ZZ Top 4: Billy F Gibbons

ZZ Top 4: Billy F Gibbons

Jakou muziku dělá frontman ZZ Top sám za sebe? A s kým? Putování po sólových albech Billyho F Gibbonse doplníme zajímavými a občas i překvapivými kolaboracemi a duety s umělci jako Edgar Winter, John Fogerty či Rodney Crowell.


Dolů

Příběh takové obyčejné malé kapely z Texasu, která si říká ZZ Top, jste mohli v cyklu Southern Legends sledovat ve třech pokračováních. První díl seriálu mapoval počátky hvězdné kariéry ZZ Top až po album Tejas z roku 1976 a najdete ho ZDE. Druhé pokračování o nejslavnější zlaté éře kapely, která v letech osmdesátých ovládla celosvětovou populární hudbu, je pro vás připravené ZDE. A konečně třetí část, ve které jsme se s ikonickými vousáči dostali až do současnosti, máte naservírované TADY. Dnes tenhle seriál zakončíme dílem posledním. Bude celý věnován sólové dráze Billyho F Gibbonse a jeho spolupráci s umělci a kapelami jak z rockového, tak i z countryového břehu řeky jménem americká muzika.

Podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Poslouchejte: ZZ Top 4 – Billy F Gibbons

„Hard and loud. Natvrdo a nahlas.“ Takhle nějak by se ve zkratce dal popsat jeden z nejznámějších kytaristů téhle planety, Billy F Gibbons. Dvaapadesát let jeho života se ZZ Top jsme zmapovali v předchozích třech dílech našeho seriálu a teď zbývá dopsat poslední kapitolu o Billyho sólové dráze. Jakou muziku dělá Billy sám za sebe? A s kým? No, to by vydalo na samostatnou knihu. Nebo na několikahodinový pořad. Trochu jsem tohle téma nakousnul v 16.pokračování svého pořadu Honkytonk Jukebox (najdete ho ZDE), kde jsem celou první hodinu věnoval zajímavým zízítopáckým coverům, songům, kde Billy Gibbons hostoval svým kamarádům, nebo písním kapel, které blues-rockové tříhlavé sani jménem ZZ Top dělaly v nedávné minulosti předskokany. Takže si to koukejte pěkně poslechnout, protože dneska si budeme hrát úplně jiné, vesměs novejší kousky a samozřejmě zabrousíme i do trojice Billyho sólových desek.

U nás doma v Čechách a na Moravě se už od let šedesátých rocková a country muzika dost striktně odděluje. Ve Státech se na tyhle škatulky nikdy moc nehrálo a Billy Gibbons je jedním z těch, kteří s výlety do světa country music nikdy neměli problém, spíš naopak. Důkazem budiž jeho podíl na velkém hitu dua Brooks & Dunn Honky Tonk Stomp z roku 2009. Natáčelo se na slavném Cadillac Ranchi v texaském Amarillu a i díky Billymu vznikla asi nejrockovější pecka, kterou kdy Brooks & Dunn udělali. 

V roce 2015 překvapil Billy Gibbons hudební veřejnost svým prvním sólovým albem Perfectamundo. Žádná country, žádná recyklace zízítopáckého soundu, ale latinskoamerické, respektive kubánské rytmy. Více o albu o něco níže, tady máte na okoštování jeden klip.

Seznam slavných muzikantů, se kterými Billy F Gibbons nikdy nehrál, by byl asi o dost kratší než výčet jmen, se kterými se potkal na pódiu nebo ve studiu. V roce 2018 jeli ZZ Top turné s Johnem Fogertym a díky tomu vznikla i písnička Holy Grail, kterou dneska taky uslyšíte. Následující video skvěle zachycuje oba „pány kytaristy“ při studiovém jamování a je to veliká paráda, koukat těmhle mistrům do kuchyně...

Až vyrazíte do Prahy na Billyho koncert, koukejte si vzít na sebe něco stylovýho. Nejlíp od nás. DixieGear.cz

Poslouchejte: ZZ Top 4 – Billy F Gibbons

Návrat zpátky k blues, ale trochu jinak než s mateřskými ZZ Top. Přesně o tomhle byla druhá Billyho sólovka The Big Bad Blues z roku 2018. Víc se o ní dočtete zase o kus níž a navnadit vás k tomu může třeba klip k písni Missin´ Yo´ Kissin´, kterou napsala Billyho manželka.

A víte co, dáme si z týhle desky ještě jednu. Hollywood 151. Moc pěkný pokoukání.

A změníme trošku žánr. I když v Billyho případě to zrovna moc neplatí. Když někomu hostuje při nahrávání, obvykle je to slyšte na první poslech. Jeho kytarová hra i zpěv jsou naprosto nezaměnitelné. Platí to i pro spolupráci s Rodney Crowellem při natáčení jeho alba Texas. U songu 56 Fury se pánové evidentně dobře baví, tohle téma je Billymu jakožto fandovi do hotrodů a klasických amerických kár obzvláště blízké.

A teď jednu kuriozitku. Věděli jste, že Billy Gibbons občas fušuje do svateb? Pod svým alter ego „Reverend Willy G“ občas funguje jakožto oddávající a regulérní duchovní v Církvi univerzálního života (Universal Life Church). Mimo jiné oddával countryovou legendu Billyho Joe Shavera (na jeho druhé svatbě z pěti) nebo rockera Joe Walshe. A přesně tuhle roli si vystřihnul v klipu countryového tria Chapel Hart. Doporučuju zkouknout, muzika je fajn a Billyho kytaru určitě nepřeslechnete.

V roce 2021 vypustil Billy Gibbons do světa svoje zatím poslední sólové album – Hardware. Mně osobně tahle deska sedla ze všech nejvíc. Víc se zase dočtete o kousek níž, dodám jen, že na obalu desky se objevil nejnovější přírůstek v Billyho garáži, Ford ´34 jménem Whiskey Runner. O týhle káře můžete na našem webu najít rozsáhlý článek ZDE a tímto děkujeme časopisu Chrom a plameny za spolupráci! 

16.5.2021 Billy Gibbons málem zboural Grand Ole Opry. Velký a totálně vyprodaný koncert byl poctou Billymu za "50 let hudby, zábavy a filantropie". Akce byla součástí série America Salutes You, která vybírá peníze pro charitativní organizace zaměřené na armádu a válečné veterány a zároveň to byla první velká akce, která se v Nashvillu konala po zrušení pandemických opatření. Bez roušek si to užívali jak diváci, tak řada hvězdných hostů, mimo jiné Travis Tritt, Eric Church, Lucinda Williams nebo duo Larkin Poe. Záznam z koncertu si můžete pustit díky YT i vy hned teď a doufám, že se jeho plná verze jednou objeví i jako audio na CD.

A na samotný závěr jednu chuťovku, která dokazuje, že Billyho písně nejspíš nikdy nezestárnou. Sledovat děvčata z Larkin Poe, jak si jen tak podomácku vystřihnou Sharp Dressed Mana, to je čirá radost. 

Tak Billy, ať ti to ještě dlouho hraje na plný koule, a doufám, že se všichni potkáme 26.června 2023 v O2 Aréně.

Poslouchejte: ZZ Top 4 – Billy F Gibbons

Diskografie

Perfectamundo (2015)

Leader, zpěvák a kytarista slavných ZZ Top si ke svým šestašedesátým narozeninám nadělil opravdu zajímavý dárek. První sólové album. A (nejen) ortodoxní fanoušci této fousaté folklórní úderky z Houstonu v Texasu se zájmem čekali, co že to z jednoho z nejlepších rockových kytaristů Billyho Gibbonse vypadne. Blues, boogie, country? Jak název alba Perfectamundo napovídá, je to úplně jinak. Latinské a kubánské rytmy. Mix španělštiny s angličtinou. Mraky efektů, synťáky, záplava perkusí, elektronika a sem tam i trocha rapu. 

Zas až takové překvapení to být nemusí, s většinou těhle věcí ZZ Top už v minulosti trochu koketovali, navíc Billy Gibbons je prapůvodně hráč na perkuse a v jeho útlém mládí byl jeho učitelem hry na bonga, conga, maracas, timbales a podobná udělátka virtuózní „Mambo King“ Tito Puente. „Je to jak jízda na kole. Sednete na něj po letech a zjistíte, že to pořád umíte. Nic jste nezapomněli“, říká Billy a z nové desky je to jasně cítit. 

Muzika je to i díky šestičlenné doprovodné skupině The BFG´s o dost bohatší než běžné nahrávky jeho domovského tria. Gibbons sám nahrál řadu baskytarových, klávesových a syntezátorových partů, samozřejmě téměř všechny perkuse a nezapomněl ani na svou typickou kytaru. Takže se spolehněte, že blues je podstatnou částí výsledného hudebního mixu. Billy Gibbons a jeho The BFG´s plánují k nové desce i koncertní šňůru (mimo jiné zahrnující i vystoupení na Kubě) a nepochybuju, že naživo to bude dvojnásobná pecka. Takže rockeři a bluesmani - Neseďte si na uších a okoštujte trochu latiny. A provozovatele barů v kubánském stylu by měli obzvlášť nastražit uši, protože přesně tam budou songy z Perfectamunda fungovat nejlíp. 

Billy Gibbons and The BFG´s - Perfectamundo
6.11.2015
Concord Records

The Big Bad Blues (2018)

„Pojďme se bavit. Pojďme zahrát nějaký blues. Jen tak, pro radost.“ Takhle nějak asi zní základní myšlenka, se kterou Billy F Gibbons natočil své už druhé sólové album. A radost mají i jeho posluchači. Hned první kousek Missin´ Yo´ Kissin´, který mimochodem napsala Billyho žena žena Gilligan Stillwater, vám dá jasně najevo, jak jsou rozdané karty. Gibbonsův charakteristický kytarový tón je okamžitě rozpoznatelný, stejně jako jeho nezaměnitelný chraplavý zpěv. Tohle je Texas, tady jsme doma a tohle je naše značka. OK. Beru všema deseti. 

Zvukově je album v porovnání s posledními řadovkami ZZ Top barevnější a řekl bych, že i odlehčenější. Rozhodně za to může (mimo jiné) i skvělý foukačkář James Harman, který se svou harmonikou vytváří skvělý protipól šéfovým kytarovým sólům, slyšíme klávesy a trochu jinou, víc prokoumanou basu, kterou obsluhuje spoluproducent desky Joe Hardy. Druhou půlku produkce má pod palcem sám náčelník. 

Kromě sedmi původních nových skladeb najdeme na albu i čtveřici coverů, které do celkového vyznění desky přirozeně zapadají. Dvakrát Muddy Waters, dvě písně od Bo Diddleyho a pokaždé trefa. Je to syrové, upřimné, profesionální a zjevně natočené s láskou k věci. ZZ Top vždycky byli především bluesová kapela, syntezátorové úkroky stranou či koketování s diskem vzal čert, tohle je kurňa blues jak noha. Nakonec , ocenění jako „blues rockové album roku“ na 40. Blues Music Award to jenom potvrzuje.

Bill F Gibbons - The Big Bad Blues
21.9.2018
Concord Records

Hardware (2021)

Nic proti úkrokům stranou, experimentům a hledání neprošlapaných cest. Ale je fajn, když starý a časem prověřený věci fungujou pořád stejně. A přesně tohle je případ už třetího sólového alba frontmana populárního folklórního ansámblu z hlubin Texasu jménem ZZ Top. Billy F Gibbons si to furt drtí tak nějak po svým. I ve svým věku (ročník 1949 vážení, klobouk dolů) je jako žralok. Nemůže se zastavit, přestat hrát a vystupovat, jinak by nejspíš umřel. Což by byla samozřejmě škoda. 

Deset let uplynulých od poslední zízítopácké řadovky La Futura vyplňuje sběratel starých kytar a auťáků a jeden z nejvýraznějších kytaristů, které americká rocková muzika dala světu, neúnavným koncertováním a spoluprací s pestrou řádkou slavných i neznámých jmen napříč žánry. Dost často zabrousí i do country, jak pravidelní posluchači mých pořadů jako Honkytonk Jukebox či Moonshine Jam dozajista vědí. Jo a taky natáčí nějaký desky. Svou sólovou dráhu nastartoval (v 66 letech!) v roce 2015 latinskoamerickou deskou Perfectamundo, v 2018 následoval bluesový projekt Big Bad Blues a letos došlo na syrovou rockeřinu v nezaměnitelném Gibbonsově stylu. 

Novinka Hardware je drsnější než ty předchozí, je plná prachu opuštěné pouště někde na hranici mezi Texasem a Mexikem, špíny za nehtama, mezcalu, trávy, kořalky se sílou kopajícího mezka a samozřejmě lepých děv pochybné pověsti a nebezpečných nadupaných kár. Jo, přesně takhle to máme rádi. Místo obvyklých souputníků Bearda a Hilla jistí Gibbonsovi záda rytmika ve složení basák Austin Hanks (Larkin Poe) a bubeník Matt Sorum (ex-Guns´n Roses například) a svou práci odvádí naprosto spolehlivě. Šéfova kytara hraje hlavní roli a tak to má být. Billy jako autor není žádný Dylan, ale o to tady vůbec nejde. Jeho fanoušci budou vrnět blahem a redakce Rádia Dixie se k nim radostně připojuje. Dědek to prostě furt umí. Respekt!

Billy F Gibbons - Hardware
4.6.2021
Concord Records
https://billygibbons.com/

Poslouchejte: ZZ Top 4 – Billy F Gibbons

Playlist
Gov´t Mule – Broke Down On The Brazos – CD By A Thread (2009)
Brooks & Dunn, Billy Gibbons – Honky Tonk Stomp – CD #1s… and Then Some (2009)
Billy Gibbons And The BFG´s – Perfectamundo – CD Perfectamundo (2015)
John Fogerty, Billy Gibbons – Holy Grail (2018)
Billy F Gibbons – Rollin´ And Tumblin´ - CD The Big Bad Blues (2018)
Billy F Gibbons – Missin´ Yo´ Kissin´ - CD The Big Bad Blues (2018)
Rodney Crowell, Billy F Gibbons – 56 Fury – CD Texas (2019)
Chapel Hart – Jesus & Alcohol – CD The Girls Are Back In Town (2021)
Vivian Campbell – Willin´ For Satisfaction – CD Two Sides Of If (2021)
Billy F Gibbons – West Coast Junkie – CD Hardware (2021)
Billy F Gibbons – She´s On Fire – CD Hardware (2021)
Edgar Winter, Billy F Gibbons, Derek Trucks – I´m Your and I´m Hers – CD Brother Johnny (2022)

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Chrom a plameny , Nový rod frontmana ZZ Top voní načerno pálenou whiskey, prozrazuje v exkluzivním rozhovoru pro Chrom&Plameny Billy F Gibbons.

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Petr Mečíř , Rozhovor s jedním z otců zakladatelů jižanského rocku jen tak nějaké evropské médium nemá. Radio Dixie ano. Díky Petru Mečířovi.

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

Erik Kriššák , První část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top mapuje historii kapely od úplného pravěku po album Tejas z roku 1976. Užijeme si spoustu skvělého blues a boogie a ty fousy nám vůbec nebudou chybět.