Keith Whitley: Tragický příběh talentovaného pijáka

Keith Whitley: Tragický příběh talentovaného pijáka

Neuvěřitelný talent, vynikající písně, předčasné úmrtí kvůli alkoholismu – je skoro až s podivem, že o novodobém Hanku Williamsovi dosud nebyl natočen žádný film.


Dolů

V moderních dějinách country music je Keith Whitley novodobým Hankem Williamsem, a to včetně neuvěřitelného talentu, vynikajících písní, předčasného úmrtí kvůli alkoholismu a následného kultu osobnosti, který po jeho smrti vznikl. Skoro je až s podivem, že o Whitleym dosud nebyl natočen žádný film. S jeho neobyčejnými osudy se dnes blíže seznámíme.

Nejprve nás však čeká obvyklý přehled novinek ze zámořské country scény.

Poslouchejte: Keith Whitley a Country zprávy červen 2020

Country zprávy červen 2020

Kvůli probíhající pandemii mnoho country hvězd zrušilo veškerá svá turné až do konce roku. Jedním z mála, kdo své koncerty nezrušil, je Alan Jackson. Na polovinu června oznámil na obří Drive-In koncerty v Alabamě, které budou diváci sledovat přímo ze svých aut a v platnosti stále zůstávají i lístky na Jacksonovy stadionové koncerty během léta.

Alan Jackson. Fanda do klasických aut se nezapře.

U příležitostí 50. výročí písně Rose Garden od Lynn Anderson vychází sběratelská edice na stylovém růžovém vinylu. Součástí je i plakát a zpěvaččin poslední singl Drift Away z roku 2015 a celá kolekce vyjde na 50 dolarů. Deska Rose Garden byla více než čtvrt století nejprodávanějším albem od country zpěvačky, než tento rekord roku 1997 překonala Shania Twain. Lynn Anderson zemřela před pěti lety ve věku 66 let.

Stylovka. Tyhle účesy ve stylu Marge Simpsonová fakt nemají chybu…

Trace Adkins nadále pracuje na nové desce, která se bude jmenovat The Way I Wanna Go. Právě z ní zveřejnil další nový song Mind On Fishin', a to včetně videoklipu, ve kterém v roli bezstarostného staříka můžeme vidět hvězdu Grand Ole Opry T. Grahama Browna.

Ve věku 81 let zemřel milovaný kytarista Jimmy Capps, který více než 50 let figuroval jako hlavní kytarista house bandu v Grand Ole Opry. V 70. a 80. letech byl jedním z nejvytíženějších studiových muzikantů a kytary nahrál třeba na takových hitech jako jsou Stand By Your Man (Tammy Wynette), The Gambler (Kenny Rogers), He Stopped Loving Her Today (George Jones) nebo Elvira (The Oak Ridge Boys).

R.I.P. Jimmy Capps

Mnozí country zpěváci si do svých oficiálních eshopů přidali roušky s vlastním brandem, přičemž řada z nich věnuje výtěžky z prodejů nejrůznějším charitám. Alan Jackson má celou vlastní kolekci a stylové masky lze zakoupit také od Vince Gilla, George Straita a řady dalších.

Tak kterou? Radio Dixie jednoznačně hlasuje za model Brooks & Dunn

Dolly Parton v dubnu věnovala milion dolarů vanderbiltské nemocnici na výzkum koronaviru,  prostřednictvím série videí četla dětem pohádky na dobrou noc a nyní ve svých 74 letech natočila zbrusu novou píseň s optimistickým poselstvím, kterou nazvala When Life Is Good Again.

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Country servis Petra Mečíře existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky a Stay tuned!

Poslouchejte: Keith Whitley a Country zprávy červen 2020

Keith Whitley: Tragický příběh talentovaného pijáka

Keith Whitley se narodil roku 1954 v Kentucky. V rané pubertě měl tři koníčky: domácí pálenku, muziku a rychlá auta. Jednou jel jako spolujezdec v autě s kamarádem, který se pokusil vybrat zatáčku v rychlosti 192 km/h. Auto vyletělo z cesty, jeho kamarád byl na místě mrtvý a Keith vyvázl jen o vlásek. Jindy se mu zase podařilo sjet s autem ze 40-metrového útesu do zamrzlé řeky a opět vyvázl jen s několika zlomeninami. 

Keith Whitley a Ricky Skaggs

Když mu bylo 15 let, vystoupil se svým bratrem Dwightem na bluegrassové soutěži v Ezelu v Kentucky, kde se seznámil s šestnáctiletým Rickym Skaggsem. Okamžitě se skamarádili a začali vystupovat jako East Kentucky Mountain Boys. Krátce na to je objevil legendární Ralph Stanley a oba dva angažoval do svého souboru. Roku 1971 Keith Whitley a Ricky Skaggs vydali společné album nazvané Second Generation Bluegrass. Skaggs po třech letech odešel a z Whitleyho se tak ve Stanleyho kapele stal hlavní sólový zpěvák.


Zde je Keith Whitley jako hvězda v kapele Ralpha Stanleyho v roce 1977

V druhé polovině 70. let hrál v kapele dalšího slavného bluegrassového velikána J. D. Crowea a postupně si vybudoval pověst vynikajícího a všestranně talentovaného zpěváka a muzikanta. Když se z jeho parťáka Rickyho Skaggse stala začátkem 80. let countryová superhvězda, rozhodl se i Whitley opustit bluegrassové vody a roku 1983 se přestěhoval do Nashvillu. Brzy získal smlouvu s RCA Records a následujícího roku vyšel jeho debutový maxisingl s šesti písněmi nazvaný A Hard Act To Follow. Ačkoliv z něj žádný hit nevzešel, pro Whitleyho to byla důležitá zkušenost, protože country muziku dříve nehrál a svůj nový sound musel ještě pořádně vypilovat. 

To se mu povedlo na jeho první regulérní dlouhohrající desce nazvané L. A. To Miami, která vyšla v říjnu 1985. S písní Miami, My Amy zaznamenal svůj první menší hit, za kterým následovaly další Top 10 hity Ten Feet Away, Homecoming '63 a Hard Livin'. Zajímavostí je, že na tuto desku také nahrál skladbu On The Other Hand, která se o rok později stala velkým hitem pro Randyho Travise a nastartovala jeho dráhu. Whitleyho verze byla první, jen nevyšla jako singl.  


Během koncertního turné na podporu desky L.A. To Miami začal Keith chodit s country zpěvačkou Lorrie Morgan a o rok později se vzali. Stali se jedním z nejprominentnějších párů v country music a média sledovala každý jejich krok. V roce 1987 se jim narodil syn Jesse Keith Whitley. Whitleymu se dařilo ve všech životních oblastech, avšak jediným škraloupem na jeho úspěchu bylo jeho soustavné nezměrné pití.

Keith Whitley a Lorrie Morgan

Během roku 1987 Keith Whitley pracoval na novém albu, ale jelikož měl pocit, že nově natočené písně po kvalitativní stránce nedosahují jeho standardů, požádal společnost RCA, aby 15 čerstvě nahraných písní zahodili s tím, že začne zase od začátku. Kdyby jen tehdy tušil, že se za krátkou dobu po jeho předčasné smrti vytvoří kolem jeho osobnosti hotový kult a společnost RCA na všech jeho dříve nepoužitých nahrávkách bez ohledu na jejich kvalitu královsky vydělá... Svou novou desku tedy začal tvořit opět od nuly a zároveň RCA požádal, aby se na ní mohl více podílet autorsky i producentsky. Výsledné album, které natočil přesně podle svých představ, se jmenovalo Don't Close Your Eyes a vyšlo v květnu 1988. A jeho úspěch byl famózní! 

Titulní píseň Don't Close Your Eyes vylétla na 1. místo hitparády a dodnes je jednou z nejslavnějších a nejčastěji hraných písní vůbec. Následující skladba When You Say Nothing At All byla neméně úspěšná a rovněž vyhrála hitparádu, a stejně tak i I’m No Stranger To The Rain. Whitleymu se nesmírně dařilo a pomalu se dostával na absolutní vrchol. Začátkem roku 1989 zašel na šéfem RCA s požadavkem, aby jako další singl vydali baladu I Never Go Around Mirrors, ale ten mu doporučil, aby raději natočil něco nového, a tak se Whitley vrhl do studia a začal pracovat na svém třetím albu. Tehdy však nikdo nemohl tušit, že brzy bude vše úplně jinak.

V úterý 9. května 1989 se Whitley probudil, zatelefonoval své matce, a poté ho navštívil jeho švagr Lane Palmer, se kterým si dal kávu. Na dopoledne měli naplánovanou partičku golfu, po které Whitley plánoval napsat nějaké songy, které by se svou ženou mohli natočit jako duety, jakmile se vrátí z turné. Švagr odjel z domu zhruba v 8:30, aby Whitleyho o hodinu později vyzvedl a společně vyrazili na golf. Když se Palmer po hodině vrátil, našel Whitleyho bezvládné tělo obličejem k zemi. Okamžitě zavolal záchranku, ale přivolaní lékaři mohli už jen konstatovat smrt. V nemocnici byla jako příčina úmrtí prohlášena otrava alkoholem a podle množství etanolu v krvi bylo spočítáno, že Whitley musel vypít přibližně 0,6 litru whiskey. V době jeho skonu mu bylo 34 let. 

Úmrtí jedné z největších hvězd country music, od které se čekalo, že se co nevidět stane superhvězdou číslo 1, otřáslo celým countryovým světem a následující den byly po celé čtvrti Music Row vyvěšeny černé prapory. Whitley byl pohřben na hřbitově Spring Hill v Nashvillu do dvojhrobu. Do druhé poloviny bude jednou uložena jeho žena Lorrie Morgan, která tam od roku 1989 má připraven vlastní náhrobní kámen.

V době Whitleyho smrti už byly dokončené práce na jeho třetím albu nazvaném I Wonder Do You Think Of Me. To vyšlo tři měsíce po jeho pohřbu a přineslo dva #1 hity v podobě titulní skladby a písně I Ain’t Nothin‘. Společnost RCA se snažila využít obrovského mediálního zájmu o Whitleyho osobu, a tak další posmrtné nahrávky začaly vycházet jako na běžícím páse. O rok později vyšel výběr hitů Greatest Hits se dvěma dříve nepoužitými demo nahrávkami a také reedice Whitleyho rané desky Second Generation Bluegrass s Rickym Skaggsem

V roce 1991 pak v RCA doslova uplácali album Kentucky Bluebird, které obsahovalo další dříve nepoužité demáče a audiostopy několika rozhovorů s Whitleym. Také se zde objevil Whitleyho dříve nepoužitý duet s Earlem Thomasem ConleymBrotherly Love, který byl vydán jako singl a dostal se na 2. místo hitparády. V roce 1993 Alan Jackson použil Keithovy dříve nevyužité vokály k písni The New Kid In Town a na své vánoční album Honky Tonk Christmas ve studiu namíchal s Whitleym duet.

V roce 1994 vyšla deska Keith Whitley: A Tribute Album, na které Whitleyho hity nazpívaly hvězdy jako Alan Jackson, Joe Diffie, Mark Chesnutt a Ricky Skaggs, a také se zde objevily další čtyři dříve nepoužité Whitleyho písně. Jako singl byla z tého desky vydána skladba When You Say Nothing At All, kterou zde nazpívala tehdy 23-letá Alison Krauss, která tím získala svůj vůbec první countryový hit. Její verze této písně byla na předávání cen CMA Awards v roce 1995 vyhlášena singlem roku a Alison se stala zpěvačku roku.

O rok později dala Lorrie Morgan dohromady pátou Whitleyho desku Wherever You Are Tonight, na kterou použila jeho vokály z demo nahrávek z let 1986-1988 a nechala k nim natočit nový hudební podklad včetně nových aranží. V dalším roce pak vyšla kompilace The Essential, která mimo Whitleyho klasických hitů obsahovala zremasterované nahrávky jeho prvního maxisinglu A Hard Act To Follow, který v době svého vydání prakticky zapadl.

Keith Whitley byl spolu s Georgem Straitem a Randym Travisem jedním z průkopníků nového směru, který historikové pojmenovali nový tradicionalismus. Whitley za svou krátkou dráhu hluboce ovlivnil celou generaci zpěváků, jeho jméno je dodnes synonymem poctivé country muziky a můžete ho slyšet zmíněného v písních široké škály hitmakerů od Chrise Younga (You’re Gonna Love Me) až po Kida Rocka (Johnny Cash).

Dnes Whitleyho odkaz udržuje naživu jeho 33-letý syn Jesse Keith Whitley, jehož ztvárnění otcových nahrávek  můžete vidět zde:

Poslouchejte: Keith Whitley a Country zprávy červen 2020

PLAYLIST:
Alan Jackson - Good Time
Lynn Anderson - Drift Away
Trace Adkins - Mind On Fishin'
Kenny Rogers - The Gambler
Brooks & Dunn - More Than A Margarita
Dolly Parton - When Life Is Good Again
Keith Whitley - Turn Me To Love
Keith Whitley - Miami, My Amy
Keith Whitley - Don't Close Your Eyes
Keith Whitley - When You Say Nothing At All
Keith Whitley - I'm Over You
Keith Whitley - I Want My Rib Back
Keith Whitley - I'm Gonna Hurt Her On The Radio
Keith Whitley - Tell Me Something I Don't Know

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

George Strait: Král po 35 letech vyklidil countryový Olymp

Petr Mečíř , 33 platinových desek, 60 No.1 singlů a 35 let na absolutním vrcholu americké country music. Tohle dokázal pouze George Strait. 

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Ricky Skaggs: Od bluegrassu ke country a zase zpět

Petr Mečíř , V šesti letech už hrál s Billem Monroem, užil si slávu velké country hvězdy a dnes sbírá se svým bluegrassem jednu cenu za druhou.