Honkytonk Jukebox 45: V sousedově garáži

Honkytonk Jukebox 45: V sousedově garáži

Kapela Midland kříží honkytonk country s Eagles, divoká babička Tanya Tucker se vrací po sedmnáctileté odmlce a Vince Gill je hrdý na to, že věří v Boha a pochází z Oklahomy.


Dolů

Při nahrávání dnešního dílu mi definitivně došlo, že léto už asi fakt letos pomalu končí. To šumění deště možná někde v pozadí uslyšíte. Ale to neznamená, že dnešní muzika bude nějaká podzimně melancholická – naopak, budeme to valit stejně jako obvykle. Chvílema to bude víc country, pak zase docela bigbít, co byste taky od Honkytonk Jukeboxu měli čekat jinýho. A začneme jako obvykle průletem nad Amerikou od Kalifornie po východní pobřeží. Kompletní playlist si nalistujte na konci článku, prokliky na podcast jsou na obvyklých místech, takže si nezapomeňte kliknout na tlačítko PLAY a na rozehřátí vám naservíruju nějaký videa, ať kromě ucha potěšíte taky oko.

The Highwomen – recenzi jejich první desky už si rezervoval Evžen Müller pro svůj nový pořad Americana Express, který nastartuje co nevidět.

Začneme v mém oblíbeném Texasu. Na svém novém albu lakonicky nazvaném Texas shromáždil Rodney Crowell zajímavou sestavu slavných hostů a my si z něj dáme duet s Billy F Gibbonsem ze ZZ Top. Na Plymouth Fury z padesátýho šestýho roku bych v garáži určitě místo našel...

Za pár týdnů se na trhu objeví deska Highwomen a docela se na ni těším. Čtyři dámy pod vedením Brandi Carlile (Natalie Hemby, Maren Morris a Amanda Shires) se inspirovaly slavnými The Highwaymen a samozřejmě to pojaly po svém, po babsku. Muzika i texty jsou vynikající a oko potěšíte zcela jistě. Tu Brandi prostě můžu, i když je na holky. 

No a abysme to dneska měli genderově i politicky vyvážený, tak si dáme třeba echt & ultra bahenní louisianský vidláky Cody Cooke & The Bayou Outlaws. Tohle video, kde drhnou nesmrtelnou klasiku Davida Allana Coea The Ride, žádnej komentář nepotřebuje podle mě. 

Příští rok jsou ve Státech prezidentský volby a kampaň už jede s plynovým pedálem těšně nad podlahou. Southern-rocková zlobivá děvenka Jessie-Rose by se v tomhle s progresivníma děvčatama z Highwomen zcela jistě neshodla. Kurva Donalde, ty to znova dáš! Mimochodem to video je fakt dobře udělaný.

Pokud jste ještě nikdy nebyli v Memphisu v Tennessee v historickým nahrávacím studiu Sun, máte možnost se tam podívat s kapelou Copper Chief. Kromě mě je jejich velkým fandou třeba takový Travis Tritt.

A nakonec jedna fakt zběsilost. Sturgill Simpson, jeden z hlavních představitelů první ligy nezávislé či chcete-li alternativní country muziky, vypustí letos mezi lid novou desku a film zároveň. Animovanej. Postapokalyptickej. Japonskej. Muzika bude docela nářez, zdá se. Cyber-country? První singl je venku.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 39 – Sobotní večírek

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 45 – V sousedově garáži

Midland – Žvejkačka s příchutí honkytonku

Kapela Midland, jejichž druhé album je právě horkou novinkou konce letošního léta, je předmětem vášnivých diskuzí na řadě countryových diskuzních fórech a sociálních sítích. Není to parta kámošů, která se léta protloukala po honkytonk barech a tančírnách kdesi v Texasu, léta na sobě tvrdě dřela a postupně vycizelovávala svůj sound a svoje písně, až jednou konečně přišla šance a smlouva s velkým labelem. Leader a baskytarista kapely Cameron Duddy založil Midland spolu se svými kamarády Jessem Carsonem (kytary) a Markem Wystrachem (sólový zpěv) s jasným cílem. Využít svých hlubokých kontaktů v hudebním byznysu, které nasbíral jako úspěšný režisér hudebních klipů, a umístit na trh kapelu, která konzumentům moderní a komerční country nabídne fúzi ne s rockem, rapem, soulem či R&B, ale (světe div se) s tradiční, honkytonkovou country muzikou. To vše samozřejmě v atraktivním balení. A jeden z klíčových velkých hráčů, společnost Big Machine, téhle vizi uvěřila. 

Jo, ten maník, co mu nakonec hořej koule, je fakt Dennis Quaid

Trefa do černého. Slavný producent a „muž v pozadí“ celého projektu, Shane McAnally, odvedl už na debutové desce On The Rocks (2017) svou práci na jedničku, album i singly z něj šplhaly na přední příčky žebříčků prodejnosti, mainstreamová country rádia hrála Midland ostošet a byla z toho nominace na Grammy mimo jiné. Ta díra na trhu tam fakt byla.

Nové album Let It Roll to valí dál v naprosto stejném duchu i soundu. Rytmika duní, kytary kvílí, týpci na pódiu dělají přesně tu show, kterou chce masové publikum ve Státech vidět a slyšet, po vizuální stránce klobouk dolů, celý projekt je prostě dotažený do konce se vším všudy. Takže proč se tímhle zdánlivě žvejkačkovým popíkem s honkytonkovou příchutí vůbec zabývat? Protože je to prostě dobrý. Setsakra dobrý. Základní myšlenka, na který je celej projekt jménem Midland postavenej, prostě funguje a to na 100%. 

Ty písničky vůbec nejsou špatný nebo hloupý, celý to voní kalifornským létem někdy na začátku sedmdesátek (vliv Eagles nejde přeslechnout) a naživo je to skvělá show a fajn zábava. A přitom je to pořád poměrně dost tradiční country, což je dneska v produkci nashvillské Music Row téměř výjimka. A třeba i díky téhle desce najdou další tisícovky jejich fanoušků časem cestu i k dalším kapelám, pro které slovo honkytonk není jen marketingová kalkulace, ale autentický životní postoj a styl. Že by u Big Machine vydal další desku třeba Dale Watson?

Takhle to klukům z Midlandu funguje naživo. Dobrá práce, boys.

Midland – Let It Roll
23.8.2019
Big Machine Records
https://www.midlandofficial.com/

Tanya Tucker – Ta baba je démon

I v country muzice platí, že po čtyřicítce už jste pro hudební byznys pasé. Na vaše místo se tlačí zástupy mladých a talentovaných vlčáků a stárnoucím hvězdám obvykle nezbyde nic jiného než vydávat desky na svojí vlastní malé značce, koncertovat stále míň a míň, v menších sálech a za míň peněz, bez velké publicity a investic do reklamy. Není divu, že kdysi slavné hvězdy pak tak často sahají po flašce či po něčem ještě horším.

Čerstvá šedesátnice Tanya Tucker má tohle všechno už dávno, dávno za sebou. A přesto žije. Svůj největší hit Delta Dawn natočila jako třináctiletá holka už v roce 1972, prožila hodně divoký život v záři reflektorů i blesků z fotoaparátů bulvárních médií, v devadesátých letech byla jednou z největších hvězd country music a pak už to jelo volným pádem dolů. Její album While I´m Livin´ je její první řadovou deskou po dlouhé, sedmnáctileté odmlce.

Klíčovými postavami v projektu „znovuobjevení Tanyi Tucker“ jsou producenti. Shooter Jennings (Waylonova synátora snad představovat nemusím) a především vynikající a citlivá písničkářka Brandi Carlile. Pro návratovou desku napsali (či dalším autorům nechali napsat) speciální kolekci písní Tanye na míru, není to žádná halabala splácaná kolekce starých hitů v novém kabátě nebo sbírka songů, které někdo posbíral mezi odpadem pod svým pracovním stolem nebo na podlaze nahrávacího studia. 

Ta baba je prostě démon. Natáčení s touhle dámou musela být zajímavá zkušenost…

Výsledný sound není kupodivu zas až tak moc country, místo steelky uslyšíte spíš piano a odvazových honkytonkových dupáren se taky nedočkáte, ale muzika přesně pasuje k náladě a obsahu textů. Nechybí v nich určitá životní retrospektiva, lehoučký povzdech nad chvílemi, které už nejde znova vrátit nebo prožít znova, ale celek vyznívá jednoznačně optimisticky. Svým nezaměnitelným prouzeným chraplákem nám Tanya Tucker narve do uší přesně to, chce. Hej, lidi, jsem zase tady. Žiju, zpívám, oboje mě baví, mám pořád o čem zpívat a ráda se o to s vámi podělím. Podobnost s Rubinovými deskami Johnnyho Cashe nebo posledními alby Willieho Nelsona není náhodná. Za Dixie palce hore!

Zdá se, že na pověstech o tom, že album While I´m Livin´ bude mít další dvě pokračování a navrch ještě dokumentární film, něco bude. Tohle video stojí za to skouknout, je tam mimo jiné i spousta super archivních fotek. Jo, Táňa byla zamlada fakt šťabajzna.

Podrobný životopisný článek o Tanye Tucker z pera kolegy Petra Mečíře najdete ZDE a jeho zvukovou podobu v podobě audio podcastu TADY. Poslouchejte a čtěte Country Servis!

Tanya Tucker – While I´m Livin´ 
23.8.2019
Fantasy
https://www.tanyatucker.com/

Vince Gill – Se sousedem v garáži

Vince Gill má na kontě neuvěřitelných 21 cen Grammy, ale pořád je to normální chlápek, kterého byste klidně brali za souseda. Ne nadarmo se mu přezdívá „Nejoblíbenější chlápek v country music“. V muzice ani v životě už si tenhle skvělý kytarista, zpěvák a autor nemusí nic dokazovat, žije spokojeným rodinným životem, dělá práci, kterou miluje a pořád ji dělá setsakra dobře. Kromě svých vlastních projektů se v poslední době věnuje hraní ve znovuobnovených The Eagles a když má čas, můžete ho vidět na podiu nashvillského baru 3rd & Lindsley s honkytonkovou partičkou The Time Jumpers. Muzika je pro něj radost a potěšení a tenhle pocit přátelského setkání se sympaťákem, který má co říct a kterého je příjemné poslouchat, dokáže nenásilně předat svým posluchačům. A přesně tohle platí i pro Gillovo nové album nazvané lakonicky Okie. Vince Gill je totiž rodák z Oklahomy a nikdy na to nezapomněl.

Většinu písní na svou novou desku napsal Vince Gill osobně a je to v jeho dlouhé kariéře asi nejosobnější a nejintimnější nahrávka. Na pozadí jemné rytmiky a zvonivých kytarových vyhrávek si pokládá otázky, co se to stalo se světem a s Amerikou. Proč stále víc lidí hloubí příkopy, místo aby zkoušeli stavět mosty. Proč mizí tolerance, obyčejná lidská slušnost, respekt k odlišným názorům a pocitům, proč se tak často lidská slova barví do ruda krví a hněvem a proč se stále míň myslí a srdcí obrací k lásce, k Bohu a starým písním Merle Haggarda a Guy Clarka. Ovšem aby bylo jasno, album Okie není žádná laciná politická agitka. Spíš je to záznam večera s kámošem odvedle. Sedli jste si po práci u vás v garáži, ztrestali nějaký to pivko, naladili kytary a s nohama na stole trochu pokecali a popřemejšleli o životě. S Vince Gillem by se vám to klidně mohlo stát i v reálu. 

Podrobný životopisný článek o Vinci Gillovi z pera kolegy Petra Mečíře najdete ZDE a jeho zvukovou podobu v podobě audio podcastu TADY. Poslouchejte a čtěte Country Servis!

Vince Gill - Okie
23.8.2019
MCA Nashville
http://www.vincegill.com/

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 39 – Sobotní večírek

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 45 – V sousedově garáži

Playlist Z jukeboxu do playlistu 39 – Sobotní večírek
Rodney Crowell, Billy F Gibbons – 56 Fury
Copper Chief – Broken Promised Land
The Highwomen - Highwomen 
Jessie-Rose – Great Again
Dallas Moore – Mama & Daddy
Cody Cooke & The Bayou Outlaws – Tail Lights
The Nelson Brothers – Can´t Outrun The Rain
The Cadillac Three – All The Makin´s Of Saturday Night
The Devil Makes Three – Wheels
Lost Immigrants – Can´t Make Mexico
Kendell Marvel – Hard Time With The Truth
Sturgill Simpson – Sing Along

Playlist Honkytonk Jukebox 45 – V sousedově garáži
Midland – Let It Roll
Midland – Fourteen Gears
Midland – Cheatin´ By The Rules
Midland – 21st Century Honky Tonk American Band
Tanya Tucker – Wheels Of Laredo
Tanya Tucker – Hard Luck
Tanya Tucker – The House That Build Me
Tanya Tucker – Rich
Vince Gill – That Old Man Of Mine
Vince Gill – I Don´t Wanna Ride The Rails No More
Vince Gill – Nothin´ Like A Guy Clark Song
Vince Gill – A World Without Haggard

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 42: Country Rodeo

Honkytonk Jukebox 42: Country Rodeo

Martin Pešek , Willie Nelson odpočívá při nahrávání desek, Tanya Tucker chystá velkolepý návrat a smečka mladých vlčáků a vlčic jim dýchá na paty. A do toho se furt motaj nějaký koně…

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Tanya Tucker: Z bouřlivé dětské hvězdy bouřlivou babičkou

Petr Mečíř , Má už za sebou šestej křížek, ale tahle baba je furt ta největší outlaw lady ve městě. A po letech má venku novou desku!

Vince Gill: Nejoblíbenější týpek v country music

Vince Gill: Nejoblíbenější týpek v country music

Petr Mečíř , Vince Gill má na kontě neuvěřitelných 21 cen Grammy, ale pořád je to normální chlápek, kterého byste klidně brali za souseda.