Clint Black: Vrcholy a pády usměvavého hezouna

Clint Black: Vrcholy a pády usměvavého hezouna

Clint Black celý život odmítá zpívat texty, které napsal někdo jiný, a svým autorským materiálem si i tak vybudoval jednu z nejlepších kariér 90. let. A výborné desky vydává i dnes.


Dolů

Country hvězdy, které se vypracovaly na samý vrchol jen za pomoci vlastnoručně psaných songů i muziky, byste mohli spočítat na prstech. Clint Black celý život odmítá zpívat texty, které napsal někdo jiný, a svým autorským materiálem si i tak vybudoval jednu z nejlepších kariér 90. let. I po více než třiceti letech na scéně stále vydává výborné desky a s jeho životním příběhem se dnes blíže seznámíme.

Nejprve si však zrekapitulujeme ty největší novinky za poslední měsíc.

Poslouchejte: Clint Black a Country zprávy listopad 2021

Country zprávy – listopad 2021

Tim McGraw a Faith Hill si zahrají hlavní role ve spin-offu populárního seriálu Yellowstone s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Nový seriál se jmenuje 1883 a jedná se o prequel hlavní show, který mapuje osudy první generace rodiny Duttonů. První flashbacková scéna s Timem McGrawem se také objevila v dlouho očekávané první epizodě čtvrté řady Yellowstone.

Seriál 1883 si určitě nenechte ujít

V Nashvillu proběhl 55. ročník předávání cen CMA Awards, který poprvé moderoval Luke Bryan. Nejvyšší cenu pro umělce roku převzal Luke Combs, zpěvákem roku je Chris Stapleton, zpěvačkou Carly Pearce, skupinou Old Dominion a duem Brothers Osborne. Všechny ceny za album, singl a píseň roku posbíral rovněž Chris Stapleton. Během večera také zazněla řada nových písní včetně novinky od Blakea SheltonaCome Back As A Country Boy:

Eddie Montgomery čtyři roky po tragické smrti svého parťáka Troye Gentryho z dua Montgomery Gentry vydal své první sólové album. Deska se jmenuje Ain’t No Closing Me Down a Montgomery se na ní vyrovnává s katastrofami, které ho potkaly v posledních letech. Nečekejte ale žádné ubrečené balady – jeho muzika má jako vždy pořádné grády. Eddie Montgomery také pokračuje ve vystupování s Montgomery Gentry, kde party za zesnulého Troy zpívájí muzikanti doprovodné kapely.   

Eddie Montgomery

Deana Carter vydala speciální edici své ikonické desky Did I Shave My Legs For This u příležitosti jejího 25. výročí. Dvě nejslavnější písně na ní natočila v nových verzích s hosty – na titulní skladbě si zazpívala Terri Clark, Sara Evans a Ashley McBryde a na nové verzi jejího největšího hitu Strawberry Wine pak hostuje Martina McBride, Lauren Alaina a opět Ashley McBryde. 

Blake Shelton před pár lety na nashvillské Broadway otevřel pompézní podnik Ole Red, který se tak stal největší restaurací v Music City.  Nyní plánuje už šestou lokaci a tentokrát přímo na Stripu v Las Vegas. Ambiciózní projekt za 30 milionů dolarů nabídne téměř 700 míst k sezení a otevřen bude v roce 2023.

Blake Shelton

V reakci na hysterickou štvavou kampaň hnutí BLM proti policejním sborům v Americe vydal George Strait nový emotivní videoklip k písni The Weight Of The Badge na podporu všech složek záchranného systému. Jedná se o píseň ze Straitovy poslední desky Honky Tonk Machine z roku 2019. 

Mezi předvánočními novinkami najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz i něco pro fandy do poctivé country muziky. Je libo trochu bluegrassu?

Poslouchejte: Clint Black a Country zprávy listopad 2021

Clint Black: Vrcholy a pády usměvavého hezouna

Clint Black se narodil roku 1962 v New Jersey, ale ještě než mu byl jeden rok, rodina se přestěhovala do Texasu. Na foukací harmoniku se naučil hrát sám už jako dítě, od patnácti let hrál na kytaru a krátce na to začal vystupovat v rodinném bandu se svými třemi staršími bratry. Muzika ho zcela pohltila, takže se vykašlal na střední školu a začal hrát po barech. Za nějakou dobu se odstěhoval do Nashvillu, kde se přes den živil na stavbách a po nocích hrál a psal texty. Jednoho večera se seznámil s kytaristou Haydenem Nicholasem, se kterým utvořil autorské duo. Na sklonku 80. let se jeho demo kazeta dostala k Billovi Hamovi, manažerovi ZZ Top, který si Blacka vzal pod svá křídla a pomohl mu sehnat smlouvu s vydavatelstvím RCA.

Od samého začátku bylo všem jasné, že spolupráce s Clintem Blackem bude zcela jiná, než s kterýmkoliv jiným zpěvákem. Black byl totiž ochotný nahrávat pouze písně, které si sám napíše a ke kterým si i sám složí hudbu, a navíc odmítal využívání nashvillských špičkových studiových muzikantů a místo toho se celé své debutové album rozhodl natočit se svou doprovodnou kapelou. Ohledně jeho zásadovosti však v RCA nikdo nemohl říct ani slovo – debutová deska nazvaná Killin' Time vyšla v květnu 1989 a Black se zapsal do historie tím, že jeho prvních pět singlů za sebou vyletělo na 1. místo hitparády, což se nikomu předtím nepodařilo. Jednalo se o hity A Better Man, Killin' Time, Nobody's Home, Walkin' Away a Nothing's News.

První desky Clinta Blacka se prodalo přes 3 miliony kusů a Black byl na konci roku 1989 vyhlášen největším objevem roku na CMA Awards. Dalším překvapením pak bylo oznámení, že Black na žebříčku nejhranějších písní v rádiích za rok 1989 obsadil první dvě místa s hity A Better Man a Killin' Time. V následujícím roce vydal desku Put Yourself In My Shoes, která přinesla další čtyři hity včetně vítězných singlů Loving Blind a Where Are You Now a její prodeje opět přesáhly tři miliony kusů. Na konci roku 1991 byl Clint přijat za člena souboru Grand Ole Opry. 

Všechno se pro Clinta Blacka vyvíjelo skvěle - jeho písně vyhrávaly hitparády a desky se prodávaly po milionech. Mělo to však háček - Black byl téměř bez peněz, protože kvůli nevýhodné smlouvě naprostou většinu zisků shrábnul jeho manažer Bill Ham. Black se totiž na začátku své dráhy nepřipojil k žádnému autorskému svazu, jak je v branži zvykem, a nerozvážně souhlasil s tím, že Ham investuje balík peněz do rozjezdu jeho kariéry a na oplátku mu připadnou všechny autorské honoráře z písní, které Black napíše na svých prvních osm alb. Jelikož však prakticky všechny texty i hudbu psal Black s Haydenem Nicholasem, honoráře pro Hama tvořily až 30% z prodejní ceny všech alb. Black proto Hama zažaloval a požadoval navrácení čtyř milionů dolarů. Následný vleklý soudní spor odsunul vydání již hotové třetí desky The Hard Way o celý rok. 

Ačkoliv měl Black na začátku 90. let skvěle našlápnuto a dlouho představoval jediného vážného konkurenta Gartha Brookse, nedobrovolná dvouletá přestávka mezi alby způsobila, že ho předběhli Alan Jackson a Travis Tritt a na paty mu začínal šlapat Vince Gill. Album The Hard Way nakonec vyšlo až v červenci 1992 a Black na něm zabodoval s hity jako We Tell Ourselves a When My Ship Comes In. V roce 1993 následovalo album No Time To Kill, které přineslo pět dalších hitů včetně duetu A Bad Goodbye s Wynonnou.

Největším hitem z desky se stala skladba A Good Run Of Bad Luck, která se proslavila ve filmu. Jelikož Clint vypadal jako sympatický mladíček s pohlednou tvářičkou, prakticky od samého začátku své dráhy dostával nabídky na účinkování v seriálech nebo filmu. Všechny návrhy vytrvale odmítal až do roku 1993, kdy se točila westernová komedie Maverick s Melem Gibsonem, ve které si zahrála řada country hvězd včetně Waylona Jenningse, Vince Gilla nebo Kathy Mattea. Možná si scénu Clinta Blacka v tomto filmu i vybavíte - ztvárnil karbaníka, který byl po odhalení jeho podvádění nemilosrdně hozen z výletní lodi do řeky. Píseň A Good Run Of Bad Luck byla soundtrackem k filmu a Clint její videoklip sám režíroval.

Velkým úspěchem bylo i páté album One Emotion, jež přineslo dalších pět hitů a další prodaný milion kusů. Jednou z úspěšných písní byla Untanglin‘ My Mind, kterou Black napsal se svým idolem Merlem Haggardem. Největší peckou celé desky však byla skladba Summer’s Comin‘, která strávila tři týdny na 1. místě hitparády. Clint Black si opět sám režíroval videoklip, ve kterém se objevila řada významných televizních osobností své doby včetně Jaye Leno, Dicka Clarka nebo Charlieho Chase

U country zpěváků je nepsaným zvykem vydat zhruba jednou za deset let vánoční album a obvykle je to tak, že se natočí kolekce klasických vánočních koled a k tomu se přidá aspoň jedna původní píseň, podle které se deska pojmenuje. Jelikož ale všichni vybírají ze stále stejných cca 20-25 písní, často je to docela nuda. Clint Black však trval na své zásadě vlastních songů i v případě vánoční desky a výsledkem tak bylo zcela unikátní album Looking For Christmas obsahující jen samé autorské písně.

V roce 1996 vyšel jeho výběr hitů Greatest Hits, na kterém byla mezi novinkami zařazena píseň Like The Rain, která se stala další obřím hitem, a dále pak živá verze balady Desperado od Eagles, kterou Black nazpíval i na slavné tribute album Common Thread: The Songs Of The Eagles, které bylo na CMA Awards vyhlášeno albem roku 1994. 


Na Blackově výběrovce se objevila rovněž píseň vyprávějící skutečný příběh jezdce rodea jménem Cadillac Jack Favor, který byl roku 1967 neprávem odsouzen za dvojitou vraždu, kterou nespáchal, ve vězení prosadil pořádání vězeňského rodea, a když pak byli dopadeni skuteční vrazi a on propušťen na svobodu, v tradici vězeňského rodea dále pokračoval. Clint Black v roce 1998 podle tohoto příběhu natočil film Still Holding On: The Legend Of Cadillac Jack, ve kterém ztvárnil hlavní roli a jeho ženu si zahrála jeho skutečná manželka herečka Lisa Hartman Black.

Další skvělá deska vyšla roku 1997 – její titulní skladba Nothin‘ But The Taillights, kterou Clint napsal se Stevem Warinerem, se opět stala #1 hitem, album též obsahovalo krásnou baladu Something That We Do a další vítězný singl The Shoes You’re Wearing.  

Na rok 1999 si Clint Black připravil umělecký počin s názvem D'lectrified ("de-elektrifikováno"), kde všechny písně byly nahrány výhradně jen na akustické nástroje. Na albu rovněž hostovaly Blackovy idoly Waylon Jennings, Chet Atkins a Kenny Loggins

Clint & Lisa

Clint na tuto desku napsal svatební duet When I Said I Do a přestože byl v pozici, že si k jejímu natočení mohl vybrat jakoukoliv zpěvačku a dostal by ji, Black trval na tom, že tuto píseň nahraje pouze se svou ženou Lisou. Toto rozhodnutí bylo největším překvapením pro samotnou manželku, která do té doby vůbec nezpívala. Jejich duet se stal obrovským hitem a dodnes patří mezi nejvyužívanější svatební songy.

V roce 2001 Black vydal druhou výběrovku Greatest Hits II, kde se mezi novinkami objevila pecka Money Or Love a nový úspěšný duet s manželkou Lisou – Easy For Me To Say. Tímto albem taky končí Blackova komerční dráha. V témže roce se Clintovi a Lise narodila dcera Lilly Pearl a zpěvák pak na tři roky přerušil svoji dráhu, aby se mohl věnovat rodině. Když se v roce 2004 chystal vrátit k muzice, uvědomoval si, že na mainstreamové scéně už není relevantní, a proto si založil vlastní label, na kterém vydal příjemné album Spend My Time a o rok později na něj navázal kolekcí Drinking Songs And Other Logic. Žádná z písní z těchto dvou desek však neprorazila.

V roce 2008 pak Clint vydal digitální singl s prvními songy za svou kariéru, které sám nenapsal – šlo o cover verzi Long Cool Woman od The Hollies a novou píseň The Strong One. Kvůli finančním problémům však nové chystané album nevyšlo a Black byl nucen svůj label zavřít.

Ačkoliv v pozdějších letech Clint Black už tak často nenahrával ve studiu, dále se věnoval své filmové dráze, kde se objevil v několika seriálech a zahrál si v dětské filmové sérii Flicka s koňskou tématkou. Kromě toho se také účastnil řady reality show – v talentové soutěži Nashville Star působil jako mentor, sám soutěžil v reality show Donalda Trumpa - Celebrity Apprentice a loni se svou manželkou zpívali v televizní soutěži The Masked Singer v převleku za sněžné sovy (zkuste si najít na Youtube: The Masked Singer – Snow Owls).

S novým albem se Black znovu přihlásil po dlouhých deseti letech s povedenou kolekcí On Purpose a v roce 2019 pak vydal živák Still Killin‘ Times. I po více než třiceti letech na scéně je Clintovou pravou rukou stále Hayden Nicholas, se kterým píše většinu písní a Nicholas po celou dobu rovněž hraje na elektrickou kytaru v Blackově kapele. Své zatím poslední autorské album Clint Black vydal v červnu 2020, které se jmenovalo Out Of Sane a kromě patriotického songu America (Still In Love With You) se pozornosti dostalo také skladbě This Old House, kterou Black vzdal hold Grand Ole Opry.

Poslouchejte: Clint Black a Country zprávy listopad 2021

PLAYLIST:
Tim McGraw - Indian Outlaw
Luke Combs - What You See Is What You Get
Eddie Montgomery - Ain't No Closing Me Down
Deana Carter - Did I Shave My Legs For This (feat. Martina McBride, Lauren Alaina a Ashley McBryde)
Blake Shelton - Ol' Red
George Strait - The Weight Of The Badge
Clint Black - Killin' Time
Clint Black - We Tell Ourselves
Clint Black - Tuckered Out
Clint Black - Summer's Comin'
Clint Black - The Shoes You're Wearing
Clint Black - Been There (with Steve Wariner)
Clint Black - The Boogie Man
Clint Black - My Best Thinkin'

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Petr Mečíř , Kytary, cadillaky, honkytonk tančírny a tradiční country – to jsou lásky Dwighta Yoakama. A když sundá klobouk, s potěšením si zahraje úlisného padoucha v nějakém hollywoodském filmu.

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

Petr Mečíř , 33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.