Léto v amerických písničkách od puntíkatých bikin po letní smutek

Léto v amerických písničkách od puntíkatých bikin po letní smutek

V čase vrcholícího léta nemají žně jen zemědělci, ale taky songwriteři. Na citlivé duše působí letní žár, vlahé večery, hvězdné nebe, letní lásky i letní rozchody jako silný stimulant kreativity. Navíc nesmíme zapomenout na moře.

Dolů

Ve Spojených státech omývaných dvěma oceány se o letních měsících vypraví na pláž opravdu kdekdo - skladatele a textaře nevyjímaje. No a takový hukot příboje spolu s nedozírnými dálkami, to by k lyrickému verši donutilo snad i Řezníka se Závišem dohromady. Američané tak dali dějinám populární hudby slušnou řádku šlágrů inspirovaných létem. Tady jich pár máte!

1. Summertime (1935)

Jedna z neslavnějších písní populární hudby 20. století je vlastně operní árií. Napsal ji George Gershwin pro operu Porgy a Bess na libreto DuBose Heywarda. Je to v podstatě ukolébavka, v níž Gershwin spojil prvky klasické hudby s černošským jazzem a zároveň usiloval o to, aby árie zněla jako "lidová píseň". To se povedlo hlavně díky prostému a půvabnému textu. Skladba se dočkala nespočtu interpretací, z nichž duet Elly Fitzgerald s Luisem Armstrongem patří k těm snad vůbec nejlepším.

2. Summertime blues (1958)

Když byl Eddie Corchan středoškolákem, přestěhovala se jeho rodina z Minnesoty do Kalifornie. Tím ale veškerá podobnost s Brandonem Walshem z Beverly Hills 90210 končí. Na rozdíl od seriálového slušňáka si Eddie budoval image rebela, kterou ještě podtrhla tragická smrt v 21 letech. Píseň, která ho proslavila a stala se doslova "hymnou teenagerů" své doby, nazval Summertime blues a s vtipem, ironií a jistou drzostí v ní řeší klasický letní problém náctiletých: Jak si vydělat nějakou tu korunu... Tedy dolar.

3. Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini (1960)

Těžko říct, zda si Paul Vance a Lee Pockriss, když psali tuto píseň, uvědomovali, jakou tvoří pecku. Vždyť když časopis Billboard sestavoval svůj žebříček 30 největších letních hitů, song s divným názvem se umístil na čtvrtém místě. Přitom je to, přiznejme si, docela slušná ptákovina. Písnička o dívce, která se tak stydí za své dvojdílné plavky, že se schovává pod dekou či hladinou, dokud nezmodrá. Ale k létu se to koneckonců hodí a mladičký zpěvák Brian Hyland dokázal publikum pěkně rozpálit.

4. Wipe Out (1962)

Redaktoři amerického Billboardu přidělili této skladbě třetí místo ve svém žebříčku nejlepších letních písní a poznamenali k tomu: "Letní hymny jsou často definovány faktorem zpívatelnosti. Kromě šíleného smíchu a vykřiknutí jména písně na začátku je Wipe Out od Surfaris výjimkou potvrzujícím pravidlo." Přesně. Máloco patří k létu tak, jako tato klasická kytarová instrumentálka. Až člověku začne být trochu líto, že neumí surfovat.

5. Surfin´ USA, 1963

To takhle jednou Brian Wilson vzal svou oblíbenou píseň Sweet Little Sixteen od Chucka Berryho, napsal k tomu text na téma "Kdyby měli všichni ve Státech oceán, to by každej jenom surfoval", nechal to nazpívat svý kluky z Beach Boys a byl z toho hit jako prkno. Skoro to vypadá, že kdo v šedesátejch neuměl surfovat, ten jako by nebyl.

6. Summer In The City (1966)

Je jasný, že když jste z nějakýho zapadákova uprostřed lesů, máte léto rádi. Ale takový průměrný obyvatel New Yorku léto nesnáší. Hadry se mu lepí na kůži, všude zápach, prach a vedro k zalknutí. Songwriteři z New Yorku tak o letním období nezpívají dvakrát nadšeně. Platí to i pro The Loving Spoonful, kteří ve svém nesmrtelném hitu popisují útrapy velkoměsta během letního dne - ale zároveň oslavují krásy, které přináší letní noc.

7. School`s Out (For Summer) (1972)

Alice Cooper nechodil do školy rád. Logicky tedy měl rád léto, kdy si od propisek, knížek a ošklivých pohledů pana učitele mohl na chvíli odfrknout. Jednou se Coopera zeptali, jaké jsou nejbáječnější tři minuty jeho života. Odpověděl, že kromě rozbalování vánočních dárků jsou to poslední tři minuty ve škole před vypuknutím prázdnin. "Kdybychom uměli zachytit tyhle tři minuty v nějaký písničce, bylo by to hodně velký." Minimálně v songu Schools Out to hodně velký je.

8. Summer Nights (1978)

Tuhle písničku asi nemá cenu představovat. John Travolta a Olivia Newton-John se díky ní stali (metaforicky řečeno) nesmrtelnými. Píseň napsali Jim Jacobs a Warren Casey pro svůj muzikál Pomáda, který měl premiéru na Broadwayi v roce 1971. Hitem se ale stala až díky filmovému zpracování z roku 1978, právě v interpretaci Travolty a Newton-Johnové. Je ovšem zajímavé, že většího úspěchu dosáhla v Británii, kde se dostala až na první místo hitparády. To se jí na domácí půdě nikdy nepovedlo.

9. Summer In The City (2006)

Čtyřicet let po Loving Spoonful napsala svou píseň o "létě ve městě" další obyvatelka New Yorku - Regina Spektor. Tato dcera ruských emigrantů, která se narodila v Moskvě a díky básnickým textům i brilantní hře na klavír se stala hvězdou newyorské nezávislé scény, obecně nemá skladby zrovna veselé. Takže ani Summer In The City optimismem zrovna nehýří. Ale blbá nálada nepramení ani z vedra, ani špíny, ale z tesknění po blízké osobě. Takže letní láska. Nebo rozchod.

10. Summertime Sadness (2012)

A do třetice letní hudební pozdrav z New Yorku. No, ale ani v podání Lany Del Rey to teda žádná velká prázdninová pohoda není, jak už ostatně napovídá sám název. Opět je to o lásce, opět je to o bolestivém odloučení a navíc je to, jak naznačuje pro Lanu typický snový videoklip, asi taky o sebevraždě. Na druhou stranu do textu Lana se svým spoluautorem Rickem Nowelsem vměstnali spoustu básnických obrazů a v bridgi si vystřihli jedno z nejdojemnějších písňových vyznání lásky, jaké kdy bylo napsáno:

I think I`ll miss you forever
like the stars miss the sun in the morning sky.

Hezký zbytek léta!