Hurá na Jih 107: Na startu 2

Hurá na Jih 107: Na startu 2

Debutová alba kapel, které na přelomu 60. a 70. let definovaly nový žánr – southern rock. Uslyšíte Molly Hatchet, The Marshall Tucker Band, Outlaws i méně známé Stillwater, Wet Willie či Ozark Mountains Daredevils.


Dolů

V lednu jsme provětrali jen asi polovinu mého hudebního archivu při představování těch nejstarších southern rockových kapel. Hráli jsme si ukázky z prvních alb kapel, které vznikly ve druhé polovině 60. let a během 70. let minulého století a byly těmi, které přinesly nový hudební žánr, southern rock. Dnes je čas to představování zmíněných kapel dokončit a dalších 11 legend už na vás čeká. 

Poslouchejte: Hurá na Jih 107 – Na startu 2

Minule jsme končili u písmene „M“ a kapely Mama´s Pride a tak plynule navážeme u „M“ kapelou Missouri.

Missouri

V letech 1964 až 1974 hrál zpěvák a kytaristy Ron West se svými dvěma bratry Garym a Stevem v kapele The Chesmann Square, která se pak ale přejmenovala podle státu, ze kterého muzikanti pocházeli na Missouri. Skupina, silně inspirovaná britskými kapelami, hrála jak živé coververze, tak vlastní originální studiový materiál a zaznamenala několik skromných hitů AOR (komerční hudby pro dospělé). Pod vedením Rona Westa vyšlo v roce 1977 první stejnojmenné (neboli eponymní) album kapely na labelu Panama Records. Skupina posbírala značné množství příznivců na amerických AOR rozhlasových stanicích, konkrétně se skladbou Movin´ On a také koncertovala po celé Americe s mnoha významnými kapelami. 

Druhé album Welcome Two Missouri bylo vydáno ve vydavatelství Polydor v roce 1979, ale pak už kapela jen paběrkovala a žádné další studiové album nevydala. Výjimkou byla jen kompilace vybraných písniček z obou prvních alb, vydaná pod názvem The Best of Missouri v roce 2002. V polovině 90. let se Ron West pokusil o reinkarnaci kapely, ale vydrželo mu to jen dva roky. V roce 2019 bubeník Bill Larson a kytarista Lane Turner (oba zakládající členové Missouri) reformovali, s požehnáním Rona Westa kapelu a s dalšími přizvanými muzikanty začali koncertovat. Na začátku roku 2023 se ke kapele připojil i původní klávesák Randall Platt a podle všeho by Missouri měli hrát až doteď. Připomeneme si je jejich největším hitem Movin´ On.

Když v r. 1971 kytarista Dave Hlubek zakládal Molly Hatchet, měl v hlavě jasno. Chtěl hrát to, co ostatní kapely. Nefalšovaný rock´n´roll, ale hlavně lépe než ostatní. První úspěšnou sestavu, společně s Hlubekem vytvořili druhý kytarista Steve Holland, basák Barner Thomas, bubeník Bruce Crump a zpěvák Danny Joe Brown. Na pódiích získávali první ostruhy po boku Lynyrd Skynyrd, ostatně pocházeli, stejně jako oni z Jacksonville a taky po jejich vzoru přijali třetího kytaristu Duanne Rolanda. Prvních pět alb Molly Hatchet mělo stoupající úroveň a zařadilo je mezi klasiky southern rocku. Protože si dnes pouštíme ukázky z prvních alb prvních kapel southern rocku a tak si pojďme něco říct o tom prvním dílku této kapely.

Svůj stejnojmenný albový debut vydali Molly Hatchet v roce 1978 a patří k nejslavnějším southern rockovým deskám v dějinách a k nejkultovnějším hard rockovým albům 70. let. Už toto první album je zařadilo mezi klasiky žánru zvaného jižanský rock. Klasickým se stal také obraz The Death Dealer od malíře Franka Frazetty, který byl následně autorem obalů mnoha dalších alb Molly Hatchet. Tolik historická fakta. 

A nejlepší píseň? Věřím, že spousta fanoušků by volila sugestivní Dreams I’ll Never See. Má ale přes 7 minut a pro nás je moc dlouhá. Jiní by asi dali hlas otvíráku Bounty Hunter. Tenhle song bude vždy tím nejlepším otvírákem jakékoliv pomyslné hatchetovské antologie a skvělým úvodem do bohatého repertoáru této legendy. Nejeden ortodoxní jižan by možná vybral rozverně patriotskou Gator Country. Ta má ale taky přes 6 minut a tak já sáhnu po skynyrdovské Cheatin’ Woman a tady ji máte v koncertní zvukové verzi.

Nantucket je jižanská rocková skupina pocházející ze Severní Karolíny a vznikla v roce 1969. Původně byla známá jako plážová hudební skupina s názvem Stax of Gold a později Nantucket Sleighride (podle písně a alba od Mountain), šestičlenná skupina – Tommy Redd, Larry Uzzell, Mike Uzzell, Eddie Blair, Kenny Soule a Mark Downing – nejprve uspěla ve svém domovském státě Severní Karolína jako cover kapela.

Kapela podepsala v roce 1977 smlouvu s Epic Records a následující rok vydala své první stejnojmenné album, které obsahovalo singl Heartbreaker. Následovala turné s KISS, Styx, Boston, Mother's Finest, Journey a The Doobie Brothers. Prvního alba se prodalo přibližně 200 000 kopií a objevilo se také v žebříčku Billboard. 

V roce 1979 Nantucket navázali s dalším albem Your Face Or Mine?. Na třetím albu Long Way To The Top nahráli Nantucked písničku It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'N' Roll), jako poctu prvnímu zpěvákovi AC/DC Bonu Scottovi, který v roce 1980 zemřel. Tento krok vynesl kapele místo na turné AC/DC k jejích albu Back in Black po celé léto 1981. I když Nantucket zaznamenali určitý úspěch, Epic Records kapele smlouvu neprodloužil. Po posledních dvou studiových albech kapely, která byla produkována v letech 1983 a 1985, se skupina v roce 1990 rozpadla. Původní členové Nantucket se sešli v roce 1995, aby nahráli živé album s názvem Still Live After All These Years. To představovalo dřívější písně i nový materiál. Kapela příležitostně hrála v nočních klubech a zároveň muzikanti pokračovali ve svých vedlejších projektech. 

Outlaws se dali dohromady v Tampě na Floridě koncem roku 1967. Zakládajícími členy tehdy byli kytarista a zpěvák Hughie Thomasson, další dva kytaristi Hobie O'Brien a Frank Guidry, baskytarista Phil Holmberg a bubeník David Dixe. Před Guidryho příchodem se skupina nejprve jmenovala The Rogues a poté Four Letter Words. Až do konce 60. let se v kapele střídali muzikanti a na krátkou dobu tam Tommy Angarano přinesl i zvuk varhan Hammond a svůj pěvecký styl. Začátkem 70.let se skupina asi na rok rozpadla. V roce 1971 se Henry Paul, zpěvák a kytarista narozený v New Yorku, ale vyrostlý v oblasti Tampy, vrátil z pobytu v Greenwich Village v New Yorku, aby založil kapelu Sienna. K němu se přidali Monte Yoho a Frank O'Keefe. V roce 1972 se Hughie Thomasson také vrátil z krátkého pobytu v New Yorku a přidal se k Paulovi, Yoho a O'Keefe a ze Sienny se stali znovuzrození Outlaws. 

Outlaws 

Billy Jones, který měl v letech 1971-1972 hrát na varhany, po návratu z Colorada v roce 1973 přešel z kláves na kytaru a zrodilo se tak první nechvalně známé kytarové trio kapely, později nazvané The Florida Guitar Army. Skupina byla první, kdo měl smlouvu od Arista Records s producentem Clive Davisem. Davis byl v roce 1974 v publiku na koncertě v Columbii v Jižní Karolíně, kde kapela předskakovala před Lynyrd Skynyrd. Na konci koncertu Lynyrd Skynyrd zpěvák Ronnie Van Zant z pódia řekl: „Pokud nepodepíšete Outlaws, jste ten nejhloupější člověk, kterého jsem kdy potkal, a já vím, že nejste“. 

Své první album vydali The Outlaws v roce 1975 u Arista Records. Nahráno bylo v březnu 1975 v Elektra Sound Recorders v Los Angeles, Kalifornie. Na albu je několik z nejznámějších písní skupiny jako There Goes Another Love Song, Green Grass And High Tides, Song For You a instrumentální Waterhole Outlaws. My si teď zahrajeme tu první jmenovanou.

Nějaký triko naší vidlácký značky DixieGear už určitě doma máte. Tak nezapomeňte říct svejm kámošům, kde jste ho koupili. Čím větší obrat v eshopu DixieGear.cz, tím víc muziky na Rádiu Dixie a v našich podcastech. Díky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 107 – Na startu 2

The Ozark Mountain Daredevils jsou americká jižanská rocková / country rocková skupina založená v roce 1971 ve Springfieldu, Missouri. Původně si říkali Family Tree a průběžně vymýšleli i jiné názvy. První demo nahrávky si našly cestu k newyorskému hudebnímu manažerovi Johnu Hammondovi. Ten pak za kapelou poslal v červenci 1972 producenta Michaela Sundaye. Ten nabídl kapele 500 dolarů za natočení další demo kazety, ale nakonec se rozhodl nabídnout jim přímo smlouvu. V říjnu 1972 se kapely ujali dva noví manageři Paul Peterson a Stan Plesser a skupina se přejmenovala na Ozark Mountain Daredevils.

Ozark Mountain Daredevils

Od podzimu 1972 začala kapela systematicky vystupovat, až si jich všiml producet společnosti A&M Records David Anderle, který hledal country rockovou kapelu, podobnou Eagles. 1.května 1973 kapela podepsala s A&M Records smlouvu a firma je vyslala do Anglie, aby v Olympic Studios v Londýně nahráli své první album. Album bylo vydáno v prosinci 1973 pod názvem The Ozark Mountain Daredevils a představilo světově unikátní směs rocku, country, bluegrassu a popu. V létě 1974 se písnička z tohoto alba If You Wanna Get To Heaven dostala do Top 30. a je stále oblíbená u mnoha fanoušků skupiny. Album natočila sestava Steve Cash – zpěv, harmonika a perkuse; Randle Chowning – el. a akustická kytara, steel kytara, harmonika a vokál; John Dillon - el. a akustická kytara, mandolína, housle, židovská harfa, cimbál a vokál; Buddy Brayfield – klavír, cemballo, varhany a vokál; Michael Granda – baskytara a vokál; Larry Lee - bicí nástroje, akustická kytara a vokál.

Během 70. let vydala kapela celkem pět studiových alb a jedno live album. V dalších letech už vydávání alb bylo sporadické, ale kapela je aktivní, samozřejmě že už v notně pozměněné sestavě, až dodnes. V červnu 2023 kapela vydala digitální singl More Cowbell na všech streamovacích platformách. No a teď už nemůže, jako ukázka, přijít jiná písnička, než první velký hit z prvního alba If You Wanna Get To Heaven

Southern/hard blues rocková kapela Point Blank pochází z Texasu a vznikla v roce 1974. Objevil a do „první ligy“ je přivedl manažer ZZ Top Bill Ham. Svým koncertním uměním a nasazením si kapela získala uznání, aniž by měla na kontě jedinou studiovou nahrávku. Dva roky brázdili Ameriku ve společnosti ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Charlie Daniels Band, The Marshall Tucker Band a dalšími … Známý je příběh, že po prvním turné se ZZ Top je známí fousáči už příště jako předkapelu nechtěli, protože Point Blank měli u publika větší úspěch.

V roce 1976 Bill Ham vyprodukoval kapele první eponymní album a byl to výborný debut kapely, která tehdy hrála v sestavě: Rusty Burns: kytary, zpěv; Kim Davis: kytara, zpěv; Phillip Petty: baskytara; Peter Gruen: bicí a percussion; a John O'Daniel: zpěv. Našel jsem si na netu hodnocení tohoto alba od kamaráda a příležitostného spolupracovníka Rádia Dixie Erika Kriššáka (např. autor několikadílných seriálů o Lynyrd Skynyrd a ZZ Top). Naprosto se s Hejkalovou (Hejkal je Erikova přezdívka) recenzí ztotožňuji a tak si dovolím to hodnocení/recenzi alba tady ocitovat.

"Hustý bluesový sirup s neodmyslitelným slajdem Free Man je prostě bomba! Zpěvák chraptí jako o život, sóla se odehrávají ve dvojnásobném tempu a i když to není zrovna southern rock, je to žrádlo. Ono hard-blues rock je vůbec hlavní náplní alba, cedí se přes „blackfootovsky“ drsný kousek Moving, leze ven z bluesovky Bad Bees. Jih je cítit především ve zdvojených kytarových vyhrávkách, občas se zjeví i nějaká „žánrová“ puristka jako například That's The Law nebo Lone Star Fool (asi jediné posazené jižanské boogie na albu). Do trojlístku southern rockových klasik se řadí také závěrečná skladba In This World. Pravda, i jižanské balady mají na albu své nezastupitelné místo. Z Wandering až mrazí, neodmyslitelné zrychlené sólové pasáže jsou přímo trademarkem Point Blank. A depkoidní kousek Distance se ani popsat nedá. Abych to shrnul, jedna skladba je lepší než druhá, radost poslouchat. Debutové eponymní album z roku 1976 je rozhodně nejlepší z celé diskografie kapely. Jižané s výrazným příklonem k drsnému blues s hard rockovým feelingem, to dobře ví.

V audio verzi pořadu si pustíme písničku Wandering a tady si můžete poslechnout CELÉ toto první album.

Potliquor byla skvělá americká jižanská kapela, která po sobě zanechala čtyři alba. Vznikla v roce 1969 v Baton Rouge, stát Louisiana, čímž do sebe vstřebala bažinaté bluesové kořeny. Sestavu tvořila čtveřice hudebníků, jmenovitě George Ratzlaff (klávesy, zpěv), Les Wallace (kytara, zpěv), Guy Schaeffer (basa, zpěv) a Jerry Amoroso (bicí, zpěv).

Téměř okamžitě podepsali smlouvu s malým vydavatelstvím Janus Records a následovala trojice alb – First Taste (1970), Levee Blues (1971) a Louisiana Rock And Roll (1972). Kapela však nikdy nepřesáhla význam svého regionu, a tak se v roce 1974 rozpadla. Schaeffer a Amoroso se v roce 1979 připomněli s albem Potliquor, na kterém hráli kytaristé Steve Sather a Mike McQuaig, ale rádiově přívětivá směsice skladeb fanoušky nepřesvědčila a kapela se definitivně poroučela ze scény. Jako ukázku z prvního alba Potlitquor tady máte úvodní písničku Down The River Boogie.

Stillwater byli impozantní, časem až osmičlenná kapela z města Macon ve státě Georgia.  Její existence se datuje do let 1973 až 1984 a potom ještě v letech 1996 až 1998. Poprvé na sebe Stillwater upozornili v první polovině sedmdesátých let, kdy BBC natočila jejich vystoupení v místním klubu v rámci každoročního pikniku Capricorn Records. Nahrávka ukazuje písničku Sam´s Jam jako mistrovský kytarový epos, který vyslal šokovou vlnu do řad milovníků jižanského rocku. Někteří z nich se z té události vzpamatovávali hodně dlouho. 

Skupina, obsahující klasickou tříčlennou kytarovou sestavu, vzbudila velkou pozornost a nakonec podepsala smlouvu s labelem Capricon se sídlem v Maconu, domovem The Allman Brothers Band, Wet Willie a mnoha dalších. Bylo to vhodné spojení, protože kapela přitahovala pozornost posluchačů a vysloužila si velkou chválu. Ve své tvorbě Stillwater spojovali prvky country, rhythm and blues a bílého boogie. Pro svůj zájem o využití elektronických nástrojů bývají označováni za „jižanskou odpověď“ na Boston. V roce 1977 vydali Stillwater své první, eponymní album, které bylo jedním z nejlepších alb té doby. Ve spojení s Buddy Buie, skladatelem a producentem kapely Atlanta Rhythm Section, ho kapela nahrála v legendárním zařízení Studio One v Doraville.

Nahrávka obsahuje směsku skvělých písní, mezi nimiž vyčnívají Rock'n'roll Looser, Out On a Limb a Mind Bender, který to dotáhl v únoru 1978 na 46. místo žebříčku Billboard Hot 50. Album samozřejmě také obsahuje téměř desetiminutovou ústřední pecku Sam´s Jam, předvádějící zářivé kytarové zúčtování v nejlepší tradici Lynyrd Skynyrd. Sestava kapely na prvním albu: Michal Causey – kytara; Bobby Golden – kytara; Rob Walker - kytara, zpěv; Jimmy Hall – sólový zpěv, percussion; Bob Spearman – klávesy; Allison Scarborough – baskytara a Sebie Lacey – bicí a sólový zpěv. Stillwater vydali v roce 1978 u Capricon Records své druhé album I Reserve The Right, než label v roce 1979 zanikl. V roce 1996 vydali ještě album Runnin' Free a pak už se nad nimi definitivně zavřela voda. Nás teď čeká, jako hudební ukázka, právě ta nejúspěšnější písnička Mind Bender

The Marshall Tucker Band je významná rocková kapela ze Spartanburgu v Jižní Karolíně. Od svých začátků kapela začleňovala do své hudby blues, country, ale také prvky jazzu, a byli tak na začátku 70. let spoluzakladateli stylu, kterému dnes říkáme southern rock. Původní členové (a někteří pozdější členové) Marshall Tucker Band hráli v různých sestavách pod různými jmény kapel v oblasti Spartanburgu od počátku 60. let. V roce 1966 se členové několika takových kapel spojili a vytvořili Toy Factory, pojmenovanou po kytaristovi Toy Caldwellovi. Na konci 60. let sloužili čtyři členové kapely v americké armádě. Toy Caldwell sloužil u námořní pěchoty a poté, co byl zraněn ve Vietnamu, obdržel řád Purpurového srdce. V 70. letech se Toy Caldwell a George McCorkle vrátili do Spartanburgu a Toy Factory obnovili hraní v klubech oblasti. V roce 1972 Caldwell a McCorkle znovu předělali sestavu kapely, ve které byli: Toy Caldwell – kytary, zpěv;  Tommy Caldwell - baskytara, George McCorkle - rytmická kytara, Doug Gray - zpěv; Jerry Eubanks - flétna/tenor saxofon a Paul Riddley - bicí. Nová sestava přijala název Marshall Tucker Band. 

The Marshall Tucker Band

Vlastní eponymní debut kapely Marshall Tucker Band, produkovaný Paulem Hornsbym, byl vydán v roce 1973 a v roce 1975 album dosáhlo ocenění podle prodeje jako zlaté. Všechny skladby alba napsal Toy Caldwell, včetně hitu Can't You See. Po vydání alba začala kapela koncertovat a během desetiletí odehrála průměrně více než 300 koncertů ročně. 

O skvěle nastartované kariéře kapely vypovídá i fakt, že další čtyři alba: A New Life (1974), Where We All Belong (1974), Searchin´ For A Rainbow (1975), Long Hard Ride (1976) byla za jejich prodej rovněž oceněna zlatou deskou. Šesté album Carolina Dreams (1977) bylo v prodeji dokonce platinové a bylo komerčně nejúspěšnějším albem kapely. My si dnes ale připomínáme a hrajeme muziku z prvních alb prvních jižansko rockových kapel a tak se vrátím k prvnímu albu Marshall Tucker Bandu a poslechneme si ten velký hit Can´t You See.

Bubeník Lewis Ross dal dohromady v létě 1969 kapelu, která si říkala Fox a po přesídlení z Mobile v Alabamě do Maconu ve státě Georgia, domova vydavatelství Capricorn Records, se v roce 1970 stali známými jako Wet Willie. Skupina se v letech 1971 až 1979 zařadila svým repertoárem mezi ostatní jižansko rockové kapely té doby. Vyprodukovala řadu alb a několik hitparádových singlů, přičemž jeden z nich Keep On Smilin´ (titulní písnička 4. alba kapely z roku 1974), dosáhl úspěchu v první desítce. Poprvé se do povědomí návštěvníků koncertů zapsali jako předkapela Allman Brothers Band v roce 1971 a, což není zrovna obvyklé, vystupují dodnes buď jako Wet Willie nebo jako The Wet Willie Band.


Své první album vydali Wet Willie v roce 1971 u Capricon Records  a neslo jen název kapely. Album nahrála sestava: Jimmy Hall – zpěv a saxofon; jeho bratr Jack Hall - baskytara a banjo; Rick Hirsch - sólové a slide kytary a mandolína; Lewis Ross - bicí a John Anthony (později vystřídaný Mikem Dukem) – klávesové nástroje. Wet Willie vydali na Capricorn Records v letech 1971 až 1977 celkem 6 studiových alb, dva živáky a k tomu v roce 1977 i výběrové album Greatest Hits. Když už jsem se zmiňoval o tom, že kapela hraje až dodnes, tak musím zmínit, že jedno koncertní album nahráli Wet Willie ještě v roce 2012. A my si už zahrajeme z jejich prvotiny písničku Low Rider.

A to nejlepší nakonec. ZZ Top jsou už hodně profláklou kapelou a i u nás mají široké posluchačské zázemí a spoustu fanoušků. Také u nás poměrně často vystupovali a jejich příběh je dostatečně známý. Kdo by se chtěl dovzdělat v detailech, může si najít speciál, věnovaný právě ZZ Top, který pro Rádio Dixie připravil Erik „Hejkal“ Kriššák.  Já se tady a dnes budu věnovat hlavně jejich začátkům a prvnímu albu. Na začátku byl mladík s hudebním vzděláním William Frederick Gibbons. Na umělecké škole v Hollywoodu začal hrát s různými kapelami a v roce 1967 založil v Houstonu kapelu The Moving Sidewalks. Ta hrála něco mezi blues a psychedelií. Jak se tak v kapele střídali muzikanti, objevil se tam v květnu 1969 bubeník Frank Beard. Ten okamžitě seznámil Billyho se svým kamarádem z předcházejícího hraní, basákem Dusty Hillem. Ten se pak stal členem kapely v únoru 1970 a tak se zrodila legenda ZZ Top.

ZZ Top

V červenci 1970 se kapela zavřela do studia a v říjnu měla hotovo. Nahraný materiál na první album, které dostalo název ZZ Top´s First Album, které vyšlo 16. ledna 1971. Obsahovalo 10 boogie-blues-rockových skladeb, které slibovaly do budoucna velké věci, přestože první singl v žebříčku moc nezabodoval. Od září 1971 do ledna 1972 se ZZ Top opět zavřeli do studia a nahráli druhé album Rio Grande Mud. To se na trh dostalo v dubnu 1972 a v žebříčku Billboardu obsadilo 104. místo. Třetí album Tres Hombres (vyšlo 26.července 1973) už byl trhák. V žebříčku se umístilo na 8.místě. Až do konce 70.let nahráli ZZ Top celkem 6 alb. 

Po celou tu dobu se o kapelu staral manager Bill Ham, který s Gibbonsem spolupracoval už v dobách The Moving Sidewalks. Jeho Lone Wolf Production se věnovala také umělcům jako Eric Johnson a kapelám jako Point Blank, jak jsme si už říkali dříve. Ham byl důležitou osobou, která utvářela vizuální podobu a zvuk ZZ Top až do roku 1996. Největší komerční úspěchy zaznamenali ZZ Top v 80. letech, kdy se dokázali svým soundem přizpůsobit zájmu komerčního publika. V polovině 90.let se pak ZZ Top vrátili ke svému bluesovému zvuku a tak hrají dodnes. A to i po 28. červenci 2021, kdy ve svých 72 letech zemřel Dusty Hill a v sestavě kapely jej nahradil jeho kytarový technik Elwood Francis. Na závěr dnešního pořadu si od ZZ Top zahrajeme písničku Down To Mexico z jejich prvního alba.

Pro dnešek děkuji za pozornost a přeji příjemný poslech tohoto dílu našeho hudebního speciálu a za měsíc opět HURÁ NA JIH!

Poslouchejte: Hurá na Jih 107 – Na startu 2

Playlist:
Missouri – Movin´ On
Molly Hatchet - Cheatin´ Woman
Nantucket – She´s No Good
Outlaws – There Goes Another Love Songs
Ozark Mountains Daredevils – If You Wanna Get To Heaven
Point Blank – Wandering
Potlitquor – Down The River Boogie
Stillwater – Mind Bender
The Marshall Tucker Band – Can´t You See
Wet Willie – Low Rider
ZZ Top – Down To Mexico

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Dalibor Mierva , Kapely Raging Slab a Atlanta Rhythm Section se od sebe lišily snad vším. Nesmazatelnou stopu v southern-rockové muzice po sobě zanechaly dodnes.

Lynyrd Skynyrd 6: Diskografie 1973-1978

Lynyrd Skynyrd 6: Diskografie 1973-1978

Erik Kriššák , V dalších dílech Southern Legends si desku po desce připomeneme kompletní skynyrdovskou diskografii. V dnešní části zmapuje Erik Kriššák alba z let sedmdesátých, z klasické éry Lynyrd Skynyrd.

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

ZZ Top 1: Na počátku bylo blues

Erik Kriššák , První část čtyřdílného profilu legendárních ZZ Top mapuje historii kapely od úplného pravěku po album Tejas z roku 1976. Užijeme si spoustu skvělého blues a boogie a ty fousy nám vůbec nebudou chybět.