bez masivní mediální podpory, všechno pěkně samodomo a funguje to. Stačí „jen“ poctivá muzika, talent, mraky tvrdý práce a tisícovky nadšenejch fanoušků. Waylon by měl z Codyho Jinkse určitě radost.

Shane Smith & The Saints – Hail Mary

A další pecka vydaná na vlastní značce, bez nashvillského hudebního průmyslu. Texasko-gotický folk-rock téhle party je naprosto nezaměnitelný a to nejen kvůli hlubokému a expresivnímu zpěvu jejich frontmana. Jejich muzika je ponor někam hluboko zpět, přes irské vystěhovalce až někam k renesančním či dokonce pohanským harmoniím s dominantními houslemi a unikátním čtyřhlasým vokálem. Koncepční album Hail Mary doporučuji poslouchat celé, pěkně najednou a v klidu si ho vychutnat, tak, jak se desky poslouchaly dřív.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 50 – The Best Of Jukebox 2019

Chris Knight – Almost Delight 

Sedm dlouhých let jsme čekali na novou desku kultovního appalačského písničkáře Chrise Knighta a stálo to za to. Je to syrové, nervózní a velké, přesně jak autor zamýšlel. Tvrdý, rockový zvuk se tu mísí s horalskou tradicí a písně jsou přesně takové, jaký je život tam nahoře v kopcích Kentucky. Těžké, plné potu, prachu a krve, bez pozlátka, prostě doopravdy.

The Franklin County Trucking Company – Further Adventures Of The Franklin County Trucking Company

Nejlepší country hrajou bejvalí pankáči po čtyřicítce. Tak onehdá pravil kolega Beman a má recht. Frontman slavných The Supersuckers Eddie Spaghetti spolu s kámoši z rockabilly bandy The Number 9 Blacktop si jen tak pro radost vymysleli projekt, který má znovu vrátit na výsluní dnes už skoro zapomenutý žánr – truckerskou country. A jde jim to náramně, možná i proto, že to hoši neberou zas až tak moc vážně. Ideální muzika do vašeho pickupu či cadillacu.

Tanya Tucker – While I´m Livin´

Hvězda je zpět! Čerstvá šedesátnice Tanya Tucker se vrací zpět po dlouhé, sedmnáctileté odmlce a jsou z toho hned dva gramofónky. Grammy 2020 za nejlepší country album a za nejlepší country píseň (Bring My Flowers Now). Hudebně je to spíš americana než country, ale to je fuk. Producenti Brandi Carlile a Shooter Jennings odvedli skvělou práci a té babě to zpívá taktéž výborně. Jsem zvědav na další desky, tenhle projekt má mít prý tři díly!

Ben Jarell – Troubled Times

Další debutující „psanec“ z country undergroundu a další velký talent. Waylonovský sound zkřížený s temným southern-rockovým základem, vynikající texty na klasická i veskrze současná témata, která hýbou dnešní Amerikou. Třeba song o černých helikoptérách, který samozřejmě v dnešním Honkytonk Jukeboxu uslyšíte, nemá chybu. 

A jdeme do finále! Nejlepší desku roku 2019 po mě fakt nechtějte, takhle jednoznačně se to prostě nedá poskládat, ale když jinak nedáte, tady jsou stupně vítězů. Tahle trojka je pro mě opravdu TOP.

Whiskey Myers – Whiskey Myers

Vše podstatné už k téhle kapele řekl a napsal náš hudební dramaturg Petr Jirásek v článku doprovázejícím třetí díl jeho nového pořadu Dixie Night Ride. Takže tady si počtěte a poposlouchejte a můj názor na novou desku WM najdete zde v 47. pokračování Honkytonk Jukeboxu. Tihle týpci z texasského vidlákova jsou prostě skvělí. Jsou drsní, nezkrotní a opravdoví, přesně mezi country, jižanským rockem a blues, tak, jak to máme u nás na Rádiu Dixie rádi.

Charles Wesley Godwin – Seneca

Rok 2019 je pro mě ve znamení písničkářů z appalačských hor. Jednoznačně. Teprve šestadvacetiletý Charles Wesley Godwin pochází ze Západní Virginie a svému domovu věnoval i desku Seneca, svou první. Že jde o debutanta, byste ale při jejím poslechu neřekli ani náhodou. Vyzrálý hlas a vynikajicí písně z vlastní dílny vás vezmou do světa, kterému jejich autor říká s hrdostí a láskou domov. Jeden z nejchudších států USA našel svého trubadúra a my objevili veliký talent a člověka, o němž stoprocentně ještě hodně uslyšíme. To vám garantuju.

Ian Noe – Between The Country 

Devětadvacetiletý Ian Noe je pro mě osobně fakt asi největším objevem uplynulého roku 2019. Z kopců východního Kentucky v poslední době vtrhla na velká podia a do vrcholů hitparád pěkná smečka vlčáků. Nejdřív Chris Stapleton a Sturgill Simpson, potom Tyler Childers a nejčerstvěji právě Ian Noe. Všechno jsou to obrovské talenty, silné osobnosti, skvělí autoři s originálním pohledem na svět kolem sebe, jsou upřímní, poctiví a nepřestávají hledat v obyčejném životě i sami v sobě ty vzácné okamžiky, tóny a slova, která možná tenhle starej, unavenej svět nedokážou změnit, ale můžou nám pomoct se usmát, zvednout se z prachu, vzít někoho za ruku a jít dál. A to vůbec není málo. Díky, pánové!

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 50 – The Best Of Jukebox 2019

Playlist:
Tom Russell – Highway 46 – CD October In The Railroad Earth
The Steel Woods – Compared To A Soul – CD Old News
Tyler Childers – House Fire – CD Country Squire
Cody Jinks – Which One I Feed – CD The Wanting
Shane Smith & The Saints – Heaven Knows – CD Hail Mary
Chris Knight – Almost Delight – CD Almost Delight
The Franklin County Trucking Company – Drivin´ My Life Away – CD Further Adventures Of The Franklin County Trucking Company
Tanya Tucker – Hard Luck – CD While I´m Livin´
Ben Jarell – Black Helicopter – CD Troubled Times
Whiskey Myers – Rolling Stone – CD Whiskey Myers
Charles Wesley Godwin – Coal Country – CD Seneca
Ian Noe – Between The Country – CD Between The Country

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Petr Jirásek , Velký profil Whiskey Myers, nástupců kultovních Lynyrd Skynyrd, nakouknutí do doupěte krále béčkových horrorů Roba Zombieho, vidlácký country-rap Mocassin Creek a tuny bahna.

Honkytonk Jukebox 41: Texasan na březích Mississippi

Honkytonk Jukebox 41: Texasan na březích Mississippi

Martin Pešek , Taťka tradiční country Dale Watson přesídlil do Memphisu, Steve Earle vzpomíná se sejšny v kuchyni Guye Clarka a začínající písničkář Charles Wesley Godwin nahrál průvodce po Západní Virginii.

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Honkytonk Jukebox 43: Horkej písek a levnej fet

Martin Pešek , Seveřanský redneck Aaron Lewis, Kerrouacův a Cashův kámoš Tom Russell a Ian Noe, písničkář bez růžových brýlí, mají nové desky. A nejen oni...