Honkytonk Jukebox 31: Stíny i hrdost amerického Jihu

Honkytonk Jukebox 31: Stíny i hrdost amerického Jihu

American Aquarium se snaží pochopit Trumpova voliče, kluci z Davisson Brothers Bandu jsou hrdí na appalačský redneck život a Jesse Daniel vyměnil heroin a punk za country.


Dolů

Ani v srpnovém Honkytonk Jukeboxu nebudete v jeho první hodině ochuzeni o obvyklou dávku nové muziky přímo ze Států. Desek, EP i singlů vychází tolik, že by to jeden mohl přehrabovat lopatou. Zaplaťpámbů. Z toho, co mi uvízlo v uších, bych si dovolil vypíchnout nové EP Southern Ground Sessions, doplňující akustickými tracky jen pár měsíců starou desku nejlepší dnešní southern-rockové kapely Blackberry Smoke


Blackberry Smoke válí i bez elektriky. To dobře víme, ale je fajn se o tom zase přesvědčit.

Určitě by se vám mohl líbit nový singl ultimátního texasského rednecka Creeda Fishera (jmenuje se Outlaws, jak jinak...), nebo třeba zajímavost z nedalekého Holandska. Místní týpek, který si říká Waylon, se s nechtěnou skoroparodii na psaneckou country dostal až do finále letošní pěvecké TV soutěže Eurovize. To jsou mi věci. Že bysme příští rok za Česko zkusili nominovat třeba takový liberecký Bandoleros nebo krále pornofolku Záviše? To by porota koukala...

Ta muzika není špatná, taky je to točený v Nashvillu, ale nějak tomu celýmu nemůžu věřit. To si taky nemohli na natáčení pučit haryka nebo indiána?

Playlist první i druhé hodiny dnešního Honkytonk Jukeboxu najdete v závěru tohoto článku. Jako obvykle. Další naše speciály to mají zrovna tak.

Co dělá v Jukeboxu Frankie Laine, popová a westernová star čtyřicátých a padesátých let srovnatelná se Sinatrou? Poslouchejte a dozvíte se.

Tyler Childers – tohle jméno si dobře zapamatujte. Jeden z největších talentů, které se v country muzice objevily během posledních pár let.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 24 – Pistolníci, psanci a desperáti

Trojice nových desek, kterým v dnešním Honkytonk Jukeboxu dáme větší prostor, ilustruje rozdílnost pohledů na současnou Ameriku. Hrdinové alternativní country American Aquarium obměnili sestavu a pod osvědčeným vedením BJ Barhama se snaží přijít na kloub tomu, proč tolik fajn lidí mohlo volit takovýho trotla jako Donald Trump. Potomci Hatfieldů a McCoyů ze zapadlých kopců Západní Virginie Davisson Brothers Band by jim to možná vysvětlili ancvaj. Appalačská Amerika to vidí úplně jinak a kromě kytar tady jsou brokovnice vždycky po ruce. Kalifornský ex-punker Jesse Daniel to neřeší. Je rád, že se díky muzice vyhrabal ze sraček, které by porazily i slona, a zážitky z bloudění v drogovém a alkoholovém rauši ze sebe vyzpívává za doprovodu tradiční country kapely. 

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 31 – Stíny i hrdost amerického Jihu

American Aquarium – Stíny amerického Jihu

BJ Barham, frontman a zakladatel alt-country kapely American Aquarium, nemá Donalda Trumpa fakt vůbec rád. A hned prvním trackem nového alba (The World Is On Fire) vám to napere přímo mezi světla. Docela odvaha, troufám si říct. Riziko, že polovina fandů tohoto víc jak 10 let fungujícího bandu si znechuceně odplivne a desku (i kapelu) zařadí do škatulky „levičácká politická agitka“ a udělá nad ní definitivně kříž, je velké. Přece jenom jsme pořád na jih od Mason-Dixon Line, o Texasu ani nemluvě. Ovšem Barham byl vždycky tak trochu pankáč a tohle je prostě jeho styl. Tady to máte a přemýšlet o tom, co chci říct, už zvládnete sami. A když ne, tak k čertu s váma. 

Naštěstí posluchači, kteří nezmáčknou STOP během první písně, jsou odměněni zřejmě nejlepší nahrávkou, kterou kdy AA vyprodukovali. Svůj díl na tom má určitě i totálně obměněná sestava kapely, ze které kromě frontmana nezůstal kámen na kameni. Po dlouhých letech harcování po celých Státech a 250 show ročně k „opotřebení materiálu“ muselo logicky dojít. Zvláště když přihlédneme k divokému, nejrůznějšími povzbuzovadly oplývajícímu životnímu stylu. Zapálit, plápolat a pak umřít. Tak se mimochodem jmenovala jejich doposud nejlepší deska z roku 2012. Ale tohle všechno je minulost. 

Tenhle song uvádí nové album AA

Od té doby, co BJ Barham nekalí a nefetuje, má evidentně čas nejen na rodinu, ale i na přemýšlení o tom, kam se řítí současná Amerika, proč můžou dobří a pohodoví lidé sednout na lep pouťovému klaunovi tahajícímu s křivým úšklebkem z klobouku jednu nablýskanou pouťovou cetku za druhou, proč a jak vznikají hluboké příkopy mezi lidmi, kteří k sobě doposud měli víc než blízko a sdíleli spolu stejné radosti a starosti. 

Ovšem na rozdíl od extrémně vypjatých radikálních postojů na obou stranách amerického politického spektra, se BJ Barham upřímně snaží o pochopení, porozumění, pokouší se najít aspoň část odpovědí a nezabřednout do zjednodušující nenávistné zkratky. Často se ve svých textech obrací zpět do dob, kdy Amerika držela víc při sobě, věci byly jednodušší a staré, osvědčené věci prostě fungovaly. S čímž bych si dovolil souhlasit. Pokud nevládnete angličtinou natolik, abyste tohle všechno stihli pobrat, nezoufejte. Poctivá country-rocková, hutná muzika totálně inovovaného akvária made in USA vás chytne i tak. A neříkejte mi, že tam ten punk občas neuslyšíte…

American Aquarium – Things Change
1.6.2018
New West Records
http://www.americanaquarium.com/

Davisson Brothers Band – Appalačská Amerika

Pokud jste viděli westernový miniseriál o nesmiřitelném boji znepřátelených klanů Hatfieldů a McCoyů, možná vás napadlo, jak asi dneska žijí jejich potomci. Odmyslíme-li si nějaké technické vymoženosti jako nazdvihané trucky, terénní čtyřkolky, elektrické kytary a videokamery, je to v zapadlých kopcích Západní Virginie v zásadě pořád o tom samém.  Parta kámošů, která si už deset let říká Davisson Brothers Band, by si se svými prapraprarodiči u zavařovačky s moonshine whiskey určitě rozuměla. Na svém prvním „pořádném“ albu to všechno vysvětlí i vám. 

Co je to hrdost. Na to, co dokázali vaši předci i na to, co jste ze země vydupali vy sami. Hrdost na to, jakej člověk jste, se všema plusama i mínusama. Hrdost na svou rodnou zemi, na to, že dokážete stát zpříma, s vědomím toho, že někam dál se můžete dostat jen dlouhou tvrdou prací, tím spíš, když cestou projdete opravdovým peklem. Esence vidláctví, chtělo by se říct. Ale takhle to Davissonovic řepáckej gang má a ruku na srdce, nebylo by na světě líp, kdybychom k životu takhle přistupovali všichni? 

Videa mají DBB zmáknutý dobře. Hádejte, co se stane s tou blonďatou kočkou...

Silná slova o chlapáckém redneck životě už jsme slyšeli v country písních milionkrát, ale málokomu dokážeme opravdu uvěřit, že to není jen ohrané klišé k vydělávání bankovek. Tak si schválně pusťte některý z klipů DBB a posuďte sami. 

A jestli vám jde především o muziku, ani v tomhle případě nebudete zklamáni. Řízný southern-hard-rockový základ je všudypřítomný, někdy dominantní, v pravou chvíli ho občas vystřídá baladická poloha a v pilotním singlu Po´Boyz uslyšíme (nenásilné) náznaky hip-hopu či soft-rapu. No a aby toho v šejkru nebylo málo, ve vokálech i některých harmoniích neomylně vylezou na povrch tradiční bluegrassové a old-time kořeny lidového hraní u sousedů ve stodolách. Kluci z apalačských kopců nikdy nezapřou, odkud pocházejí. Davisson Brothers Band o něčem takovém ani neuvažují. Naopak. Jsou na ně hrdí. 

Esence vidláctví. Appalačská Amerika. Tady a v Texasu ještě lidi umějí tancovat.

Davisson Brothers Band – Fighter
25.5.2018
Dreamlined, LLC
http://davissonbrothersband.com/

Jesse Daniel – Jesse Daniel

Jesse Daniel je přesně ten maník z filmů od Tarantina nebo Rodrigueze. Hranice mezi Texasem a Mexikem, upocený děvky, zfetovaní zlodějíčci a hromada zakrvácených prachů, který patřej místní mafii. Rozvrácená rodina, od čtrnácti na ulice mezi bandou pankáčů. Kalifornie, teplo, palmy a ozvěna hlášek Phila Marlowa. „Jesse byl neskutečnej talent, bubeník od Pánaboha. Strašný zvíře bez tlačítka STOP“, vzpomíná jeden z jeho tehdejších parťáků z místní kultovní punkové kapely My Stupid Brother

A pak přišel heroin. Tohle jsem celej život chtěl. To bylo vono. Našel jsem smysl života.“ Jesse se netají se svou drogovou minulostí, se závislostí na alkoholu a nestydí se ani za pár pobytů ve vězení. Při jednom ze svých pobytů v léčebně potkal „kolegu“, který hrál na kytaru staré písně Hanka Williamse. V tu chvíli našla ztracená duše svůj výtah ke slunci. Hudbu. 

Ti Amíci to prostě mají v sobě. Ve zfetované trosce se probudilo něco, co bylo doposud ukryté hluboko v genech. Nepřerušená desítky let trvající linie vývoje hudby, které můžeme říkat jakkoliv, ale v srdci stejně víme, že je to vlastně country. My to tady v Evropě prostě s mateřským mlíkem nenasajem. Takže přišla kytara za pár baků ze zástavárny, pár podobně podivných existencí, ze kterých vznikla doprovodná kapela, první hraní za pusu v místní špeluňce a už to jelo. 

Z textu téhle písně by se asi v padesátých letech v Opry osypali…

Mix vlastních písní, reflektujích Jesseho životní lety i pády, a originálně pojatých coverů tradičních country fláků se nese v duchu nevázané pijatyky tak akorát naspeedované doprovodné kapely George Jonese s přispěním náhodných hostů z rockabilly či hard-rockového světa. Má to sílu. Opravdový talent se prostě nějak prosadí. První deska Jesse Daniela je zlom. Definitivní tečka za obdobím závislostí a vykročení k novému životu. Doslova a do písmene. Pokud vydrží a bude mít trochu štěstí, může se Jesse Daniel dostat hodně daleko.  A co na to Waylon Jennings?

Jesse Daniel – Jesse Daniel
26.5.2018
Die True Records
https://www.jessedanielmusic.com/

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 24 – Pistolníci, psanci a desperáti

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 31 – Stíny i hrdost amerického Jihu

Playlist Z jukeboxu do playlistu 24 – Pistolníci, psanci a desperáti
Shane Owens – Working Man 
Tyler Childers – Charleston Girl 
Cory Morrow – Whiskey And Pride
Eric Church – Desperate Man
Blackberry Smoke – Run Away From It All  
Clayton Anderson – Pink Houses
Midland – Tougher Than The Rest
Rodney Crowell – Lovin´ All Night 
Creed Fisher – Outlaws
Frankie Laine – Drill Ye, Tarriers 
Waylon – Outlaw In ´Em 
The Jayhawks – Everybody Knows 

Playlist Honkytonk Jukebox 31 – Stíny i hrdost amerického Jihu
American Aquarium – Tough Folks
American Aquarium – When We Were Younger Men
American Aquarium – Things Change
American Aquarium – Work Conquers All
Davisson Brothers Band – Po´ Boys
Davisson Brothers Band – Appalachian American
Davisson Brothers Band – Didn´t Come Here To Live
Davisson Brothers Band – Fighter
Jesse Daniel – Soft Spot (For The Hard Stuff)
Jesse Daniel – California Highway
Jesse Daniel – Looks Like Rain
Jesse Daniel – Gracie Henrietta


Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Martin Pešek , Appalačský písničkář s prsty od uhlí Tyler Childers, farmářská dcerka Margo Price hledající jinou Ameriku a současným Nashvillem pohrdající honkytonkový hrdina Dale Watson.

Marvin Heemeyer a jeho velkolepá pomsta: Postavil obrněné monstrum a srovnal se zemí půl města

Marvin Heemeyer a jeho velkolepá pomsta: Postavil obrněné monstrum a srovnal se zemí půl města

Tomáš Chalupa , Zběsilou jízdu opancéřovaného buldozeru nezastavila policie ani ostří hoši z jednotky SWAT. 

Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Mr. Beman , Nejlepší border movies, plné vražd, drog, rozpáleného písku a podivných existencí.