ZZ Top 3: Zpátky ke kořenům

ZZ Top 3: Zpátky ke kořenům

Ve třetím pokračování čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top se spolu s kapelou vrátíme zpět k syrovému blues a dostaneme se až do žhavé současnosti. 


Dolů

„Malá venkovská kapela z Texasu“ jménem ZZ Top se dostala se svým unikátním mixem jižanského boogie a elektroniky až do extraligy rockové i populární hudby. Po fenomenálních osmdesátkách přišel čas vrátit se k samé podstatě jejich muziky. K blues. A právě o tom bude dnešní, už třetí pokračování našeho seriálu. Pokud jste propásli první díl, který mapoval počátky hvězdné kariéry ZZ Top až po album Tejas z roku 1976, není nic snazšího než klinkout SEM. Druhé pokračování o nejslavnější zlaté éře kapely, která v letech osmdesátých ovládla celosvětovou populární hudbu, najdete ZDE.

Podcastový pořad Southern Legends Erika Kriššáka vám přináší podrobné profily těch největších kapel southern-rockové historie. Poslouchejte z našeho podcastového archívu. Kdykoliv, kdekoliv a zdarma.

Poslouchejte: ZZ Top 3 – Zpátky ke kořenům

Návrat k blues

ZZ Top jsme v minulém dílu opustili v roce 1992, kdy svou „syntezátorovou“ éru završili albem Greatest Hits a rozvázali smlouvu s vydavatelstvím Warner Bros. V roce 1994 podepsali smlouvu s RCA Records za horentní sumu 35 milionů dolarů. Hned poté následoval lednový trhák, album Antenna. Čtyři singly uvedla skladba Pincushion

Fantazii se v případě pódiových úborů ZZ Top zjevně žádné meze nekladou

Warner Bros. Records pro změnu využili staršího materiálu ZZ Top, na který vlastnili práva, a vydali vynikající výběr s příznačným názvem - One Foot In The Blues. V září 1996 se na pultech objevila deska Rhythmeen, zdánlivě správný návrat k bluesovým kořenům, ale zvuk byl, jak to říct, divný. Ale čtyři singly si nevedly zas až tak špatně. Bylo to poslední album, na kterém se podílel věrný producent Bill Ham

Další zvukový experiment kapela nahrála na jaře 1999 a vydala ho 28. září téhož roku pod názvem XXX. Album obsahovalo i několik živých skladeb z turné, na kterém hostoval i slavný kytarista Jeff Beck. Dva singly (Fearless Boogie a 36-22-36) nezabodovaly. V roce 2003 vyšla zajímavá čtyřdisková kompilace Chrome, Smoke & BBQ, která obsahovala první singl, raritní koncertní záznamy a dokonce i několik skladeb The Moving Sidewalks. Důležité bylo, že skladby z prvních alb byly v původních mixech. 

Vyšlo také nové album Mescalero, opět zvukově osobité. Vyšlo 15. dubna 2003. Doprovázel ho singl Piece. Tím byla naplněna smlouva s RCA Records. Přestože kapela tu a tam zahajovala Super Bowl a hrála tu i onde, zdálo se, že dál bude už jen žít z někdejší slávy. 

Věčně na cestách

V roce 2004 byla skupina ZZ Top uvedena do Rock and rollové síně slávy. Uvedl je Keith Richards z Rolling Stones a zahráli La Grange a Tush. Postupně vyšlo několik remasterovaných alb, která ctí původní mixy starých desek, a jsou doplněna bonusovými koncertními záznamy. 

Vyšel také další výběr Rancho Texicano: The Very Best of ZZ Top. Protože kapela pokračovala v koncertování, vydala také dvě živá alba: Live From Texas (2008) a Double Down Live (2009). 

Kapela sa predstavila několikrát v Čechách i na Slovensku, Poprvé přijela roku 1997 do Prahy, později se ukázala v Brně, Pardubicích, Plzni či naposledy roku 2019 v pražském Edenu na dvojkoncertu s kapelou Kiss.

ZZ Top na pražském koncertu v roce 2009

„Před ZZ Top jsme hráli v Praze v roce 2009 ve Sportovní hale“, vzpomíná kapelník a bubeník české kapely The Cell Milan Milata. „Oslovili jsme tenkrát agenturu, která ten koncert pořádala, ta takhle poskládala asi pět kapel z Česka a z nich si už přímo ZZ Top vybrali nás. Hráli jsme asi hodinu a neměli jsme vůbec pocit, že bysme měli třeba nějak extra staženej zvuk oproti hlavní kapele, jak se to obvykle dělá, hrálo to fajn. Dokonce jsme dostali nabídku, že bysme s nima pak jeli dalších asi osm koncertů po celý Evropě, ale veškerý náklady by musely jít za náma a to bysme tenkrát neutáhli, takže z toho bohužel sešlo.“

Pánové Gibbons, Hill a Beard se svými osobními lahvemi TuZZemáku a svými předskokany The Cell

„Se ZZ Top jsme se i osobně samozřejmě potkali v zákulisí, při zvukovce to bylo docela zábavný, hlavně Billy Gibbons byl velice vstřícnej a povídal si s náma, my jsme pro ně měli připravenej i speciální dárek, a to hoši docela zírali, když každej dostal pětilitrovou flašku rumu TuZZemák se svým portrétem na vinetě. 

Pokecali jsme i s Elwoodem, co dneska hraje basu po Hillovi, tenkrát nám jako technik ukazoval ty jejich chlupatý kytary, prostě totál na pohodu to bylo. Normální chlapi, žádný hvězdy s frňákama nahoru. Nastal tam tenkrát problém s bicíma, protože když jsme postavili naše bicí před jejich, tak už se před ně nikdo nevešel, hned se to vyřešilo, prostě ty svoje odpojili a posunulo se to všechno dozadu, abysme měli prostor a hrálo se nám v pohodě, nikdo nedělal ksichty, že si nějaký nýmandi něco vymejšlej a votravujou, nic takovýho."

Normální chlap, žádná namachrovaná hvězda. Není důvod pánům z The Cell nevěřit.

"Pro nás to byl největší koncert kariéry, 10 000 lidí, super atmosféra, i když jsme hráli před Mayallem, Sweetama, jezdili jsme tour se Smokie třeba, tak tohle byla prostě srdcovka a úplně nejvíc...“

DixieGear.cz – jedinej eshop v Evropě, kterej se nebojí nechat hrdě vlát prapor Jihu. Triček a mikin s hudebníma motivama u nás najdete dost a dost, třeba TADY.  Nejposlouchanější české nezávislé internetové rádio – Rádio Dixie – a všechny naše hudební podcasty existují jen a jen díky vašim objednávkám. Mockrát děkujeme a zůstaňte naladěni!

Poslouchejte: ZZ Top 3 – Zpátky ke kořenům

Konečně ve vesmíru

V červnu 2011 vyšel její nový singl Flyin' High in Space. Astronaut Michael Fossum, přítel členů kapely, si jej vyzvedl a premiérově představil na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. V roce 2012 vyšlo pouze internetové EP Texicali, které obsahovalo první čtyři skladby z nového alba La Futura. To vyšlo 11. září a mezi fanoušky se těšila velké oblibě, protože se vrátila k bluesové atmosféře nejlepších skladeb ze 70. let. Singl I Gotta Get Paid se objevil ve filmu Battleship

V roce 2013 si Beard konečně nechal narůst plnovous, ale tento rok byl i dobou, kdy Gibbons začal vyvíjet značnou iniciativu mimo mateřskou kapelu. Už v lednu oznámil, že The Moving Sidewalks odehrají jeden koncert, a to 30. března v B. B. King's Blues Club v New Yorku. V průběhu let samozřejmě hostoval na mnoha albech a v písních jiných umělců, ale tohle bylo jiné. Koncert se rychle vyprodal, a tak kapela odehrála ještě dvě vystoupení, 1. května na festivalu Austin Psych Fest a 28. září na charitativní akci v Houstonu. A právě v tomto roce zemřel Lanier Greig, člen úplně prapůvodní sestavy ZZ Top.

Legendární chlupaté kytary v akci

V roce 2014 vydali ZZ Top živé album Live At Montreux 2013 a kompilační album The Very Baddast. V roce 2015 vydal Gibbons své první sólové album Perfectamunodo. Po něm následovala další dvě sólová alba, The Big Bad Blues (2018) a Hardware (2021). K těmto deskám se podrobněji vrátíme v následujícím pokračování našeho seriálu, které bude věnováno právě Gibbonsově sólové dráze. V roce 2016, opět v září, vydala skupina ZZ Top živé album Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World

V roce 2017 museli ukončit koncertní turné kvůli špatnému zdravotnímu stavu Dustyho Hilla. Zlobil ho žaludek. V roce 2019 vyšlo kompilační album Goin' 50. Netflix také vydal dokumentární film That Little Ol' Band From Texas. Nabídl příběh skupiny prostřednictvím rozhovorů, vzácných a doposud nepublikovaných videozáznamů, animací atd. Své názory vyjádřila i řada známých osobností, například herec Billy Bob Thorton, Joshua Homme a další. Samozřejmě nechybí ani koncertní záběry. 

R.I.P. Dusty Hill

V dubnu 2020 Gibbons přiznal, že plánují nové album a chtěli by, aby na něm hrál Jeff Beck. Následně musel turné kvůli zranění opustit Dusty Hill. Nešťastná zpráva, které si všimla i naše média, byla oznámena 28. července 2021, kdy Dusty ve věku dvaasedmdesáti let zemřel. Nikoho by nepřekvapilo, kdyby kapelu potkal osud Led Zeppelin nebo Motörhead a zanikla tak. ZZ Top však pokračovali v turné s Elwoodem Francisem, který dělal Hillovi bedňáka a jehož si Hill sám vybral jako svého nástupce. 

Elwood Francis se ukazal jako Hillův zdatný nástupce

Fotka z nahrávání Raw, posledního společného alba legendární trojice, která spolu vydržela neuvěřitelných 50 let

V červenci 2022 vyšlo nové živé album Raw, které zachycuje původní sestavu v Gruene Hall v roce 2019. Na rok 2023 bylo ohlášeno společné turné s Lynyrd Skynyrd The Sharp Dressed Simple Man Tour, ovšem kdo ví, jak to s ním dopadne vzhledem k nedávnému úmrtí Garyho Rossingtona. Nejslavnější texaská rocková kapela tu s námi zřejmě ještě nějakou dobu bude, tak se nechme překvapit.

Gruene Hall ve městě New Braunfels je nejstarší nepřetržitě fungující tančirna v Texasu. Od roku 1878 se ani moc nezměnila. Nahrávky zachycené na albu Raw jsou možná tím vůbec nejlepším, co ZZ Top kdy natočili...

ZZ Top i po smrti Dustyho Hilla jedou dál s novým basákem Elwoodem Francisem

A tím máme historii legendárních fousáčů dotaženou až do dneška (psáno na jaře 2023). Pokud jste propásli první díl, který mapoval počátky hvězdné kariéry ZZ Top až po album Tejas z roku 1976, není nic snazšího než klinkout SEM. Druhé pokračování o nejslavnější zlaté éře kapely, která v letech osmdesátých ovládla celosvětovou populární hudbu, najdete ZDE. Zhruba za měsíc se můžete těšit na poslední část, ve které se podrobněji podíváme na sólovou dráhu Billyho F Gibbonse. No pak už nezbyde než vyrazit na jeho koncert. Uvidíme se v Praze 26.června 2023!

Poslouchejte: ZZ Top 3 – Zpátky ke kořenům

Diskografie 1994-2023

Antenna (1994)

V devadesátých letech se kapela rozhodla zašpinit svůj zvuk a výsledná produkce je podivně moderní a zároveň jedinečná, žádná jiná kapela takhle nezněla. Z alba se vyklubal hit Pincushion, ale za zmínku stojí většina materiálu. Na vrchol pomyslného seznamu bych zařadil bluesem nasáklé kousky jako Breakway, Antenna Head nebo klasické šlapající boogie jako PCH nebo Cherry Red.

****

One Foot In The Blues (1994)

Přestože se jedná o kompilační album, má v diskografii skupiny významné postavení. Je na něm shromážděna většina bluesově laděných skladeb, hity na něm v podstatě chybí. Díky tomu toto album osloví fanoušky, kteří znají ZZ Top pouze z MTV a nejsou zcela obeznámeni s tvorbou kapely z 80. let. Sedmnáct skladeb od Brown Sugar po Heaven, Hell & Houston nenechá nikoho na pochybách, že ZZ Top právem patří mezi přední Texasany na bluesrockové mapě světa!

*****

Rhythmeen (1996) 

I toto album pokračovalo ve zkreslování zvuku, který zněl, jako by někdo do mixážního pultu nasypal písek a štěrk. Pokud si na tuto strašidelnou produkci zvyknete, dostanete další dávku jedinečného hudebního projevu kapely. Titulní skladba je zajímavě posazená, nikam nespěchá, a přesto máte pocit, že vám srdce buší o duši. Skladby jako Black Fly, What's Up With That nebo Vincent Price Blues nemají chybu. Nechybí ani eskapistické podivnosti jako Loaded, která zní,  jako by se CD neustále zasekávalo. Celkově se jedná o dobré album, návrat k bluesrockovým kořenům je slyšet, jen ten zvuk není pro každého.

***

XXX (1999)

Přímé pokračování předchozího alba. Poškrábaný zvuk a směs podivných písní (Poke Chop Sandwich) a koncertních nahrávek, které jsou řádně tvrdé, temné, hutné. Výraznou skladbou je pomalé blues (Let Me Be) Your Teddy Bear zpívané Hillem. Každý, kdo se v devadesátých letech naladil na tenhle jejich výraz, bude nadšený. Pro nás ostatní je to pěkná ptákárna.

***

Mescalero (2003) 

Kapela opět posunula význam slova divný zvuk do nové polohy. Aby toho nebylo málo, některé písně jsou zpívané ve španělštině. Mescalero, Que Lastima... Osobně mám s tímto kouskem velký problém, i když se pod tímto producentským zvukovým přesahem skrývá spousta zajímavé bluesové hudby a několik překvapivě chytlavých melodií (What Would You Do).

*** 

La Futura (2012) 

Poslední album s Dusty Hillem je jedním slovem úžasné. Zvuk vyprahlé texaské pouště se k těžké bluesové náladě dokonale hodí. I Gotsa Get Paid, Consumption, balada Over You atd. znějí, jako by album vzniklo v 70. letech. Je radost se do takové hudby ponořit. Kapela po sobě zanechala více než výborné poslední studiové album v původní sestavě. Neváhejte a jděte si ho poslechnout!

*****

Raw (2022) 

Tato živá nahrávka je náležitě drsná, svěží a dělá velmi dobrou tečku za působením Dustyho Hilla v kapele. Ať je mu země lehká. Jinak se jedná o nahrávku ze zvukové zkoušky, bluesové trio hraje v pohodové atmosféře parádní věci. Výborná věc.

****

Live From Texas (2008), Double Down Live (2009), Live In Germany 1980 (2011), Live At Montreux 2013 (2014), Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World (2016) 

Záznamy koncertů kapely jsou dobré a skvěle zachycují zavedenou rockovou veličinu. Pokud si je poslechnete, nebudete litovat.

Poslouchejte: ZZ Top 3 – Zpátky ke kořenům

Playlist
ZZ Top – Pincushion – CD Antenna (1994)
ZZ Top – PCH – CD Antenna (1994)
ZZ Top – If I Could Only Flag Her Down – CD One Foot In The Blues (1994)
ZZ Top – What´s Up With That – CD Rhytmeen (1996)
ZZ Top – She´s Just Killin´ Me – CD Rhytmeen (1996)
ZZ Top – Poke Chop Sandwich – CD XXX (1999)
ZZ Top – Salt Lick – CD Chrome, Smoke & BBQ (2003)
ZZ Top – Mescalero – CD Mescalero (2003)
ZZ Top – Liquor – CD Mescalero (2003)
ZZ Top – I Gotsta Get Paid – CD La Futura (2012)
ZZ Top – Chartreuse – CD La Futura (2012)
ZZ Top, Jeff Beck – Sixteen Tons – CD Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World (2016) 
ZZ Top – Brown Sugar – CD Raw (2022)

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Fanúšik rockovej muziky z prelomu 60. a 70. rokov, bubeník a neúnavný propagátor zabudnutých kapiel, ktoré za to stoja.

Všechny články autora

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Lynyrd Skynyrd 5: Poslední z vymírajícího druhu

Erik Kriššák , V posledním dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd prozkoumáme s Erikem Kriššákem tvorbu kapely v 21.století a dojdeme až k současnému rozlučkovému turné.

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

Erik Kriššák , První část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top mapuje historii kapely od úplného pravěku po album Tejas z roku 1976. Užijeme si spoustu skvělého blues a boogie a ty fousy nám vůbec nebudou chybět.

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

ZZ Top 2: Fousy, káry a synťáky

Erik Kriššák , Druhá část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top zachycuje osmdesátá léta, kdy jedna malá kapela z Texasu smíchala syrové blues s elektronikou a ovládla celosvětovou populární hudbu. Na holky a auťáky samozřejmě dojde taky.