Dupárna 56: Hrábni do kotlíku

Dupárna 56: Hrábni do kotlíku

Výroční táborák v režii Mr.Bemana by asi většina trampských osad neskousla. Dead Bronco nebo The Devil Makes Three snad ještě, ale The Goddam Gallows či Gangstagrass? Vy to ale v pohodě dáte.


Dolů

Vzpomeňte na nejdivočejší potlach, na jakém jste kdy byli, vynásobte stokrát a zhruba získáte představu srpnové Dupárny. Naštěstí se jedná o akci pouze teoretickou a tak se nemusíte obávat o osud žádné z tuzemských osad. Kdybych ovšem měl tu možnost, výroční táborák by v mé režii vypadal zhruba takto.

Poslouchejte: Dupárna 56 – Hrábni do kotlíku

A začneme pěkně z divoka. Urban Pioneers jsme v Čechách měli možnost vidět naživo. Byla to pěkná divočina, ale to jsme ještě nevěděli, že se zpěvák Jared McGovern občas serve. Například v Motelu 6 v Denveru došlo k incidentu, který je zachycený na následujícím videu. Jelikož jde o video z průmyslové kamery, můžeme se pouze dohadovat, o co vlastně šlo, ale využití tohoto důkazního materiálu jako videoklipu je nápad vpravdě originální.

Zlomené srdce a daleká cesta jako léčebný prostředek. Tak by se dala stručně charakterizovat výchozí situace následující skladby. No a na cestu se vždycky hodí nějaká ta pěkná písnička.

Tradicionál o průsmyku na řece Cumberland inspiroval Davida Rawlingse ke složení skladby, která začala žít vlastním životem poté, co zazněla ve filmu Gentlemani od Guye Ritchieho. Původní videoklip ovšem také stojí za zhlédnutí.

A jelikož vaše oblíbená Dupárna funguje čistě jen díky profitu z našeho vidláckého eshopu DixieGear.cz, zkuste tam taky juknout a určitě si něco vkusného a originálního vybéřete. Mezi posledními novinkami a reedicemi zcela jistě. Díky a ať se dobře nosí!

Poslouchejte: Dupárna 56 – Hrábni do kotlíku

Znáte to, když se nemůžete nějaké skladby nabažit? Můžete ji slyšet, kolikrát chcete, a pořád se vám líbí? Já to mám s touhle. Vždycky si od ní na chvíli odpočinu, ale jak ji slyším, nemůžu ji dostat z hlavy. To je taky důvod, proč ji do Dupárny opakovaně zařazuji. Doufám, že se bude líbit i vám.

Klasická murder ballad v podání kanadských pekelníků je zároveň jakousi vizitkou jejich kapely. Mezi první a druhou skladbou je i krátký rozhovor. The Sadies považuji za jednu z nejoriginálnějších country kapel současnosti.

Teď trocha swamp rocku od chlápka, o jehož existenci jsem neměl donedávna vůbec tušení. Ale šlape jim to slušně!

A chtělo by to i něco trochu jemnějšího, až bych řekl něžnějšího.

Na závěr ukázkové spojení dvou tak vzdálených žánrů jakými jsou bluegrass a hiphop. Skladba je znělkou u nás tak mohutně propagovaného seriálu Strážce pořádku. Nedávno jsem se ho pokoušel někomu vnutit v jednom nejmenovaném baru a při té příležitosti jsem si vzpomněl i na tuhle pecku.


Užívejte léto, ideálně pořádáním potlachů a potulkou po lesích a za měsíc se budu těšit s podstatně temnějším materiálem!

Poslouchejte: Dupárna 56 – Hrábni do kotlíku

Playlist Dupárna 56 – Hrábni do kotlíku
Urban Pioneers – People Vs. Me
Cud Eastbound – My Travel´n Song
The 2nd South Carolina String Band – Cumberland Gap
David Rawlings – Cumberland Gap
Chuck Reagan and Austin Lucas – Bloody Shells
Dead Bronco – Dead Bronco
Lost Dog Street Band – Graces Casket
The Devil Makes Three - Old Number 7
The Sadies – Pretty Polly
The Legendary Shack Shakers – Shake Your Hips
The Goddamn Gallows – 7 Devils
Grand Sabin – Rice Farm Head
Alela Diane – Lost Land
Gangstagrass – Long Hard Times To Come

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Dupárna 51: Někde v Minnesotě

Dupárna 51: Někde v Minnesotě

Mr. Beman , Padesátá první Dupárna seznámí nezasvěcené se seriálem Fargo a přidá to nejlepší z appalačské horalské muziky.

Dupárna 52: U starého krbu

Dupárna 52: U starého krbu

Mr. Beman , Moderátor nemůže mluvit, ale muziku, tu pouštět může. A že vybere to nejlepší, tak o tom vůbec nepochybujte! Doc Watson, Jack White nebo Tim O´Brien v dalším vydání horalského speciálu.

Noční Můra 45: Na každého jednou dojde

Noční Můra 45: Na každého jednou dojde

Mr. Beman , Osamělý vlk Mark Lanegan vyje za doprovodu violoncella, kapela Goodnight, Texas opěvuje horníky, ajznboňáky i moonshinery a od kanadských bluesmanů The Harpoonist & The Axe Murderer můžete dostat pecku mezi světla sekerou nebo harpunou.