Hurá na Jih 70: Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II

Hurá na Jih 70: Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II

R.I.P Leslie West, ale ani nečekaná smrt vynikajícího kytaristy nám nemůže zabránit poslat právě končící rok do historie. Dališ opět v roli southern-rockového DJ. Kromě muziky pouští i pohyblivý vobrázky.


Dolů

Moc se nám ten rok 2020 nevyznamenal. Přinesl více smutku, zklamání a problémů. Naštěstí tady ale máme Rádio Dixie a na něm hudební speciál Hurá na jih. Dnes už po sedmdesáté…

Poslouchejte: Hurá na Jih 70 – Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II 

Dališova Drbárna

Měl jsem to dnes naplánováno úplně jinak. Drbárnu obětuju ve prospěch tancovačky a plný čas věnujeme tancechtivému posluchačstvu. A vtom … „pic kozu do vazu“ v předvečer vánočních svátků to zabalil v 75 letech, jakože na furt, Leslie West

R.I.P. Leslie West

Velká osobnost rocku a bluesrocku, kytarista a zpěvák mnoha kapel, z nichž nejznámější asi byli Mountain a seskupení West, Bruce & Laing. Leslie West dlouhodobě trpěl nadváhou a s tím spojenými chorobami. Za všech okolností to ale byl skvělý kytarista a autor výborné muziky. Podle jedné z jeho písní se pojmenovala i jedna z našich nejlepších southern rockových kapel The Cell. Pojďmě si teď Leslie Westa připomenout poloakustickou verzí této písničky.

Sorry Leslie, budeme na Tebe dlouho a s vděčností vzpomínat a pouštět si Tvou muziku, ale teď je tady závěr roku 2020, Silvestr a my všichni k tomu novému roku 2021 vzhlížíme s velkou nadějí. Že už sakra bude líp. Vyženeme Covida i Bureše s tou jeho partičkou kam patří a zase budeme cestovat, kam se nám bude chtít. Třeba zrovna 28.-29.5. do Kolína na dvoudenní 10.ročník festivalu Southern Rock  Blues Kolín – European Southern Rock Jamboree.

Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II

A hned první kapela, která nám na naší silvestrovské tancovačce zahraje, nebude příští rok v Kolíně chybět. Liberečtí Bandoleros a tady je jejich pecka z prvního alba 1000 pesos Billy Houd.

Ani za druhou peckou nemusíme z Liberce daleko. Sjedeme jen o pár desítek kilometru jižněji (kam taky jinam) a v Mladé Boleslavi můžeme narazit na stopy po jedné legendární kapele, která zde dlouhé roky působila - MBA Band a v audio verzi písnička Brandejs City z posledního alba Southland, které tahle kapela v roce 2008 nahrála. Tady na videu hezká vzpomínka – videoklip s písničkou Mrtvola.

Za další skočnou musíme daleko, až za velkou louži, do Jacksonville na Floridě a do roku 1973, kdy Lynyrd Skynyrd nahráli své první album a na něj zařadili jako třetí v pořadí písničku Gimme Three Steps. Chlapci byli mladí a krásní, kariéru měli před sebou a netušili, že mají před sebou jen čtyři roky do známého leteckého neštěstí. Pojďme na ty tři kroky…

Čtvrtou písničkou, která uzavře set rychlejších „skočných“ kousků, bude pecka Rollin´ od kapely Swamp da Wamp. Tuhle kapelu jsme si u nás už několikrát hráli a určitě ji má Petr Jirásek i na playlistu Rádia Dixie. Kapele to totiž naprosto báječně šlape a chlapácky znějící hlas jejich frontmana Giga Michaelse to vše umocňuje. Bohužel jen do ledna 2016, kdy Gig Michaels zemřel. V audiovizi pojede pecka Rollin´, na videu cajdáček My Drinking Song

Pojďte teď každý popadnout nějakou bábovku a ploužení je povoleno! Čtyřpísničkový set pomalejších písniček začne Stetson z Rožnova pod Radhoštěm svým Zamřížovaným blues. Jsem hodně zvědavý, jestli se podaří Staříčkovi Goláňů dát dohromady nějakou schopnou sestavu a přijet s ní příští rok do Kolína, jak mi osobně slíbil. Když to všechno klapne, tak se máte všichni na co těšit. Staříček je génius …

Pokud byste to náhodou nevěděli, tak Radio Dixie i speciál Hurá na Jih existují jen díky tomu, že si kupujete náš merch. Podpořit nás můžete tím, že si něco vyberete ve vidláckém eshopu DixieGear.cz. Do 3.1.2021 tam jedou zajímavý slevy až 30%. Díky a Stay tuned! 

Poslouchejte: Hurá na Jih 70 – Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II 

Druhý ploužáček bude opět z domácí produkce a vybral jsem písničku Já mám čas od kapely R.Force, které šéfoval Petr Roškaňuk. Kapela sice vydala jen jediné album (R.Force /1994), ale ve své době patřila k velice stylovým a nadějným. Současná „bokovka“ Petra Roškaňuka, jinak kmenového kytaristy Žlutého psa, se jmenuje Blackout a v Kolíně by příští rok taky neměla chybět…

Za další pomalou písničkou vás pozvu do domečku manželů Rossingtonových, kde Garyho manželka a sboristka Lynyrd Skynyrd Dale Krantz Rossington se svým chlapem dávají nádhernou pecku a vzpomínají na staré dobré časy s Lynyrd Skynyrd. Dale je už „velká holka“ a rockerka každým coulem a moc jí to v tom videoklipu sluší. 

Čtvrtým a posledním „lepidlem“ bude pecka od italských Smokey Fingers - No More. Tuhle písničku můžete najít na druhém albu kapely Promised Land z roku 2016 na úplném konci alba. Zpěvák kapely Luca Paterniti má skvělou angličtinu, která mě při anonymním poslechu jejich prvního alba docela zmátla. Myslel jsem, že se objevila nějaká nová americká kapela a oni to kluci italský…

Luca Paternity na soukromé návštěvě v Kutné Hoře v roce 2019. Na fotce nejsou vidět naše drahé polovičky, které se schovaly za fotoaparát. 

Pojďme ještě k té vlastní písničce No More. Je to neuvěřitelná pohodovka, která pomalu stupňuje napětí a přidává na dynamice připojováním jednotlivých nástrojů, včetně hostujících housliček. Před závěrem přijde něžné kytarové sólo a finále, ale přitom stále pohodově krásné. Pojďte si to užít.

Tak a je před námi poslední set rychlých písniček a začneme ho opět na domácí scéně. O tom, jak umí být strašně zlej, zpívá Zdeněk Jakubec, dřívější frontman kapely Pumpa. Autor hudby i textu Michal Němeček vložil Zdenkovi do úst nádherné obraty, jako např: 
„Ulomím šmejdům z auta stěrače, sousedům na rohožce uvolním svěrače, takhle budu zlej“
Tohle uslyšíte v audioverzi, ale na videu si dáme klasiku Tak tradá. A co si Pumpa nachystá v květnu na svůj playlist v Kolíně? Mělo by to být nové album, doplněné starými hity.

A je tady další partička, která taky nemůže v Kolíně na našem fesťáku chybět a vůbec je ozdobou všech akcí, kterých se zúčastňuje. Jedna z nejlepších domácích southern rockových kapel The Cell. Už dlouhé roky mají „cellníci“ jako poslední písničku svých koncertů (před případným přídavkem) našláplou pecku Rock Star. A já ji tady mám pro vás taky a na videu ji uvidíte z koncertu v polském Przeworsku.

A nebyl bych to já, kdybych sem opět nevpašoval nějakou skočnou od francouzských sympaťáků Natchez. Je to první zahraniční southern rocková kapela, kterou jsem pozval do Kolína na náš festival už v roce 2013 a od té doby tady Natchez byli ještě třikrát a my s Ivčou za nimi ve Francii 2x. Ani v roce 2021 nebudou Natchez v Kolíně chybět, tedy samozřejmě pokud se náš fesťák uskuteční, a já si troufám říct, že budou hlavní zahraniční hvězdou akce.

Na závěr dnešního pořadu a vůbec na závěr roku 2020 s Hurá na jih na Rádiu Dixie jsem si nechal starou krásnou stylovou dupárnu v podání kapely Georgia Satellites. Písničku zná každý pravověrný jižan od prvních taktů a ona se stala jakousi „trade mark“ od prvního alba kapely, které Georgia Satellites vydali v roce 1986. Je to hned ta úvodní pecka toho alba a já ji mám navíc zafixovanou jako první videoklip southern rocku, který jsem viděl kdysi v Holčovicích u Pavla Hartla na chaloupce. Tady máte to veselé video dnes.

Sweet home přátelé. Užijte si poslední dny a hodiny toho mizerného roku 2020 ve zdraví a v novém roce nám zachovejte přízeň. Věřím, že se na nějaké živé muzice příští rok potkáme.

Poslouchejte: Hurá na Jih 70 – Na (silvestrovské) jižanské tancovačce II 

Playlist:
Bandoleros – Billy Houd
MBA Band – Brandejs City
Lynyrd Skynyrd – Gimme Three Steps
Swamp da Wamp – Rollin´
Stetson – Zamřížované blues
R.Force – Já mám čas
Rossington – Také It on Faith
Smokey Fingers – No More
Pumpa – Takhle budu zlej
The Cell – Rock Star
Natchez – Tas-Toi
Georgia Satellites – Keep Your Hands To Yourself

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Dixie Night Ride 1 – Swampdawamp aneb Bahno s chutí rokenrolu

Dixie Night Ride 1 – Swampdawamp aneb Bahno s chutí rokenrolu

Petr Jirásek , Swampdawamp, zlobivá kapela nezapomenutelného jižanského obra s laskavým srdcem, odstartuje první díl nového southern-rockového speciálu Dixie Night Ride. 

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Hurá na Jih 49: Pekelnické boogie a příběh hochů z Doraville

Dalibor Mierva , Kapely Raging Slab a Atlanta Rhythm Section se od sebe lišily snad vším. Nesmazatelnou stopu v southern-rockové muzice po sobě zanechaly dodnes.

Hurá na Jih 67: Na jižanské tancovačce I

Hurá na Jih 67: Na jižanské tancovačce I

Dalibor Mierva , Dnes si můžete u Hurá na jih zakřepčit a zatrsat. DJ Dališ bude hrát do skoku i k ploužení a uslyšíte třeba Skinny Molly, Outlaws nebo General Lee.