Hurá na Jih 100: Nejstarší hudební speciál Rádia Dixie slaví stovku!

Hurá na Jih 100: Nejstarší hudební speciál Rádia Dixie slaví stovku!

Trvalo to osm let a sedm měsíců a KILO je tady! Ve speciálním vydání Dališova southern-rockového hudebního speciálu uslyšíte mimo jiné kapely St.Johnny, Bandoleros a samozřejmě Lynyrd Skynyrd.


Dolů

Poslouchejte: Hurá na Jih 100 - Nejstarší hudební speciál Rádia Dixie slaví stovku!

Začalo to na konci listopadu 2013, když Petr Jirásek přivezl na podzimní Mlejn dva kámoše z Pardubic, kteří přišli s nápadem a myšlenkou na založení internetového rádia s webovým magazínem. Sháněli další lidi, kteří by byli ochotní se pro ten projekt taky nadchnout a pomohli jej rozjet. Tak mě Petr seznámil s Martym a začali jsme kout pikle, jak by to všechno mohlo a mělo vypadat

Podzimní Mlejn 2013 - tady to pro mě začalo

Trvalo to ještě zhruba rok, než ty smělé plány nabraly konkrétní podoby, ale ve čtvrtek 22. ledna 2015 už to přišlo! „Sbalte si své saky paky a hurá na Jih!“ vyzýval posluchače a čtenáře úvodní titulek a text pak dále pokračoval: „Právě dnes startuje nový trojhodinový hudební seriál Rádia Dixie s názvem Hurá na Jih. Jak již patrno, půjde hlavně o southern rock jak z české kotliny, tak ze zahraničí.“

Začátky ve studiu Rádia Dixie

Za těch uplynulých osm let a sedm měsíců existence speciálu Hurá na Jih došlo k mnoha úpravám a změnám. Postupně jsme z tříhodinové délky pořadu přešli na dvouhodinový formát, až se nakonec nejlépe osvědčila jedna hodina. Jak pro autora/autory, tak i pro posluchače. Ano, v té předcházející větě jsem schválně zmínil další změnu, která v minulosti proběhla. V jednu dobu mi s přípravou pořadů pomáhali tři kamarádi. Petr Jirásek, Pavel Hartl a Jirka Petrů

Jirka Petrů Pavlem Hartlem

Mně to moc pomohlo a ostatní tři se mohli taky trochu seberealizovat. Později jsme zůstali jen tři s Pavlem a Jirkou a já jsem dodnes přesvědčený, že všem posluchačům toto období naší spolupráce přineslo hodně pestrosti a i trochu jiné náhledy na hudební žánr, který se jmenuje jižanský rock. Hlavně na to starší období začínajících a stylotvorných kapel. Někdy v polovině roku 2020 se Jirka s Pavlem stáhli a tak jsem na vše zůstal, až na občasné výjimky, kdy se Jirkovi zasteskne, sám. 

S Pavlem a Jirkou chystáme v říjnu 2017 pořad k 40. výročí leteckého neštěstí LS

Přemýšlel jsem, jak ten dnešní, výroční, 100. díl Hurá na Jih pojmout. Co zahrát? Nakonec volba padla na formu „drbárny“, tedy jakési směsi muziky, kterou by lehce procházela tenká, téměř neviditelná spojovací nit. A tak nebudu otálet a pustím se do toho.

Tahle kapela by se asi spíše hodila do tématu „Zabloudili na jih?“, který jsme zde v minulosti taky hráli. Pražská kapela Red Baron Band, která vznikla už v roce 1993, také není typickou jižansko-rockovou kapelou. Její kořeny jsou v hard rocku 70. a 80. let. Jak ale postupem času přicházeli a odcházeli noví muzikanti, v repertoáru se objevilo i blues a bluesrock. 

Red Baron Band

Kapela dnes hraje v obsazení Marika Postlerová (sólový zpěv), Paul Kowacz (kytara, zpěv), Jiří G Rubeš (basová kytara) a Radek Horník (bicí). V minulosti byl členem kapely mimo jiné i Honza Holeček. Během své existence kapela vydala čtyři studiová a jedno live album. V prosinci 2022 podepsali smlouvu s britským labelem Rulettte Media. 10.6.2023 RBB pokřtil v Malostranské Besedě  nové album Last Chance, které je k dostání od 30.6. Paul Kowacz mě oslovil a poslal ukázky z tohoto nového alba a písnička Without You se do našeho chlívečku docela hodí. Ostatně posuďte sami.

Honza Stehlík (St.Johnny) je Plzeňák a do širšího povědomí vstoupil v roce 2005, kdy začal vystupovat s Charlie Slavíkem a taky v sestavě St.Johnny & The Sinners. V letech 1999 – 2000 Honza žil a pracoval ve Spojených státech, kde mj. i jamoval s místními muzikanty. Tam si také naočkoval do krve elektrické jump blues, Rock & Roll a boogie, tedy styly Ameriky padesátých let. V jeho podání, navíc se skvělým, syrovým a nezaměnitelným pěveckým projevem, ta muzika tvoří vysoce chytlavou směs.  

St.Johnny

Dnešní sestavu kapely St.Johnny tvoří vedle Honzy Stehlíka (kytary a zpěv) dále Zdeněk Wimpy Tichota (basová kytara) a Kamil Němec (bicí). V audioverzi pořadu si teď dáme novou písničku St.Johnnyho – do češtiny přetextovanou pecku Johnnyho Cashe Get Rhythm - Jeď v rytmu. Tady, v našem promo článku, mám pro vás připravené hezké video titulní písničky posledního alba kapely Rollin´& Ridin´.

A teď je na řadě Pumpa. Nic nového tady o Michalovi Němečkovi a jeho kapela Pumpa asi nevymyslím. S Michalem jsem v našem hudebním speciálu měl kdysi rozhovor (najdete ho ZDE), Pumpě jsem pak po čase věnoval i speciál nazvaný „Pumpa stále pod tlakem“. V Drbárně jsem pouštěl i jednotlivé nové písničky, které mi Michal posílal, a i teď nedávno tady padla zmínka o novém albu, vlastně dvojalbu, Frankenstein, které Pumpa letos vydala.

Na albu se nachází několik už dříve nahraných písniček, které si ale žily svým vlastním životem. Některé byly zpracovány i do podoby videoklipů, ale na oficiálním albu jsou poprvé.  Křest nového albu Pumpy by se měl konat 24.9. v Praze v Lucerna Music baru a tam bude to nové miminko taky samozřejmě k dostání. Abych se nemusel tak dlouho těšit, tak mi Michal vše nedávno poslal a tady a teď si můžeme v premiéře poslechnout i jiné věci, než jsem měl doposud od Michala k dispozici. Pro audioverzi pořadu jsem vybral písničku Máme čas, která mi rytmicky i melodicky připomíná slavné časy 38 Special. Jako video tady máte tohle:

Teď se vydáme za velkou louži. Také s touto kapelou mě spojuje jistá sounáležitost a dokonce jsme se i dvakrát potkali, ale mé plány se nenaplnily. Americká kapela Modern Earl byla jednou z nejtvrději pracujících kapel na evropském festivalovém okruhu. Německá promotérka Angelika Grundler ji vozila po celé Evropě. Do Prahy přivezl poprvé Moder Earl v roce 2017 Petr Smutný, bývalý kytarista Sweet Pain, aktivní motorkář a hudební dramaturg Prague Harley Days. Podruhé pak hned následující rok, když si firma Harley Davidson vybrala Prahu, jako jedno ze dvou měst na světě, kde se slavilo půlkulaté 115 výročí vzniku značky HD. 

Modern Earl

Kapelu Modern Earl založil zpěvák a skladatel Christopher „Earl“ Hudson v roce 2007, když předtím vystupoval v mnoha různých skupinách. Spojil se s rodáky z Nashvillu Benem Huntem (basa, zpěv), Ethanem Schaffnerem (elektrická kytara, lap steel, banjo, zpěv) a bubeníkem Danem Telanderem a chlapci tvrdě vyrazili na cesty za hudebním dobrodružstvím. V této sestavě jsem je na obou jejich vystoupeních v Praze viděl a plánovali jsme jejich vystoupení v roce 2019 u nás v Kolíně. 

Moje maličkost s Modern Earl v Praze 2017

Bohužel z toho sešlo, protože měl v tom roce kapelník a zpěvák Christopher nějaké vážné zdravotní problémy. Rok 2020 byl kvůli covidu úplně mrtvý celý, a když jsem v roce 2021 plánoval 10. ročník našeho fesťáku, nebyla Angelika schopna účast Modern Earl potvrdit. Kdo ví, jestli od té doby v Evropě vůbec byli a jestli vůbec ještě hrají. I jejich webové stránky zamrzly v roce 2020. Zůstala mi tak aspoň tři studiová a jedno koncertní album.  Z toho posledního studiového kousku Ameriphonica ( 2018) si v audioverzi pořadu zahrajeme krásnou baladu Medicate Me. A protože jsem video k této písničce v tomto pořadu používal docela často, teď si tady dáme něco šlapavějšího.

Ta rovná stovka dílů Hurá na Jih by nemohla vzniknout bez vaší podpory, přesněji bez vašich objednávek v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Díky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 100 - Nejstarší hudební speciál Rádia Dixie slaví stovku!

Mým dalším nesplněným přáním, v souvislosti s vystoupením zahraniční kapely v Kolíně, jsou Rebel Road. Ale pojďme popořádku. Kapela Rebel Road vznikla v roce 2008 ve Västra Götaland ve Švédsku. Pro její členy byla cesta k úspěchu dlouhá a klikatá. Někteří spolu hrají od 80. let a vlastní hudbu nahrávají už téměř čtyři desetiletí, přičemž se v minulosti zaměřovali na hraní po klubech a na cover verze songů známých kapel. Tihle chlápci vyrůstali při poslechu AC/DC, Aerosmith, Thin Lizzy, Stevieho Raye Vaughana, Kiss, Deep Purple, Motörhead, Lynyrd Skynyrd a Van Halen.  

Rebel Road

Jednoho dne se však rozhodli vrátit ke kořenům a konečně se prosadit svou originální tvorbou. Vydali 10 songů na Myspace a American Radio je začalo hrát hned po podpisu propagační dohody v Nashvillu. Ve stejné době se objevili také v evropských rádiích. Jejich debutové album Lock & Load vyšlo v březnu 2014 a dostalo se mu vřelého přijetí od kritiků. Na albu kombinují rockový zvuk 70. let s moderním southern rockem. Jejich hudba byla vždy rock'n'rollem, ale teprve až do ní přidali slušnou dávku outlaw rockin´ country, mozaika do sebe začala perfektně zapadat. Pilotní singl z debutové desky pod názvem We Come Alive i další track Apartment 17 nás nenechají ani chvíli na pochybách, že muzikanti ctí jižanský hard rock srdcem i duší a tyhle dva kousky šlapou jako rozjetý vlak. 

Rebel Road

Ani už nevím, jak jsem se k této kapele dostal. Jestli si náš kolínský festival našli sami, nebo jsem na ně dostal tip? Fakt nevím. Každopádně jsem se s kapelou dohodl, že by v roce 2016 přijeli do Kolína na 5. ročník našeho fesťáku. Tenkrát jsme s Vojtou Kloučkem přidali, jako bonus, ještě jeden, páteční večerní koncert čtyř kapel. Bohužel to ale nedopadlo. Baskytarista měl nějaké úmrtí v rodině a tři týdny před akcí Rebel Road svou účast odřekli. Byli to ale slušní hoši a vrátili finanční zálohu, kterou jsem jim poslal. K tomu pak i 5 kousků jejich prvního alba. Když jsem si chystal tohle povídání, našel jsem na FB kapely lautr novou informace. 20.července by měl vyjít nový singl kapely. Ta je v současnosti jen tříčlenná (bez jedné kytary a bubeníka) a tak koncerty zatím nechystá. My si ale tady a teď koncertovat můžeme. A dáme si písničku Time To Take A Ride.

Následující kapela už taky nikdy do Kolína, ani nikam jinam, nepřijede. O existenci kapely SwampDaWamp jsem se dozvěděl v polovině ledna 2016, když na mě odněkud vyskočila informace, že právě 3.ledna, ve svých 52 letech, zemřel na virový zápal plic frontman téhle kapely Gig Michaels. Podle fotky sympatický, vlasatý „medvěd“ a tak jsem hned začal hledat na YouTube odkazy co a jak zpívá a co jsou vlastně ti SwampDaWamp zač. A byl to nářez.

Gig Michaels

Nechci tady v žádném případě fušovat do řemesla Petrovi Jiráskovi, který kdysi rozjížděl svůj speciál Dixie Night Ride právě povídáním o SwampDaWamp, to si ostatně můžete připomenout sami v tomto odkazu. Já tady jenom můžu Petrovi veřejně vytknout, že mě s touhle kapelou neseznámil dříve a nechal mě tak dlouho v nevědomosti. Samostudiem jsem si pak sehnal všechna čtyři studiová alba kapely a zařadil jsem se mezi její fanoušky. Důkazem toho je i tato dnešní vzpomínka. Jako ukázku tvorby SwampDaWamp jsem do audio verze pořadu vybral písničku She´s Country z posledního studiového alba That Easy, jehož vydání se Gig Michaels už nedožil. Ve videoklipu je písnička Fat Boy Can Jam.

„Dost bolo cizákov…“ a tak honem zase na chvilku do domácích luhů a hájů. Protože si tady při tom našem 100. výročním speciálu Hurá na Jih hraju převážně sobě (a doufám, že i vám) pro radost, napadlo mě zahrát i mým nejbližším, kteří tuhle naši muziku mají taky rádi a poslouchají ji. Tím prvním je můj brácha Slávek. Bydlí sice v Olomouci, ale nevynechal žádný z pěti ročníků Kolínské jižanské noci a ani žádný z dvanácti ročníků festivalu Southern Rock & Blues Kolín, který na Kolínskou jižanskou noc navázal.

S bráchou Slávkem

V posledních letech mi brácha, a hodně často i jeho dobře vychovaní synové, pomáhají i jako aktivní pořadatelé. Letos se Slávek zodpovědně ujal funkce stage managera. Když jsem se ho ptal, co by si chtěl nechat v dnešním výročním speciálu zahrát, vůbec nezaváhal. Bandoleros a jejich poslední pecku z prvního alba 1000 pesos Ve stínu gangu. Ta samozřejmě zazní v audio verzi pořadu, na videu je živá verze písně Mary Jane z vystoupení Bandoleros na Mlejně v roce 2016. Díky brácho, že jsi, jaký jsi.

Následující písničku chci věnovat své skvělé „jižanské“ manželce Ivče. Je to nejlepší ženská mého života (jak jsem už napsal jinde, ve skutečnosti je druhá po mé mamince) a nebýt jí, nebyla by naše jižanská svatba na Mlejně, nebylo by pět ročníků Kolínské jižanské noci, 12 ročníků Southern Rock & Blues Kolín, 100 dílů speciálu Hurá na Jih a 19 let krásného společného života. Ona to sice může vidět ze svého úhlu pohledu trochu jinak … ale to ať si ventiluje někde jinde … 

S Ivčou

Ivča sice není do southern rocku tak zažraná, jako já, sama miluje heavy metal, ale svou tolerancí, podporou a fyzickým zapojením při našich festivalech je naprosto nepostradatelná a nedocenitelná. Když jsem se jí ptal, co by si chtěla nechat zahrát, tak v tom měla taky jasno. The Cell a jejich hit Time Of My Life z druhého alba Keepin´On, Rollin´Hard z roku 2011. Tady si dovolím zveřejnit dvě videa s touto písničkou. První video je z roku 2008, z 2. kolínské jižanské noci. To byl ještě frontmanem The Cell David Gore a druhou kytaru hrál Martin Endl.

Druhé video je z roku 2016 z koncertu The Cell v polském Przeworsku. U mikrofonu už byl Michal Cerman a u druhé kytary Martin Škoda.

Máme před sebou poslední písničku dnešního 100. hudebního speciálu Hurá na Jih. Přemýšlel jsem, čím to dnešní hraní ukončit. Aby to bylo dostatečně stylové a možná i trochu slavnostní. Ono to bude ale možná i trochu smutné. 5.3.2023 totiž zemřel poslední ze zakládajících členů Lynyrd Skynyrd Gary Rossington a vypadá to, že nad Lynyrd Skynyrd se uzavře historie. Nevím, jak to dopadne s právníky. Jestli bude umožněno zbývajícím členům poslední sestavy Lynyrd Skynyrd pod tímto jménem hrát, toť otázka. 

Gary Rossington

Ať to dopadne jakkoli, poslední sestavu už stejně mnoho fanoušků klasických Lynyrd Skynyrd nerespektovalo jako právoplatné pokračovatele, ale jen jako cover band. Jasně, fanoušci si můžou říkat a myslet své. Důležité je, že kapela od svého znovuobnovení v roce 1987, i přes neskutečně kruté a smutné postupné odcházení původních členů, cestovala po celém světě a dělala radost svým příznivcům. A to včetně jediné návštěvy naší republiky v červnu 2015. 

S LS v roce 2015 v Plzni 

Na závěr dnešního dílu jsem si tedy vybral písničku Lynyrd Skynyrd. A ne tak ledasjakou. Je to písnička, kterou zpravidla končili své koncerty. Ikonická Free Bird. A aby to bylo echt silné, pustím vám živou verzi z koncertu, jak byla nahrána v roce 1976 pro dvojalbum One More From The Road. A tady taky nesmí chybět video s písničkou Free Bird z té doby. 

Děkuji Vám za pozornost a za měsíc spolu opět vyrazíme. Hurá na Jih a do druhé stovky!

Poslouchejte: Hurá na Jih 100 - Nejstarší hudební speciál Rádia Dixie slaví stovku!

Playlist: 
Red Baron Band - Without You
St.Johnny - Jeď v rytmu 
Pumpa - Už máme čas
Modern Earl - Medicate Me
Rebel Road - Time To Take A Ride
Swamp Da Wamp - She's Country
Bandoleros - Ve stínu gangu
The Cell - Time Of My Life
Lynyrd Skynyrd - Free Bird

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Country Heroes 19: Waylon Jennings, díl druhý – Z psance legendou

Country Heroes 19: Waylon Jennings, díl druhý – Z psance legendou

Evžen Müller , Pokud některý z countrymanů zosobňoval hnutí Outlaws, byl to Waylon Jennings. Druhá část velkého profilu legendárního psance sleduje jeho kariéru od půlky 70.let až do konce. 

Dixie Night Ride 1 – Swampdawamp aneb Bahno s chutí rokenrolu

Dixie Night Ride 1 – Swampdawamp aneb Bahno s chutí rokenrolu

Petr Jirásek , Swampdawamp, zlobivá kapela nezapomenutelného jižanského obra s laskavým srdcem, odstartuje první díl nového southern-rockového speciálu Dixie Night Ride. 

Hurá na Jih 69: Charlie Slavík

Hurá na Jih 69: Charlie Slavík

Dalibor Mierva , Rozhovor s jedním z nejlepších hráčů na foukací harmoniku u nás, Charlie Slavíkem. SoundtrucK a Blackberry Brothers – řecký a polský výsadek na Southern Rock & Blues Kolín 2021.