Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

První díl nového speciálního pořadu věnovaného nejžhavějším novinkám na současné country scéně a zajímavým osobnostem a kapelám z nashvillské první ligy. Každý měsíc živě, v repríze i v podcastovém archívu Rádia Dixie.

Dolů

V prvním vydání Country servisu se podíváme na zajímavé hudební události, které se staly v červenci a začátkem srpna. Představíme si novou muziku, kterou si připravili ostřílení borci jako Mark Chesnutt, Billy Ray Cyrus a Josh Turner a čeká nás také velký countryový debut jedné rockové legendy. Rovněž se podíváme, co nyní trápí kapelu Lynyrd Skynyrd a jaké novinky chystá Garth Brooks.

Druhou část pořadu věnujeme Chrisi Stapletonovi – muži, který byl posledních 10 let úspěšným textařem v Nashvillu a který se coby sólový zpěvák stal superhvězdou prakticky přes noc a od té doby se prakticky nemluví o nikom jiném. Představíme si jeho životní dráhu a zajímavé hudební milníky.

Poslechněte si: Country Servis 1 - Country zprávy srpen 2016 a profil Chrise Stapletona

COUNTRY ZPRÁVY – SRPEN 2016

Garth Brooks spouští vlastní kanál na SiriusXM

Garth Brooks bude mít od září svůj kanál na satelitním radiu SiriusXM. Garth Channel bude nonstop vysílat jeho muziku, která bude občas proložena hity Garthových vzorů. U příležitosti spuštění nového kanálu odehraje Brooks 8. září svůj první koncert v historickém Rymanově auditoriu v Nashvillu. Tato show bude natočena a její záznam se bude později vysílat na Brooksově kanálu. Garth Brooks se vrátil na hudební scénu v roce 2014 a nyní třetím rokem pokračuje na svém comebackovém turné. Se 137 miliony prodanými nosiči je Brooks nejprodávanějším sólovým umělcem v historii.

Billy Ray Cyrus natočil desku cover verzí svých oblíbenců

V září vyjde album Thin Line, na které Billy Ray Cyrus nahrál písně svých vzorů jako byli Merle Haggard, Waylon Jennings, Willie Nelson nebo Kris Kristofferson. Od Kristoffersona si vypůjčil hned 3 songy a to Loving Her Was Easier (Than Anything I’ll Ever Do Again), Sunday Morning Coming Down a Help Me Make It Through the Night. Na desce se objeví řada hostů, např. Joe Perry z Aerosmith, který si zahrál na předělávka Dona Williamse Tulsa Time nebo Shooter Jennings a Lee Roy Parnell, kteří se objeví na Waylonově klasice I've Always Been Crazy. Prvním singlem z desky je Hey Elvis, kterou napsal Bryan Adams a kterou Cyrus také používá v rámci propagace svého nového seriálu Still the King na CMT, ve kterém ztvárňuje dvojníka krále rokenrolu.

Gary Rossington z Lynyrd Skynyrd prodělal operaci srdce

Kytarista z Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington, podstoupil v druhé polovině července operaci srdce. Kapela kvůli tomu zrušila své koncerty na nejbližší dva týdny, dokud se Gary nezotaví. 64-letého Rossingtona trápí problémy se srdcem již delší dobu. V roce 2003 mu dělali bypass a v říjnu 2015 ho postihl infakrt,  po které byli Lynyrd Skynyrd nuceni zrušit všechny své koncerty až do konce roku. Gary Rossington je jediným původním členem Skynyrd v současné sestavě a byl jedním z mála, který přežil letecké neštěstí v roce 1977, při které zahynula polovina členů kapely včetně frontmana Ronnieho Van Zanta. Loni v květnu jsme mohli vidět Lynyrd Skynyrd včetně Garyho Rossingtona v Plzni u příležitosti oslav 70. výročí konce války.

Mark Chesnutt potěšil příznivce tradiční country novou deskou

Dlouhoočekávaná deska s novým materiálem Marka Chesnutta vyšla konečně 15. července. Chesnutt je jedním z posledních bojovníků za tradiční country a své nové album také příhodně pojmenoval Tradition Lives. Natočil na něj 12 nových skladeb s tradičním a přitom svěžím zvukem a jako bonus přidal There Won't Be Another Now k poctě letos zesnulého Merle Haggarda. Desku produkoval nashvillský veterán Jimmy Ritchey a její zvuk je v dnešním mainstreamu, který hutně míchá hip-hip a rap, opravdovým pohlazením na duši. Kdo si desku objedná za 20 dolarů přímo na zpěvákových stránkách, dostane CD s autogramem. 

Josh Turner vydal virtuální výběr hitů

Poslední deska Joshe Turnera vyšla už před 4 lety a zpěvák v současné době dokončuje své nové album. V květnu z něj vydal první singl Hometown Girl. Aby fanouškům zkrátil čekání na desku, vydal mezitím virtuální výběr hitů. Nejedná se o klasické album, ale o oficiální playlist na Spotify, ke kterému udělal speciální grafiku „Greatest Hits.“ Jedná se poměrně o kuriozitu. Většina zpěváků streamovací služby spíše mlčky trpí a někteří na nich svou muziku úplně zakázali. Důvodem je, že jsou naprosto směšné příjmy, které ze streamování muziky na Spotify plynou. Josh Turner tak trochu s podivem tuto službu podpořil vydáním oficiálního playlistu. Jeho výběr začíná novým singlem Hometown Girl a pokračuje 20 písněmi, které mapují jeho dráhu od debutové desky Long Black Train.

Steven Tyler vydal první country desku

Rocková legenda a frontam kapely Aerosmith, Steven Tyler, se loni v březnu přestěhoval do Nashvillu, podepsal nahrávací smlouvu se společností Big Machine a začal pracovat s nashvillskými textaři na nových písních. V květnu vydal první countryový singl Love Is Your Name, na který navázal na podzim druhou písní Red, White and You. S vydáním své prvné country desky si však dal načas a ta nakonec vyšla až letos 15. července. Jmenuje se We're All Somebody From Somewhere a převážně obsahuje nový materiál. Mezi několika předělávkami je např. cover verze Piece of My Heart od Janis Joplin. Deska sice debutovala na 1. místě albového country žebříčku na Billboardu, ale prodeje 17 tisíc kusů na první týden nebyly nijak slavné.

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

California Zephyr: Stříbrný vyhlídkový sen na cestě Amerikou padesátých let

California Zephyr: Stříbrný vyhlídkový sen na cestě Amerikou padesátých let

Richard Spitzer , Na přelomu 40. a 50. let minulého století začal mezi Chicagem a San Franciskem jezdit elegantní transkontinentální vlak, který konkurenci válcoval průjezdem nejkrásnějšími místy Ameriky a nezvykle přátelským a sympatickým personálem.

Nukleární rodinka a americká hospodyňka ve zlatých padesátkách

Nukleární rodinka a americká hospodyňka ve zlatých padesátkách

Ivo Strejček Jr. , Novinky v kuchyni, silnice plné skvělých aut a v jukeboxu Buddy Holly. I to byla padesátá léta v Americe.

Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Vojta Dobeš , Když český vidlák dostane záchvat inženýrské kreativity, udělá ze staré škodovky zahradní traktůrek. Jižanský redneck obvykle postaví něco o dost zajímavějšího...