Hurá na Jih 16: Generál Lee a jižanská kytara Víti Havlíčka

Hurá na Jih 16: Generál Lee a jižanská kytara Víti Havlíčka

O hraní v nejjižanštější české kapele Generál Lee a o spoustě dalších zážitků spojených s muzikou jsme si povídali s kytaristou Víťou Havlíčkem.


Dolů

První hodina pořadu Hurá na jih je tradičně věnována aktualitám a směsi různých událostí, výročí a případně i miniprofilům starší i novější muziky. V „domácím okénku“ si nejprve připomeneme album Žlutého psa Hoši z východního bloku a muziku ze zahraničí pak uvedeme hymnou Konfederovaných států amerických, kterou si připomeneme výročí ukončení americké občanské války. 

Skupině 2nd South Carolina String Band věnoval kolega Beman celý hodinový speciál, takže hledejte v archívu podcastů pořad Dupárna 5: Konfederační písně z bitevního pole

Dále vzpomeneme na další osobnost southern rocku, která nás navždy opustila (Jimie Van Zant), zahrajeme si dvě ukázky z novinky Joe Bonamassy Blues of Desperation, jejíž poslech jsem nejdříve odkládal, ale pak jsem ji zařadil na průběžné první místo mezi alby, která letos  vyšla.

S ohledem na blížící se pátý ročník festivalu Southern Rock & Blues Kolín (13.-14.5.2016) si ještě jednou připomeneme, kdo letos v Kolíně zahraje, a věříme, že aspoň pár našich čtenářů i posluchačů si letos cestu do Kolína najde. 

Takto to třeba umí rozjet kapela parta kluků z Maďarska, která si říká  Asphalt Horsemen.

Jo a taky jsme pro tuhle zahřívací hodinku vymysleli konečně nějaký název. Takže ode dneška: „Jižanský pel-mel“.

Poslechněte si: Jižanský pel-mel 1


Poslechněte si: Generál Lee a jižanská kytara Víti Havlíčka

Hostem druhé hodiny dubnového Hurá na Jih (s pořadovým číslem 4/2016) bude jeden ze zakládajících členů a hlavní tvůrce hudební části repertoáru domácí jižanské perly General Lee Víťa Havlíček.

Víťa je shodou okolností Pardubák a má spoustu společných kamarádů a společných hudebních „prazážitků“, jako náš pan ředitel Márty.  

Ve studiu jsme si během nahrávání, ale i mimo mikrofon, skvěle pokecali. Na záznamu ale uslyšíte především to, co přivedlo tohoto výborného a přemýšlivého kytaristu k rockové muzice a k jižanskému rocku obzvlášť ...

Během povídání se nadalo vyhnout nejznámější a nejslavnější kapele, se kterou Víťa doposud hrál. General Lee je, dle mého názoru, nejjižanštější českou kapelou (pokud se to tak vůbec dá říct) a svou vlastní autorskou tvorbou se nejvíc blíží klasickému stylu Lynyrd Skynyrd, Prvoplánovým cílem kapely to ale nikdy nebylo. I když General Lee není normálně fungující kapelou, v roce 2014 se povedla taková malá reinkarnace a u příležitosti 25. výročí založení kapely se chlapci (a děvčata) zaktivovali, nadřeli starý repertoár a odehráli čtyři výborné koncerty. Jdou dokonce řeči, že by to ještě nemusela být žádná „labutí píseň“ ...

Hudební současnost Víti Havlíčka je teď spojena s vystupováním s kapelou Krausberry. Ani nedošlo na otázku, jestli je to nějaké dlouhodobé „lano“, nebo jen záskok na omezenou dobu, ale to je snad jedno. Víťa je velká osobnost a věřím, že se ani u výborného Martina Krause a jeho skvělé bluesrockové bandy neztratí.

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 15: Cesta na severozápad

Hurá na Jih 15: Cesta na severozápad

Dalibor Mierva , Oblast Teplic a okolí se kromě toho, že jsou odtud Kabáti, vyznačuje i nadprůměrnou koncentrací southern-rockových kapel. Dnes přišla řada na Last Rebel.

Lynyrd Skynyrd III.: Jedna tragédie za druhou

Lynyrd Skynyrd III.: Jedna tragédie za druhou

Erik Kriššák , Letecká katastrofa, zmařené životy, nalomená psychika i snaha o návrat. To vše mají Lynyrd Skynyrd za sebou.

Radio Dixie je zpět na streamu: Muzika do baru i za volant

Radio Dixie je zpět na streamu: Muzika do baru i za volant

Martin Pešek , Hrajeme jinde, jinak, líp než dřív a pořád to samý. Poctivou muziku ze srdce Ameriky. Přesně mezi country a beatem.