10 zbraní, s kterými přežijete. Kdekoliv!

10 zbraní, s kterými přežijete. Kdekoliv!

Na chvíli si představte, že jste Rambo. Jste sami v lese a jde po vás celá armáda. Co všechno potřebujete, abyste přežili? Protože nejste Sly Stallone, potřebujete pořádné vybavení. Připravili jsme desítku zbraní, s níž se ze štvané zvěře stanete lovcem.

Dolů

V tomto článku s trochou nadsázky představíme deset zbraní americké provenience, které by vám umožnily přežít, pokud byste se ocitli v ohrožení. Samozřejmě to není doporučení typu „co si vzít s sebou na nákup“, spíš jenom hypotetický model.

Začneme slovy „představte si“. Jste sami na území, kde nemáte žádné přátele, pouze nepřátele. Bod, či místo, které jste si zvolili za svůj úkryt, nazvěme třeba „Domov (D)“. Z vojenské terminologie si vypůjčíme pro lepší názornost systém čtyř kružnic, soustředěných kolem bodu D. Tyto kružnice jsou v různých vzdálenostech od sebe, podle účinného dostřelu konkrétní zbraně. Nejbližší je do 50 m, druhá do 300 m, třetí do 800 m a čtvrtá do 1 800 m.

1. Barrett M82A1

Začneme poslední kružnicí, tedy vzdáleností 1 800 m. Na tuto vzdálenost můžete sledovat nepřátelský objekt a bez velkého rizika, že se prozradíte, jej můžete úspěšně eliminovat. Zbraň, kterou použijete, není žádný drobeček, ale na tuto vzdálenost ani nelze nic jiného očekávat.

Barrett M82A1 je těžká antimateriálová/odstřelovačská puška, přijatá do výzbroje armády USA koncem osmdesátých let dvacátého století. Jde o samonabíjecí pušku s desetiranným zásobníkem na velké vzdálenosti. Vyrobili jej pro armádu, bezpečnostní síly a jako součást lehkých bojových vozidel.
Je jednou z prvních zbraní svého druhu. Používá výkonný kulometný náboj ráže .50 a silný zpětný ráz tohoto náboje minimalizuje užití úsťové brzdy, která odklání většinu prachových plynů do stran. Její účinný dostřel je do 2 000 m. Navrhli ji na ničení lehce obrněných cílů, proto u ní poprvé použili termín „antimateriálová“. Účinnost této zbraně živého tvora je značně devastující i ve vzdálenostech nad 1 500 m. Nepředstavujte si, že po zásahu sebou cíl trhne a padne na zem. Podle doložených případů (např. válka v Perském zálivu) umí tato zbraň přepůlit člověka na 1 500 metrů.

2. Puška M14

Skokem jsme se dostali ke třetí kružnici. Pro nás to znamená cíl, jenž je daleko maximálně 800 m daleko. Jde o vzdálenost, kterou zvládne většina pušek užívající náboj 7,62 x 51 mm NATO, nebo jeho ruský ekvivalent.

Zbraň, která vám umožní eliminovat cíle v této maximální vzdálenosti, není žádná „moderní“ novinka, ale ostřílený veterán. Mimochodem v úpravě s railovými lištami a dalšími „udělátky“ ji používá USMC (Námořní pěchota USA) jako „Marksman rifle“ dodnes.

Puška M14 je původně automatická (později samonabíjecí) puška americké armády zavedená do výzbroje koncem 50. let 20. století. V průběhu vietnamské války ji z výzbroje prvoliniových jednotek nahradila útočná puška M16. V pozdější době se používají většinou jen speciální modifikace.
Vyvinuli ji jako zbraň pro nově zavedený standardní náboj Severoatlantické aliance 7,62 x 51 mm NATO. Zbraň konstrukčně vycházela z osvědčeného válečného modelu M1 Garand, s nímž americká armáda prošla celou 2. světovou válku.

Jde o velmi přesnou a výkonnou zbraň. Má pečlivě zpracovanou konstrukci, vysokou odolnost a životnost. V dnešní době zbraně řady M14 používají odstřelovači. Ve filmu Černý jestřáb sestřelen používá postava seržanta Randyho Shugharta M14 s optikou Aimpoint 3000 k odstřelování z helikoptéry, aby podpořil své jednotky během pozemních operací.

3. Calico M960A

Pomalu se blížíme k bodu „D“. Dostáváme se na druhou kružnici (300 m). Na tuto vzdálenost se nám bude nejvíce hodit zbraň s vyšší kadencí (rychlostí střelby) a menší (pistolovou) ráží náboje. Vzdálenost 300 m je pro takové náboje na hranici účinnosti, ale potřebné „překrytí“ nám poskytuje předchozí zbraň - puška M14.
My si proto vezmeme samopal s účinností od 50 do 250 m. Tentokrát sáhneme po moderní a velmi zajímavé zbrani. Calico M960A je plně automatický samopal (SMG) v ráži 9 mm Luger, s válcovým zásobníkem na 50 nebo 100 nábojů a rychlostí střelby 750 ran/min.

Samopal Calico se vyznačuje poněkud futuristickým vzhledem a štíhlým designem. Velmi zajímavým konstrukčním prvkem této zbraně je válcový zásobník, v němž jsou náboje poskládány ve vícenásobné spirále. Díky tomu, se do poměrně nevelkého válcového zásobníku vejde velké množství munice. Zbraň se vyrábí od roku 1990 a  rozhodně se vyplatí zapátrat v internetu a prohlédnout si konstrukční plány tohoto „plivače ohně“.

4. Ingram model 10 (MAC 10)

Druhým zástupcem zbraně pro krátkou vzdálenost, kterého jsme vybrali, je také už trochu veterán. Rozhodně jste ho viděli v akci v mnoha filmech a dodnes budí oprávněný respekt. Představa smršti olova v ráži .45 ACP, která se řítí vaším směrem je všechno, jenom ne příjemná.
Ingram model 10 (MAC 10) je kompaktní samopal, který designem připomíná izraelský samopal Uzi. V 60. letech ho navrhl konstruktér Gordon B. Ingram. Samopal má vysokou rychlost střelby (1145 ran/min), což zvyšuje palebné pokrytí, ale na druhou stranu je při střelbě obtížněji ovladatelný. Maximální dostřel je 100 m, ale při této kadenci by na tuto vzdálenost šlo o víceméně náhodný zásah.

5. Remington 870

Nu a jsme na první kružnici a vzdálenosti do 50 m. Tady vám představíme dvě pistole a dvě brokovnice.
Začneme u brokovnic. První je legendární „pumpa“ Remington 870 - v současnosti nejrozšířenější opakovací brokovnice používaná ozbrojenými složkami. Od roku 1950 až do současnosti ji vyrábí americká zbrojovka Remington Arms. Vyrábí se v policejní, vojenské, sportovní a lovecké verzi. V polovině šedesátých let ji přijali do výzbroje americké námořní pěchoty. Nosí ji strážní jednotky i příslušníci ochrany velvyslanectví. Jde o zbraň s opakovací funkcí ovládanou pohyblivým předpažbím.
Brokovnice ráže 12 má trubicový zásobník uložený pod hlavní. Ten je v základní variantě na sedm nábojů. V nich může být rozličný obsah - velké broky, malé broky, jednotný náboj, šipky, projektily s CS plynem, plastikové střely a další.

6. Pancor Jackhammer

Další brokovnicí je takové UFO mezi zbraněmi. Mimo její standardní název, má také jiný (poetický a výstižný): „zametač ulic“ (STREET SWEEPER). Podle nás by její souvislejší „činnost“ nevydržely ani ty ulice. Je to opravdu „terminátor“.

Pancor Jackhammer je automatická brokovnice navržená v roce 1984 a patentována o tři roky později. Váží čtyři a půl kila, má ráži 12 a válcový zásobník na 10 nábojů. Vyrobili sice jen pár prototypů, ale pro osobitý a futuristický vzhled se stala hvězdou v akčních filmech a videohrách. Na videu je její „sestřička“, která se vyrábí v JAR. Pro představu schopností této zbraně je celkem vypovídající.

7. Colt 1911 .45 ACP

Protože se nepřítel může dostat skutečně „na tělo“ máme ještě v zásobě dvě pistole. Tou první je nesmrtelná legenda, která zřejmě nikdy nezmizí z prodejních pultů zbrojařských firem.

Colt 1911 .45 ACP je samonabíjecí pistole na náboje, kterou zkonstruoval John Moses Browning (1855 – 1926). Do výzbroje americké armády se dostala roku 1911 a s jedinou výraznou modernizací v roce 1924 sloužila jako standardní krátká palná zbraň až do roku 1985, kdy ji nahradila Beretta 92 F (M9) ráže 9 mm Luger.
Dočkala se nasazení během čtyř velkých válek (1. a 2. světová, Korejská a ve Vietnamu) a nespočtu dalších ozbrojených konfliktů. Zbraň má standardní zásobník na sedm nábojů a je vybavena manuální a dlaňovou pojistkou. Je to prostě přítel, který nikdy neselže a pokud trefíte, druhá rána není potřeba.

8. Auto Mag .44

K této legendě jsme přiřadili ještě jednu. Ta se sice žádné války nezúčastnila, zato si ji bude mnoho lidí pamatovat díky Clintu Eastwoodovi.

Auto Mag .44 (AMP), je velkorážní samonabíjecí pistole, kterou navrhli v letech 1966 - 1971 v Auto Mag Corporation. Vzhledem k bankrotu firmy v roce 1972 jich vyrobili méně než 3 000 kusů.
Tento úctyhodný kus kovu dokázal prostřelit neuvěřitelné věci. Bohužel náklady na výrobu a její prodejní cena z ní udělali historickou kuriozitu. Dnes se použité Auto Mag pistole prodávají i za 4 000 dolarů.

9. USMC Mark 2 Ka-Bar

Konečně jsme se dostali do bodu „D“, tedy domů. Nepřítele máme na dosah ruky, takže to nejlepší, co můžeme udělat, je ozbrojit se nožem. Protože „štěstí přeje připraveným“ máme tu hned dva. Tím prvním je válečný veterán, který ovšem konstrukčně sahá ještě dál. Kam přesně? Do dílny vynikajícího nožíře a zálesáka Jima Bowieho (1796 – 1839).

Nůž USMC Mark 2 Ka-Bar přijala námořní pěchota USA do své výzbroje v roce 1942 jako bojový nůž 1219C2 (později nesl označení USMC Mark 2).
Společnost Union Cutlery začala název Ka-Bar používat v roce 1923, když jí přišel dopis od lovce kožešin, který jejich nožem zabil medvěda. Lovec medvěda postřelil, ale zasekla se mu puška. Zraněný medvěd zaútočil a lovec použil (úspěšně) nůž. Dopis byl velmi špatně čitelný a pisatel nejspíš použil termín „kill bear“ (zabil medvěda), v dopise to však vypadalo jako „ka bar“. Odtud tento název.

10. Gerber Mark II

Druhým nožem je také válečný veterán - tentokrát války ve Vietnamu. Typově se nejedná o „bowie“ nůž, ale jeho tvar je mnohem starší. Setkáme se s ním už ve středověku, jde o tzv. „stileto“ ostří, které má ze všech nožů rozhodně nejvyšší penetraci. Na druhou stranu ho to limituje pro jakoukoli jinou činnost.
Gerber Mark II je bojový nůž vyráběný firmou Gerber Blades od roku 1967. Nůž navrhl vysloužilý armádní kapitán Bud Holzman na základě vzoru římského meče (Gladia). Tvarem se nůž podobá dýce Fairbairn-Sykes vyvinuté během druhé světové války pro britské Commandos.

Jan Korbel

Jan Korbel

Mám rád military a vojenskou historii. Nemám rád soudruhy odkudkoli a magory z ISIS. Jsem mladej kluk, jenom už trochu dlouho.

Všechny články autora

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Lukáš Visingr , Nejčastější „bojová vozidla“ v konfliktech na Blízkém a Středním Východě představují různé vyzbrojené úpravy užitkových a nákladních automobilů.

Hayes M1030: Dieselové motocykly ve službách americké armády

Hayes M1030: Dieselové motocykly ve službách americké armády

Lukáš Visingr , Ve výbavě amerických ozbrojených sil se nachází i nezvyklá modifikace terénního motocyklu Kawasaki, která je poháněna dieselovým motorem.

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Mr. Beman , Reportáž z rekonstrukce jedné z bitev americké občanské války se neplánovaně zvrhla v ostré bojové nasazení