Dierks Bentley – S labradorem po boku

Dierks Bentley – S labradorem po boku

Manželku, psa, kytaru, autobus a pár kámošů. Víc toho jeden z nejkreativnějších country umělců své generace k životu nepotřebuje. A má recht.


Dolů

Titulní stránky médií již několik týdnů plní vedlejší projekt Dierkse Bentleyho – Hot Country Knights. Jelikož je Bentley jedním z nejkreativnějších umělců své generace, v dnešním Country servisu si jeho dráhu přestavíme hezky popořádku. Nejprve nás ale čeká obvyklý přehled novinek.

Poslouchejte: Dierks Bentley a Country zprávy únor 2020

Country zprávy – únor 2020

Jak již bylo řečeno, největší novinkou posledního měsíce je bezesporu raketový vzestup Bentleyho fiktivní kapely Hot Country Knights. Jejich debutový singl Pick Her Up nejenže skvěle paroduje 90. léta, ale paradoxně nabízí tu nejlepší muziku, kterou lze dnes v rádiích slyšet. A účast Travise Tritta je jenom třešinkou na dortu. Hot Country Knights toho mají v rukávu mnohem víc – již vyšla také pecka Asphalt s dalším absurdním textem a nově také oznámili připravovaný brutální duet s Terri Clark s dvojsmyslným názvem You Make It Hard.    

Noční můrou všech country zpěváků je potenciální požár jejich zájezdního autobusu a právě takovéto drama postihlo minulý týden Neala McCoye. V ranních hodinách uprostřed Louisiany zachvátil jeho domov na kolech oheň a během následujících desítek minut přišel o celý autobus i vybavení. Všichni na palubě vyvázli bez zranění a zoufalý Neal pak požár autobusu vysílal přes Facebook Live. Rozhodl se však nezrušit jediné představení a ještě téhož dne vystoupil v Alexandrii, na které si po cestě náhradním odvozem ještě zakoupili nové kostýmy. 


Neal McCoy

Tim Rushlow, někdejší frontman slavné kapely Little Texas, již pět let vystupuje s  big bandem a hraje repertoár ve stylu Franka Sinatry. Nyní si splnil sen a vydal orchestrální album nazvané Date Night. Country posluchače zaujme především posledním bonusovým trackem, kterým je swingová verze největšího hitu Little Texas – God Bless Texas.


Tim Rushlow

Tracy Lawrence loni vydal své zatím nejosobnější album nazvané Made In America, na které napsal většinu textů sám a zbývající si vypůjčil od elitních textařů včetně Chrise Stapletona. K titulní písni nyní Lawrence představil nový patriotický videoklip: 

Zpěvačka Terri Clark je již řadu let úspěšnou moderátorkou v rádiu, kam si každý týden zve slavné kolegy k zajímavým rozhovorům. Podobné role se nyní zhostila i Martina McBride, která si zvolila jinou platformu. Její týdenní rozhovory jsou k dispozici formou placeného podcastu. První díl s Garthem Brooksem je zdarma a pro další s Vincem Gillem, Blakem Sheltonem nebo Lorettou Lynn je již třeba předplatné 5 dolarů měsíčně. (Pozn. služba Luminary není dostupná v Evropě, a proto použijte odkaz z tohoto článku.) 

Martina McBride 

Legendární John Anderson loni oslavil 40. let kariéry vydáním boxsetu 40 Years and Still Swingin' se 40 písněmi a letos v dubnu vydá zbrusu nové album nazvané Years. Titulní skladba včetně působivého retrospektivního videoklipu je již venku, stejně jako druhý zveřejněný song Tuesday I’ll Be Gone, který je duetem s Blakem Sheltonem.

Poslouchejte: Dierks Bentley a Country zprávy únor 2020

Dierks Bentley – S labradorem po boku

Frederick Dierks Bentley se narodil roku 1975 ve Phoenixu v Arizoně. Své prostřední jméno, které začal později používat v showbyznysu, bylo rodným příjmením jeho prababičky. Dierks ve svých 13 letech propadl rocku, začal se učit na elektrickou kytaru a celé hodiny se snažil napodobovat Van Halena. V sedmnácti pak objevil Hanka Williamse Jr. a zcela propadl country muzice. 

O dva roky později se přestěhoval do Nashvillu a začal studovat angličtinu na Berkleyho univerzitě, což byl podle něj obor, který měl nejblíže ke psaní písňových textů. Začínal hrát v těch nejhorších putykách a postupně se vypracoval až na hraní v barech a honkytonkových tančírnách. V roce 2000 vydal nezávislé demo, které se dostalo do několika velkých labelů a Capitol Records mu v roce 2002 nabídl exkluzivní smlouvu. Na jaře dalšího roku vyšel debutový singl What Was I Thinkin', který brzy vyhrál hitparádu, a následné debutové album Dierks Bentley mělo zanedlouho přes milion prodaných kopií. Na světě byla nová hvězda.   

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se Bentley proslavil přes noc, ve skutečnosti za tím bylo devítileté snažení a především pak systematické budování rozsáhlé základny posluchačů. Dierks každý rok odehrál kolem 300 show, často i ve dvou městech za jediný den, a velmi záležet si dal i na setkávání a věnování se fanouškům před a po show, což mu zůstalo i do dnešních dní. Jeho druhé album z roku 2005 bylo ještě úspěšnější. Příhodný název Modern Day Drifter odrážel skutečnost, že Bentley kvůli intenzivnímu harmonogramu prakticky žil ve svém autobuse. Dvě písně z alba opět vyhrály hitparádu, na CMA Awards vyhrál Dierks cenu pro nejlepšího nového umělce a v říjnu se stal v té době nejmladším členem Grand Ole Opry.

Ohromný úspěch Dierkse Bentleyho neměl původ pouze v jeho svěžím soundu, ve kterém dokázal propojit moderní muziku s tradičními nástroji, ale také v jeho osobnosti a vizáži. Byl to sympatický chlapík, jehož nerozlučným parťákem byl labrador Jake. Ten byl řadu let nejslavnějším psem v country music, Dierks ho bral na turné a také se objevoval v jeho klipech.

Velký úspěch u žen měly i Bentleyho kadeře, a to někdy až příliš velký. Dierks si postěžoval, že se na něho na veřejnosti vrhají ženy a třeba i když jde jen do supermarketu, vždy se některá snaží sáhnout na jeho vlasy. Rozhodl se proto pro radikální změnu image a ostříhal se. Pochopitelně takový krok efektivně zmedializoval. V úvodu videoklipu titulní písně své třetí desky Long Trip Alone se dostane do mexického vězení, kde je ostříhán.

Následoval výběr největších hitů, při jehož vydání Dierks podnikl věc, kterou nikdo před ním neudělal. Bentley oznámil, že výkonnými producenty alba budou jeho fanoušci a uspořádal anketu, ve které fanoušci hlasovali ohledně skladby písní na desce. Výsledkem bylo deset hitů z jeho prvních tří desek, dvě novinky a pět živých nahrávek. Prvních 3000 fanoušků, kteří se ankety zúčastnili, pak našlo své jméno vytištěné v bookletu alba. 

Vzhledem k tomu, že si Dierks v Nashvillu budoval jméno mnoho let, má skvělou pověst i mezi hudebními kolegy a velmi často spolupracuje s ostatními. Jako host vystoupil také na desce bluegrassové kapely The Grascals a pak se objevil jako nečekaný host na jejich koncertě v Rymanově auditoriu. V zákulisí jsem se tam s ním potkal a natočil tuto zdravici do Čech:

Po vydání nového alba Feel That Fire, které si připsalo další #1 hity s titulní písní a s peckou Sideways, vydal progresivní bluegrassové album Up On The Ridge střižené stylem americana i country. Ačkoliv by vydání bluegrassové desky byla pro většinu komerčně úspěšných mainstreamových umělců sebevraždou, pro Bentleyho byl tento projekt trefou do černého. Jako hosté se na desce objevili Kris Kristofferson, Miranda Lambert, Jamey Johnson nebo Del McCoury a album bylo skutečnou lahůdkou, která nabídla řadu nečekaných momentů včetně například bluegrassové verze slavného rockového hitu U2Pride (In The Name Of Love).

Deskou Home z roku 2012 se Bentley symbolicky vrátil ke kořenům a vydal album svěží country, která ho proslavila. Úvodní singl Am I The Only One vyhrál hitparádu a dva další #1 pak následovaly. V té době se obecně v muzice řešilo, jaký bude osud klasických alb, a tak Bentley také vydal na zkoušku digitální maxisingl nazvaný Country & Cold Cans, ale když se ukázalo, že jde o slepou cestu, vrátil se ke standardním albům. Příští deska Riser z roku 2014 opět nabídla umělecky pestřejší ambice, Dierks za ni dostal nominaci na Grammy a song Drunk On A Plane se stal jedním z největších hitů jeho dráhy. Videoklip k písni pak na CMA Awards vyhrál cenu za nejlepší video roku.

Album Black bylo dalším uměleckým projektem, na kterém představil své zatím nejosobnější texty. Všechny se více či méně týkaly mezilidských vztahů a spojujícím článkem byla Dierksova manželka – Black bylo totiž jejím příjmením za svobodna. K několika písním z desky Bentley také vydal sérii působivých černobílých videoklipů. Dierksův věrný parťák Jake se nakonec dožil 15 let a na této desce se s ním Dierks rozloučil závěrečnou skladbou Can't Be Replaced.

Své zatím poslední sólové album nazvané The Mountain vydal roku 2018. Značný úspěch zaznamenal s písní Woman, Amen, s duetem s Brothers Osborne – Burning Man, za který si vysloužil cenu ACM Awards za hudební událost roku a také zabodoval s písní Living, která je jeho zatím posledním #1 hitem.

V roce 2015 začal Dierks vystupovat jako člen fiktivní kapely Hot Country Knights. Postupně šlo pouze o legrácky, kde spolu se členy své doprovodné kapely parodoval hvězdy z 90. let. Později s touto kapelou začal otevírat své vlastní koncerty a společně hráli ty největší pecky z devadesátek, např.: Some Girls Do (Sawyer Brown), Pickup Man (Joe Diffie) nebo I’m From The Country (Tracy Byrd). 

A jelikož byly ohlasy naprosto skvělé, nakonec z toho vznikl samostatný projekt, který představí Bentleyho alter ego – Douglasse „Douga“ Douglassona i ve studiových nahrávkách. První singl s Travisem Trittem je již venku a dychtivě se těšíme, co nám Dierks Bentley ještě nabídne.   

Poslouchejte: Dierks Bentley a Country zprávy únor 2020

PLAYLIST:
Hot Country Knights - Pick Her Up
Neal McCoy - A-Ok
Tim Rushlow - God Bless Texas
Tracy Lawrence - Made in America
Martina McBride - Wrong Baby Wrong
John Anderson, Blake Shelton – Tuesday I'll Be Gone
Dierks Bentley - How Am I Doin´
Dierks Bentley - Come A Little Closer
Dierks Bentley - So So Long
Dierks Bentley - Free and Easy (Down The Road I Go)
Dierks Bentley - Pride (In The Name Of Love)
Dierks Bentley - Am I The Only One
Dierks Bentley - Woman, Amen
Hot Country Knights - Asphalt

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 32: Stará dobrá ruční práce

Honkytonk Jukebox 32: Stará dobrá ruční práce

Martin Pešek , Dierks Bentley vyrazil do hor nasávat bluegrass, Speedbuggy USA vytáhli cowpunk z mělkého hrobu a Cody Jinks bourá hitparády s muzikou pro obyčejný lidi. 

Moonshine Jam 5: Jim Beam a vobtažený džíny

Moonshine Jam 5: Jim Beam a vobtažený džíny

Martin Pešek , Devadesátkové sranda-retro Hot Country Knights, Jesse Daniel na cestě od heroinu a punku k tradiční honkytonk country a záplava talentovaných hvězdiček z TV soutěží. Rockin´ country & hillbilly rock, guys!

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Petr Mečíř , Divoká kanadská kočka si na princeznu rozhodně nehraje. Nechybělo moc a byla i na titulní stránce Playboye.