Palety, jutové sedací pytle, zdi otlučené až na cihly a stržené podbití stropu navodilo atmosféru jako v nějaké americké garáži. V unikátním prostoru Vily Štvanice na pražském Střeleckém ostrově představil českým milovníkům skvělého pití svůj bourbon a žitnou whiskey Tom Bulleit, zakladatel stejnojmenné značky. Právě syrový prostor jako by přesně seděl k právě Bulleitově bourbon whiskey. Přitom ale mohlo být vše jinak a rodinný recept na světově oblíbený špiritus mohl být zapomenut.
Jednoduché oranžové logo i etiketa jako z devatenáctého století
Jak Tom Bulleit k palírně přišel
Když potkáte Toma Bulleita, nesmírně příjemného prošedivělého chlapíka se subtilní postavou, asi byste do něj neřekli, že pověsil v roce 1987 na hřebík právní praxi a vydal se navzdory přání rodičů hledat svou životní cestu v pálení bourbonu. O příběhu jeho rodiny by se dal klidně natočit hollywoodský trhák.
Kolem roku 1830, tedy někdy za vlády prezidenta Andrewa Jacksona, žil v Kentucky jistý Augustus Bulleit. Navzdory tomu, že své příjmení s oblibou vyslovoval s francouzským přízvukem, pocházel jako většina obyvatel Spojených států před rokem 1850 z anglických ostrovů. Protože v drsných regionech americké divočiny nebyla - a ani dnes není – nouze o poptávku po dobrém alkoholu, vycházely jí vstříc malé palírničky rozseté na v podhůří a na vysočinách. Stejně tak i Augustus pálil bourbon a obchodoval s ním. Jeho podnikání se asi dařilo, než se údala dodnes nevysvětlená událost...
Vždy vtipný Tom Bulleit před publikem při představování své bourbon whiskey v České republice
Jednoho krásného dne v roce 1860 se totiž po Augustusovi doslova slehla zem. Stalo se to při plavení dodávky sudů whiskey z Kentucky dolů po Mississippi do New Orleans, hlavnímu centru obchodu amerického jihu. V rodině si dodnes nejsou jistí, zda se mu stala nějaká děsivá příhoda, za kterou zaplatil životem, nebo jen zlákán možností začít nový život v Louisianě utekl a už se nevrátil. Se záhadným zmizením zakladatele palírny se z povrchu zemského téměř ztratil i recept na Bulleitův bourbon, který byl poměrně jednoduchý - tedy „dva díly žita na jeden díl kukuřice“. Dnešní bourbon i žitná whiskey jsou od tohoto receptu pochopitelně odlišné (už jen kvůli dnešní klasifikaci bourbonu a whiskey).
Bourbon whiskey Bulleit má vanilkové aroma a ostřejší chuť
Historie ale nechtěla, aby Bulleitův bourbon zanikl a k receptu se nakonec dostal právě Tom Bulleit junior. Jak sám říká, obdržel jej v sedmnácti nebo osmnácti letech jako rodinné dědictví od svého táty Thomase (který jej v souladu s rodinnou tradicí dostal od svého táty Francise, který jej dostal od svého táty Josepha). V té době Tom pracoval jako většina teenagerů jako brigádník. Jeho kariéru ale zřejmě předurčilo i to, že brigádničil v palírně. Načichl tak prostředím, kterého se na kus života musel vzdát. Rodičům, hlavně jeho otci, se totiž nelíbilo, aby se věnoval pálení alkoholu a raději si našel pořádnou práci. Vystudoval tedy práva, bojoval ve válce ve Vietnamu a po návratu pracoval pěknou řádku let jako právník. Konečně koncem osmdesátý let, téměř po sto třiceti letech od zmizení Augustuse, na sebe vzal obrovské riziko podnikání v pálení alkoholu.
Ke znovuobnovení výroby dle rodinného receptu nemuselo dojít, kdyby Tom zůstal u právní praxe
Když přišel Tom za svým otcem, že chce přivést k životu Augustusův recept, dostal odpověď, že si to má vyřídit se svým bankéřem, protože mu rodina jeho bláznivý plán na opuštění bezvadně rozjeté kariéry a rozjezd něčeho tak rizikového nebude financovat. Bulleit šel proti tehdejšímu trhu. Chtěl, aby se v jeho produktu zrcadlila dlouhá historie jeho rodiny tak, jak se svými příbuznými vedl debaty ve svých mladých letech u večeře na Den díkůvzdání. Tradice, zhmotněná třeba už jen v tom, že lahve uzavíral korkovými špunty, nebo používal tradiční a pro jeho whiskey typické jedenáct palců dlouhé etikety. I přes tlak na výrobní náklady se nikdy tradici nezpronevěřil.
Z Toma přímo srší energie a zápal pro dobré pití
První whiskey pálil v palírnách u svých přátel. Protože dobré whiskey trvá nejméně šest let, než načerpá ze sudů to pravé aroma, chuť a barvu, byl podnikatelský projekt značně nejistý. První lahve totiž mohly jít do prodeje až v roce 1994 a do té doby prostě nebylo jasné, jak vše dopadne. V počátečních letech podnikání tedy Tom stále pracoval jako právník, byť aby splatil všechny dluhy, které svým projektem vytvořil, musel by, jak sám se smíchem říká, za svou gáži pracovat nejméně do sto čtrnácti a půl roku věku. Jeho bourbon se ale navzdory nesmírně náročným podmínkám na konkurenčním americkém trhu (navíc s velmi komplikovanou regulací) chytil. Tom proces budování dnes již globální značky popisuje jako „padání do kopce“ – hledání vlastní cesty, posouvání se vpřed po dílčích krocích, navazování nových strategických partnerství, rozšiřování distribuce při zachování tradicí a standardů. V roce 1997 uzavřel partnerství s koncernem Seagrams, ale jako relativně malovýrobní značka si Bulleit udržuje v rámci koncernu svou nezávislost v kvalitě a tradici výroby při využívání široké podpory a všech výhod velkého koncernu.
Jednoduchá tradiční lahev, oranžová etiketa pro bourbon a zelená pro žitnou. To jsou hlavní poznávací znamení Bulleitu
Bourbon whiskey, kterou chcete ochutnat
Dnešní recept se od dob Augustuse Bulleita přece jen trochu změnil. Není to už o dvou dílech žita na jeden díl kukuřice. Bourbon je z 68 % kukuřice, 4 % sladu a 28 % žita. To je rozdíl od jiných bourbonů, které mají podíl žita mnohem menší.
Před prvním ochutnáním je potřeba nechat za sebou všechny stávající zkušenosti. Bulleit je totiž něco úplně jiného, než co znáte. Na první pohled vás uchvátí naprosto jednoduchá lahev, která vás přenese hodně hluboko do minulosti. Již zmíněný korkový uzávěr a oranžová jednoduchá etiketa, která po pravém boku obtáčí lahev, dávají lahvi v dnešní záplavě různobarevných nepřehledných etiket punc starosvětské poctivosti.
Bourbon je jasně červenohnědý s výraznou barvou. Při přičichnutí si k nalitému drinku v první chvíli ucítíme trochu překvapivě vanilku a zemitou dřevitou vůni. Při ochutnávce je Bulleit v porovnání s běžně dostupnými bourbony jasně ostřejší, což milovníka dobré whiskey zaujme jako něco, co na trhu prostě chybí. Po odeznění zůstává vanilková chuť.
Ať už ho pijete straight na ledu nebo v míchaném drinku, Bulleit je osvěžujícím zážitkem.
Pro všechny tyto charakteristiky je Bulleit příjemný nejen pro přímé pití, ale i pro tradiční americké míchané drinky. Osvěžující Mint julep nebo sipping drink Old fashioned jsou přesně ty mixy, pro které byl tento bourbon stvořen.
Pro milovníka dobrého pití stojí za zmínku i to, že od roku 2011 značka Bulleit vyrábí taktéž pravou žitnou whiskey (95 % žita, 5 % sladu), kterou poznáte podle zelené etikety.
Pokud chcete za solidní cenu ochutnat jinou whiskey, než na jakou jste z českého trhu zvyklí, doporučuji neváhat. Bulleit Bourbon Whiskey i Rye koupíte v prodejně prémiového alkoholu Warehouse#1 v pražském Karlíně, nebo si je můžete objednat spolu s dalšími zhruba šesti stovkami prémiových destilátů oblíbených značek na jejich e-shopu (www.warehouse1.cz). Uvidíte, že chuť poctivého bourbonu vyráběného v malých sériích za takovou zkoušku stojí!
Warehouse#1 je doslova galerií skvělého ultra prémiového alkoholu