Hurá na Jih 101: R.I.P. Géza Matyasovszki

Hurá na Jih 101: R.I.P. Géza Matyasovszki

Vzpomínka na kytaristu maďarské kapely Asphalt Horsemen, dobrého člověka, skvělého muzikanta a kamaráda.  


Dolů

Původně jsem, na srpnový 101. díl speciálu Hurá na Jih, plánoval jiné téma. V souvislosti se „začátkem nové stovky“ našeho pořadu jsem chtěl připomenout začátky mnoha jižanských kapel v Americe ukázkami z jejich prvních alb. Nejdříve to měly být ukázky těch nejstarších kapel z přelomu 60. a 70. let. Ale znáte to. Člověk míní a osud mění...

Poslouchejte: Hurá na Jih 101 – R.I.P. Géza Matyasovszki 

8.srpna jsem ve své mailové poště našel zprávu od kamarádů z Maďarska, že 3.8.2023 zemřel Géza Matyasovszki. Nejdříve jsem tomu nechtěl vůbec věřit. Gézovi bylo teprve 60 let a vedl velice aktivní život.

Kromě toho, že byl Géza skvělým muzikantem a podnikatelem v oblasti prodeje hudebních nosičů, jsem se až teprve nedávno dozvěděl, že hodně dobře jezdil na plachetnicích. Nevyznám se v těch kategoriích, do kterých se ty lodě dělí, ale pokud to někdo z vás dokáže, tady je fotka a výsledková listina z Grand Prix České republiky D-ONE z roku 2021. Z 13 účastníků, kteří byli v cíli klasifikování, byl Géza na 5. místě. 

Géza Matyasovszki sportovec

Než se pustím do popisování muzikantských aktivit Gézy Matyasovszkého, musím zmínit ještě jednu důležitou oblast jeho života. Nejenže byl Géza opravdu skvělým muzikantem a  kytaristou, ale s hudební branží spojil i své podnikání, které živilo jeho a jeho rodinu. Nejdříve pracoval pro jednu nahrávací společnost, aby si později zřídil vlastní firmu. MG Records nejdříve fungovala jako velkoobchod s vlastním e-shopem. V roce 2020 si pak Géza splnil dlouholetý sen a v centru Budapešti zřídil i kamenný obchod s hudebními nosiči. 

obchod MG Records

Otevření obchodu proběhlo nedlouho před tím, než jsme, shodou okolností, v Budapešti s Ivčou byli a tak jsme si návštěvu toho svatostánku nemohli nechat ujít. Nejdříve jsme ale s Balazsem a Gézou museli zajít na oběd.

V Budapešti v létě 2020

Ale teď už zpět ke Gézovi a jeho kapele. O existenci Asphalt Horsemen jsem se dozvěděl obrovskou náhodou. Už jsem tu vzpomínku kdysi a kdesi utrousil, ale směle ji zopakuji i zde. Dostal jsem od kamaráda Luboše Gnojka vysmažené CD s jakousi kapelou Smokey Fingers.  Nejdříve jsem to album někam založil, ale po jeho opětovném nalezení a poslechnutí mi spadla brada. Říkám si, nějací noví skvělí Američani…  Zapátrám na internetu a oni to jsou Taliáni. Tak studuju dál a ejhle. Tihle Italové mají kamarády v Maďarsku, kteří si říkají Asphalt Horsemen. 

Asphalt Horsemen

Nemusím se moc rozepisovat, ale je jasné, že se obě kapely objevily v několika dalších letech na fesťáku v Kolíně a dalších hudebních akcích v naší republice. Než na to ale došlo několik let jsem si s Asphalťáky dopisoval a vzniklo takové hezké a milé přátelství. V roce 2015, to už od ledna jelo Rádio Dixie, včetně našeho speciálu Hurá na Jih, mě napadlo udělat s kapelou Asphalt Horsemen rozhovor a připravit tak naše posluchače na dobu, až k nám kapela přijede. V závěru května jsme s Ivčou vyrazili do Maďarska na prodloužený víkend a tam také vznikl rozhovor, který jste mohli slyšet v 17. dílu Hurá na jih a v repríze i dnes. 

Ve zkušebně AH 24.5.2016 v Godolo

Muzikanti odcházejí, kapely zanikají, ale southern rock stále žije. Děláme, co můžeme… Pokud nechcete, aby tahle muzika u nás zmizela do totálního undergroundu, zkuste nás podpořit nákupem nějakýho stylovýho merche na DixieGear.cz. Díky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 101 – R.I.P. Géza Matyasovszki 

Následně bych se chtěl věnovat těm koncertům Asphalt Horsemen u nás, ve kterých jsem měl, tak nějak, strčené pazoury. Vůbec první koncert Asphalťáků u nás (a i několik dalších) proběhl bez mé asistence, neboť basák Balázs měl nějaké srdeční kontakty v Karlových Varech a došlo, minimálně 2x, i na hraní. Já jsem Asphalťáky k nám poprvé „přivezl“ v červnu 2015 a to přímo do jámy lvové a to na MLEJN

Mimochodem, koncem června tam byla večer docela kosa. Jo, a bylo to ve stejném roce, kdy jsme vydali kompilaci Whiskey & poslední rebel a Géza byl na Mlejně jedním z kmotrů, když se to album křtilo.

AH na Mlejně

Géza jako kmotr alba Whiskey & poslední rebel

V roce 2016 došlo konečně na dlouho plánované vystoupení Asphalt Horsemen na festivalu Southern Rock & Blues Kolín. Měli jsme půlkulatý, pátý ročník tohoto projektu a rozhodli jsme se s tehdejším parťákem Vojtou Kloučkem, že pro naše návštěvníky připravíme jeden večer s muzikou navíc. Tak se hrálo poprvé i v pátek. Dokonce to vyšlo tak, že se na jednom pódiu v pátek sešly 4 kapely ze 4 zemí Viszegrádské smlouvy. Ani to ale neoblomilo Viszegrádský fond a nepustili ani korunu. Už tenkrát to nefungovalo …

AH na SR&B Kolín 2016

SR&B Kolín 2016 a AH

Rok 2016 ještě nekončil a s Asphalt Horsemen jsme se opět potkali na festivalu v Otrokovicích. Chtěla tomu ale velká náhoda. Pepa Huslík, pořadatel Otrokovického Stetson & Bourbon festivalu měl zájem o italskou kapelu Smokey Fingers a sondoval u mě, za kolik hráli v Kolíně. Cena se mu zdála vysoká, ale mě napadlo, že by možná za tu cenu mohl Pepa mít kapely dvě. Protože jsem věděl, že se Smokey Fingers mají s Asphalt Horsemen rádi a rádi spolu hrají, domluvil jsem s oběma kapelami, že se o ten honorář rozdělí a přijedou do Otrokovic obě. Italové si v pátek ještě zahráli u nás v Kutné Hoře a v sobotu 29.10.2016 jsme už všichni byli v Otrokovicích.

SF a AH v Otrokovicích 2016

V roce 2017 jsme si v Čechách od Asphalťáků odpočinuli. Ne tak kapela sama. Po roce 2014, kdy kapela vydala své první eponymní album vydali Asphalt Horsemen v nabitém roce 2016 druhé album Brotherhood  za které dostali v roce 2017 ocenění za nejlepší maďarské rockové album roku 2016!

Převzetí ceny za nejlepší album v Maďarsku

Rok 2018 pak byl opět na vystoupení Asphalt Horsemen u nás příznivý. Asphalťáci vystoupili 5.července v Praze na akci ke 115. výročí založení značky Harley Davidson (našeptával jsem Petrovi Smutnému – hudebnímu dramaturgovi akce) a o den později opět zajeli do Karlových Varů za srdeční záležitostí Balazse. 

Asphalt Horsemen na 115 let Harley Davidsonu

Svůj koncertní hattrick v České republice pak Asphalťáci zakončili 7.července 2018, společně s francouzskými Natchez u nás, v mém bydlišti v Nových Dvorech u Kutné Hory na Jižanské tancovačce v Nováčích

Manu z Natchez ukazuje na plakát společného vystoupení s AH

AH v Nováčích

Rok 2019 měli Asphalt Horsemen napilno. Nahráli a vydali hned dvě alba. Oficiální třetí studiové Halld, amit mondok!  bylo poprvé celé v maďarštině. Polovina písniček nových a polovina starých z prvních dvou alb, ale tentokrát v maďarštině. Druhé album z roku 2019 bylo nahráno, jak říká samotná název Unplugged in My Old Town poloakusticky a vedle CD nosiče album obsahovali i video verzi DVD.

Rok 2020 se vůbec nepovedl. Covid řádil skoro po celém světě a opatření proti němu odskákala i kultura. Odehrálo se jen pár akcí, které se streamovaly pro diváky, ale živé koncerty byly prakticky všechny zrušeny. O to víc jsem se těšil na rok 2021, kdy jsem plánoval 10. ročník našeho festivalu v Kolíně. A protože to byl výroční kulatý desátý festival, a protože jsem už nějaký čas nosil v hlavě plány na European Southern Rock Jamboree, napnul jsem síly a energii k tomuto cíli. Do Kolína mělo přijet osm evropských southern rockových kapel a k nim 10 domácích kapel a mělo to být velké … 

Původní verze plakátu 10 ročníku festivalu v Kolíně

Jak jsem už psal výše, člověk míní a osud mění. Situace s Covidem se sice uklidňovala a ochranná opatření se zmírňovala, přesto ale nakonec do Kolína dorazily jen dvě zahraniční kapely a asi osm domácích …  Asphalt Horsemen byli jednou z těch statečných zahraničních účastníků, i když je pravda, že jsme museli s bubeníkem Istvanem Bencsikem do nemocnice na PCR test. (U slovenských Žalman Brothers Band museli PCR podstoupit dva členové). Všechno dopadlo dobře a hrálo se, jako o život. A protože kvůli PCR přijeli Asphalťáci o den dříve, operativně jsme zorganizovali jejich unplugged koncert na terasách kolínské radnice.

AH unplugged na terasach kolinske radnice

Od té doby jsme se už s tou skvělou partou nepotkali, občas jsme si napsali, občas něco ze svých i kapelních aktivit zveřejnil nejaktivnější člen – zpěvák Károly Lorincz. Nedávno ke mně došuměly informace o připravovaném novém albu Asphalt Horsemen. Netuším, v jakém stavu ten materiál je, a ani nevím, jak po té hrozné zprávě o úmrtí Gézy bude kapela dál fungovat. Na oficiálním webu kapely zatím žádné informace nejsou.

Naposledy s Gezou

Na oficiálním FB profilu kapely lze najít tato slova:

S těžkým srdcem a hlubokým zármutkem, ohlašujeme odchod drahého přítele, vzácné duše a výjimečného hudebníka, který nás zdobil svým pozoruhodným talentem. 3. srpna 2023 ztratil svět oddaného hudebníka, jehož melodie se navždy odráží v našich srdcích. Géza zanechává odkaz, který je stejně živý a trvalý jako noty, které hrál, a také obohatil naše životy svou neochvějnou vášní, infekční energií a bezkonkurenční dovedností.

Před patnácti lety jsme se vydali na harmonickou cestu a vytvářeli melodie, které vyprávěly příběhy o lásce, životě a nerozbitném duchu jižanské kultury. Společně jsme čelili přízni i nepřízni hudebního průmyslu a vytvořili pouto, které se rozprostíralo daleko za všemi pódii. Géza nebyl jen členem skupiny. Byl to bratr, důvěrník a zdroj inspirace pro nás všechny. Jeho kytarová sóla dokázala malovat obrázky, jeho riffy mohly zapálit oheň a jeho přítomnost mohla rozsvítit jakoukoli místnost. Jeho odhodlání zdokonalovat své řemeslo bylo zřejmé pokaždé, když uchopil kytaru, což nám připomnělo, že hudba je univerzální jazyk, který překračuje čas a prostor.

Když přemýšlíme o vzpomínkách, které jsme sdíleli, najdeme útěchu v tom, že jeho melodie s námi budou i nadále rezonovat. Gézovo dědictví bude žít v akordech písní, které jsme spolu hráli, v příbězích, které jsme sdíleli, a v srdcích těch, kteří měli to štěstí, aby byli z první ruky svědky jeho talentu. V této době zármutku se setkáme, abychom oslavili život skutečného průkopníka jižanského rocku v Maďarsku, jehož hudba nás spojila a navždy zůstane důkazem jeho trvalého ducha.

Odpočívej v pokoji, bratře! Tvoje kytara sice umlkla, ale Tvůj duch žije akordy a texty, které nás spojují. 

Bali, Kari, Pisti (a dodatečně se připojuje i Dališ)

Děkuji Vám za pozornost a za měsíc spolu opět vyrazíme. Hurá na Jih!

Poslouchejte: Hurá na Jih 101 – R.I.P. Géza Matyasovszki 

Playlist: 
Asphalt Horsemen  - Ride On
Asphalt Horsemen  - Runman
Asphalt Horsemen  - Go To The City
Asphalt Horsemen  - Wasting Time
Asphalt Horsemen  - The Reason
Asphalt Horsemen  - Memories

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Hurá na Jih 91: Jih nezemřel, opět zvítězí…

Dalibor Mierva , Mladé kapely z amerického Jihu dokazují, že se o budoucnost southern-rocku nemusíme bát. The Steel Woods asi znáte, ale co třeba Them Dirty Roses, The Delta Sons, The Preacher Stone, Big Pine Band nebo Six Gun Sal?

Hurá na Jih 92: Památka zesnulých po jižansku

Hurá na Jih 92: Památka zesnulých po jižansku

Dalibor Mierva , Vzpomínka na muzikanty, kteří už svoje blues hrají v nebeské kapele. Nebo o patro níž. Uslyšíte Allman Brothers Band, ZZ Top ale i naše General Lee nebo Pumpu.  

Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Hurá na Jih 97: Montana Stomp

Dalibor Mierva , Nová kapela na evropské southern rockové scéně. Rozhovor se zpěvačkou Susan Colt a profil prvního alba Montana Stomp. A k tomu ještě ochutnávka z nového dvojalba Pumpy. Výživná krmě…