Noční můra 25: Bahno

Noční můra 25: Bahno

To nejlepší z lineupu festivalu Muddy Roots 2017. Smaragdové blues Dylana Walshe, finský folk-punk Slack Bird a Otis Gibbs – vypravěč bez patosu.


Dolů

Léto přináší každoročně několik jevů, které se dají považovat za pravidelné. Kromě horkého počasí a následných přívalových dešťů, většího počtu úrazů a autonehod a samozřejmě sklizně okurek, jsou tu i jevy nepoměrně příjemnější. Jedním z nich je evropská část festivalu Muddy Roots, konající se pravidelně v belgickém Waardamme. Letos festival proběhne v termínu 23-25 června. Dvacátá pátá Noční můra vám za vydatného přispění Dupárny představí to nejzajímavější z letošního ročníku.

Poslouchejte: Dupárna 22 – Bahenní koupel

V Dupárně uslyšíte po jedné ukázce z tvorby téměř každého interpreta, který se ocitl na lineupu letošního Muddy. Vynechal jsem pouze ty, které jsem hrál při stejné příležitosti vloni, nebo jsou dostatečně známí z Noční můry. Konkrétně tedy uslyšíte mimo jiné punkbluesové duo The Bonnevilles, belgický bluegrass The Redemptions Colts nebo apokalyptického metalistu Scotta H. Birama. Jako bonus zajímavá partička z Virginie Gallow Bound, která sice letos nepřijede, ale za poslech rozhodně stojí.

Poslouchejte: Noční můra 25 - Bahno

Dylan Walshe – Smaragdové blues

Irský folkař Dylan Walshe krásně naplňuje stereotypní představu o obyvatelích smaragdového ostrova jako o přirozeně talentovaných muzikantech. Tradiční irské lidovky posloužily dublinskému rodákovi jako odrazový můstek k neuvěřitelně pestré směsici stylů, které do své muziky zakomponoval. Kromě standartního folku dokáže například skvěle zahrát dřevní blues jako z mississippské delty. Talentovaného Ira si všimli i za oceánem a tak ho Muddy Roots Records přizvali na kompilaci Muddy Folkin´ Roots 2014 a byla ruka v rukávě. 

V roce 2015 vychází živák Soul Hell Café nahraný v německém Essenu a zmastrovaný v americkém Nashvillu. Deska obsahuje průřez dosavadní tvorby ozvláštněnou intimní atmosférou klubového vystoupení. Na velký hit si fanoušci museli ještě o rok počkat. Singl Blind is Blind zaznamenal slušný ohlas nejen ve Státech, ale, částečně díky distribuci, třeba taky v sousedním Německu, což je pro Dylana evidentně trh víc než zajímavý. 

Následně ji Dylan opatřil klipem vzniklým sestříháním němého filmu The Lad from Old Ireland z roku 1910. Walshův naléhavý hlas dobře koresponduje s hereckými výkony prvního amerického filmu natáčeného mimo Ameriku. V současnosti je Dylan Walshe na turné s Flogging Molly The White Buffalo. Bohužel je to turné pouze po Spojených státech, takže jediná šance na živé evropské vystoupení v nejbližší době je překvapivě na Muddy Roots.

Slack Bird – Banjem a finštinou proti všem

Finské duo Slack Bird se dá bez přehánění označit za jednu z nejzajímavější formací letošního ročníku. Folk-punkový projekt stojí a padá s jediným člověkem. Tím je Dave Klas, toho času řádně zarostlý a potetovaný (jak jinak) one man band s banjem v rukou, dupákem pod pravou a tamburínou na levé noze a bum-ksss, bum-ksss pllllllm. Drsným hlasem opěvuje svůj pankáčský život, brojí proti náckům, coveruje bluegrassové klasiky, ale nejzajímavější je, když se vrátí ke svému rodnému jazyku. 

Finsky sice kromě Finů rozumí málokdo, ale zase zbývá prostor pro fantasii. Nejnovější hit Oottajan Laulu z aktuálního alba Let´s Start Wearing Capes nahrál s harmonikářkou Susannou Lappanen a křížení a prolínání jejich vokálů spolu s již zmíněnou finštinou mu dodává zvláštní nádech severské melancholie. Původní sestava Slack Bird byla o něco obsáhlejší, ale zjevně záleží jen na Daveovi, kdo bude kde hrát a kdy. Doufejme, že na výlet do Belgie Susann vezme.

Otis Gibbs – Vypravěč bez patosu

Původně jsem Otise Gibbse považoval za headlinera letošního Muddy, ale místo v lineupu tomu moc nenasvědčuje. Hraje v sobotu od tří odpoledne, ale pro muzikanta je to vlastně výhoda. Odehraje si svou hodinku před ještě relativně střízlivým publikem, které bude kromě decibelů schopné ještě vnímat i hlubší poselství textů a potom vesele na bar, vychutnat si VIP konzumačku, koncerty kolegů a obdiv fanynek. O ten pravý bahenní zábal ať se postarají Bob Wayne nebo Legendary Shack Shakers

Muzika Otise Gibbse totiž není žádný punk. Kritikou bývá označován za vypravěče s nezávislým duchem, což souvisí s jeho odporem k major labelům. Všechny svoje desky vydal u malých vydavatelství jako Wanamaker nebo Flat Earth. Svým zájmem o lidi na okraji společnosti se blíží třeba Krisu Kristoffersonovi nebo Townesu Van Zandtovi. Poctivá písnička o životě bez milionů na kontě, o cestování po všech čertech nebo o vztahu k rodné zemi, postrádá v jeho podání sebemenší náznak patosu, zato z ní je cítit něco, co se v současné hudební produkci hledá jen těžko, a tou vzácnou ingrediencí je autenticita.

Na závěr jedna zajímavost, která podle mě dobře dokresluje Gibbsovu osobnost. Víc než deset let se v rodné Indianě živil sázením stromů. Nevím, o jaký druh se jednalo, ale stejně jsem si hned vzpomněl na legendu o Jonathanu Chapmanovi známému jako Jablečný Jonatán. Mimochodem ten umřel v Indianě.

Pokud na letošní Muddy zamíříte, přeji příjemný hudební zážitek, pokud ne, jistě si přes léto najdete nějaký jiný kvalitní hudební festival, kde se  budete moci dosyta vyválet v bahně, což je ok, protože se to snadno umyje a vypere. Mnohem hůř se zbavuje špíny, kterou má člověk v sobě.  

Playlist Dupárna 22 - Bahenní koupel
A Pony Named Olga – My Baby Loves Me When I Stick
The Pine Hill Haints – Rattle Them Bones
James The Fang And Serious Sam Barret – North Country Steed
AJ Gaither – Natural High
Hillbilly Casino – Tenessee Stomp
The Bonnevilles – Good Suits And Fighting Boots
The Redeptions Colts – Out Of Crowds
The Harmed Brothers – Best Of Northwest
Darren Eedens And The Slim Pickins – Darlin
Scott H Biram – Jugmant Day
John Lewis – What Kind Of Love Is This
Pat Reedy And The Longtime Gooners – Down In Pasco
Gallows Bound – Black Widow Woman

Playlist Noční můra 25 – Bahno
Dylan Walshe – At Sea
Dylan Walshe – Foggy Dew
Dylan Walshe – Your Belly Not Mine
Dylan Walhe – Blind Is Blind
Slack Bird – Oman Ehod
Slack Bird – Danuta
Slack Bird – Oottajan Laulu
Slack Bird – I Used To Be In Band Too
Otis Gibbs – Caroline
Otis Gibbs – Detroit Steel
Otis Gibbs – Kansas City
Otis Gibbs – The Darker Side Of Me
Otis Gibbs – Sputnik Monroe

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Martin Pešek , Muzika pro víkendový road trip a nejčerstvější várka nových desek a singlů.

Noční můra 20: Jižanská gotika

Noční můra 20: Jižanská gotika

Mr. Beman , Nebezpečně syrové blues od Dorothy, Hozierovy nešťastné balady o lásce a víře a romantický strašidelník King Dude.

Noční můra 23: Listí z javoru

Noční můra 23: Listí z javoru

Mr. Beman , Zpátky ke kořenům! V Dupárně irské lidovky říznuté punkem a v Noční můře trojice hillbilly ansámblů s veselou pekelnou příchutí made in Canada.