Dupárna 53: Usárna

Dupárna 53: Usárna

Marko Čermák slaví narozeniny! My máme přání jediný! Ať se mu líbí kapely, které Beman vybral do lednové Dupárny. Jmenovitě třeba Original Five, Oldtime Remedy, nebo Majerovy Brzdové Tabulky.


Dolů

Skočný bluegrass i ďábelský punk během jedné hodinky, to všechno úhledně zabaleno a věnováno s díky a obdivem Marko Čermákovi k jeho kulatým narozeninám. Ikonu českého trampingu připomíná i název, ačkoliv oslavenec sám se v tomhle pořadu vlastně vůbec neobjeví.

Bluegrassový festival v Grenně ve Švédsku patří k jedné z největších evropských akcí pro milovníky modré trávy. Není divu, když pravidelně prezentuje ta nejzajímavější jména a nejkvalitnější muziku. Jak vypadal loňský ročník, kdo si na něm zahrál, jak mu to šlapalo, nebo jaké bylo zrovna ve Švédsku počasí, zjistíme z velmi kvalitně pořízeného záznamu, který tvoří páteř první poloviny lednové Dupárny. Ze spousty jmen jsem vybíral více méně namátkou a rovnou mohu prohlásit, že se do Švédska budeme vracet pravidelně, protože materiálu na stavbu pořadu o tradiční muzice je tu ještě spousta. Jediné úskalí skýtá absence názvů skladeb u některých interpretů, za což se předem omlouvám.

Poslouchejte: Dupárna 53 - Usárna

Domácí, tedy švédskou scénu zastupuje parta z Malmö, která se vzhledem k tomu, že jsou čtyři, originálně pojmenovala Original Five. Za pozornost stojí zejména dobrista Daniel Olsson. A protože materiálu máme dostatek, následující video je jiná skladba, než uslyšíte v Dupárně. Abyste si je užili do sytosti.

Rozjetá partička z Nashville, Hogslop String Band přináší kromě skvělé zábavy i zajímavý hudební nástroj jménem washtube bass, tedy lavorovou basu, kterou třímá a s klasickou basou střídá rozený showman Pickle, který vám v přiloženém videu představí celou kapelu.

Rodačka ze Západní Virginie, Rachel Eddy má muziku přímo v genech. Pochází z hudební rodiny, takže je opravdu těžké říci, kdy s hraním vlastně začala, protože co asi udělá děcko, když se všude kolem povalují hudební nástroje, že? Hraje na kytaru, basu, banjo a nejspíš i další inštrumenty, ale slavná je hlavně jako houslistka. Mimo to je nadšená propagátorka horalské muziky a hraní taky vyučuje. Jméno její tančící kamarádky se mi zjistit nepodařilo, ale je vidět jak jednoduše se dá ve dvou řádně rozpumpovat obecenstvo. Stačí to jen umět!

Kdybyste čirou náhodou nevěděli, kde se u nás dají sehnat echt vidlácký trička, tak teď už to víte. DixieGear.cz.

Marko Čermáka znám skoro celý svůj život, prostřednictvím jeho díla. Nejdřív to byly Rychlé šípy, potom ilustrace ke knižním foglarovkám, nebo ke kultovní Soví jeskyni od Miloše Zapletala. Pak přišly čundry, ohně a muzika na které se podílel v Greenhornech, White Stars nebo Paběrkách. Poslední Romantik se v těchto dnech dožívá osmdesátky. Kromě přání pevného zdraví a sucha v botách na trampu mu chci poděkovat za to že i můj život je mnohem romantičtější, než by byl bez něj. U následující skladby je autorem textu a není divu, že tuhle nestárnoucí klasiku slýchám na potlachu pořád. Některé věci jsou prostě věčné.

Label Devil´s Ruin Records existoval pouze krátce v rozmezí let 2008 – 2010, ale do srdcí fanoušků muziky, kterou se nerozpakuji popsat jako divnou, se zapsal navždy. O labelu samotném se podrobně rozepíšu v únoru, kdy do Noční Můry chystám jeho profil, takže se máte nač těšit. Teď si dáme malou ochutnávku. The Knotwells z Minneapolisu hrají podle svých slov folkovou hudbu neradostné americké budoucnosti. S tím se dá pouze souhlasit.

Kanaďan Big John Bates může sloužit jako krásný příklad muzikantů, kteří vydávali svoje desky u Devil´s Ruin Records. Se svou kapelou Noirorchestra produkuje John něco mezi psychobilly a temnou burleskou a činný je třeba i ve své trashmetalové kapele Annihilator. Není divu, že poslední skladba lednové Dupárny nese název All The Devils.

Pro tentokrát se loučím stylovým ahóóóój a vy už se můžete těšit na únor. To něco zažijete!

Poslouchejte: Dupárna 53 - Usárna

Playlist Dupárna – Usárna
Happy Heartaches
Hogslop Stringband
Original Five
Original Five
Rachel Eddy – Chilly Winds
Rachel Eddy – The Heel And Toe Polka
Oldtime Remedy
Majerovy Brzdové Tabulky – Gabréta
Black Jack & The Carnies – Bone Man
Black Jack & The Carnies – Crazy MacCready´s
Dimestore Troubadors – Dark Rooms
The Wildcat Family Revival – Red Doors

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Bemanova Dupárna Special: Letní jízda

Bemanova Dupárna Special: Letní jízda

Mr. Beman , Místo temných vizí a nočních můr vyrazíme s Mr.Bemanem na rozpálenou letní jízdu po americké akustické muzice a bluegrassu.

Dupárna 52: U starého krbu

Dupárna 52: U starého krbu

Mr. Beman , Moderátor nemůže mluvit, ale muziku, tu pouštět může. A že vybere to nejlepší, tak o tom vůbec nepochybujte! Doc Watson, Jack White nebo Tim O´Brien v dalším vydání horalského speciálu.

Noční Můra 48: Pod povrchem

Noční Můra 48: Pod povrchem

Mr. Beman , To nejlepší z produkce labelu Sub Pop. Posmutnělá lo-fi country Blitzen Trapper, Orville Peck – tajemný mstitel ze zatuchlých tančíren a biozahradník s kytarou Gregory Alan Isakov.