Rockabilly CZ Rumble 2016: Když do lesa, tak na rockabilly mejdan

Rockabilly CZ Rumble 2016: Když do lesa, tak na rockabilly mejdan

Lesní divadlo v Řevnicích u Prahy se tuto sobotu stane bránou do jiné dimenze. Konkrétně do Ameriky padesátých let. Rockabilly rulez!


Dolů

Když už se nějaká open-air akce nebo festival dožije svého osmého ročníku, znamená to, že má svoje dětská léta už úspěšně za sebou, většina organizačních věcí je vychytaná, slepé cestičky prošlapány, svoje místo na mapě hudebních či jiných akcí už má vykolíkované a organizátoři i návštěvníci vědí, co chtějí a i jak toho dosáhnout. V ideálním případě se taková akce stane pravidelným místem setkávání obdobně „postižených“ jedinců, kamarádů a známých z celé republiky (a často i ze zahraničí), kteří se sem jednou ročně sjedou pobavit, pokecat, pochlubit se s novým přírůstkem do rodiny (manželka, milenka, děti, auťák, motocykl, dál doplňte dle svého), nakoupit nějaké ty stylové hadry a k životu nezbytné blbůstky, no prostě si užít príma víkend.

A přesně takový je i největší festival rockabilly muziky v Česku - Rockabilly CZ Rumble. V areálu lesního divadla v Řevnicích nedaleko od Prahy byste možná spíš čekali trampy nebo Evu s Vaškem, ale volbu místa konání Rumblu oceníte především v případě, že v sobotu 30.7. bude vedro k padnutí. V lese je krásný chládek, pokud vás náhodou některá z vystupujících kapel začne nudit (což nepředpokládám, ale i to se může stát), můžete vyrazit třeba na houby. Cestu zpátky najdete snadno – stačí jít po zvuku. Protože o muziku jde na Rockabilly Rumblu především.

Než se letmo podíváme, jaké kapely letos organizátoři z Rockabilly.cz pro vás připravili, nutno podotknout, že kromě muziky v Řevnicích tradičně najdete i pestrou nabídku stylového oblečení značek Lucky Hazzard, Rusty Pistons nebo Mr.Creep, mraky nejrůznějších doplňků a bejkárniček v old-school a rockabilly retro stylu a v případě akutní dehydratace organismu se o vás odborně postarají letušky amerických aerolinek PanAm z pražského Hangar Baru nebo resuscitační tým hlavního sponzora akce, kterým je Sailor Jerry. Nedostatku rumu se tedy obávat určitě nemusíme. 

No a teď konečně k muzice. Letošní sestava je jako vždy lákavá a troufám si tvrdit, že i návštěvníka, který není zas až tak výhradně ortodoxní rockabilly či psychobilly nadšenec, přinutí k více či méně zběsilým tanečním kreacím nebo alespoň k podupávání do rytmu. Z domácích kapel bych si rozhodně nenechal ujít kultovní znovuobnovené Bobcats, kteří jsou naživo vidět zřídkakdy, legendární Mefisto doprovázející jednoho z průkopníků českého rokenrolu Jirku Šimáka, a samozřejmě mladé rozdováděné divočáky Train Robbers, The Beautifuls či Sharp Roosters. Zážitkem bude zcela jistě set „Pana foukačky“ Charlieho Slavíka a nebudou chybět ani domácí Slapdash.

Až z dalekého Finska do Řevnic zavítají The Rockanites a přivezou s sebou i novou desku Great Shakes, která ve vás možná vyvolá ducha starých Stray Cats. Hlavní hvězdou večera bude německý band Boppin´B skvěle míchající klasické padesátkové rockabilly se swingem a mísy až punkem a to na fakt špičkové profesionální úrovni a s dávkou tolik potřebného nadhledu a citu pro věc. I kdybyste měli přijet do Řevnic jen kvůli nim, pořád by to stálo za to.

Ale lepší je užít si Rumble pěkně naplno. Stejně jako jsem to už několikrát udělal já sám (tedy přesněji se svou drahou polovicí). Reportáž z minulých ročníků plnou inspirujících fotek najdete zde, a jestli vás ani tohle k cestě do Řevnic nenakopne, zkuste si pustit rozhovor, který jsem s Pavlem Růžičkou, jedním z organizátorů Rumblu, spolutvůrcem portálu Rockabilly.cz a basistou kapely Slapdash, pořídil před minulým ročníkem Rockabilly CZ Rumble.

Záznam pořadu si můžete pustit zde

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

1958 Chevrolet Apache: Pracovitý Indián

1958 Chevrolet Apache: Pracovitý Indián

Vojta Dobeš , Dnešní pickupy už jsou často spíše luxusními limuzínami s korbou. Před půl stoletím ale šlo o praktické a účelné nástroje bez zbytečných vychytávek. Jaký je takový truck z pohledu dnešního řidiče?

Junktown 2016: Vítejte v postapokalypse!

Junktown 2016: Vítejte v postapokalypse!

Petr Vinc Havlíček , Exkurze do světa plného násilí, válek gangů, velkorážných zbraní, zběsilých vozidel, polonahých dívek v bahně a radioaktivních leguánů na špejli.

Záhrobní rock´n ´roll, šílení swingaři, kalifornský puňk, tančící mumie, tesil a kšandy – do Kufru se to vejde všecko

Záhrobní rock´n ´roll, šílení swingaři, kalifornský puňk, tančící mumie, tesil a kšandy – do Kufru se to vejde všecko

Martin Pešek , Psycho Therapy Fest ve Vrchlabí po deváté aneb rock´n ´roll pro všechny. Sobota 4.6.2016, restaurace Kufr ve Vrchlabí. Hell Yeah!