Dupárna 54: Duben

Dupárna 54: Duben

Bluegrassová nadílka na cesty, které nás ještě čekají. Bemanův vzkaz z doby, kdy ještě všude nehrozila smrt pochrchláním. 


Dolů

Vzkaz z dob velmi nedávno minulých, které ale zpětně působí jako krásný bezstarostný sen. K radostnému balení usáren, pucování kanad a plnění čutor hraje bluegrass v různých přístupech k tomuto žánru. Ve vší skromnosti, jedna pecka lepší než druhá.

Dvě mandolíny stačí, drahoušku!

Poslouchejte: Dupárna 54 - Duben

Jak jistě víte, všechny naše podcasty se předtáčejí. Většinou s předstihem několika týdnů, a když se zadaří, může to být i měsíc. Uvážíme-li, jak se naše životy změnily za poslední měsíc, dá se dubnová Dupárna považovat za zvukovou konzervu z minulosti. Vidím to jako dnes. Byl relativně teplý březnový den, sobota odpoledne, já se právě vrátil z výstavy k osmdesátinám Marko Čermáka a jsa pohnut touto náloží romantiky, rozhovořil jsem se v Dupárně o krásách nadcházejícího jara a prospěšnosti trampingu na lidské tělo i ducha. Netušil jsem v tu chvíli ještě nic o zavřených hospodách, zrušených koncertech, ani o rouškách. Schválně sledujte ten optimismus v mém hlase! Ovšem zevlování po lese a poslouchání bluegrassu ještě nezakázali, takže přijměte prosím moje pozvání k oslavě měsíce dubna, v Dupárně velmi invenčně nazvané Duben.

Tričko naší vidlácké značky DixieGear s výzvou k domácímu samozásobitelství v oblasti omamných látek je v současném pandemií postiženém světě tak nějak víc aktuální...

V minulé Dupárně jsem náležitě vytěžil bluegrassový festival ve švédské Grenně. Dnes na tuto bohulibou činnost úspěšně navážu. Začátek obstarají švédští Dunderheads.

Ani tentokrát nebudou chybět kvalitní covery léty prověřených hitů. Gentle On My Mind od Johna Hartforda, v originále podstatně skočnější než většina následovníků, vám zahraje Molly Tuttle se svým doprovodným triem. Dylanovskou Don´t Think Twice, It´s All Right si nastudovali The Infamous Stringdusters.  

Hrají, jako kdyby právě dorazili z Kentucky, ale protože dorazili ze Stockholmu a rozhodli se zpívat v rodném jazyce, čeká vás zajímavý, hudebně kvalitní, přesto mírně bizarní posluchačský zážitek. Posuďte sami. Ještě vám dlužím jméno. Říkají si Spinning Jennies, což znamená, aby toho nebylo dost, Kolovrátek.

A protože slušnej bluegrass se hraje i v Dánsku, na závěr ještě tamější Sunset Ridge.

Doufám, že vás můj dubnový výběr naladil k toulkám přírodou, karanténa nekaranténa, nehledě na to, že pohyb na čerstvém vzduchu má velmi pozitivní vliv na obranyschopnost organismu.

Poslouchejte: Dupárna 54 - Duben

Playlist: 
Dukes Of Hay
Dunderhead – I Am The Drifter
Dunderhead – Down The Line
Black River Brethren – Ready To Die
Black River Brethren – You Must Be Devil
Molly Tuttle – Gentle On My Mind
Sam Bush & Sierra Hull – Forked Deer
Sierra Hull – She´s Crazy
Greenhorns – Má Whisky
Spinning Jennies – Salut, Farvä!
Spinning Jennies – Hon Bor, Hammarbyhöjden
The Infamous Stringdusters – Don´t Think Twice, It´s Alright
Sunset Ridge – Gotta Travel On

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Dupárna 52: U starého krbu

Dupárna 52: U starého krbu

Mr. Beman , Moderátor nemůže mluvit, ale muziku, tu pouštět může. A že vybere to nejlepší, tak o tom vůbec nepochybujte! Doc Watson, Jack White nebo Tim O´Brien v dalším vydání horalského speciálu.

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Mr. Beman , Dupárnou proletí nejzajímavější esa ze stáje Farmageddon Records a Noční můra bude celá věnována jejich zdaleka největší hvězdě, vizionáři moderní root music Jayku Orvisovi.

Noční můra 38: Severská stopa

Noční můra 38: Severská stopa

Mr. Beman , V Norsku se daří špinavé, temné a hříšné country, o čemž náš přesvědčí Helldorado nebo The Brigade. A v Dupárně to roztočí punk-grassoví houmlesáci v čele s Black Eyed Vermilion.